Eräs helpoimmista tavoista säästää luontoa on jätteiden lajittelu. Kuten Wikipediassa sanotaan, jätteiden lajittelun tarkoituksena on lisätä jätteiden hyötykäyttöä ja vähentää ympäristöongelmia, joita syntyisi, jos jätteet päätyisivät vääriin paikkoihin.

Mikä siinä sitten on, että suuri osa meistä suomalaisista ei siltikään viitsi lajitella jätteitään. Vanhukset saattavat vedota vaivalloisuuteen ja siihen, ettei ennenkään ole tarvinnut tehdä niin. Maalla asuvat ehkä polttavat pahvit ja paperit, koska se on nopeampaa kuin lähteä etsimään lähintä paperin- ja pahvinkeräyspistettä. “Plus, että kuules plikka, siinä säästää bensaa”, naureskelee nokkelana itseään pitävä isäntä. Osa valittaa haisevasta biojäteasiasta, osa taas ei tiedä, mikä jäte kuuluu mihinkin keräysastiaan. Niin, tekosyitä tekosyiden perään. Pääasia kuitenkin, ettei roskia heitetä suoraan luontoon, miettii eräs Venäjän ja Suomen rajalla usein järkyttynyt bloggaaja. Kun Suomi vaihtuu naapurimaaksi, tienvieret lähes tulvivat jätettä. Kyllä meillä siis ollaan jo voiton puolella.

Itse toteutan jätteidenlajittelun niin, että kerään paperit kangaskassiin, jonka käyn tyhjentämässä sen täytyttyä. Pahvit kerään myös kangaskassiin tai jos ne ovat isoja, kannan ne sellaisinaan keräyspisteelle. Sekäjäteroskikseen olen ostanut roskapusseja, ettei kaupasta tarvitse ostaa ruokaostoksille muovipussia. Ne tulevat kalliimmaksikin kuin oikeat roskapussit. Lasipurkkeja keräilen myös kangaskassiin ja käytettyöjä paristoja pieneen Aalto-maljaan. Niitä joutuu tyhjentämään niin harvoin, että kerään aika runsaan kasan jätettä ennen kuin lähden viemään sitä keräyspisteeseen. Onneksi paristot on nykyään helppo palauttaa lähikauppaan.:)

Entäs sitten se biojäte? Itse heräsin viimeisenä biojätteen lajittelemiseen, sillä kuuluin siihen ihmisryhmään, joka kammosi pohjasta mahdollisesti repeäviä biojätepusseja ja haisevia jäteastioita. Onneksi ystäväni näytti minulle, kuinka hän itse kerää biojätteet tyhjään maitotölkkiin, jonka heittää sitten sekajätteeseen. Ei pöllömpi idea! Nykyään tosin myydään jo kestäviä biojätepussejakin, jotka maatuvat jätteiden mukana. Biojätteiden kanssa on tärkeää tyhjentää asia tarpeeksi usein, mutta se hoituu kätevästi samalla, kun lähtee aamulla kouluun tai lenkille.

kaatopaikka

Ekovalinta 6/7 eli jätteiden lajittelu pähkinänkuoressa:

Laijittele jätteet oikein julkisilla paikoilla esim. ruokaloissa. Perusta kotiin pieni jätekeräyspiste, mutta muista mitoittaa se omille tarpeillesi sopivaksi. Lajitteluohjeet löydät vaikkapa täältä.:)

(kuva täältä)