Vautsi. Muuta en osaa sanoa. Viime viikko on ollut uskomaton! Helsingin keskustassa on jättimäisiä lumikinoksia ja taivaalta leijailee lumihiutaleita juuri sellaisella romanttisista komedioista tutulla tahdilla kuin jouluna pitäisi leijailla lunta. Lumen vuoksi autot liikkuvat hitaammin, samoin ihmiset. Jotenkin kaiken hidastuminen tuntuu vähentävän omaa stressiä, joten en valita.

Minä en tosin ole se, joka joutuu parkkeeraamaan auton päivittäin. Yhtäkkiä puolet parkkipaikoista muuttuivat lumikinoksiksi, ja juuri tänään yksi auto hinattiin pois, koska sen kattoon tuli valtava lommo(!) katolta pudonneen lumen vuoksi. Tällainen talvi on ihana, kun liikkuu kävellen ja pysyy kaukana murhanhimoisista talonkatoista, jotka tiputtelevat alas valtavia lumimääriä kerralla. Katselin vastapäisen talon katolla liikkuvia lumenpudottajia ja mieleni teki kutsua heidät syömään banaanileipää. Tyypit pelastavat henkiä panemalla omansa vaaraan. Arvostan.

   

Banaanileipä

Taikina:

2 kypsää banaania

50g voisulaa

0.75 dl fariinisokeria

(1 muna)

1.5 dl vehnäjauhoja

1dl kaurahiutaleita

1 tl Pirkka vaniljasokeria

1tl kanelia

1tl piparkakkumaustetta

1tl ruokasoodaa

1tl suolaa

Pinnalle:

2rkl siirappia

1 halkaistu banaani

pähkinöitä

Pane uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele sitten n. litran vetoinen uunivuoka. Muussaa banaanit haarukalla, tähän voi käyttää jopa ne mustat ja pehmeät, joista yleensä haaveilevat vain banaanikärpäset. Sekoita kulhossa sulatettu voi, sokerit ja banaanisose. (Lisää halutessasi joukkoon vatkattu muna, muussatun banaanin ansiosta se ei kuitenkaan ole koostumuksen kannalta pakollista.) Sekoita sitten kuiva-aineet keskenään ja sekoita ne taikinaan. Kaada taikina öljyttyyn vuokaan. Ja sitten koristellaan!

Valuta leivän päälle siirappia ja koristele sitten leipä halkaistulla banaanilla ja esimerkiksi suosikkipähkinöilläsi. Paista banaanileipää uunin keskitasolla 50 minuuttia. Peitä leipä tarvittaessa esimerkiksi leivinpaperilla, jos se tummuu liikaa ja haluat vaaleamman leivän. Kuvista ehkä huomaa minun olevan tummemman paahdon fani leivonnaisissa. Toki myös kahviasioissa. Anna banaanileivän jäähtyä ennen kuin alat irrottaa sitä vuoasta. Voit toki tarjoilla sen vuoassakin. Seuraksi sopii esimerkiksi kauravispi vaniljasokerilla maustettuna.

Nautiskele tätä kahvikakkujen klassikkoa, kun ulkona tuiskuttaa tiskirätin kokoisia lumihiutaleita. Eli juuri NYT! :)