Kello on vasta vähän yli kaksi iltapäivällä. Silti aamupäivän ulkoilu ja riehuminen sekä sen jälkeen pidetty lyhyt työhetki nukuttavat niin, että silmäni eivät meinaa pysyä auki. Tekisi mieli panna tulitikut silmiin. En uskalla mennä makuuasentoon sohvalle, etten nukahda. Tiedän jo vuosien kokemuksella, ettei minun kannata syödä tukevaa lounasta, ettei vireystilani laske liikaa tähän aikaan vuorokaudesta. Tunnen, etten saa mitään aikaiseksi ja näen kaiken jo hieman sumeana. Päiväunet eivät kuitenkaan tule kuuloonkaan. Eivät minun kohdallani.

Kadehdin kaikkia, jotka voivat nukkua päiväunet. Toiset saavat virtaa vartin pikaunista, toiset taas voivat vedellä keskellä päivää sikeitä jopa muutaman tunnin ja herätä sitten uusina ihmisinä. Minä en pysty sellaiseen. Nukunpa päiväunet mihin aikaan tahansa, ne eivät virkistä minua. Ärsyttää, kun yritän puhua tästä ja saan vastaukseksi suosituksen, joka perustuu johonkin tutkimukseen. Kaikkihan johtuu siitä, että nukun väärin. Pitäisi nukkua vain kolme minuuttia. Vai oliko se 20? Ei, kun tutkimus sanoikin 42.3 minuuttia. Ihan sama, sillä nukunpa kuinka vähän tai paljon hyvänsä, jos teen sen keskellä päivää, en herää enää kunnolla. Uskokaa jo, kokeiltu on.

   

Päiväunet muuttavat minut zombieksi. Tiedättehän elävät kuolleet? Näyttävät ehkä ulkopuolisille normaaleilta, mutta pään sisällä ei liiku mitään. Herään edelleen väsyneenä, mutta niin, että minua oksettaa ja on kylmä. Harmaa harsokerros silmieni edessä on vain paksumpi kuin ennen unia. Jos lähden päiväunilta autoa ajamaan, en välttämättä muista, kummalla puolella tietä kuuluu ajaa. Päikkäreistä ei siis ole minulle mitään hyötyä, oikeastaan päinvastoin.

En vaan ymmärrä, mistä ihmeestä tämä voi johtua. Miksi toiset voivat nukkua koska vaan, mutta minä en? Kun poikani oli vauva, olin väsynyt valvomisesta ja kävin hormonien vuoksi ylikierroksilla. Arvatkaa, oliko kiva kuulla, että kannattaisi nukkua silloin, kun vauvakin nukkui? Arvatkaapa, yritinkö taas todeten, että ei onnistu vieläkään. Löytyykö kohtalotovereita, joiden on vaan pakko keskittää nukkuminen yöaikaan? :/

(Hipanema-rannekoru saatu)