Takatalven kunniaksi päätin olla hyödyllinen ja pyhittää hetken huoltotyölle. Koska juoksukurssi on kesken ja tykkään ulkona lenkkeilystä paljon juoksumattoa enemmän, huolsin rakkaat nastakenkäni sellaiseen kuntoon, että niitä voi käyttää useammankin takatalvipäivän ajan. Sen jälkeen ne voikin pakata ullakolle loppuvuotta odottamaan. Palataan vielä hetkeksi alkutilanteeseen eli nastakenkiin, joista puolet nastoista (siis ne, jotka eivät ole tipahtaneet) ovat vääntyneitä ja vähän ruosteessa. Askel lipsuu eikä pitoa enää oikein löydy.

Ennen nastatilanteen korjaamista tein kuitenkin varotoimenpiteen tulevaa talvea ja pimeyttä ajatellen ja vaihdoin IceBugin omat kengännauhat heijastinnauhoihin. En ymmärrä, kuka ilkimys on edes keksinyt pyöreät kengännauhat! Ne aukeavat tuhat kertaa helpommin kuin tällaiset litteät. Heijastinnauhat ovat nerokas keksintö siinä mielessä, että autojen etuvalot osuvat aika matalalle. Nämä paljastavat pimeällä lenkkeilijän, tosin puen kaveriksi ainakin pari joustoheijastinta käsivarsiin ja yleensä vielä heijastinpiponkin. Koskaan ei voi olla liian varma.

Kun nauhat on vaihdettu, siirrytään nastoihin. Kenkien pohjista näkee helposti, mistä kohdista nastoja on putoillut. Ostin uudet nastat Puuilosta. Niitä oli useampaa pituutta ja onneksi nämä 9-milliset ovat juuri passelit, vaikka valitsin ne ihan perstuntumalla. Tarjolla oli sekä 20 että 100 kappaleen paketit, ja näin järjellä ajatellen, pienempi paketti olisi voinut riittää. Toisaalta taas omistan kahdet nastakengät, joten ehkä näille lopuillekin on tulevina vuosina käyttöä. Nastojen lisäksi paketista löytyy työkalu nastojen ruuvaamiseen.

Yhden kengän huoltoon meni ehkä viitisen minuuttia. Suurin osa siitäkin ajasta meni kai siihen, kun mallailin, kuinka syvälle nasta kannattaa ruuvata, jotta se on suunnilleen samalla tasolla alkuperäisten nastojen kanssa. Alla olevassa kuvassa vasemmalla on huollettu nastakengän pohja, oikealla kulunut ja huoltamaton. Miten voi näin pienestä tsemppauksesta tulla näin ylpeä olo? Ehkä olin siirtänyt tätä projektia jo liian monta kertaa hamaan tulevaisuuteen.

Sitten sama homma toiselle kengälle ja lumihankeen tarpomaan! 👟🌨️