Vaatevallankumous on taas täällä! Ehdin juuri ja juuri postata teemaviikon aikana, sillä tänään on viimeinen kampanjapäivä. Parempi silti myöhään kuin ei ollenkaan. Lyhyesti kerrottuna tämän kansainvälisen vallankumouksen tavoitteena on vaatia vaateteollisuudelta lisää vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä kysymällä julkisesti, kuka vaatteeni, asusteeni tai kenkäni on tehnyt. Tämä ei siis ole mikään bloggaajien juttu, vaan kaikkien toivotaan osallistuvan. Kampanjalla näytämme, että tahdomme tietää, missä ja kenen toimesta vaatteemme valmistetaan. Minä ahdistelin kolmea eri paikkaa vaatien tietoa silkkimekkoni, nahkakenkieni ja villahuivini alkuperästä. Haluatteko kuulla, mitä minulle vastattiin? Saamanne pitää!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aivan ensimmäiseksi laitoin viestiä Helsinkiläisen Miun-merkin omistajalle, suunnittelijalle ja luojalle eli Ilona Hyötyläiselle. Ostin muutaman vuosi sitten merkin kierrätystempauksesta itselleni pitkän silkkimekon, jonka tarinan tahdoin nyt kuulla. Sen verran tiesin jo etukäteen, että vaate oli pitkään vaatelainaamossa eli sitä on pitänyt moni ihminen, mikä tuntuu ajatuksena eettiseltä ja miellyttävältä. Vaatetta on korjailtu, mutta se on silti edustava. Ilona kertoi minulle mekostani näin:

Moi, tämä mekko on ommeltu Hämeenlinnassa Sik-Sak tuvalla, siellä Irmeli, Sinikka ja Mervi ovat tämän mekon tehneet. Mekko on syksy 09 Helsinki mallistoa, kuosi on tehty valokuvista mitä olen ottanut Helsingistä. Materiaali on silkkiä ja painatus on tehty Saksassa, silkkimateriaali tuli heidän kauttaan joten sen alkuperästä ei tarkempaa tietoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seuraavaksi selvitin, missä Tamperelaiselta Palmroth Originalilta blogin kautta saamani krokoherrainkengät on tehty. Anu Haalahti, joka on sekä kenkäsuunnittelija että Pertti Palmrothin pojan Mikko Palmrothin kumppani, vastasi minulle tiedusteluuni hyvin nopeasti näin:

Kenkäsi on valmistettu pääosin Suomessa, joten niillä on Avainlippu-merkki. Kappaleet on ensin leikattu Parkanon tehtaalla, sitten ommeltu kokoon Virossa ja lopulta pinnattu (eli laitettu lestille), pohjitettu ja viimeistelty taas Parkanossa. Laitoin juuri tänään omaan blogiimme juttua Vaatevallankumoukseen liittyen. Käy kurkkaamassa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viimeiseksi utelin Oululaiselta Balmuirilta, kuka on tehnyt harmaan Lombardia-huivini. Olen arvostanut Balmuiria, sillä nämä huivit ovat mielestäni vielä enemmän luksusta kuin esimerkiksin Louis Vuittonin luksushuiveissa, joita itsekin omistan. Kotimaisuudesta saa minulta aina lisäpisteitä! Facebookin kautta tapahtuneesta tiedustelusta on nyt puolitoista vuorokautta ja sen jälkeen laitoin vielä toissapäivänä sähköpostia perään. Eilen huutelin asiasta Instagramista, mutta tähän hetkeen mennessä minulle ei ole vastattu mitään. Harmi juttu! Ehkä viestejäni ei ole vielä luettu. Balmurin huivin tuotantoketju jää siis mysteeriksi.

Edit: Janette Knaapi Balmuirilta vastasi maanantain viestiini:

Tuotteitamme tehdään siis eri maissa, mutta Lombardia-huivisi on valmistettu Italiassa. Suosimme pientuottajia ja esimerkiksi Monogram-tyynymme tehdään perheyrityksessä missä on 18 työntekijää. Balmuir on perheyritys, niin omistajille on tärkeää nimenomaan laittaa hyvä kiertämään ja suosia perheyrityksiä. Mallistomme on aika laaja, niin meille on tärkeää, että löydämme alan parhaimmat tuottajat ja materiaalit ja sen takia tehtaita ja tuottajia on eri maissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oletteko jo osallistuneet tähän haasteeseen kysymällä vaatteidenne alkuperää? Millaisia vastauksia olette saaneet ja miltä yrityksiltä?