KAUPALLISESSA YHTEISTYÖSSÄ K-RUOAN KANSSA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sain haasteen kokeilla trendikkään flatbredin valmistamista kotona. Lisähaastetta toi se, ettei minulla ole alkuperäisessä reseptissä suositeltavaa parilapannua, mutta neuvokkaana tyttösenä ratkaisin tämänkin ongelman hetkessä. Otetaan aivan aluksi kaksi pakettia Pirkka lampaan jauhelihaa sulamaan pakastimesta. Etsin lihoja kaupan jauhelihaosastolta vähän turhan pitkään ennen kuin tajusin, että jos ohjeessa puhutaan sulattamisesta, kannattaa ehkä kurkistaa pakasteosastolle. Sieltähän nuo paketit sitten lopulta löytyivät helposti.

Ryhdytäänpä siis leipomaan ohutleipää, millä nimellä flatbread siis usein Suomessa tunnetaan, lämmittämällä 2 desilitraa vettä suunnilleen 42-asteiseksi. Pieneen määrään vehnäjauhoja sekoitetaan 2 teelusikallista Pirkka kuivahiivaa ja tämä seos sekä ripaus suolaa sekoitetaan veteen tuohon lämpimään. Joukkoon alustetaan vehnäjauhoja niin kauan, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Jauhoja kuluu suunnilleen 5 desilitraa. Minä tein muuten taikinan kattilaan, sillä salainen kikkani taikinan kohottamiseen, on pitää hellaa hetki alhaisella lämpötilalla ja jättää sitten taikina kattilassa kohoamaan leivinliinan alle. Ennen kohotusta tähän meidän taikinaamme lisätään vielä 2 ruokalusikallista Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Flatbread on maukasta sellaisenaankin, mutta pääruuasta se ei ihan pelkiltään mene, joten valmistamme herkullisen lammastäytteen ruskistamalla tässä vaiheessa jo sulaneet lampaan jauhelihat muutamassa ruokalusikallisessa oliiviöljyä. Lisätään joukkoon 2 silputtua valkosipulinkynttä, 4 ruokalusikallista tomaattisosetta ja 3 teelusikallista juustokuminaa eli jeeraa. Lisätään vielä pari ruokalusikallista vettä ja tarkistetaan suola. Jätetään täyte vielä hautumaan hetkeksi. Paistetaan tässä välissä ohuiksi viipaleiksi leikelty munakoiso oliiviöljyssä. Munakoisot imevät aika paljon öljyä, siitä ei kannata yllättyä. Ruskistetaan viipaleita kuumalla pannulla niin, että ne pehmenevät ja saavat kunnolla väriä. Tähän kuluu muutama minuutti, jos munakoison on tajunnut leikata tarpeeksi ohuiksi viipaleiksi. Maustetaan kypsät viipaleet vielä suolalla ja juustokuminalla.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tässä vaiheessa kaksinkertaiseksi kohonnut taikina on valmis muuttamaan muotoaan herkullisiksi leiviksi. Aivan ensimmäiseksi leipätaikinasta vaivataan pois ilmakuplat. Sen jälkeen taikina jaetaan kymmeneen osaan, jotka jauhojen avulla kaulitaan litteiksi leipäsiksi. Paistinpannu tai parilapannu voidellaan kevyesti oliiviöljyllä, minkä jälkeen leipiä paistetaan pannulla yksi kerrallaan muutama minuutti kummaltakin puolelta. Leipä ”kovettuu” aika nopeasti, joten kun se on saanut tummia täpliä pintaansa, se on helppo kääntää ympäri ja paistaa kypsäksi toiseltakin puolelta. Valmiiden leipien päälle lisätään turkkilaista jogurttia, tomaattista lammastäytettä, munakoisoviipaleita sekä mausteeksi korianteria ja oliiviöljyä. Tämän täyttävän ruuan kanssa suosittelen juomaksi jotakin raikasta ja kuplivaa.

Tarvittavat raaka-aineet ja niiden määrät näkee yhdellä silmäyksellä tästä flatbread-reseptistä. Aion kokeilla täytteeksi seuraavalla kerralla katkarapu-avokadosalaattia. Ei tässä lammastäytteessäkään mitään vikaa ole, vaihtelu vaan virkistää! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA