Tähän Kotivinkistä löydettyyn ja vähän muokattuun ohjeeseen kuului alunperin vain kuivattuja hedelmiä, mutta kun lähikauppani myi niitä sekoituksena pähkinöiden kanssa, reseptiin ilmestyivät myös pähkinät. Koska sekoituksessa oli mukana kookoslastuja päätin korostaa kookoksen makua vielä käyttämällä voiteluöljynä kylmäpuristettua kookosöljyä. Herkullisen maun takaa erityisen pitkä kohotusaika. Tällä ohjeella syntyy yksi vuokaleipä.


Kookoksinen hedelmä-pähkinäleipä

175 g kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä

1 tl hunajaa

3 dl vettä

n. 6 dl vehnäjauhoja

1/2 pss kuivahiivaa

1 tl suolaa

kylmäpuristettua kookosöljyä voiteluun

Hienonna hedelmiä ja pähkinöitä, jos ne ovat kovin isoja. Sekoita hiiva jauhoihin ja lisää jauhot lämpimään (+42 asteiseen) veteen, johon on liuotettu hunajaa. Vaivaa taikinaan käsin 6 minuuttia. Lisää suola ja jatka vaivaamista vielä muutaman minuutin ajan. Lisää kuivatut hedelmät ja sekoita taikina niin, että hedelmät ovat siinä tasaisesti. Jätä taikina kohoamaan rauhassa kaksinkertaiseksi, tähän voi mennä jopa kaksi tuntia.

Voitele pitkulainen leipävuoka. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile se vuokaan sopivaksi. Kohota leipää vielä noin tunnin ajan. Laita jossakin vaiheessa uuni lämpiämään 200 asteeseen. Lämpenevän uunin päällähän leipä nouseekin paremmin. Tässä kohtaa oli kyllä pakko tarkistaa nuo kohotusajat, koska ne kuulostivat kovin pitkiltä, mutta kyllä tuota möykkyä vaan kohotettiin yhteensä kolme tuntia. Luulin tosin ensin valmista leipää sisältä raa’aksi, mutta nuo isot sattumat vain hämäsivät silmääni.

Paista leipää uunin keskitasolla 50 minuutin ajan. Jatka paistamista vielä ilman vuokaa uunipellillä leivinpaperin päällä 10 minuuttia. Sen jälkeen leivän voi halutessaan laittaa takaisin vuokaan. Tämän leivän valttikortti on muuten ehdottomasti sen todella rapsakka kuori. Kyllä rouskuu!:)