En kuollaksenikaan muista mistä ja koska olen tämän ohjeen talteen ottanut. Se löytyi kuitenkin luonnos-kansiostani, joten ajattelin testata sitä. Ostin joskus kuiva-ainekaappiini pussin ruisjauhoja, mutta en koskaan leiponutkaan sitä saaristolaisleipää. Tulipahan nyt niillekin käyttöä!:)

Näkkileipä (pellillinen näitä paksumpia tai kaksi pellillistä ohuita)

5 dl vettä

1/2 kuivahiivapussi

1 rkl suolaa

600 g hienoja täysjyväruisjauhoja

Sekoita kulhossa kuivahiiva, jauhot ja suola. Lisää jauhoihin reilusti kädenlämpöinen vesi ja vaivaa taikina kiinteäksi. Anna taikinan nousta keittiöpyyhkeen alla 30 minuuttia.

Nosta taikina jauhotetulle leivinpaperille ja kaulitse se levyksi. Pistele levy haarukalla  ja jaa taikina haluamasi kokoisiksi paloiksi taikinapyörällä. Paista 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Anna levyn jäähtyä ritilän päällä ja murra se sitten paloiksi.

Elleivät näkkärit ole riittävän kovia, kuten yhden pellin taktiikalla voi käydä, palauta ne ritilän päällä pohja ylöspäin 100 asteiseen uuniin vielä 5-10 minuutiksi. Nauti aidon voin kanssa ja annan makuhermojesi räjähtää nautinnosta…