Moni varmasti tahtoo kuulla perustelut sille, miksi yksin asuva ihminen tarvitsee ympärilleen enemmän kuin kaksikymmentä neliötä tilaa. Siihen on monta selitystä, mutta tärkein on varmaankin se, että minulle on vuosien mittaa kertynyt paljon tavaroita ja ahdistun, jos ne pitää survoa pieneen tilaan. Uskokaa pois, kokeiltu on. Asuin fuksivuonnani kahdentoista neliön huoneessa ja voin kertoa, että oli aika masentavaa, kun yli puolet tavaroista oli vanhempieni luona.:/

En silti keksi kovin montaa syytä sille, miksi en voisi asua yksin kaksiossa. Vaikka asun isossa asunnossa, en lämmitä tätä juuri koskaan. Sähkönkäyttöön ja lämmityskustannuksiin asuntoni koko ei siis vaikuta. Jos tahtoo ahdistella pilkkua, niin imuri on tietysti pidemmän aikaa päällä, koska huoneiston siivoamiseen menee enemmän aikaa kuin pienen murjun. Mutta onko se riittävä syy etsiä pienempi asunto? Olen paljon onnellisempi, kun ympärilläni on tilaa ja rakkaaat tavarani ja voin hengittään lisäksi. Täällä seinät eivät kaadu päälle. Ihmisen elämässä tulee hetkiä, kun pitää valita, onko ympäristön hyvä vai oma hyvä tärkeämpi ja tässä tapauksessa aion pitää kiinni omasta mielenterveydestäni.

carries-home

Asumisessa tärkeimpiä asioita, joiden kautta voi vaikuttaa omaan ekologisuuteensa, ovat veden- ja sähkönkäyttö. Tässä asunnossa minulla ei ole kylpyammetta, sillä tiedän suureksi paheekseni kylvyistä nauttimisen ja siinä sitä vettä vasta tuhlataankin. Varsinkin, kun kylvyn jälkeen yleensä otetaan vielä suihku. Olenkin opetellut tiskaamaan ilman juoksevaa vettä, ottamaan pikaisia suihkuja ja pesemään vain täysin koneellisia pyykkejä.

Sähkönkäytön suhteen taas koetan elää ilman valaistusta ainakin näin kesäaikaan ja silloin, kun valoja käytän, sammutan ne aina lähtiessäni huoneesta. Olen myös vaihtanut jo lähes kaikkiin valaisimiini energiansäästölamput, jotkut vanhat lamput eivät vaan meinaa millään palaa loppuun. Elektroniikkalaitteissa en käytä valmiustiloja, paitsi pöytäkoneeni on päällä aina, kun olen Jyväskylässä. Läppärit kuulemma kuluttavat vähemmän sähköä kuin pöytäkoneet, mutta aion opetella sammuttamaan pöytäkoneenikin öiksi.

Uusia kodinkoneita hankkiessani pyrin tarkistamaan, ovatko ne energiaa säästäviä malleja. Vanhat sähkösyöpöt vaihdan uusiin, sillä nykytekniikalla osataan valmistaa ympäristöystävällisempiä laitteita. Kannattaa siis miettiä, onko lopultakaan ekologisempaa hankkia kierrätyskeskuksesta 15 vuotta vanha tiskikone vai ostaa uusi, luontoa säästävä malli. Vai tiskaisiko sitä sittenkin käsin? Ahdistun välillä, kun joissakin asioissa ei ole selvää, mikä ratkaisu on ekologisesti viisain, mutta netin selailu auttaa usein tähän ongelmaan.:)

carrie-at-home-apartment

Ekovalinta 3/7 eli asuminen pähkinänkuoressa:

Vältä elektroniikkalaitteiden kanssa valmiustiloja. Pidä valot ja sähkölaitteet päällä vain silloin, kun tarvitset niitä. Suosi alhaista huoneenlämpötilaa. Älä juoksuta vettä turhaan, vaan pyri säästämään sitä.

(kuvat täältä ja täältä)