Hävettää myöntää, mutta rakastan päiväuniaikoja. En siis omiani, sillä minussa on ilmeisesti jokin rakenteellisen vika, minkä vuoksi en osaa nukkua päiväunia ilman ikäviä seurauksia*. Mutta kun vauva simahtaa ruokailun jälkeen, nautin jokaisella solullani omasta rauhasta niin kauan kuin sitä milläkin kerralle sattuu kestämään. Myönnettäköön silti, että yleensä kahden tunnin kohdalla, jos poika niin kauan nukkuu, iskee julmettu ikävä ja vauva herää yleensä “vahingossa”. Siis kun törmään vaunuihin ohikulkiessa, kiljaisen pelästyttyäni omaa varjoani tai laitan valot makuuhuoneeseen. Vahingossa, tiedättehän?

Joskus vauva nukahtaa päiväunille, joita meillä nukutaan aika rutinoituneesti yhdet jokaisen ruokailun jälkeen eli yhteensä kolmet päivässä, ihan omia aikojaan. Tyyppi on simahtanut mm. syliini, leikkimatolle, turvakaukaloon ja vaikka minne. Useimmiten kuitenkin päiväunia edeltää nukuttamisvaihe, jolloin kaikki kikat käydään järjestyksessä läpi halutun lopputuloksen saavuttamiseksi. Puolen vuoden kokemuksella vinkkivarastooni on kertynyt jo useampi luottokikka, mutta sen sijaan, että jakaisin ne kanssanne, annan itse päiväunien ammattilaisen paljastaa, millä vauva nukutetaan meidän kotonalle. Nallepoika, anna mennä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nallepojan parhaat päiväunivinkit muille vauvoille:

  • päätä ensin, oletko vauva, joka tykkää nukkua viileässä vai lämpimässä. Jos tykkäät viileästä, jätä vaikka ikkuna raolleen päiväunihuoneeseen, mutta pidä huolta, ettei unipaikka ole vetoisa. Jos taas suosit päikkäreitä lämpimässä, lämpöpussi on kiva unipaikka, vaikka se ei olisikaan vaunuissasi. Kapalomainen unipussi tuntuu myös turvalliselta.
  • ajoita päiväuniyritys aika nopeasti ruokailun jälkeen, niin et herää ikävästi murisemaan masuun, vaan saat nukkua jopa tunteja.
  • jos tunnet olevasi väsynyt, mutta et saa unen päästä kiinni, vaan väsymys purkautuu kiukkuna, pyri jonkun syliin. Pystyasennossa ilmakuplatkin tuppaavat tulemaan ulos masusta.
  • jos sylissä istuskeleminen tai makoileminen ei riitä, ilmaise pitelijällesi, että heiluttelee sinua puolelta toiselle tai hytkyttää kevyesti hieman samaan tyyliin kuin röyhtäytettäessä.
  • jos edellä mainitut nukutusliikkeetkään eivät toimi, kannattaa sinun opettaa nukuttajasi laulamaan tai hyräilemään. Tällä kikalla isikin nukahtaa joskus, kun äiti laulaa makuuhuoneessa.
  • laulamisen lisäksi ihminen, jonka sylissä nukuttelet, voi kokeilla suhisemista. Suhina tuo mieleen äidin verenkierron äänet. Ne samat, ihanan nukuttavat, jotka kuulit ollessasi vielä masussa.
  • jotkut kollegamme nukkuvat kuulemma paremmin ohut harso kasvoillaan. Sopisikohan se sinullekin? Minä heittelen harsot pois, mutta tapansa kullakin.
  • tissille on ihana nukahtaa, siitä ei vaan pääse yli eikä ympäri. Jotta äiti ei kyllästy tissittelyyn, älä jää roikkumaan rinnalle koko yöksi, vaan käännä vaikka pääsi toiseen suuntaan, kun olet valmis. Näin et myöskään herää niin helposti ihanan houkuttelevaan maidontuoksuun kesken yöunien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toivottavasti poikani vinkeistä on apua muille nukuttajille. Tuttiahan meillä ei vauva ole huolinut, joten siihen liittyvistä kikoista emme minä tai vauva osaa sanoa yhtikäs mitään. Iltavelliä kokeiltiin jossakin vaiheessa, mutta poika hotki sen niin nopeasti (varsinkin suosikkimakunsa banaani-mustikkavellin), että masuun tuli ilmaa hurjasti eikä edes röyhtäyttäminen auttanut, vaan vellistä seurasi itku. Nyt ajoitan viimeisen ruuan tai puuron suunnilleen kello seitsemään illalla, kun yöpuulle mennään yhdeksän aikaan. Vähän ennen nukahtamista poika saa vielä rintamaitoa, ja siihen kainalooni tuo pörröpää usein nukahtaakin. 🙂

*zombiemainen käytös loppupäivän ajan turhalla kiukuttellulla höystettynä