Suunnittelin alunperin postaavani yhden kahvijuomaohjeen päivässä tämän kahviteemaviikon ajan, mutta jotenkin kahvijuomapostauksille ei löytynyt sijaa ja päädyin keräämään ne samaan postaukseen. Tässä siis seitsemän kahvijuomaa, jota kokeilin tällä viikolla. Näiden ei ole tarkoitus olla mitään kahviammattilaisen ohjeita, vaan ohjeet on tehty minun maku- ja ulkonäkömieltymysteni mukaan. Tosin klassikkojuomien kohdalla katsoin fiksuksi selvitellä vähän niitä virallisia “rakennusohjeitakin”. Koska nämä ovat tosiaan kotiversioita, espressoksi kelpaa tuju kahvi ja maidon voi vaahdottaa vaikka kattilassa.:)

Maanantaina tarvitaan potkua aamuun, jotta viikko starttaa energisesti. Siksi maanantain kahvijuoma on vahva. Jos vain voit, nauti aamukahvi lyhyenä eli espressona. Me nössömmät terästämme aamushottimme kermalorauksella. Toisaalta eräässä tiedeohjelmassa kerrottiin, että maito takaa kofeiinille pidemmän vaikutusajan maitoproteiinin hitaamman imeytymisajan vuoksi, joten sitä on ihan hyvä käyttää, jos tahtoo piristystä pidemmäksi aikaa.

espresso

Tiistain kahvijuoma on yksi kahvimaailman tunnettu klassikko eli latte. Se on oma suosikkini kahvijuomista, sillä siinä on tarpeeksi maitoa (tai oikeastaan maitovaahtoa) minun makuuni. Latteen tulee noin neljännes espressoa ja kolme neljännestä vaahdotettua maitoa. Kippasin nuo aineet vähän hullussa järjestyksessä lasiin, joten juoma näyttää aika tummalta. Herkullista se oli joka tapauksessa.

latte

Keskiviikon viilentävä kahvijuoma oli jääkahvi. Rakensin sen espressoannoksesta, kylmästä maitovaahdosta, jääpaloista ja valkosuklaamakusiirapista. Kaipa tämä oli eräänlainen iced latte. Ulkonäöltään tämä muistutti latte macchiatoa, koska kahvi jäi maidon päälle.

ice latte

Torstaina oli latten pikkusiskon eli cappuccinon vuoro. Perinteinen cappuccinon määritelmähän on kolmasosa espressoa, kolmasosa kuumaa maitoa ja kolmasosa maitovaahtoa. Mittasuhteita noudatin, mutta ulkonäköseikoista en ole niin tarkka. Tuon keskustanhan pitäisi olla täysin valkoinen, mutta kyllä se maku on minulle tärkeämpi.:)

cappuccino

Perjantai oli niin kökkö päivä, että tarvitsin kahvia myös jälkiruokamuodossa. Hurautin siis kahvipirtelön vaniljajäätelöstä, kaurakekseistä ja espressosta tehosekoittimella. Toimii!

kahviherkku

Lauantai on herkkupäivä, joten silloin kahvijuomakin voi olla vähän herkumpi. Tällä kertaa sotkin villisti yhteen vahvaa espressoa, vaniljavaahtoa ja jääpaloja. Surruttelin seoksen vielä tehosekoittimella hileiseksi juomaksi ja oli kyllä herkullista. Tätä ei ihan joka päivä kannata juoda, mutta nautiskelu kerran viikossa on ihan sallittua. En tiedä, täyttäisikö tämä juoma frapen määritelmän.:)

frappe

Sunnuntai on lepopäivä, joten en jaksanut erityisemmin kikkailla kahvillani. Päivän kahvi oli siis Café au lait eli kahvi (kuumalla) maidolla. 50/50-suhteella valmistin omia makuhermojani miellyttävän kahvin. Kokeilin pitkästä aikaa kunnon tummaa paahtoa ja voi että, kun se on hyvää!

kahvi maidolla

Tähän onkin hyvä päättää kahviteemaviikko. Toivottavasti olette nauttineet yhtä paljon kuin minä! Vinkkejä, niksejä ja kahvijuomareseptejäkin saa mielellään jakaa kommenttiboksin puolella.:)