Toinen perhevalmennuskerta on takana ja oikeassahan ne ihmiset olivat, kun etukäteen vinkkasivat, että tämä ei ole niin hyödyllinen kuin ensimmäinen valmennuskerta. Kolmas kerta meillä on vasta ensi viikolla, joten siihen en osaa vielä näitä ensimmäisiä tapaamisia verrata. Kirjoittelen toki senkin tapaamisen jälkeen tuntemuksiani ylös, jotta kaikki asiasta kiinnostuneet pysyvät kärryillä, missä mennään. Itse olen ainakin suurella mielenkiinnolla lukenut muiden bloggaajien perhevalmennuskokemuksia. Ne heittelevät niin laidasta laitaan!

P1010004

Toisen tapaamisen teemana oli vauva-arki. Aiheena oli löyhästi se, miten vauva muuttaa syntymällään vanhempiensa elämää ja miten muutoksiin voisi hieman varautua etukäteen. Käsittelimme myös vauvan vanhempien parisuhdetta sekä rooleja ja sitä, miten suhde muuttuu vauvan myötä. Kauhistuin hieman, kun niin monen mielestä vauvan jälkeen tuntuu, ettei suhde ole koskaan voinut niin huonosti. Meillä räiskyy muutenkin ja seisomme mieheni kanssa molemmat hyvin järkkymättöminä mielipiteidemme takana, joten ehkä meille tekisi hyvää opetella kompromissien perusteet jo ennen vauvan syntymää.

Mitä opin aiheesta? Oli ihana kuulla jonkun toteavan ääneen, että koska vauva on alussa hyvin kiinni äidissä, isä voisi suosiolla ottaa kotityöt hoitaakseen. Tämä on ollut asia, joka on vaivannut minua, sillä olen miettinyt, kehtaisinko pyytää mieheltäni tuollaista “kotityöjakoa”. Pitää vähän punnita sitäkin, kuinka paljon mies voi tehdä töitä vauva-aikana, jotta saan kaiken tarvitsemani avun ja jotta isäkin saa viettää aikaa uuden tulokkaan kanssa pieneen persoonaan tutustuen.

Parasta valmennuskerrassa oli ehdottomasti oppitunnillemme pyydetty vieras, joka oli siis melkoisen tuore äiti. Mukanaan tällä äidillä oli muutaman kuukauden ikäinen lapsi, jota saimme sitten ihailla (älkää naurako, tuijotin pikkuista ainakin 20 minuuttia typerästi hymyillen). Äiti kertoi vauva-arjesta, synnytyksestä ja muista tuoreen äitiyden ajatuksista. Saimme myös kysyä häneltä vauva- sekä äitiysaiheisia kysymyksiä. Oli mukava kuulla, mitkä terveydenhoitajien ohjeista olivat toimineet arjessa ja mitkä eivät. Samalla sitä huomasi, että toimintatapoja on todella monia eivätkä ne silti ole välttämättä toisiaan huonompia.

Mitä en oppinut aiheesta eli mitä unohdin kysyä? Mitään ei jäänyt oppimatta, mutta vaikka terveydenhoitajat korostivat valmennuksessa jokaisen vauvan olevan yksilö, oli tarjolla makuuni ehkä liikaa kaavioita. Ei kai ihan tosissaan vauvan päivärytmiä voi piirtää vuorokausipiirakkaan ja sitten vaan todeta, että suurilta osin joillakin ehkä vauva-arki menee näin? Ihmiset, joille tuollaiset kaaviot jäävät helposti päähän, saattavat oikean arjen alkaessa kokea aikamoisen romahduksen pilvilinnoista, jos vauva toimiikin aivan toisella rytmillä kuin mitä perhevalmennuksessa kerrottiin.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvituksena tässä postauksessa on mielestäni kiinnostavia aukeamia ensimmäisellä valmennuskerralla jaetuista materiaaleista eli Vanhemmaksi-työkirjasta sekä ensimmäisen tapaamisen aiheena olleisiin imetysasioihin keskittyvästä äidinmaitokirjasesta. Muistin kuin muistinkin pyytää nämä nyt mukaani, kun ne viimeksi jotenkin unohtuivat. Tuo vauvan sydänäänien kuuntelu kotona jäi varsin vahvasti mieleen, joten nyt, kun saimme tuon työkirjan ja sen mukana ohjeet kuunteluun, sitäkin tuli testattua. Pikkuisen liikkeet näkyvät jo ihan paljaalla silmällä ulkopuolisillekin, mutta sydänääniä saa hieman metsästää vessapaperirullan kanssa. ♥