Onnellisen lopun alkua
Suuri pyörä on tönäisty liikkeelle. Tapasin nimittäin tänään yliopistomme maaiman mukavimman ja ymmärtäväisimmän opinto-ohjaajan. Olin jo pitkään halunnut käydä juttelemassa opinnoistani, elämästäni ja suunnitelmistani, mutta jotenkin kaikki pelotti hirveästi. En ole saanut ajatuksilleni juurikaan tukea, joten olen sysännyt isojen päätösten tekemistä koko ajan vain pidemmälle tulevaisuuteen. Aloin jo pari vuotta sitten miettiä, onko tämä akateemisuus ja “korkeakouluttautuminen” sittenkään minua varten. En tiedä, mättääkö tässä eniten meidän kemian laitos, luonnontieteet yleisesti, koko yliopisto vai peräti Jyväskylä. Jokin on kuitenkin edelleen pielessä.
Päätökselleni lopettaa kemialla olen saanut niistä kymmenistä ystävistäni, kavereistani sekä tutuistani, joille olen asiasta jutellut, vain kahden ihmisen tuen. Olen hyvin pettynyt, kun minulle rakkaat ihmiset tuputtavatkin kannustuksen ja hyväksynnän sijaan joitakin naurettavia vaatimuksia ja normeja, joihin muka pitäisi ahtautua. Kuinka se tekee ihmisestä huonomman, jos ei opiskele yliopistossa, vaikka siihen olisi resursseja? Eikö sellainen ihminen ole nimenomaan tyhmä, joka tekee jotakin, mikä ei hänelle sovi? Siinä ei ole kerrassaan mitään viisasta. Oman sydämen kuuntelemisessa sen sijaan on. Meillä on vain yksi elämä. Eihän sitä nyt hemmetti sentään kannata viettää vastenmielisten asioiden ja/tai ihmisten parissa!
Elin liian pitkään mustavalkoisessa ja naiivissa maailmassa, johon kuului itsestäänselvyytenä putkimainen koulutusjärjestelmä, jota vastaan kapinoivat vain luuserit. Luulin pitkään, että yläasteelta mennään aina lukioon ja sieltä yliopistoon. Ne, jotka eivät niin tee, eivät ole tarpeeksi fiksuja. Luulin, että mhdollisimman korkea koulutustaso on viisainta, mitä voi tehdä. Ajattelin myös virheellisesti, että kaikki yliopistoihmiset ovat tästä syystä älykkäitä, sivistyneitä ja heitä arvostetaan. Ja paskat.
Millään tällä ei ole mitään väliä. Ihan samanlaisia urpoja akateemikot voivat olla kuin muutkin ihmiset. Nuorille pitäisi antaa enemmän varaa valita ja korostaa sitä, että kaikki valinnat ovat oikeita. Ne, jotka eivät mene lukioon, eivät ole luusereita. Ne jotka eivät opiskele yliopistossa, eivät ole tyhmiä. Ne, jotka arvostavat muita ominaisuuksia tutkintoja ja titteleitä enemmän, ovat itse asiassa ne kaikista fiksuimmat ihmiset. Ne ihmiset ovat ymmärtäneet, mistä tässä kaikessa on kyse. Siitä, että kuka tahansa pysyy mihin tahansa, mutta mitä tahansa ei kannata tehdä vain siksi, että siihen pystyy.
Tästä alkoi nyt pulputa pienen katsauksen minun elämääni sijaan jotakin syvällistä, joten lopetan tähän kappaleeseen. Jos kaikki siis menee suunnitelmien mukaan eli saan korvattua tai laajennettua erään tilastotieteen kurssin ja pääsen sen lisäksi jollakin maailman kymmenennellä ihmeellä (kirjaimellisesti) akateemisen ruotsin kirjallisen osion läpi, jätän vuodenvaihteessa ainakin toistaiseksi taakseni kemian laitoksen. Siihen vaaditaan vähän järjestelyjä ja vähän opintopisteitä. Ette tiedäkään, kuinka hyvältä suunnitelmani onnistuminen tuntuisi. Tässä vaiheessa minulle on aivan sama vaikka tutkintoni jää “vain” LuK-tutkinnoksi.
Tulevaisuutta ja ensi vuotta mietin vasta, kun tiedän varmaksi, että saan päätettyä tämän vaiheen elämästäni. Älkää siis kysykö siitä, en osaa vastata. Tiedän vain sen, etten aio tuhlata enää yhtään enempää aikaa johonkin, mitä en tahdo tehdä. Jokainen keskittyköön omaan elämäänsä ja tehköön niin kuin hyväksi tuntee. Harmittaa vaan, etten ole itse uskaltanut tehdä niin aiemmin.
Johanna
Juurikin noin! Olin pari vuotta takaperin samassa tilanteessa toiden suhteen, alalla joka olisi hyvinkin ollut pysyva ‘ura’. Mutta kun vaan tokki ja pahasti. Monen kuukauden henkisen vaannon jalkeen pistin eroanomuksen sisalle ja palasin opiskelemaan ja tekemaan samaan aikaa ‘ei-niin-hienoa’ tyota, muoden vastusteluista huolimatta.
Helppoahan se on toisten sanoa etta pysy vaan toissa kun eivat tajua millaista on itkea duunipaikan vessassa taukojen aikana ihan vaan silkasta surkeudesta ja ahdistuksesta. Kaikilla meilla on kuitenkin ihan oma elama elettavana, ja sen tarkoitus on olla mahdollisimman onnellinen, muiden ‘normeista’ huolimatta.
Nyt vaan pitaisi miettia etta mita tasta eteenpain – kaipa sekin joskus selviaa :-)..
MouMou
Ihana kuulla, että muutkin ovat olleet yhtä “jumissa”. Itse koetan luottaa siihen, että tulevaisuus selviää itsestään. Parhaat ideat vain pälkähtävät päähän sitten, kun niiden aika on. Toivon, että nytkin käy niin.:)
Nina
Pus! <3
MouMou
Pus takaisin!<3 (Ja pahoittelut huomisesta!:D)
Vanamo
Hienoa, rohkeaa ja ihailtavaa! Kun on aikaa pysähtyä, hengähtää ja ajatella rauhassa, varmasti selviää aikanaan, mitä ihan oikeasti haluaa. Maailma olisi niin paljon parempi paikka, jos kaikki tekisivät sitä, mitä oikeasti sydämessään haluavat.
MouMou
Todella toivon (ja uskon), että niin käy.:)
Mari
Ihana postaus! Näitä asioita olen itsekin miettinyt pitkään. Ei vaan tosiaan ole helppoa hypätä pois oravanpyörästä, kun muut ihmiset odottavat tiettyjä asioita. Sellaisia asioita, joita heillä ei ole “oikeutta” odottaa ja jotka eivät heidän elämäänsä välttämättä edes liity. Ja toisaalta itseäkin pelottaa aloittaa tavallaan uusi elämä. Harmi ettet itse saanut tukea päätöksellesi, mutta hienoa että sinulla oli rohkeutta tehdä se.
Ja kiitos tästä postauksesta, se antaa varmasti muillekin aihetta miettimiselle. Toivottavasti ehkä rohkeuttakin tehdä asioille muutos :)
MouMou
Ah, nuo voisivat olla omia sanojani. Tavallaan helpottaa, mutta toisaalta pelottaa niin vietävästi vaihtaa tuttu ja turvallinen uuteen, vaikka se olisikin 100 kertaa parempi elämä.:)
E
Olen nyt lukion jälkeen yrittänyt päästä jatko-opiskelemaan ja mulla on just tuollanen olo ollut että yliopisto ja akateemisuus on se arvostetuin juttu ja pakko päästä yliopistoon ja paineita vaan enemmän päästä opiskelemaan ja plääh! Olen siis todellakin samaa mieltä sun kanssa että “Nuorille pitäisi antaa enemmän varaa valita ja korostaa sitä, että kaikki valinnat ovat oikeita.”
Ja sun pitää tehdä nuiden opiskelujen kanssa just siten, että oma olo on hyvä ja onnellinen, sano muut mitä tahansa. Minäkin koitan.. :D
MouMou
Toivottavasti me kummatkin päädymme toteuttamaan unelmiamme. Saa nähdä, missä ollaan vaikka 5 vuoden päästä.:)
Niina
Upeaa että olet uskaltanut ottaa noin rohkean askeleen ja tehdä juuri niin kuin sydämesi sanoo! Itse olen sua pitkälti toistakymmentä vuotta vanhempi ja nyt todella kaduttaa kuinka olenkaan antanut itseni ajautua nykyiseen ammattiini jossa en todella ole viihtynyt oikeastaan koskaan. Ja paljolti samoista syistä kuin sinä; ympäristön painostuksesta ja täyttääkseni muiden odotukset. Nyt tässä elämänvaiheessa (esim. talonrakennuprojekti aluillaan ja uusperheen äitinä) on lähes mahdotonta enää lähteä opiskelemaan täysin toista ja paljon epävarmempaa alaa :( Muista kuitenkin, että tuttavapiirisi varmasti haluaa vain sinun parastasi kaikesta painostuksesta huolimatta ja juurikin siksi. Mutta tsemppiä sinulle minkä tien ikinä tulet valitsemaankaan, usko unelmiisi!!
MouMou
Kiitos tsempistä, sitä tässä on tosiaan kaivattu. Ihmetteln vähän itsekin, kuinka uskalsin vihdoinkin alkaa saattaa päätökseen tätä kemiaa, vaikka lähes kaikki tutut ovat sitä vastaan. Jokin sisälläni vain kertoi, että niin pitää nyt tehdä.:)
Sofié
Mä komppaan sua!!!
Jo ensimmäisenä syksynä tajusin, että hallintotieteet eivät ole minua varten. Silti räpistelin itseni kandidaatiksi asti ja viime keväänä jätin tiedekuntani. Tänään minulla oli ensimmäinen koulupäivä kauppatieteissä. Nyt tuntuu niin paljon paremmalta kun pääsin eroon siitä mistä ei oikeasti ole tykännyt ollenkaan. Hienoa, että uskalsit tehdä päätöksen joka tuntuu sinusta hyvältä. Elämä on liian lyhyt tylsissä asioissa laahustamiseen :)))
MouMou
Ihana kuulla tuollaista joltakin, joka on ollut väärällä alalla. Se kannustaa etsimään sitä omaa tietä, jolla tämä ahdistus toivon mukaan katoaa. Tai ainakin helpottaa.:)
Nata
huh, onneks mä en jaksanu sinnitellä sähkötekniikan puolella kuin vuoden! tuotantotalous on paljon kivempaa ja siinä on vähemmän matikkaakin! onnee uusille urille! (ura, urat, heko heko puujalka)
MouMou
Haha, kiitos!:D (Puujalat toimii muhu aina.)
Heu
Juurikin noin! Itellä oli myös lukion jälkeen kauhee hoppu mennä opiskelemaan, ei niinkään omasta mielestä, mut muitten mielestä (perhe jne.) oli sitä mieltä, et heti opiskelemaan et muuten opiskelu-into loppuu. Ja sithän menin opiskelemaan, muttei ala tuntunu omalta, ja perhe oli taas sitä mieltä, et se on just mulle oikee paikka, mut puol vuotta vaan opiskelin ja jätin sen alan taakse, tiesin kuitenki ite etten koskaan haluis tehä sitä työtä, enkä muuten oo sitä päätöst katunu :). Joskus on vaan syytä kuunnella ihan itteään, välittämät muiden vastusteluist ym. Ite kumminkin parhaiten tietää mitä omalt elämältään haluaa! Tsemppiä sulle :)
MouMou
Nimenomaan! Minäkin jatkoin lukista kemialle, koska meille saarnattiin, että välivuosi on kamalinta, mitä ihmiselle voi tapahtua. Siihen jumittuu ikuisuudeksi, opintoja pitää jatkaa heti!:(
Ja mitä vielä. Olisi vaan pitänyt miettiä rauhassa. Onneksi vielä ei ole myöhäistä löytää itseään.:)
Marika
Hyvä MouMou! Olen itse aina ajatellut, ettei joitain asioita, esim. opiskeluihin liittyviä, kannata tehdä siksi, että muut tekevät niin ja niin “kuuluu” tehdä. Jokaisella on oma, hänelle sopiva tapansa, ja sitä tulisi kunnioittaa. Jokainen toimii sillä tyylillä mikä itselle tuntuu parhaimmalta. Joten, onnea päätöksestä (ja toteutuksesta)! :)
MouMou
Kiitos! Voi kun nykymaailma saisi ne pikkuiset opiskelijat uskomaan tuon saman, ettei kaikkien tarvitsisi kokeilla ensin väärää uraa. Kyllä ihmiselle pitäisi antaa aikaa miettiä.:)
Maija
Kuulostaa niiiin tutulta… Tosin, itse vielä kitkuttelen opintojani eteenpäin hampaat irvessä koska valmistuminen on niin pienestä kurssimäärästä (ja suuresta dippatyöstä) kiinni. Täälläkin on huomattu se lähipiirin kannustuksen totaalinen puute, jos mitenkään edes vihjaa miettivänsä ura- ja koulutussuunnitelmista poikkeamista. Onnea joka tapauksessa sulle, minne elämä sitten viekin! :)
MouMou
Hei, sama juttu! Mun kandista puuttuu 16 opintopistettä, säälittävää. (Tosin oon tehnyt maisteriopintoja etukäteen eli sekään ei olisi kovin kaukana, mutta siihen en taida taipua.)
Näytetään meidän lähipiireille, mistä kana pissii, ja tehdään, mitä tykätään.:)
Natalia
Ihanaa tekstiä!:) Itse olen juuri tajunnut, että en välttämättä pääsekään koskaan yliopistoon ja se kyllä tuntuu jotenkin kauhean “luuserilta” , jos sinne en pääse… Mutta olen aivan samaa mieltä kanssasi, että ei se todellakaan niin ole! Aina vain on tuputettu tuollaista käsitystä, että yläasteen jälkeen mennään lukioon ja sitten yliopistoon…
Nyt yritän saada itseni hyväksymään sen, että vaikka en pääsisikään, en silti olisi yhtään huonompi:)
MouMou
Kamalaa, miten moni ihminen on aivopesty uskomaan tuohon samaan sontaan. Ihan sama ihminenhän siellä kuoren sisällä on, oli paketissa mikä leima tahansa.:)
Oot Natalia ihan yhtä ihana yliopistossa tai missä vaan!<3
tinke
huh helpottipas paljon koska painin just sellasten ajatusten kanssa kun jatko-opinnot ja onko oikeesti vaan huono kun ei mene yliopistoon? koska ajatus siitä tökkii aika pahasti enkä oikeen tiedä mitä siellä edes opiskelisin jos menisin vaikka oonkin ahkera opiskelemaan.. mut tää sai kyllä ainakin tajuumaan että en haluu tehä sitä virhettä että teen jotain mikä ei vaan oo mua varten:) toivottavasti sunkin suunnitelmat onnistuu!! ::)
MouMou
Toivotaan niin. Odotellaan molemmat se salama, joka selkeyttää ajatukset tulevaisuudesta.:)
miia
Mä oon itse aina ollut sitä ajatusta vastaan, että vain korkeasti koulutetut ovat jotenkin erityisen fiksuja.. Monesti oon törmänny oikeestaan siihen, esim. ollessani au-pairina, että nämä perheen tohtorit eivät osanneet ihan joitain elämän suht perusjuttuja, mutta sitten sitä kirjaviisautta kyllä löytyi..Ja toinen korkeasti koulutettu ei tiennyt mitä tarkoittaa osa- aikatyö!
En halua kuitenkaan yleistää, nuo nyt oli vain tollasia esimerkkejä omasta elämästä :D
Inhoan sitä, kun ajatellaan että kyllähän se osaa sitä ja tätä kun on kuitenkin niin ja niin koulutettu.. Ja niitä sitten mielistellään! Mulla on ihan sama henk. kohtasesti esim onko mun mies paskakuski vai tohtori, pääasia että on töitä :D Arvostan toki ja nostan hattua ihmisille, jotka jaksavat opiskella, mutta itse arvostan erityisesti sitä elämänkoulua :)
Saatto mennä vähän aiheen vierestäkin, siitä pahoittelut!
Mutta mielettömän hienoa, että uskallat tehdä tuollaisia päätöksiä, ihan varmasti tiedät itse parhaiten mikä on sulle parasta.. Hienoa, hienoa!! :)
MouMou
Tuttuja esimerkkejä. Itselläkin on pari, mutta en uskalla niitä tänne kirjoittaa, kun väärät ihmiset voivat nähdä ne. Pointtina kuitenkin se, että kyllä sitä ns. maalaisjärkeä ja yleistietoakin olisi hyvä olla.
Eniten ehkä ärsyttää se (meinasin kirjoittaa tästä oman kappaleenkin), kun joku tokaisee opiskelupaikkani kuullessaan, että “onpa kiva kun et oo vaan sellanen tyhmä nätti tyttö”. Niin. Että sitä tarvitaan yliopistopaikka, että voi olla fiksu ja että arvostetaan. Eipä tunnu hyvältä.:(
Lina
Mä haluan sairaanhoitajaksi. Miksi? En minä tiedä! Olin aina ajatellut että, pakko mennä yliopistoon mutta eihän mun ole pakko! Koska olen lukioikäinen arvaa jos porukat saivat slaagin kun kerroin suunnitelmastani. SITÄ minä haluan, en mennä yliopistoon opiskelemaan ihmisoikeuksia. Haluan muutakin, haluan tehdä muutoksen maailmassa, haluan kriisialueille. Kai sitä joskus juoksee niin kovaa jotakin kohti että menee sen ohi mitä oikesti haluaa.
No tästähän tuli kiva viikon avautuminen!
Tsemppiä. Hymyile, sä olet tässä ja sulla on sun elämä sun omissa käsissä.
MouMou
Onneksi on. Välillä sitä ei tajua arvostaa tarpeeksi sitä, että meillä Suomessa on mahdollista päättää oman elämänsä suunta aika pitkälle.
Sovitaan, että susta tulee vielä hyvä sairaanhoitaja ja musta hyvä mikä-tahansa-mikä-tekee-mut-onnelliseks!:)
Thym
Oikea asenne! Minäkin vakaasti uskon, että elämästä kannattaa ottaa kaikki irti, ettei tarvitse sitten kiikkustuolissa harmitella, mitä jäi tekemättä. Itsekin vaihdoin aikanaan alaa, ja hetkeäkään en katunut. Olis musta varmaan ihan ok dippakin tullut, mutta tähän nykyiseen hommaan olen ehdottomasti syntynyt. Kyllä se tulevaisuus selviää, päivän kerrallaan.
MouMou
Sehän tässä pelottaakin. Että elää elämän muiden asettamien normien mukaan ja katuu vanhana.:(
Mutta tosiaan, päivä kerrallaan. Kyllä se valaistuminen tulee!<3
Hanna
Itse säntäsin myös suoraan lukiosta Jyväskylän yliopiston luentosaleihin istumaan, tuli kemiankin kursseja suoritettua ihan kiitettävästi, varmaan samoilla kursseillakin on istuttu:)Kolme vuotta kesti ymmärtää, että se ei ole mua varten. Onneksi tajusin ja lopetin, löysin oman uran ja onnen ihan toisesta kaupungista, yliopistosta ja alalta. Tee mitä haluat, sinun elämäsi se on:) Pääasia, että itse olet onnellinen ja tyytyväinen.
MouMou
Uskomatonta, miten moni on ollut rohkea ja vaihtanut alaa! Olen kateellinen, kun en ole itse saanut aikaisemmin sitä tehdyksi.:)
Aniis
Juuri tuon “lukio on jokaisen pakollinen juttu”-mentaliteetin takia minulla oli pitkään varsin tulehtuneet välit äitini kanssa. Kävin kyllä vuoden lukiota, mutta ei siitä tullut hevon v*ttua, juurikin siksi että oma motivaatio oli nollassa kun ei se kiinnostanut yhtään. Menin amikseen, valmistuin media-assistentiksi, ja olen suvun häpeäpilkku. Tällä hetkellä luen toista tutkintoa, tarkoitus olisi valmistua hammashoitajaksi parin vuoden sisään. Myönnän, että se media-assari oli kämmi, ei sillä alalla töitä saa, mutta se kiinnosta siinä kohtaa!
En ymmärrä miksi teineille jankutetaan lukiota ainoana oikeana vaihtoehtona jos todistuksen keskiarvo on yli kuusi. Lukio kun… Noh, mielestäni on vähän turha. Valmistut et-miksikään ja jos et pääse jatko-opiskelemaan, hengailet kortistossa. Mm-jees!
MouMou
Näinpä. Itse menin lukioon, koska meille sitä mainostettiin parhaana vaihtoehtona, jos ei vielä tiedä, mihin ammattiin tähtää. Sinänsä ihan kiva ajatus, mutta kun ensimmäisellä viikolla lukiossa valittiin kurssit sen mukaan, mihin hakee lukion jälkeen. Koetapa siinä sitten päättää jotakin, mitä ei ole varautunut kolmeen vuoteen päättämään.:/
Miffa
Mahtavaa, että oot saanut tehtyä noin ison päätöksen. Itse oon lukenut nyt vuoden kauppatieteitä ja tykkään kyllä opiskelusta ja etenkin opiskeluporukasta, mutta silti mua oikeestaan houkuttelisi joku AMK ja luovempi ala. Tässä vaiheessa kauppis on kuiteskin jees ja odotan innolla etenkin kevään vaihtoa Saksassa, mutta luulen että kandin jälkeen teen sitten jotain aivan muuta.
MouMou
Luovuus nimenomaan kutsuu minuakin ja KOVAA. Ihanaa vaihtoa sulle, toivottavasti se selkeyttää ajatuksia.:)
naela
Olet rohkea! Jatka samalla linjalla niin varmasti onnistut :)
MouMou
Kiitos! Yritys on ainakin kova, kunhan ei vaan taas alkaisi pelottaa.:)
Maikki
“This is your life – and it’s ending one minute at a time.”
Päätös on ihan varmasti ollu se oikea, jos olo tuntuu niin helpottuneelta :) Pikkusen olen sinua vanhemmaksi ehtiny ja tehny niiiin monta järjenvastasta elämää muuttavaa ratkasua tässä ihan vielä viime vuosien aikana, että välillä ihan hirvittää – ja silti en vaihtais mitään niistä pois. Tsemppiä :)
MouMou
Ihana kuulla! Näistä kommenteista saa niin paljon voimaa ja uskoa siihen, että tämä oli oikea päätös. Kiitos!:)
KiuKiu
Tuo on varmasti hieno homma, ja jos päätös tuntuu susta hyvältä niin se on varmasti oikea! Itse lähdin korkeakoulun sijaan hakemaan nyt alkuun valokuvaajan ammattitutkintoa aikuisopiston kautta, ja moni sukulainen pyöritteli päätään, mut tunnen kyllä olevani oikeassa paikassa! Ymmärtämättömien kommentit pitää vaan suodattaa toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. :) Olen myös yhtä mieltä siitä että vaihtoehtoja pitäisi olla enemmän! Itse olin syksyllä kipurantissa paikassa kun yhteiskunta pakotti hakemaan yhteishaussa ja haussa oli vaan melkein pelkkää sosiaali- ja terveys alaa… Mur. Onneksi en päässyt mihinkään. :)
MouMou
Sitä suodatusta täällä vielä opetellaan. Kamalinta ikinä on tuntea, että tuottaa pettymyksen rakkailleen. Ehkä hekin ymmärtävät, kun näkevät, miten muutos minuun vaikuttaa.:)
Ja onnea sinulle, ettet joutunut opiskelemaan! Ymmärrän täysin.;)
Mia H.
Moikka!
Harvoin sinulle kommentoin, mutta aika usein kuitenkin luen. Nyt on pakko kommentoida.
Osut aivan asian ytimeen! Yksi läheisimmistä ystävistäni aloitti juuri kolmannen eri yliopistokoulutuksen. Ei hän ole mistään siis valmistunut, on vain vuoden kituutellut edellisissä paikoissa – ja pahoin veikkaan että hirveen paljon pitempää ajanjaksoa ei tässä uudessakaan koulutusohjelmassa ole edessä. Yliopisto ei vain ole häntä varten, mutta hän luulee, että ollakseen “arvostettu” on oltava yliopistossa. Minulla ei ole vielä ollut sydäntä sanoa suoraan, toivon, että hän jossain vaiheessa itse tajuaa, että hänen paikkansa on jossain muualla.
Itse opiskelen unelma-alaani ja nyt kolmannen vuoden käynnistyessä olen edelleen sitä mieltä. Mielestäni parasta on se, kun löytää sen oman paikkansa, oman juttunsa, mitä haluaa elämänsä aikana tehdä. Oli se sitten yliopisto tai joku aivan muu. :-)
Onnea rohkeasta päätöksestä!
MouMou
Auts! Voin kuvitella tuon tilanteen. Toivottavasti ystävääsi iskee sama salama kuin minuun ja ajatukset selkiytyvät edes hieman.
Tavoitteenani on tuo kuvailemasi olotila siitä, että tekee juuri sitä, mihin on tarkoitettu!<3 Olen kateellinen.:)
Maria M.
Olet tosi rohkea, hatunnosto sinulle!
Mullekin oli jossain kohtaa jotenkin järkytys niin elävästi kokea se, ettei mitenkään korkea koulutus takaa *yhtään* mitään älynjuoksua päässä :D Enkä tarkoita siis edes mitään arjen osaamista, vaan sitä, miten akateemisen tutkinnon voi suorittaa vaikka oikeesti olis ajatteluvammainen kuin saapas xD Kyllä on karissut siltä osin arvostus aika täysin noita tutkintoja ja kouluttautuneisuutta kohtaan.
Tsemppiä sulle näääääin paljon! ^^
MouMou
Tuttuja tunteita. Harmi vaan, kun kaikki tuo pitää itse kokea ja oppia kantapään kautta. Olisi ollut mukava tietää jo nuorempana, ettei koulutus takaa älykkyyttä.:)
Hannavee
Ittelläni kävi tämä sama homma peruskoulua päättäessä, kun piti miettiä mihin yhteishaussa hakee opiskelemaan.
Halusin lähteä opiskelemaan Audiovisuaalista viestintää JAOlle, mutta kukaan ei kannustanut. Ei opo, ei vanhemmat, ei kaverit. Kaikki vain sano että tältä alalta ei työllisty ja mitä järkeä sun muuta sontaa.
Lähdin kuitenkin opiskelemaan, ja olen hommista noin yleisesti ottanut. Välillä tulee tietenkin jaksoja kun hommat ei luista & on tylsiä eikä kiinnosta, mutta kyllä se aina siitä.
Käyn tällä hetkellä opintoni kaksoistutkintona, eli käyn lukion jonkun oppimäärän tähän päälle. Tämän tein ihan omasta valinnasta, tähän sentään tuli ihan hyvin kannustusta.
Silti jotenkin tuntuu, että kaverit ei oikein arvosta tota alaa mitä opiskelen, tai sitä että mulla on enemmän kouluhommia kun heillä lukion takia…
Tein kaiken tämän siksi, että halusin tosissani jotakin ja sen halusin myös saada. Jos tämä ei opintojen jälkeen tunnukaan omalta, voin aina kouluttautua uudelleen tai siihen mennessä ollessani jo täysikäinen, mennä suoraan töihin. Vaihtoehtoja on :)
Toivottavasti se, mitä nyt päätätkin tehdä, on itsellesi mieluista! Komppaan täysillä, elämä on liian lyhyt tekemään sitä mistä ei nauti.
– Hannavee
http://likoorikahvi.blogspot.com
MouMou
Ah, miten tuttua! Ihanaa, että olet uskaltanut pitää pääsi ja olla rohkea. Arvostan sitä ja samalla vähän kadehdinkin.:)
nipstusin
Juuri samojen asioiden kans painin itekkin. Opiskelen tosin amk:ssa, mutta haluaisin jtn muuta. Tuntuu ettei oikein kukaan läheisistä ymmärrä halua heittää hanskoja tiskiin ja kokeilla jtn muuta. Mut pitäs olla rohkee ja tehä niinku itse haluaa :) Mut tsemppiä sulle. Olet rohkea!
MouMou
Siihen pitäisi kannustaa, jos siltä tuntuu. Aina voi kuitenkin palata vanhaan takaisin.:)
Sartsa
Heippa,
Täällä kanssa yksi, joka aikoinaan jätti opinnot kesken ja lähti toteuttamaan unelmiaan.
Nuo unelmat vei mut reiluksi viideksi vuodeksi maaimalle ja hetkeäkään en noista vuosista vaihtaisi pois.
Etäisyyden ottaminen tuotti myös tulosta ja nyt kolmekymppisenä lähdinkin opiskelemaan ihan eri alaa, mitä luin aiemmin.
Ite ole ajatellut tämän niin, että ihanaa, kun ntkypäivänä on mahdollista kokeilla eri juttuja, eikä ole pakko paahtaa sen saman sorvin/alan ääressä koko ikäänsä.
Tsemppiä uusiin kuvioihin.
MouMou
Irtiotto tekisi kyllä hyvää. Siksi yksi vaihtoehto voisikin olla työskentely, jotta ajatukset selkeytyisivät.:)
Mukava kuulla, että niin moni on löytänyt sen oikean alan muutaman kokeilun jälkeen!
Perhonen
Ohoh, onpas meillä päinvastaisia kokemuksia. Mulle taas on useasti toitotettu: “Lukio ja yliopistokaan ei välttämättä vie sun eteenpäin, sun pitäs osata jotain käytännönläheistä ja omata suhteita. Ei sellaisella paskanjauhannalla sekä paperien ja yhtälöiden pyörittelyllä mitään oikeesti hei osata.”. Heh, kiitos vain opiskeluni arvostamisesta niille tyypeille. :( Mutta kun minä nimenomaan olen vahvimmillani teoria-aineissa, halusin tai ei, painostettiin mua sitten mihin suuntaan tahansa. Jotenkin tuntuu, että nykyään oletetaan kaikkien menevän lukioon ja akateemiselle tielle vain, koska niin kuuluu tehdä. Mutta on meitäkin, jotka oikeesti ovat siellä omalla tiellään ja haluavat sinne sydämensä pohjasta. :)
Pointtina siis, että kaikenlaiset odotukset nuoriin on todella typeriä. Pitäisi malttaa aina olla yleistämättä, ja suositella jokaiselle sitä omaa sisäistä polkua.
Onnea sulle oman juttusi löytämiseen. :) Jotain tämänlaista aavistelinkin opiskelujesi suhteen.
MouMou
Ja onneksi onkin! Olisi kamalaa, jos akateemiset ihmiset olisivat kaikki pakotettuja tai muuten vain sinne ajautuneita. Pääasia on se, että tekee sitä, mikä itselle sopii.:)
Uma
Ajattelin itse ennen ihan samalla tavalla. :) Lukiossa ja sen jälkeen tosin aloin jo miettiä, että en kyllä oikeastaan halua yliopistoon. Hainkin ammattikorkeaan ja pääsin sisään. Ala vain ei ollut oikea, lopetin vuoden ja melko heikosti menneen vuoden jälkeen. Ammattikorkeavuoden aikana hain _ammattikouluun_ ja sinne pääsinkin. :) Valmistuin keväällä puutarhuriksi ja oon taas askeleen lähempänä unelmieni ammattia: aloitan floristi-opintoni parin viikon päästä! :D Ja oon niin onnellinen että uskalsin “repäistä” ja lähteä seuraamaan unelmiani.
MouMou
Ihana tarina! Minunkin ystäväni vaihtoi yliopisto-opinnot “alempiin”. Tytöstä tuli muusikko ja olen hänestä niin ylpeä!<3 Juuri noin pitää kuunnella sydöntään.:)
Kirsikka
Tarkentaisitko tuota käsitettä “tulla muusikoksi”? Missä ystävästäsi tuli sellainen, vai tarkoitatko että hän vaan päätti ruveta soittamaan jotakin soitinta?
Nimittäin on olemassa
1) muusikkoja, jotka soittelevat ilman mitään koulutusta
2) muusikkoja, jotka ovat kouluttautuneet alalla esim. SibAssa ja valmistuvat maistereiksi, jolloin se koulutus ei ole yhtään sen “alempi” kuin mikään muukaan yliopistokoulutus
MouMou
Kyllä tämä tyttö hankki konsalta ihan sen tutkinnon.:)
Saraseeeni
Aivan kamalaa, jos ei saa lähipiirissä tukea päätöksilleen. Minä tiedän, että läheiseni tukevat minua siinä, mitä ikinä tulenkin tekemään ja se on turvallista.
Minä päädyin yliopistoon vähän vanhingossa, mutta olen tykännyt olla siellä tosi paljon, varsinkin laajat sivuainevalinta mahdollisuudet ovat vaikuttaneet siihen, että opintojen aikana on voinut miettiä, minkätapaisiin töihin voisi haluta valmistuttuaan ja niiden avulla suunnata siihen, mikä itse eniten kiinnostaa. Pääaine on tähän sopivan mukautuvainen.
MUTTA yliopisto ei todellakaan ole mikään älykköjen valtakunta. Yliopistossa pärjää kuka vain, jos on vain valmis opiskelemaan todella paljon (jos ei luonnostaan opi helposti).
Paljon voimia tulevien valintojen tekoon. Hienoa, ettet jää ajattelemaan, että muutoksen voi tehdä “sitten joskus”.
MouMou
Vahingossa päädyttiin muuten täälläkin. Olisi tietysti ollut helppoa, jos tämä olisi ollut se oikea ala, mutta taisin päästä nuorempana opinnoissani niin helpolla, että jossakin vaiheessa piti tulla stoppi.
“MUTTA yliopisto ei todellakaan ole mikään älykköjen valtakunta. Yliopistossa pärjää kuka vain, jos on vain valmis opiskelemaan todella paljon (jos ei luonnostaan opi helposti).”
Hyvin tiivistetty. Juuri noin se minustakin menee.:)
Pippuri
Hei ihailtavaa, että olet tehnyt tuollaisen päätöksen. Onnellisuus loppupeleissä kuitenkin on tärkeintä. Onhan sen sinusta toki voinut jo pitkään vaistota ihan vain näin bloginkin kautta että tämänhetkinen opiskelupaikkasi ei (ainakaan tällä hetkellä) tee sinua onnelliseksi, päin vastoin.
Olet ihana bloggaaja ja mitkä paperit takataskussa ovat on ihan yhdentekevää. Rakas isoveljeni jätti lukionkin kesken kun tuo polku ei ollut hänelle oikea ja nyt hän on jo vuosia saanut tehdä työtä alalla ja paikassa josta pitää kovasti ja jonka palkalla pystyy itsensä elättämään. Se riittänee?
Täytyy kuitenkin vähän itsekkäästi sanoa tähän loppuun että EEEEEIII! En halua että et ehkä kohta enää ole Jyväskyläläinen bloggari! :D
.. ei vaineskaan. Kunhan vain olet onnellinen! Loppuun vielä yksi rakkaimmista sanonnoistani: mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito eikä sekään ole kovin tärkeää!
MouMou
Mun yläasteopettaja sanoi aina noin!:D AAW!!<3
Ja se voi kuule olla, että se oikea ala löytyy täältä Jyväskylästä. Tällä hetkellä on niin sanotusti kaikki auki.:)
Pippuri
Kaikessa naurettavuudessaankin musta toi sanonta kuitenkin tiivistää hyvin sitä kuinka vakavasti asioita kannattaa ottaa :)
MouMou
Täysin totta.:)
noora
Power, sister! :D Mäkin oon tehnyt elämäni pelottavimman päätöksen ja jättää opintoni samassa laitoksessa, eri puolella vaan. Hyppäsin yliopistoon suoraan lukiosta koska ajattelin kans, että se on ainoa paikka mulle – olihan vanhemmat sisaruksetkin tehneet edellä saman! Menin sitten lukemaan sitä ainoaa yliopistoainetta, jota jo ennestään osasin mutta kyllä se jo ekan vuoden aikana tökki aika pahasti. Ens viikolla alkais jo kolmas vuosi mutten taida mennä enää takaisin. Kurssit aiheuttaa lähinnä vaan ahdistusta, ja luennoille on koko ajan vaan vaikeampaa ja vaikeampaa mennä, esseiden tekemisestä puhumattakaan. Son loppu ny! :D
Mulla vaan on vielä se ongelma, etten YHTÄÄN tiedä mitä haluaisin tehdä työkseni elämässäni. En oo ikinä oikein kiinostunut mistään työksi sopivasta sen erityisemmin, eikä mulla ole mitään suuria työelämään liittyviä haaveita. Pitänee vaan kattella ympärilleen pari vuotta, kyllä kai siinä ajassa jo jotain keksii… :D
MouMou
Mäkin koetin hukata ilmoittautumismaksupaperin pari kertaa, mutta maksoin sen nyt kuitenkin, jotta saan näperrettyä hommat loppuun.:)
Mutta hei, onneksi voi pitää niitä välivuosia ja selkeyttää ajatuksiaan!<3
Tuuli
Mahtavaa! Juurikin näin :) Olet rohkea nainen, tsemppiä jatkoon, oma juttu löytyy varmasti sydäntä kuuntelemalla ja kokeilemalla :)
MouMou
Kiitos! Toivon mukaan.:)
Heidi
Oot ihanan rohkea! Itse olen aloittelemassa gradun tekoa ja olen ainakin viimeisen vuoden jo miettinyt, että on melkein mahdotonta saada koulutusta vastaavia töitä tältä alalta… Mutta teen tuon gradun nyt ja lueskelen vähän laajemmin sivuaineita, kai tästä joskus jotain valmista tulee :) Mutta oon ihan samaa mieltä, pitäis enemmän tehdä niin kuin sydän sanoo, eikä suostua tähän aivopesuun akateemisen tutkinnon välttämättömyydestä!
MouMou
Tulee, jos asenteesi on noin hyvä. Välillä ihan harmittaa, ettei tämä ollut oma juttu. Olisi ollut niin paljon kaikkea kivaa tarjolla, jos ala vaan olisi tuntunut omalta.:)
Satu
Monimutkaiset päätökset ottavat oman aikansa. Pitää vain kuunnella itseänsä, niinkuin olet tehnytkin, ja olla rohkea. : ) Varmaan ihanan vapauttava tunne, mutta samalla myös vähän jännittää tulevaisuus.
MouMou
Todellakin. Jännittää aika paljonkin.:)
Luotan vaan siihen, että siihen oikeaan uomaan vaan ajautuu, kun kuuntelee itseään.
Satu
Kyllä varmasti ajaudut sinulle sopivaan uomaan, olet niin tarmokas ihminen – tai semmoinen kuva minulle on tämän blogisi kautta välittynyt. Olen siis lukenut muutaman vuoden tätä, mutta ei ole tainnut tulla kommentoitua aiemmin. : )
MouMou
Tarmokas oikeissa asioissa. Jospa nyt löytyisi se oikea ala, jota tarmolla voi lähteä oppimaan.:)
Tarja
Hienoa ja viisasta tekstiä! Olet aivan oikeassa: ei kannata tuhlata aikaansa sellaiseen, josta tulee vain huono olo. Olen ajatellut aikoinani hyvin samalla tavalla kuin sinäkin eli lukioon ja yliopistoon – sitä on fiksuus (ja sitähän se ei oikeasti ole)! Opiskelin alaa, joka ei koskaan tuntunut omalta ja 12 vuotta työskentelin tällä alalla, joka ei edelleenkään ollut minun juttuni. Nyt keväällä lopulta hain opiskelupaikkaa toiselta alalta ja sain sen. Vuoden päästä odottavat opiskelut (lapset hoidetaan ensin isommiksi :-)).
Olet rohkea, kun tuttavapiirisi suhtautumisesta huolimatta pysyt päätöksessäsi. Itse tiesin n. puolen vuoden opiskelun jälkeen, että olen väärällä alalla, mutta en uskaltanut edes ajatella mitään muuta kuin opintojen loppuun saattamista. Nyt mietin, että olisinpa ollut rohkeampi aikaisemmin, mutta toisaalta elämä menee niin kuin menee. Tarvitsin tämän uuden polun löytämiseen kaikki ne muut polut ja ajatuskuviot, enkä ehkä olisi ollut muutokseen valmiskaan aikaisemmin.
Onnea ja menestystä kaikelle mitä teetkin – kun jossain suljetaan ovi, jossain muualla aukeaa ikkuna :-)
MouMou
Wow, hyvin rohkeaa vielä noin pitkän ajan jälkeen kuunnella sydäntään. Upeaa!:) Sain voimaa tästä tarinasta. Kiitos!<3
NannaK
Olisin niin hyvin voinut itsekin kirjoittaa täysin samanlaisen tekstin. Itselleni iski nimittäin täysin samanlainen olo kesällä valmistuttuani kandiksi. Onko tässä mitään järkeä? Kohta väännän jotain gradua, joka ei kiinnosta minua, joka ei kiinnosta lukijaa (proffaa) ja joka jää jonnekin kaappiin pölyttymään. Mitäköhän tässäkin nyt sitten tekis.. :D
MouMou
Nimenomaan. Monikohan painii samanlaisten tunteiden kanssa.:/
Nade
Sehän tässä systeemissä just mättääkin, että painostetaan ihan hirveesti nuoria painuun siihen koulutusputkeen ja sieltä mahdollisimman nopeesti ulos sitten työelämään. Missään vaiheessa ei anneta aikaa hengähtää ja miettiä, että mitä sitä oikeesti saattais haluta tehdä elämällään. Ihan pimeetä. Toivottavasti sun mainio kirjotus saa muutkin epävarmat miettimään valintojaan uudestaan :) Koskaan ei oo liian myöhästä vaihtaa alaa, jos se vaan tuntuu oikeemmalta itselle.
Mikähän siinäkin on että kandin tutkintoa ei enää juurikaan Suomessa arvosteta? Sehän on jo aikamoinen saavutus! Muualla maailmassa sille tunnutaan antavan ihan erilailla arvoa… Meillä taas maisterin papereita pidetään nykyään jo niin normina, ettei alempia tutkintoja oikeestaan edes yliopistosta mennä hakemaan. Ihan hölmöö sekin.
Voimia tälle opintovuodelle ja onnee jatkosuunnitelmille! :)
MouMou
Äh, niinpä! Ja korkeakouluista valmistuu jo sitten valmiiksi väsyneitä ihmisiä, joille iskee helposti työuupumus. Mikäs ihme se on, kun on vain puurtanut koko elämänsä.:/
Ja samaa mieltä, että kandia pitäisi arvostaa tai sitten sen voisi heittää pusikkoon!:D
Maria M.
Toisaalta mä just oon kuullu maistereiden kiroiluja, että sillä taas ei olis niin suurta merkitystä, et kattovat vaan et se kandi löytyy. :D Riippunee paljon sit alasta ja työnantajistaki millä on väliä… Ja noh, tuol teknillisel puolel tutkintorakenneuudistuksen myötä nyt heilläkin ON se kandi, kun aiemmin ei ollut kuin suora putki dippatyöhön. :P
Mut se on kyl totta, ettei kukaan mee yliopistoon opiskelemaan kandiks, vaan aina siin tähtäimes taitaa olla se maisteri lähtökohtasesti… Et kyl sen arvostuksen pitäis muuttua…
MouMou
MITÄ?! No onpa kummaa!:D (Mulla on siis toivoa, heh.)
Karolina
On aina ilahduttavaa kuulla, että ihmiset tekevät juuri sitä mikä oikealta tuntuu. :)
Itse olen ollut samassa tilanteessa. Olin muutama vuosi sitten täysin kyllästynyt opiskelemaani alaan, mutta yritin silti tahkota sitä, koska tuntui että niin kuuluu tehdä.
Henkisesti se oli kuitenkin liian rankkaa ja sillä oli seurauksensa. Lopulta päätin lopettaa tuon koulun, koska en uskonut, että tulen koskaan saamaan sitä loppuun ja päätökseni tuntui oikealta.
Pidin tauon ja mietin, mitä minä todella haluan tehdä. Päädyinkin hakemaan kouluun aivan toiselle alalle ja pääsin sinne sisään. Uskon, että se oli elämäni paras päätös. Olen viihtynyt nykyisessä koulussani oikein hyvin ja uskon, että tällä alalla haluan tehdä tulevaisuudessakin töitä. Onneksi myös läheiseni kannustivat ja tukivat näissä isoissa päätöksissä. Silti kuitenkin välillä tuntuu sille, että joidenkin silmissä olen epäonnistuja, koska en saanut koskaan edellistä kouluani loppuun.
Nyt, 26 vuotiaana, olen kuitenkin todella onnellinen ja uskon, että ehdin tehdä töitä tarpeeksi kauan, vaikka olenkin “kuluttanut” aikaa mietiskellessä.
Tsemppiä sinulle! <3 Olet varmasti tehnyt oikean päätöksen, jos se todella sille tuntuu. Tämä elämä eletään vain kerran ja siksi pitää aina välillä kuunnella myös omaa sydäntä. :))
MouMou
Ja lopultakin olet vielä todella nuori, vaikka tuntuu siltä, että on opiskellut jo ikuisuuden. Kiitos tsempistä!:)
maria
good for you! säg till om du vill hs hjälp med svenskan, autan jos pystyn!!!
MouMou
Arvostan!<3
Teme
Sattuipas sopivaan saumaan tämä postauksesi. Aloitin nimittäin nyt yliopisto-opinnot ja parin ensimmäisen päivän jälkeen on jo sellainen olo, että yliopistoon tuleminen oli suuri virhe. Okei, typerää ehkä sanoa näin vain parin päivän perusteella mutta silti. Ilmoitin jo varmaan vaippaikäisenä meneväni yliopistoon ja kouluttautuvani niin korkealle kuin mahdollista, sillä kumpikaan vanhemmistani tai yksikään lähisuvustani ei ole kouluttautunut amk-tasoa korkeammalle, mutta jo ensimmäisenä päivänä kuunnellessani infoluentoja alkoi tuntua sille, etten haluakaan akateemista koulutusta ja tylsää toimistotyötä, vaan jotain käytännönläheisempää ja pienempi palkkaisempaa. Ongelma vain on, että vanhempani ovat eläneet omaa toteutumatonta unelmaansa minun kauttani ja pienestä pitäen toivoneet minun aiemman koulumenestykseni perusteella kouluttautuvan korkealle. Hieman hankala tilanne siis. Yritän kuitenkin kaikesta huolimatta sinnitellä ensimmäisen vuoden läpi ja katsoa sitten tilannetta uudelleen, josko yliopistomaailma sittenkin vie mukanaan. Hatunnosto kuitenkin sinulle rohkeudesta tehdä noinkin radikaali päätös – toivottavasti minullakin on rohkeutta tehdä samoin jos tarve vaatii.
MouMou
Aina kannattaa hetki katsella. Uudet asiat saattavat joskus sekoittaa pään helposti ja menee vähän aikaa, ennen kuin arki muodostuu. Toivottavasti kaikki lähtee sujumaan, niin et joudu tällaisen ahdistuksen valtaan.:)
Arde
Luotat itseesi, ja rakennat elämääsi juuri niin kuin sinusta oikealta tuntuu, se riittää kun olet sinut elämäsi kanssa ja näet mitä haluat. Virheitäkin tulee, mutta se ei ole pahasta, kaikki se rakentaa sinua. En usko että eksyt, ja jos eksyt, sekin johdattaa oikeaan ihmiselle joka ymmärrtää itseään. Ei koulutus ole avain onneen, se syntyy muusta. Ja sitäpaitsi on koko elämä aikaa opiskella, jos niin haluaa, ja vaihtaa suuntaansa.
MouMou
Kiitos viisaasta kommentistasi. Tuon kun saisi sisäistettyä.:)
Ria
Tuli ekana mieleen kaksi asiaa:
1) Oikein!
2) Tsemppiä!=)
Itselle on käynyt vähän samoin, mutta ei opintojen vaan töiden kanssa. Olen aina ollut tällainen kaupallisen alan pesunkestävä kapitalisti, mutta AMK-tutkinnon jälkeen osuin vähän väärän alan yritykseen töihin. Siihen leipäännyttyäni hain ja pääsin kauppakorkeaan ja nyt olen päässyt töihin sellaiselle alalle, joka (ainakin nyt) kiinnostaa kovasti.
Parasta tässä on se, että tiedän selviäväni ja pärjääväni, jos joskus haluan uudelleen hypätä johonkin uuteen ja tuntemattomaan, vaikka se pelottaisikin ihan mielettömästi. Säkin tulet varmasti huomaamaan saman. Otat vaan mallia Finskistä, eikös ne karvapallot ole pirun uteliaita ja silti aina laskeudu jaloilleen;)
MouMou
Voi, tuon tunteen haluan minäkin! Tällä hetkellä tunnen itseni vain typeräksi, kun olen antanut itseni ajelehtia niin pitkää.:/
Ria
Löydät sen kyllä:) Mäkin kulutin siinä väärässä työpaikassa vielä puolitoista vuotta sen jälkeen, kun tajusin, etten sinne kuulu. Asian tajuaminen ja rohkeus muuttaa asiaa ei vaan tulleet samassa paketissa.
Tulet ihan varmasti vielä huomaamaan, että tämä on sun elämän paras päätös ja huomaat myös sen, että kaikki aika, joka meni ajelehtimiseen, oli tarpeellista. Jotkut – varsinkin isot – jutut vaan kypsyy hitaasti. Jos ei muuten, niin sen takia, että nyt olet ainakin katsellut kemiaa tarpeeksi pitkään tietääksesi, ettei se ole sun juttu.
Hurjasti tsemppiä=) Tiedän – monen muun lukijan tavoin -, että pärjäät. Myös sun läheiset tulee huomaamaan sen ja arvostamaan sitä onnellisuutta, jonka päätös väistämättä tuo sussa esiin:)
MouMou
Kiitos kommentistasi! Vaikka vähän pelottaa, tiedän jo sisimmässäni, että jotakin parempaa on kulman takana odottamassa.:)
Mea
Hyvä tyttö, rohkea veto!
Oon sitä mieltä että aina kannattaa tehdä niinkuin sydän sanoo, olivat muut mitä tahansa mieltä. Sillä tavalla ollaan menty 25 vuotta ja valittamista ei ole. ;D Minäkin lopetin yhdessä koulussa viime keväänä kesken, ja päätin että nyt minä perkele sentään pääsen sinne minne halusin, ja näin vain olen opiskelemassa itseäni vihdoin sairaanhoitajaksi. :) Ja tiedän, että tämä on se mitä mun kuuluu tehdä. Ihan pyllystä ne tyypit jotka eivät sua tukeneet, kyllä sitä itse tietää mitä elämässään tahtoo!
Tsemppiä ihana mörriMoukku <3
MouMou
Voi ihana, kun ihmiset ovat uskaltaneet vaihtaa paikkaa ja löytäneet sitten itsensä.:)<3
Rosa
Asiat aina loksahtaa kohdalleen. Onnea oman jutun löytämiseen :)
MouMou
Kiitos! Sitä toivon todella.:)
Heidi
Ainakin minun arvostukseni kohtaasi vain nousi. Nykyään saa olla ylpeä jos uskaaltaa kuunnella sydäntään. Tai yleensä edes ehtii kuuntelemaan, kiireestä kiireeseen juostessa.
Onnea, ja voimia!
MouMou
Niin saa, olet aivan oikeassa. Kiitos tsempistä!
Elena
Kommentoin tosi harvoin, mutta nyt on pakko. Olen nimittäin aika samantapaisessa tilanteessa kuin sinä. Viides vuosi (!) yliopistossa alkaa, eikä kandin papereitakaan vielä ole. Olen tosin käynyt kyllä opiskelijavaihdossa tänä aikana, mutta silti. On lievästi sanottuna epäonnistunut olo. :/ Olen lisäksi kärsinyt masennuksesta melkein kaksi vuotta jo, mikä on hidastanut ja välillä suorastaan lamaannuttanut kokonaan mun opinnot.
Mun opintohistoria: Olin harrastanut kuvataidetta koko ikäni. Kirjoitin lukiosta vasemmalla kädellä M:n paperit, älläkin joukossa, ja hain kahteen taidealan opiskelupaikkaan. Pääsin amk:hon opiskelemaan kuvataiteilijaksi, sekä yliopistoon opiskelemaan kuviksen opettajaksi. Molempiin kouluihin oli rankat, viisipäiväiset pääsykokeet ja kova karsinta, joten oli aika hieno juttu päästä molempiin unelmakouluihini. Kun sit mietin, kumpaanko opinahjoon menen, kaikki sanoivat kuorossa: “TOTTAKAI menet yliopistoon! Onhan se sentään yliopisto, ja opettajan ammatissa on varma toimeentulo!”
Niinpä niin… Huoh.
Eka opiskeluvuosi meni vielä suht hyvin, kun lukkari oli valmiiksi tehty, samaan aikaan aloittaneet olivat tukena ja opinnoissa oli paljon käytännön taidekursseja, mut sit alkoi tökkimään. Moni kaveri muutti pois, teoreettiset kurssit lisääntyivät ja koin jääneeni aika yksin opintojeni kanssa.. Pikku hiljaa kursseja alkoi jäädä rästiin ja lopulta tällä hetkellä olen yrittänyt tehdä kandin työtä jo kahtena vuonna. :/ On ollut todellinen luuseri-olo, kun se ei ole vaan onnistunut. Mulla on ollut joku henkinen lukko.
Terapiaankin hakeuduin opiskeluahdistuksen takia, mutta nyt olen vihdoin alkanut miettimään, että ehkä väärän alan opiskelu masentaa minua. Että ehkäpä yliopisto ei vain ole mun paikka. Ei siksi, ettenkö olisi tarpeeksi älykäs yliopistoon, se teoreettisuus vain riipii ja pahasti. Olen vahvimmillani, kun saan tehdä jotain aidosti luovaa.
Nyt olenkin ajatellut hakea ensi keväänä ihan eri alalle, ammattikorkeakouluun. Luovasta alasta on edelleen kyse, ja olen ollut alasta kiinnostunut oikeastaan lapsesta asti, en vain silti tajunnut hakea sinne suoraan lukion jälkeen. Saa nähdä, miten pääsykokeissa käy. Läheiset ovat ihmetelleet ja kritisoineetkin tätä suunnitelmaani, yrittäneet saada minua jatkamaan nykyisiä opintoja.. (No, kandin tutkinnon saatan vielä puristaa, mutta siihen se varmaan jää toistaiseksi.) Mutta aion ainakin koettaa onneani. :)
Minusta olet tosi rohkea ja on hienoa, että uskallat puhua tästä asiasta! Sydämensä äänen kuunteleminen on tärkeää. Vaikka paperilla joku ala kuinka olisi täydellinen, se ei välttämättä itsestä tunnukaan siltä. Tsemppiä! :)
MouMou
SAMA JUTTU! Mulla oli Tampereen ammattikorkea tai Jyväskylän yliopisto vastakkain. Hylkäsin ystävät, poikaystävän ja unelmakämppäni rakastamassani kaupungissa ja muutin tänne. Kuka ääliö tekee niin!:D
Paljon tsemppiä sullekin! Puristetaan (ehkä) ne kandit pihalle ja nostetaan kytkintä kohti parempaa.:)
Maria M.
Elenalle haluan sanoa, että tekstisi kuulostaa niin tutulta noiden fiilisten ja lukkoutumisen ja ahdistuksen ja kandeilun osalta. Tsemppiä, tee rohkeesti sitä mikä tuntuu hyvältä! Olet älyttömän rohkea uskaltaessasi sanoa ääneen, mikä tympii, etkä yhtään luuseri missään nimessä!
Kaikkea hyvää sinulle ja kaikille muillekin alanvaihtoa ja uutta suuntaa elämässä miettiville tai sen jo tehneille!
MouMou
<3
Elena
Kiitos Maria ja MouMou <3 Mahtavaa tosiaan, mitä tukea voi parhaimmillaan netissä saada ihan tuntemattomiltakin ihmisiltä.
MouMou
Veit sanat suustani!:)
Iitu
Ihana teksti ja ihailtavaa rohkeutta.
Mulla on itsellä kolmas välivuosi meneillään ja välillä ahdistun ihan suunnattomasti, kun en vieläkään tiedä mitä haluan. En kuitenkaan halua muiden mieliksi, tai sen perusteella mikä muiden mielestä sopii mulle, lähteä tekemään mitään. Mielummin teen kuten itse parhaaksi koen ja hyppään satulaan vasta sitten kun se tuntuu hyvältä.
Välilä sitä miettii, että pitäisikö kuitenkin lähteä kokeilemaan jotain, ennen kun joudun toteamaan viettäväni välivuotta vielä kymmenen vuoden kuluttuakin. Mutta toisaalta, mitä sitten. Oonpahan ainakin onnellinen välivuotta viettävä. :)
(Itseasiassa kirjoitin just aamulla omaan blogiini asiasta.)
MouMou
Kokeilemalla ei onneksi juurikaan menetä mitään. Se on nimittäin jo hyvä alku, jos on edes mielessä jotakin, mitä voisi kokeilla. Tsemppiä sinnekin!:)
Riikka
Meille taas on koulussa painotettu sitä, että menee sitten lukioon tai amikseen, on ihan yhtä hyvä! Ja myöskin ollaan sitten sanottu, että lukiosta ei todellakaan ole pakko mennä yliopistoon, vaan AMK on todella hyvä vaihtoehto.Ja niinkin on sanottu, että vaikka menisit lukion jälkeen amikseen, niin ei siinäkään ole mitään pahaa. Onneksi näin. :) Aika pöyristyttävää oli tätä lukea ja huomata, että joillekkin opetetaan ihan toisin.
MouMou
Ihana, että on! Noin sen pitäisikin mennä.:)
Kielo
Komppaan edellisiä: rohkea teko, johon olet varmasti myös jälkikäteen tyytyväinen. Nykyaikana harva pysähtyy kuuntelemaan, mitä oikeastaan haluaa – saatika uskaltaa hypätä ennalta viitoitetulta tieltä pois! Vaikka mistä muusta onnellisuus voisi rakentua kuin itsensä aidosta kuuntelemisesta ja sen mukaan toimimisesta? Toivottavasti löydät tiesi ja pääset nauttimaan välivuodesta, mitä ikinä sitten teetkin. :) Toivottavasti sinua rohkaisi tämä kommenttiloota yhtä paljon kuin minua, et todellakaan ole asian kanssa yksin!
MouMou
Kyllä rohkaisi! Melkein kaikki kommentit ovat olleet kannustavia ja positiivisia. Ihanasti ihmiset tukevat toisiaan, vaikka välillä on sellainen olo, että on yksin maailmassa.:)<3
Copper
Mä taas olen pitänyt pääni yläasteajoista lähtien. Sekä isä, äiti että opinto-ohjaaja painostivat lukioon, ja olivat sitä mieltä, että mulla on sen verta lukupäätä, että ei mun kannata lähteä amikseen kun menee fiksuus hukkaan. Mulle on ollu aina selvää, että lukioon en mene! Mä vaan en jaksa lukea, ja mun mielestä on ollu tärkeetä osata tiedostaa se. Ja ku olin teini-iässä oikea vastarannan kiiski, niin pitihän ihan senkin takia vängätä vastaan.
Nyt kun oon maaseutuyrittäjä, niin kaikki vaan tuhahtelee mun ammattinimikkeelle halveksivasti. Äiti tokas yks päivä, että sen mielestä toi koulu oli yhtä ajanhukkaa.
Mut ainoo syy, miks tolle alalle hain oli tämä: poliisikouluun vaaditaan joko lukio tai ammatillinen koulutus! Se on ollu mulla tähtäimessä ihan koko ajan. Tässä on vaan kans niin, et keltään ei tuu tukee tähän, siis sellaselta ihmiseltä jonka mielipide oikeesti kiinnostais. Aina kun jollekin ensimmäistä kertaa kerron, että haluan poliisiksi, nauretaan. “Etsä pääse poliisiks”, ton oon kuullu niin monesti, mm. äidiltäni. Olen vielä aika hentorakenteinen (vasta olen alkanut treenaamaan kuntotestejä varten) niin siitäkin vitsaillaan. En mä sinne kuntotesteihin oon huomenna menossa!
Jos kukaan ei tue, niin ei siinä auta kun yksin sitkutella. Tärkeintä on kuitenkin se, että ite tietää mitä haluaa. Vaikka olishan se kiva toki saada kannustusta.
Tulipas tästäkin pitkä avautuminen mutta ai että tekikin hyvää!
Ps. Se myös kyrsii, kun valmistuin ammattiin, niin ei minkäänlaisia valmistujaisjuhlia järjestetty. Mitään valmistujaislahjaa en saanut. Sitä vaan ei osata arvostaa! Kyllä olen katkera, jos veljelle järjestetään jotkut yo-juhlat.
MouMou
MITÄ?! Minä lähetän täältä sulle niin ison virtuaalihalin, että se olisi jyrännyt kuinka hienot juhlat tahansa. Kyllä kaikkia pitäisi juhlia. Valmistuu sitten tohtoriksi, sairaanhoitajaksi, muusikoksi, automekaanikoksi tai vaikka äidiksi.:)
Fenii
Itsellä hivenen sama tilanne, tosin mulla on vaan se, että kasv.tieteen maisterin tutkinto avaa ovia juuri sinne minne haluan, niin pakko kait se on tehdä tämä loppuun :D hirveä graduahdistus on päällä, mutta ei se auta kuin pitää tavote mielessä ja muistaa, että se gradu nyt vaan on se “avain onneen” ja nähdä se siten :P
Mutta ymmärrän täysin sun päätöksen. Miksi väkisin opiskella tutkinto aiheesta, joka ei sitten olekaan se oma. Ja menestyä voi muutenkin kuin maisterina :) Ainakin välivuosi jos ei muu, niin varmasti tekee hyvää kaikille niille, joilla on hirveä opiskelukriisi meneillään.
Mulla kans siinäkin mielessä sama homma, että kun kärsin pahimmasta opiskeluahdistuksesta, niin eipä sitä tukea saanut mistään. Käskettiin vaan “kasvaa aikuiseksi” ja “ryhdistäytyä” ja “hommat pitää hoitaa loppuun” :P
Aiheen vierestä: Jonneki piti päästä urputtamaan tästäkin ja urputan nyt tässä: :D minusta nämä uudet opintotukiuudistukset ja yliopistomuutokset ovat ihan helvetin perseestä, että kokoajan vaan tiukennetaan ja kiristetään säännöksiä ja pyritään estämään kaksoistutkintoja tai monia sivuainekokonaisuuksia yms. Nykymaailmassa VAADITAAN moniosaamista ja monialaisuutta niin ihan käsittämätöntä, että se pyritään kuitenkin estämään nuorilta… Miten hitossa voi olla niin kiire saada jotain maistereita pihalle? enummarra.
MouMou
“Käskettiin vaan “kasvaa aikuiseksi” ja “ryhdistäytyä” ja “hommat pitää hoitaa loppuun” :P”
Mä alan itkeä, jos joku vielä sanoo mulle jotain noista! Miksi tuollaista kakkaa pitää hokea ihmiselle, jota masentaa omat huonot valinnat.:(
http://muffinaround.com
Hyvä Iina! Ajattele jos kaikki opiskelisivat itselleen akateemisen tutkinnon! Eihän siitä mitään tulisi! Tosi rohkea päätös sulta ja luulen että tulet olemaan iloinen että uskalsit tehdä päätöksen.
Itse opiskelin hieman turhan mediatutkinnon AMKssa mutta pakko se oli loppuun saattaa kun olin jo pari vuotta opiskellut. Kuin ihmeen kaupalla olen nyt media-alalla töissä ja tutkinnosta on jopa ollut hyötyä. Mutta jos saisin valita niin olisin mahdollisesti valinnut toisin silloin 9 vuotta sitten. Ja olisin ehkä hieman pidemmällä urallani. Mutta turha tässä vaiheessa sitä on jossitella. Ainakin opiskeluaika oli sairaan hauskaa ja tapahtumarikasta.
Sä olet vielä nuori ja ehdit tehdä vaikka mitä! Jännää!!!
MouMou
Niinpä ja kun usein vielä korostetaan, ettei se maisteri ole “mitään”, vaan vasta tohtori on vähän arvostettava tutkinto. Hei mitä hittoa! Tämä yliopistomaailmaa on niin vinksahtanut.:/
jode
“kuka tahansa pysyy mihin tahansa, mutta mitä tahansa ei kannata tehdä vain siksi, että siihen pystyy” Tää on niiin täyttä asiaa! Joskus vaan pitää olla rohkee ja tehdä suuria päätöksiä :)
Kun mä pääsin peruskoulusta, mun keskiarvo oli noin 9,7 ja kaikki (sukulaiset, kaverit, opettajat, tuttavat..) oletti mun menevän lukioon. Yhtenä iltana mainitsin kotona että en ehkä jaksa istua lukiolla kolmea seuraavaa vuotta opetellen asioita, jotka ei pahemmin kiinnosta. Mun vanhemmat sanoi, että nykyään mistä tahansa työstä maksetaan sen verran että sillä elää, joten tärkeintä on valita sellainen ala, jolla viihtyy mahdollisimman pitkään. Niin mä sitten lähdin vastoin muiden ohjeita ja odotuksia amikseen opiskelemaan vaatetusalaa ja nyt 6 vuoden jälkeen artesaanin ja melkein vestonomin paperit taskussa voin sanoa, että hetkeäkään en ole katunut!
Tsemppiä sulle ja pysy jatkossakin yhtä rohkeena! :)
MouMou
Todella fiksusti sanottu vanhemmiltasi! Ihanasti tuettu.:)
IraCassandra
Onnea miljoonasti rohkeasta päätöksestä! :) Kyllä meille kaikille se oma polku sieltä jostain löytyy, joskus useamman mutkan kautta, mutta onneksi jokainen mutka opettaa aina jotain uutta ;)
MouMou
Tuo on kyllä hyvä asenne!:)
m
Hassua kai sanoa näin, mutta tuntui hyvältä lukea kirjoituksesi. “Nuorille pitäisi antaa enemmän varaa valita ja korostaa sitä, että kaikki valinnat ovat oikeita. Ne, jotka eivät mene lukioon, eivät ole luusereita. Ne jotka eivät opiskele yliopistossa, eivät ole tyhmiä.” Itselleni oli kova pala valita yläasteen jälkeen ammattikoulu lukion sijaan. Tiesin että pääsen amiksen kautta unelma-ammattiini, mutta muiden odotukset olivat jossain ihan muualla. Tuntui että muut vain ajattelevat että olen niin huono, että en kykene lukioon. Tuntui että omat vahempanikin hieman pettyivät kun en mennyt lukioon. Kuitenkin luulen että olen muuttanut lähipiirini mielipiteitä, ainakin ystävieni ja vanhempieni, he ovat saaneet huomata miten nautin opiskelusta, olen innostunut ja valmiina haasteisiin. Vaikka välillä vieläkin tuntuu että jotkut lukiossa olevat tuttavat selvästi ajattelevat olevansa parempia niin en välitä. Nyt kun viimeinen opintovuosi tässä koulutuksessa alkoi tiedän edelleen tehneeni minulle oikean ratkaisun ja olen tyytyväinen että uskalsin. Aion pyrkiä ensi keväänä luultavasti ammattikorkeaan. Onnea hurjan paljon oman alasi löytämiseen!!
MouMou
Tiedän tunteen. Valitettavan moni miettii samalla tavalla. Onneksi kuuntelit sydäntäsi.:)
kirahvilammas
Mahtavaa, että uskallat tehdä tuollaisen päätöksen oltiin lähipiirissä sitten mitä mieltä hyvänsä. Mä itse pähkäilen vähän samanlaisten asioiden parissa, sillä opintojen alusta asti olen kokenut välillä vahvempaa, välillä vähäisempää vastenmielisyyttä alaani kohtaan. Ensi keväänä olisi tarkoitus saada kandin paperit ulos ja mietin, rohkenisinko samalla heittää hyvästit yliopistolle ja hakea amkiin ihan muulle alalle.
MouMou
Se olisi kyllä rohkea päätös. Onneksi tässä on aikaa vielä miettiä.:)
Tuo vastenmielisyyden tunne on hyvin tuttu!
Elli
Joskus elämä vaatii pitkää pohdiskelua ja painimista:) Olisitko kuitenkaan niin varma päätöksestäsi jos olisit tehnyt sen jo aikaisemmin??Välillä on ihan ok laittaa jarruja ja miettiä pitkään..tutkiskella ja pohdiskella itseään ja tilannetta ihan rauhassa ja pitkään..sydän mukana<3!!Silloin voi tosissaan sanoa menneensä eteenpäin jättäen jossittelut kokonaisuudessaan taaksensa!!
Ihanaa syksyä!
Elli
MouMou
Sepä siinä, kun koskaan ei voi tietää. Ehkä vain hyvä, että tässä oli aikaa vatvoa tätä.:)
-SL
tsemmpiä! hyvä päätös. Minä haluaisin ehkä lähteä ulkomaille töihin vaikka siellä maksetaan pienempää palkkaa kuin Suomessa niin se ei silleen kannata, mutta pitää tehdä juuri niin kuin itse haluaa tiettyyn paikkaan tai kouluun jämähtäminen ei aina ole ainoa ja paras vaihtoehto :)
MouMou
Tuo ulkomaille lähtö kyllä houkuttelisi!:)
Heidi
Tosi hienoa, että uskalsit tehdä tuon päätöksen! Toivon, että skeptisesti asiaan suhtautuvat läheisesi tajuavat ennen pitkää, että teit ihan oikean ratkaisun. Ei titteli määrää ihmisarvoa tai älykkyyttä, ei todellakaan. Ihan turha opiskella sellaista, mikä ei kiinnosta. Eiköhän opiskelun periaatteessa pitäisi olla elämää varten, ei sitä tutkintopaperia.
Itsekin olen välillä kyseenalaistanut oman tutkintoni mielekkyyden, mutta todennut aina lopulta, että diplomi-insinööriksi lukeminen on se minulle paras vaihtoehto kuitenkin. Osastoa kylläkin vaihdoin, enkä ole sitä katunut. Tämän nykyisen koulutusohjelmani sisällä taisin kokeilla vähän kaikkia pääaineita kunnes löysin omani (kemia <3). Nyt alan kirjoittaa kandia oikeasti mielenkiintoisesta aiheesta ja olen pitkästä aikaa ehkä jopa motivoitunutkin opiskeluun. Minullekin yliopisto oli aina itsestäänselvyys, vaikka en ole akateemisesta perheestä.
MouMou
Todella toivon, että tajuavat. Lapsen pitäisi olla yhtä rakas maisterina kuin paskakaivontyhjennysyrittäjänä. Näin rumasti sanottuna. (Ei, en pilkkaa tällä kyseisen ammatin harjoittajia.)
Ihana, että olet löytänyt oman alasi! Hetken minäkin luulin sitä “siksi oikeaksi”, on se sen verran kiinnostavaa silti.:)
sdd
“Ne, jotka arvostavat muita ominaisuuksia tutkintoja ja titteleitä enemmän, ovat itse asiassa ne kaikista fiksuimmat ihmiset. Ne ihmiset ovat ymmärtäneet, mistä tässä kaikessa on kyse. Siitä, että kuka tahansa pysyy mihin tahansa, mutta mitä tahansa ei kannata tehdä vain siksi, että siihen pystyy.”
Vähän takerruin tuohon. En alkais dissaa kaikkia yliopisto-opiskelijoita junteiksi, jotka kahmii vaan statusta ja pönkittää itsetuntoaan opiskelemalla oikiksesta tms name it. Itselleni ainakin koulutus on tärkeä asia ja olen siellä yliopistolla tasan sen takia, että itse olen kiinnostunut siitä asiasta. Ja se ei tarkoita, ettenkö ymmärtäisi mistä elämässä on muuten kyse.
MouMou
No se on ihan hyvä, jos tuon kohdan pystyy noin tulkitsemaan. Musta ne ihmiset, jotka keskittyvät elämässä oikeasti tärkeisiin asioihin ja katsovat sydämeen cv:n sijaan, ovat niitä älykkäimpiä. Harmi, että osa porukasta on eri mieltä.
Hanna
Tsemppiä ja kaikkea hyvää uusiin juttuihin :)
“Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä.”
MouMou
Aivan!<3
Niina
Melkein herahti sellainen helpotuksen kyynel sydämeltä (no siis silmäkulmasta, mutta whatever :D) tätä lukiessa, et tiedäkään kuinka helpottavaa on lukea juuri tällaista tekstiä ja faktoja, kun itse on juurikin ajatellut samansuuntaisia asioita ja pyöritellyt päässään kaikkea tuota “teenkö oikein, mitä PITÄISI tehdä, mikä olisi minulle parhaaksi, vaativatkohan muut minulta jotain muuta…” jne, jne. Mutta aivan, mitäpä sitä muuta PITÄISI muka elämässään tehdä kuin sitä mistä nauttii ja minkä kokee omalle elämälleen parhaaksi. Onnea tulevaan, mitä siellä sitten odottaakaan :) <3
MouMou
Kiitos ja samoin!<3
Wingless
Voi MouMou! Miten tutulta tuommoiset ajatukset kuulostaaki :) Minäkin haahuilin yliopistolla 3v. saamatta opintoja edes lähelle LuKia. Sitten päätin etten halua jäädä alalle, jota kohtaan ei ole intohimoa. Vaihdoin ihan rehelliseen amikseen ;) ja vaikka aloitinkin koulun 7v vanhempana kuin suurin osa luokasta, en ole hetkeäkään katunut päätöstä! Nyt valmistuin alalle jota rakastan ja haluan tehdä koko lopputyöikäni!
Tosi ikävää kuulla ettet ole saanut kannustusta mietteillesi. Itsellä oli onneksi läheisten tuki tässä vaihdossa ja jouduin käymään vain yhden keskustelun, missä valintani kyseenalaistettiin:
“Aloitan ensi syksynä ammattikoulussa”
“Ai siis ammattiKORKEAkoulussa?”
Ja kummastunutta mutinaa kun vakuutin sen olevan ihan perus ammattikoulu ;)
Tosi paljon tsemppiä uuteen alkuun! :)
MouMou
Onneksi sulla nuo keskustelut jäivät vain yhteen. Rohkeasti kyllä päätit!:)
HarMonica
Täällä toinen samassa tilanteessa, samassa kaupungissa. Pitkään suunnittelin kouluni lopettamista, hain jopa toiseen kaupunkiin kouluun, tökki niin pahasti tämä jykylä. Tänään vihdoin otin itseäni niskasta, menin koululleni ja erosin. Luokanvalvoja kädestä pitäen onnitteli “loistavasta” valinnasta. Niin pahasti motivaation puute jo näkyi läpi. :)
Pakko kyllä sanoo, tällä hetkellä on helpompi hengittää! Tyhjän päälle en toki jää, koulu jota haluan käydä, alkaa maanantaina. Mutta vaati rohkeutta vaihtaa sitä koulua kesken kaiken!
MouMou
Oho, aikamoista! Onnitelut rohkeudesta sinullekin.:)
Tanu
Tiedän miltä sinusta tuntuu :) itsekin juuri sinun ikäisenäsi, 24-vuotiaana, tein täyskäännöksen elämässä. Hetkeäkään en ole katunut. Tsemppiä!
MouMou
Ihana kuulla! Ehkä minäkin tästä löydän itseni.:)
Aino
Tosi asiallista tekstiä! Ite oon lukiossa ja jotenkin tuntuu just siltä että mennään siinä “putkessa” joka vie seuraavaksi yliopistoon… Nytten syksyllä on kuitenkin alkanut ahistamaan tää koulu ja koko muu maailman meno ja oon ruvennu miettimään muita mahdollisuuksia. Ei sitä ruotsia tai pitkää matikkaa ole pakko kirjoittaa jos ne ei tunnu omalta vaikka niin mun oletettaisiin tekevän. Eikä lukion jälkeen tie välttämättä viekään yliopistoon vaan jonnekkin aivan muualle… saa nähdä.
En kyllä yhtään tiiä mikä tän kommentin pointti oli mutta tulipahan kirjoitettua :D
MouMou
Joskus sitä pitää vain kirjoittaa, mitä mielessä liikkuu, jotta saa selvää omaa ajatuksistaan. Tsemppiä valintoihin!:)
Elisa
Kuulostaa liian tutulta. Kaikki suorastaan pyörtyivät, kun ilmoitin etten aio hakea peruskoulun jälkeen lukioon, vaikka keskiarvoni oli melkein 9. Oikeastaan ainoa, joka ymmärsi, oli äiti. Muut kyselivät ja ”piilohaukkuivat” valintaani. En oo vielä tähän päivään mennessä katunu päätöstä, saa nähdä tuleeko niin koskaan tapahtumaankaan. Hienoa, että teet niinku itestäs parhaalta tuntuu!
MouMou
Ihana äiti!<3 Olit hyvin rohkea.:)
mm
Onneksi on muitakin, jotka käy samoja asioita läpi.
Laitoin itse opinnot tauolle ainakin alkaneeksi lukuvuodeksi, todennäköisesti kokonaan. Mulla meni tuon päätöksen miettimisessä ja kypsyttelyssä ainakin 1,5 vuotta ja nyt vasta tuntuu sille, että tein oikean päätöksen. Ala vaan ei tuntunut omalle.
MouMou
Joskus noihin päätöksiin pitää näköjään uhrata hieman aikaa. Mutta on se oikean suunnan löytäminen sen arvoistakin sitten.:)
Stiia
Jep akateemiset ihmiset eivät aina olen niitä fiksuimpia :D
Kun välillä kuuntelee kurssikavereiden juttuja niin kyllähän sitä miettii, että ei helv näiden pitäisi olla fiksuja ihmisiä. Silloin tällöin tulee olo, että kun me valmistutaan niin mä en ainakaan näiden vastaanotolle halua joutua.
Kuunneltiin tuossa kaverin kanssa kahviossa jotain lukiolaisia “En mä uskalla hakee lääkikseen kun siellä kaikki on vaan jotain neroja” Revettiin aika totaalisesti kun alettiin miettiä meijän kurssilaisia. Neroja? Not. :D :D
Varsinkin luonnontieteellisellä opiskellessani tuli välillä sellainen olo, että hei, ei tää maailma ole pelkkää teoriaa ja numeroiden pyörittelyä!
Toivottavasti saat asiat järjestykseen ja että elämä alkaa taas hymyillä :) Mä olen aina luottanut siihen, että vaikka jollain hetkellä tuntuisi siltä, että kaikki menee päin peetä niin kyllä ne asiat siitä selkiytyy. Mulla on ainakin aina selkitynyt :)
MouMou
Kyllä ne selkiytyvätkin, kun lopettaa tässä tiedottomuudessa ja ahdistuksessa pyörimisen. Eli NYT!<3
Mirime
Hienoa, että oot tuollaiseen ratkaisuun tullut ja vähät välittänyt muiden painostuksesta! Omaa elämää sitä pitääkin elää :) Itse hain lukion jälkeen vain ammattikorkeaan vaikka äitini kovasti halusi, että hakisin opettajaksi lukemaan, koska olin pienenä sanonut haluavani opettajaksi.. Äidille oli niin pinttynyt tuo ajatus, että sanoo vieläkin välillä, että hae vain sinne ammattikorkean jälkeen. Vielä on viimeinen rutistus edessä tätä koulua ja ala ei oikeastaan kiinnosta yhtään. En tiedä mitä haluaisin tehdä, tai mikä minusta tulisi isona. Ammattikorkeaankin hain vain siksi, että johonkin piti hakea, kun kotoa näin sanottiin ja koitin alisuoriutua pääsykokeissa etten pääsisi opiskelmaan, mutta kuinkas ollakaan pääsin. Muutto toiselle paikkakunnalle ja ero avomiehestähän siitä oli palkkiona. Katkera? Kyllä, siitä etten tohtinut tehdä oman elämän päätöksiä. Valmistumisen jälkeen aion toteuttaa edes jonkin haaveeni ja unohtaa tämän elämän vaiheen! Haluan käyttää lopun ajastani hyvin, en tehden toisia tyytyväisiksi.
MouMou
MITÄ?! Voi kamala.:( Iso hali sulle ja toivon todella, että seuraava vaihe elämässäsi on ihan yhtä unelmaa ja kaikkien tekemiesi uhrausten arvoinen!<3
Anni
Tosi hienoa! Välillä täytyy vähän repäistä ja tosiaan miettiä, että mikä se oma juttu oikeasti on. Itsekin pohdin tällä hetkellä sitä omaa juttua ja alaa, välivuotta pitäen (kirjoitin viime keväänä lukiosta).
Olin melkein varma, että pääsen opiskelemaan lukion jälkeen, mutta kirje ammattikorkeakoulusta tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta; “Pisteenne eivät riittäneet”. Olin hakenut opiskelemaan eri kaupunkiin, suunnitellut muuttoa ja tulevaisuutta. En osannut varautua tarpeeksi siihen, että en välttämättä saa laisinkaan opiskelupaikkaa. Muutamia päiviä meni sulatellessa uutista, mutta sitten ryhdistäydyin ja rupesin etsimään syksyksi töitä. Ahkera työnhaku tuotti tulosta, ja nyt olen työssä, joka sopii meikäläiselle kuin naulattu! Parhaimmassa tapauksessa saan tehdä tässä työpaikassa kevääseen saakka hommia ja näin kerään työkokemus pisteitä tulevia pääsykokeita varten. Lisäksi alan pikkuhiljaa löytää mahdollista tulevaa alaani (ei muuten ole täysin sama minne hain) ja ehkä löydän vielä muitakin vaihtoehtoja. Elämä ei kulje eteenpäin aina suunnitelmien mukaan, mutta se on ihan hyvä. :)
Tsemppiä paljon tulevaisuuteen ja ihanaa syksyä! Tätä blogia on tosi kiva lukea, kun kirjoitat paljon ihan arkipäivän asioista ja tyylisi on kivan pirteä! Et ole tavallinen tyylilyyli bloggaaja Guessin laukku käsitaipeessa, etkä toisaalta yritä olla liian erikoinen (ns. tekotaiteellinen). :D
MouMou
Usein se meneekin niin, että niillä pettyyksilläkin on tarkoitus. Se vain paljastuu vähän myöhemmin.
Kiitos kommentistasi, piristit aamuani kivasti. Tsemppiä!:)
Jenni
Onnea rohkeasta päätöksestä! Sun pitääkin tehdä niin kuin itse haluat eikä niin kuin oot tottunut tehtävän. Maailmassa on monia ihmeellisiä asioita, mitkä odottaa sua!
Mahtavaa! Täyden tuen saat minulta.
MouMou
Kiitos kannustuksesta! Arvostan sitä syvästi.:)
Katie
Tulin jotenkin hirveän hyvälle tuulelle lukiessani tätä postausta :) Hienoa, että uskallat ottaa uuden suunnan elämässäsi! Turha sitä on hukata arvokkaita vuosia sellaiseen, mistä ei tykkää.
Aloitin itse juuri lukiossa ja viihdyn siellä oikein hyvin. Menin sinne, koska tiesin lukion olevan oikea paikka minulle (saan opiskella siellä haluamiani aineita). Huomasin kuitenkin peruskoulussa, että moni opettaja piti lukiota minunlaiselle hikarille itsestäänselvyytenä (ammattikoulu olisi varmaan heille ollut lahjakkuuden tuhlausta). Mielestäni se, että sattuu yläasteella saamaan hyviä numeroita ei pitäisi tarkoittaa sitä, että täytyy automaattisesti mennä lukioon. Olisin voinut ihan hyvin mennä ammattikouluun, jos siellä suinkin olisi ollut jotain minulle sopivaa! Onneksi vanhempani ja ystäväni ovat todella kannustavaisia ja ihania, joten he eivät ole heti dissaamassa kun teen “väärän” valinnan.
Olen myöskin ennen ajatellut, että lukion jälkeen järkevät menevät yliopistoon ja hankkivat korkean ammatin. Ja ketun sonnat. Siis oikeasti, mikä idea siinä on?! Kituutetan viisi vuotta tylsillä luennoilla, sitten etsitään töitä, ja kun töitä ei löydy, menään p*skahommiin huonolla palkalla. Kun samalla voisi hyödytää ajan oman jutun etsimiseen ja kokeilla eri aloja. Mutta jos tykkää vaikka kemiasta ja tuntee olonsa hyväksi yliopistossa, niin mikäpä siinä sitten! Liian moni kuitenkin menee akateemiselle alalle yleisön painostuksesta.
Usko pois, olet tehnyt aivan oikean valinnan. Nyt sinulla on tilaisuus miettiä mitä oikeasti haluat. Ja muista, villeimmätkin unelmat voivat toteutua ;) Äläkä kuuntele liikaa muiden mielipiteitä, oma on elämäsi. Kyllä sinä vielä löydät oman juttusi ja muutkin ymmärtävät valintasi :)
MouMou
Sepä siinä. Kaikki saavat opiskella mitä tahtovat, mutta ketään ei saisi painostaa minnekään. Kiitos tsempistä!:)
HooCee
Ihanaa, että on muitakin, en ole yksin!
Jätin amk-opinnot kesken kolmen vuoden jälkeen. Oppari täysin tekemättä ja kursseja mielettömästi rästissä, kun suuntaus vaan aivan väärä, paikkakunta ahdistava ja muutenkin elämä rempallaan. Nyt teen töitä ja päätin, että ens keväänä haen toisen asteen kouluun, siis amikseen. Ja vieläpä nuorten linjalle (sopii parhaiten kolmivuorotyöläiselle). Mutta. Haen linjalle ja alalle, josta oon ihan pikkutytöstä asti unelmoinut. Haluan duunariksi kun kerran sellainen sielultani olen, ja niin kauan kuin oon omia ajatuksia vastaan sotinut, siitä ei oo seurannut mitään hyvää. Nyt päätin lopettaa vastaanhangoittelun ja tehdä niin kuin sydän sanoo. Enkä voisi olla onnellisempi päätöksestäni. Jos sitten päätän toisen asteen koulun (jos nyt pääsen sinne sitten sisään) jälkeen mennä ammattikorkeaan, on se ala tarkkaan harkittu.
Tsemppiä!
MouMou
Ihanaa! Juuri noista päätöksistä tulee niin hyvä olo. Tsemppiä sinnekin unelma-alalle!:)
Toinen akateemisen alan uhri
Itsekin olen enemmän tai vähemmän samassa tilanteessa. Pääsin alalle, jolle aina halusin (tosin väärään yliopistoon, eli kaupunkiin jossa en viihdy). Jo heti ensimmäisen vuoden jälkeen tajusin, että unelma-alani olikin todellisuudessa ihan toisenlainen. Tuntui, että akateemiset ihmiset eivät oikeasti välittäneet itse alasta, vaan kaikkialla vallitsee vain todella ahdistava kilpailuhenki ja tutkijoilla ei tunnu olevan muuta päämäärää kuin uusien artikkeleiden naputtelu ja nimensä saaminen johonkin luonnontieteen alan huippujulkaisuun.
En myöskään pidä monista opiskelijakavereistani, koska arvomaailmamme ja kiinnostuksen kohteemme ovat usein ihan erilaiset. Esim. viihdeuutisista puhuminen saa aikaan todella vihaisia ja hämmentyneitä katseita. Kukaan ei ole kiinnostunut musiikista, elokuvista, vaatteista, “hömpästä” tai hauskanpidosta (kaikki alan opiskelijajuhlat ovat keskittyneet vain alaan liittyviin “hassuihin” leikkimielisiin kisoihin jne. eli itse kuolen tylsyyteen näiden tyyppien lähellä.) Vain harvat lähtevät vaihtoon, koska haluavat tukka putkella saada tutkintonsa suoritettua. Itse olen läynyt vaihdossa parikin kertaa ja monet ovat tätä kummastelleet. Minulle ne olivat yliopistoelämäni parhaita aikoja, ehdottomasti.
Its elon nyt muutamaa kurssia ja gradua vaille valmis ja tässä tilanteessa olen ollut jo vuoden, koska gradun tekoon kiinnostus on nolla. Edelleen mietin opintojen lopettamista, vaikka lienee “tyhmää” lopettaa nyt kun on niin lähellä maisterin papereita. Aion kuitenkin vaihtaa alaa heti kun valmistun, vaikka olenkin jo tällainen ikäloppu. Harmittaa, etten lopettanut näitä opintojani jo heti alkuvaiheessa, vaan ajattelin, että ehkä tämä vaihe menee ohi. Ei mennyt. Ulkomaisissa yliopistoissa todella monet lukevat vain bacheloreiksi ja siirtyvät sen jälkeen työelämään, olisin voinut tehdä näin ihan hyvin itsekin nyt kun tässä uudessa järjestelmässä ollaan.
Tsemppiä sinulle tulevaan ja hatunnosto rohkeasta päätöksestä! :)
MouMou
“Tuntui, että akateemiset ihmiset eivät oikeasti välittäneet itse alasta, vaan kaikkialla vallitsee vain todella ahdistava kilpailuhenki ja tutkijoilla ei tunnu olevan muuta päämäärää kuin uusien artikkeleiden naputtelu ja nimensä saaminen johonkin luonnontieteen alan huippujulkaisuun.”
Valitettavasti nämä tunteet ovat ahdistaneet myös montaa muuta opiskelijaa. Tuollaisia ihmisiä löytyy valitettavan paljon. Kertoo aika paljon tyypistä, jos hän mittaa kavereidensa paremmuutta sillä, montako opintopistettä saa haalittua vuodessa. Surullista.:/
Ajattelin muuten itsekin tämän vaiheen menevän ohi. Se olisi ollut helpompaa. Tsemppiä sinullekin tulevaan, mitä ikinä se sitten onkin!:)
Me
Hi!
Trust yourself, respect yourself. It’s YOUR life. HUGS!!!
MouMou
<3
ellu
Onnea! Itse pääsin puolivahingossa lukion jälkeen ammattikorkeaan ja ihan arvostettuun koulutusohjelmaan, jonkinlaista mielenkiintoakin oli ja fiksusti ajateltuna se olisi ollu mitä parhain vaihtoehto. Aloin kuitenkin nopeasti huomaamaan, että en halua alan töitä tehdä ja minua kiinnostavat ihan muut jutut, lopetin vuoden jälkeen, mutta viime syksynä parin välivuoden jälkeen palasin (oli siis mahdollisuus olla jopa kaksi vuotta pois menettämättä opiskeluoikeutta). Totesin kertaalleen että ei ole mun juttu. Muut vähän nikottelivat kun kerroin että en haluaisi enää jatkaa seuraavaa kahta vuotta, jotta valmistuisin. Tottakai hyvän paikan hylkääminen pelotti minuakin. Päätin kuitenkin, että lähden. Mun päätökseni kuultuani yksi paikan “pelottavimmista” opettajista halusi puhua kanssani ja hän osoittautuikin aivan ihanaksi ja ymmärtäväksi ja siitä sain vielä lisävarmistusta että lähtisin pois. En ole ainakaan toistaiseksi katunut sekuntiakaan, enkä aio, sillä katumalla ei saa kuin mielensä kipeäksi. Nyt olen ammattiopistolla opiskelemassa minua kiinnostavampia juttuja. :)
MouMou
Voi, ihana opettaja, kun tuki päätöstäsi! Meilläkin opinto-ohjaaja on niin ymmärtäväinen, että en muuten olisi varmasti uskaltanut tehdä vieläkään mitään alanvaihdon eteen.:)
Tiina.
Mulla oli samanlainen olo lukion jälkeen. Kuvittelin, että jos aion olla Oikea Toimittaja, mun on pakko opiskella yliopistossa. Sitten löysin medianomin opinnot AMK:sta, ja hei, nyt mä osaan sen toimittamisen teorian lisäksi myös ihan oikeasti tehdä niitä juttuja televisioon, radioon, nettiin ja lehtiin.
Ihan mielenkiintoista on myös se, että poikaystävä, joka on käynyt “vaan amiksen”, osti mun ikäisenä ensimmäisen asuntonsa. Pikkuveli rakentaa tällä hetkellä omaa taloa pojalleen ja avovaimolleen, ja on vakituisessa työssä 20-vuotiaana. Pikkuveljen kaveri entisöi ostamaansa vanhaa taloa. Ja mitä mulla on? Kymppitonni opintolainaa eikä varaa edes sohvaan. Ei se hieno titteli tuo automaattisesti mitään menestystä, luulisi kaikkien ymmärtävän sen, mutta valitettavasti näin ei ole.
MouMou
Juurikin näin. Vaikka korkealla koulutuksella pitäisi päästä isompiin palkkoihin käsiksi, siinä ajassa, minkä porukka opiskelee, ehtii ammattikoululainen saada monta palkankorotusta ja ELÄÄ.:)
sailiss
Ihan oikean päätöksen teit! Oma sydän on se mitä kannattaa kuunnella. Se on yks ja sama mitä muut ajattelee valinnoista, pääasia on se että itestä tuntuu hyvältä. Oma avomies on juuri nyt tuossa samassa tilanteessa. Opiskeli useampia vuosia matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa, kunnes tajus, että on hakeutunu alaa opiskelemaan täysin vääristä syistä, ikään ku perheen sysäämänä. Yritti tietenki väkisin opiskella, koska muut ajatteli että “Hei sustahan tulee sitte maisteri”. Turha ihmisen on tehä sellasta mikä tuntuu vastenmieliseltä. Mä annoin tukeni tuohon lopettamispäätökseen ja just pari viikkoa sitte tuli kandin paperit postissa hänelle. Siihen on hyvä lopettaa. Avomies keskittyy nyt tekemään “ihan tavallista työtä” johon ei edes tarvi koulutusta ja oikeasti pitää siitä hommasta. Mun mielestä on paljon parempi olla korkeasti kouluttamaton ja onnellinen kun onneton maisteri. Tsemppiä jatkoon!:)
MouMou
Kiitos, kun jaoit tämän tarinan! Alan uskoa, että tämä päätös oli todella se fiksuin päätös.:)
marge
Hienoa moumou :) edelliset kommentit täyttävät juuri sen mitä haluaisin sinulle sanoa. Nyt annan vain virtuaali halauksen ja suuren tuen sinulle <3 se on oikein että hallitsee omaa elämäänsä ja elää sitä niinkuin itse haluaa! GO GIRL!!!
MouMou
Kiitos sinullekin!:)<3
laura
Itse koin samanlaista painostusta jo yläasteella. “Kun sinä Laura pärjäät niin hyvin noissa lukuaineissa, vaikka et suuremmin edes yritä niin eikös se lukio ole ihan varma valinta?” No lukioonhan sitten painostuksen takia hain, mutta kesän aikana tulin muihin ajatuksiin. Tajusin, ettei minun pidä tehdä asioita vain, koska mahdollisesti olisin niissä hyvä ja pärjäisin. Tein sitten sen pahimman asian, mitä mukamas voi koulutuksen suhteen tehdä, eli pidin _yläasteen_ jälkeen välivuoden. Olin sen töissä ja nyt opiskelen ammattikoulussa alaa toista vuotta, josta pidän ja jonka löysin sen välivuoden aikana :)
Ehkä vielä joskus eksyn yliopistoon, sinne kun pääsee ammattikoulunkin kautta, mutta jos en niin onpahan kiva ammatti jo taustalla! :)
Pitkä avautuminen, mutta tärkeimpänä onnittelut sulle, että olet uskaltanut lähteä kulkemaan sitä suuntaa, joka tekee sinusta onnellisemman! Kyllähän onnellisuuden pitäisi olla se elämän tarkoitus, ei se että näyttää pösilöitten silmissä muita fiksummalta ;) Ja onnea oikean oman jutun etsintään, kyllä se varmasti vielä löytyy!
MouMou
Olen kyllä vahvasti sillä kannalla, että nuorikin ihminen tietää, milloin on välivuoden paikka. Olet ollut tosi rohkea pitäessäsi sen yläasteen jälkeen.:)
Jenni
Täällä ollaan aika samanlaisissa tunnelmissa. Olen opiskellut kaksi vuotta alaa, jota en halua tehdä päivääkään elääkseni. En jaksa myöskään itkeä niiden vaikeiden kurssien takia, jotka nostaa stressikäyrän kattoon ja joita en pääse läpi, koska jo pelkkä tenttitilanne on niin kamala. Kesällä päätin haistattaa pitkät kandille ja etsiä jotain omaa, jotain mikä ei tuntuisi pakkopullalle. Haluan myös uuteen yhteisöön, koska en jaksa enää laitoksen ilmapiiriä. Tukea tällaisiin asioihin ei oikein saa, varsinkaan opiskelukavereilta.
Täytyy minunkin varmaan lähteä etsimään ammatinvalintapsykologia tai jotain joka kertoisi mihin minun kannattaisi lähteä. Yksin en osaa valita, enkä edes etsiä. Onneksi alkaa sentään olla haju siitä mikä kiinnostaa.
MouMou
Tuttuja tunteita. Ilmapiirikin vaikuttaa nimittäin todella paljon. Onneksi olet saanut jo hieman unelmiesi hajusta kiinni, kohta se unelmatulevaisuus avautuu edessä.:)
katjuska
hienoa mou!
itse tein, vuosia sitten, saman päätöksen; jätin yliopisto-opinnot, jotka polki totaalisen paikallaan ja tein jotain ihan muuta.
tuntuu tutulta tuo mitä kerroit, mitä olet miettinyt ja miksi. luulin itsekin että on oltava juuri tuota, hyvä opiskelija ja akateemisesti koulutettu;
hui hai!
palasin takaisin siksi maalaistytöksi joka olen kuitenkin aina ollut ja päätöstäni en oo katunut; en kyllä koskaan ole ollut opiskelija; opin vain tekemällä ja käytännössä, joten siksi valinta on ollut mulle hyvä.
nyt oon sitä mitä oon aina tahtonut olla, maatalousyrittäjä, enkä vaihtaisi päivääkään pois.
itsensä on kaiketi vaan opittava tuntemaan ryömimällä joka mutkat ja rotkot ja ylämäet; on tehtävä se mitä mieleen tulee ja katsottava mihin mikäkin johtaa.
tässä postauksessa oli sinusta kaunein hymykuva ikinä!
voimia tulevaan!
MouMou
Kiitos! Ja kiitos, kun kerroit tarinasi. Siitä tuli hyvä olo.:)
Audrey
Ihan hirveästi tsemppiä ja onnea rohkeasta päätöksestä!
Tein saman mokan aikoinaan, eli uskoin kun lukiossa toitotettiin välivuoden olevan pahinta mitä ihmiselle voi tapahtua. Moni ystäväni jäi ilman opiskelupaikkaa abikevään jälkeen, ja vaikuttavat nykyään järjestään tyytyväisemmiltä valitsemiinsa aloihin kuin minä – joka lähdin suoraan yliopistoon opiskelemaan summamutikalla valittua alaa.
Heh, samaistun fiiliksiisi niin paljon, kun itselläkin tökkii tuo Jyväskylä ja omat opinnot. :) Kaunista tulevaisuutta, kyllä se oma juttu vielä löytyy!
MouMou
No niinpä! Pitäisikö niitä opoja vähän tökkiä!:D Tuo ei ole ainut tyhmä asia, mitä heiltä on kuultu. Ainakaan meidän pikkuisessa koulussa.
Taija
Mulle oli ihan automaattinen valinta mennä yläasteen jälkeen lukioon (syy: olin hyvä koulussa). Sen jälkeen olen opiskellut useampaakin alaa amk:ssa ja yliopistolla, mutta vieläkään en tiedä mitä haluan tehdä. En tiedä olisinko tiennyt sittenkään jos olisinkin valinnut ammattikoulun, mutta se olisi saattanut ohjata eri suuntaan.. :) Siskoni valitsi ammattikoulun (syy: oli (ei huono, mutta) huonompi koulussa), sieltä amk:iin ja on nyt insinööri vakityössä. Ja mä, perheen “lukupää” olen ikuinen haahuilija. :D
MouMou
Niinkin siinä voi käydä. Toivottavasti oikea ala löytyy pian!:)
leenama
Hienoa että uskalsit pukea tahtosi sanoiksi ja saada sen samalla kokreettiseksi! Oikeasti elämässä on merkitystä sillä mitä olet ja koulutus tulee sitten sen jälkeen. Mahtavia hetkiä jatkossa! Taivas vaan on rajana!
Muuten vinkiksi kaikille omaa alaa herkitseville – ammatinvalinta psykologit auttavat TE-toimistoissa, jos ei oikein tiedä mitä tehdä ja samasta paikasta saa apua myös ulkomaille työnhakuun ja muuttoon!
Töitä ehtii tehdä ja alaa vaihtaa elämän aikana useita kertoja!
MouMou
Kiitos vinkistä! Ammatinvalintapsykologi ei ole ollenkaan huono idea, varsinkaan tässä minun tilanteessani.:)
piste
Eikun rohkeasti unelmien perään!
Itse koin aikanaan välillisen maailmanlopun, kun sain valkolakin todella hyvin arvosanoin, mutta yliopistoon pääsy jäi soveltuvuuskokeesta kiinni (valikoin hakukohteet vähän hölmösti, junailemalla olisin kai tullut valituksi toiseen koulutuslinjaan). Ihmiset jaksoivat toitottaa, että haet sitten ensi vuonna, siulla kun on tuota lukupäätä, ei se tähän maailma kaadu.
Jännästi alkoikin elämä heitellä, ja välivuodelle jäätyäni nykyään opiskelen toista (ja viimeistä) vuotta kaupallista alaa, jossa olen oikeasti h y v ä ja josta oikeasti p i d ä n. Saan asua avomieheni kanssa omakotitalossa maaseudun rauhassa, olen ehtinyt kerryttää työkokemusta ja saanut kullanarvoisen suosittelija-työnantajan. Jos olisin päässyt akateemiseen ympäristöön, näitä ei olisi ainakaan tähän mennessä tapahtumut.
Monet tuntuvat pudottavan silmät päästään, kun kerron opiskelevani “edelleen” toisella asteella, olisihan miulla tosiaan se pää riittänyt yliopistoonkin… No, pää ehkä, mutta sydän ei. Nyt en voisi todellakaan olla onnellisempi kaikesta, että pidin välivuoden ja hakeuduinkin ammattikouluun. Henkilökohtaisesti jälkimmäinen valinta on ollut yksi parhaista, mitä olen tehnyt.
Vaan millekään ei pidä sanoa koskaan ei koskaan, joten sitä en taas tiedä, mihin suuntaan elämäni tulee suuntaamaan. Unelmillahan on tapana muuttua. Ja tämän tekstin tarkoitus oli kai rohkaista, että on sitä elämää yliopiston ulkopuolellakin, ja se voi olla myös todella, todella ihanaa :) Toivon kaikkea hyvää sinulle ja valitsemallesi polulle!
MouMou
Ah, kuulostaa ihanalta! Lopulta kaikki kääntyikin hyvin ja pettymyksestä seurasi jotakin parempaa.:) IHANAA!<3
iitu
Rohkea päätös, mutta nostan hattua! Ei kannata jumittua paikoilleen jos ei tunnu hyvältä.
Itsekin ajattelin koko lukion ajan, että minun on pakko mennä yliopistoon koska minua pidetään niin fiksuna ja plaaplaa, ei ole muuta vaihtoehtoa. Kirjoitusten jälkeen ahdistuin enkä hakenut minnekään. Tänä syksynä aloitin amkissa liiketalouden linjalla, ja tajusin että tämähän se on minun juttuni! Käytännönläheinen, haastava ja suoraan työtehtäviin valmistava! Toivottavasti sinäkin keksit oman juttusi vielä, nuoriahan tässä vielä ollaan onneksi :) Kaikkea hyvää sinulle!
MouMou
Kiitos kivasta kommentista! Toivottavasti minun päätöksestänikin seuraa tuollainen tunne, että on löytänyt oman alansa.:)
Sagu
Mulla taas on vähän päinvastainen tilanne :D Lukion jälkeen menin ammattikorkeaan, ei ollut mun juttu, lopetin. Sitten ammattikouluun, senkin lopetin. Kumpikin opiskelupaikka oli vähän sellaista “jotain pitäisi varmaan opiskella, kokeillaas tätä” -meininkiä.
Sitten ennen viime joulua se iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. Yhtäkkiä mä tiesin, mitä mä haluan opiskella! Luin puoli vuotta ja pääsin yliopistoon. :)
MouMou
Onneksi oikea paikka löytyi. Ja vielä parempaa, että pääsit sisään heti.:)
Carmabella
On oikeasti välillä vähän surullista miten edes ne läheisimmät ihmiset eivät haluaisi tukea päätöksiäsi, vaan haluaisivat sinun tekevän muuta kuin sydämesi sanoo. Itse olen pienestä saakka hokenut haluavani lääkäriksi. Se on ollut haaveenani varmaan kymmenen vuotta. Kuitenkin kun kevät koitti, pääsykokeet alkoivat ja olin saanut ylioppilaslakin päähäni, ei lääkiksen pääsykokeisiin lukeminen kiinnostanut ollenkaan.
Aloin pikkuhiljaa vetäytyä lääkispäätöksestäni ja tunnustella ympärilläni olevilta, että mitä jos sittenkin haluaisin opiskella sairaanhoitajaksi. Myös eräs toinen ystäväni työnsi lääkiksen taka-alalle ja opiskelee tällä hetkellä bioteknologiaa.
Ystävät olivat kyllä melko tukevia päätökseni suhteen ja myös opinto-ohjaaja kehoitti minua hakemaan englanninkieliselle sairaanhoitolinjalle. Eniten minua tässä harmittaa se, että isä taisi olla se, joka eniten pettyi päätökseeni. En edes käynyt lääkiksen kokeissa ja hänen mielestään minun olisi pitänyt mennä sinne ja jopa ylioppilasjuhlissani hän sanoi muutamille, kuinka haaveenani oli ollut lääkärin opinnot, mutta kuinka veri oli lopulta vetänyt muualle. Aivan kuin en riittäisi hänelle sairaanhoitajana.
Mutta kyse ei kuitenkaan sinun eikä minun tilanteessani ole muuta kuin meidän omasta elämästämme! Ei ole mitään järkeä vääntää asioiden eteen vain, koska haluaa miellyttää muita tai näyttää, että kyllä minä pärjään. Voisin opiskella lääkäriksi ja toivoa eläkkeelle pääsyä jo ensimmäisen vuoden jälkeen tai opiskella sairaanhoitajaksi ja tehdä työtä, joka ainakin tällä hetkellä vaikuttaa suurelta intohimoltani. Tulinkin siihen tulokseen, että olen kenties halunnutkin lääkäriksi jossain vaiheessa, mutta lopulta se on ollut enemmän muiden unelma, kuin minun omani.
MouMou
Se tunne, kun itselle rakas ihminen pettyy päätökseesi. Ei sitä pitäisi kenenkään kokea.:(
Onneksi oma pää voittaa lopulta, sanoivat muut mitä tahansa. Sittenpähän näkevät.:)
Carmabella
Niinpä. : / Toivon kuitenkin, että isä joskus olisi vielä ylpeä minusta sairaanhoitajanakin.
MouMou
Siinä vaiheessa, kun oman tyttären kasvoilta näkyy ylpeys omaan ammattiin ja se onnellisuus oikeista valinnoista, olen varma, että on!<3
Velma
Onnea päätöksestä ja toivottavasti kaikki järjestyy toiveittesi mukaan (vaikkei toiveet olisikaan selkeitä vielä)! Mä tiedän ton saman suhtautumisen mitä muilta tulee. Mä olen suorittanut lukion jälkeen 1,5 amk-tutkintoa ja yhden amistutkinnon (suhteellisen läheisiltä aloilta kuitenkin) ja käynyt aika monissa yliopiston pääsykokeissa, kun se maisterintutkinnon tavoiteltavuus on isketty lujasti päähän. Mulla on siis sukulaiset ja kotiväki olleet aika negatiivisia koulujen vaihtamisesta. Vieläkään en tiedä, mitä haluaisin tehdä isona – tuskin mitään nykyistä koulutusta vastaavaa kuitenkaan. Haluaisin vielä opiskella jotain, mutta en vaan tiedä että mitä.
MouMou
Äh, tuo tunne on niin ärsyttävä! Sitä vaan odottaa, milloin se mahtava idea iskee. Sitä odotellessa.;)
Esh
Elämä on liian lyhyt että tekisi jotain josta ei pidä. Ite oon ainakin tätä mieltä, vaikka tulee koko ajan painostusta, varsinkin sukulaisilta, että pitäisi tehdä sellaisia asioita joita “pitäisi tehdä”. Oma isäni on jäänyt paikoilleen junnamaan ja kehottaa koko ajan hankkimaan töitä ja ajattelemaan tulevaisuutta ja eläkettä. Äiti taasen suunnittelee koko ajan uutta ja vasta kertoi ajateleen perustavansa tanssikoulun Turkkiin. Mutta hänen mielestä minun pitäisi suorittaa yliopistokoulutus. Mikä tuntuu näin kahden päivän jälkeen täysin väärältä laitokselta minulle. Yritän vain itse miettiä omaa tietäni ja mitä haluan tulevaisuudelta. En tiedä mitä haluaisin tehdä, siinähän se ongelma on. Mutta sain juuri kuun vaihteessa restonomin paperit ulos ja olemme siskopuolen kanssa lähdössä Egyptiin töihin pariksi kuukaudeksi. Ehkä välillä tauko koulumaailmasta ja muiden ihmisten painostuksesta tekee hyvää. Ja parin kuukauden poissaolo ei vaikuta opiskelupaikkaani yliopistossa mitenkään. Pitäisi vain uskaltaa kertoa äidillekin tästä päätöksestä ja kohdata hänen pettymyksensä. On vain sellainen olo, että haluan vihdoinkin elää enkä vain odottaa jotain tapahtuvaksi.
MouMou
Yleensä se pieni tauko avaa silmiä enemmän. Ja voihan olla, että jos äitisi on itsekin sitä tyyppiä, että hän luottaa unelmiinsa, hän ymmärtää aatteesi täysin. Äidit osaavat yllättää.:)
Reetta
Onnea päätöksellesi. Olet viisas kun kuuntelet sydäntäsi, se ei ole väärin. Nyky-yhteiskunta ajaa meitä nuoria juurikin siihen putkeen ja jos ei sen mukaan mene niin on mukamas omituinen, EIKÄ OLE!! Lukion kolmoselle asti olin aina halunnut yliopistoon, olin kuitenkin niin loppuun palanut lukion opinnoista että päätinkin hakea “vain” AMK:hon ja se on ollut paras päätökseni sen suhteen. Olen pitänyt opinnoistani myös välivuoden koska tarvitsin sitä, pääni olisi muuten hajonnut ja mielenterveyteni horjunut.
MouMou
Hienoa, että tiedostit välivuoden tarpeen.:) Liian moni vain paahtaa kunnes tarvitaan paljon enemmän apua kuin “vain” välivuosi viemään ja uupumus ja paha olo pois. Kunpa olisin itsekin tajunnut aiemmin katkaista tämän ahdistusputken!
M
Toistelen tässä aiempia kirjoittaja ja onnittelen sinua rohkeasta päätöksestä. Minunkin mielestäni yliopisto on aika yliarvostettu paikka. Mikään älykköjen valtakunta se ei todellakaan ole, ja kokemukseni mukaan kyllä aika moni yliopisto-opiskelija voisi vähän opetella nöyryyttä. Ihan samanlaisia kuolevaisia akateemiset ihmiset on kuin kaikki muutkin. En halua vähätellä kenenkään pääsykoetuskaa, mutta nykyisin kyllä joihin yliopistoihin on joillekin aloille suorastaan naurettavan helppo päästä, ettei pelkkä yliopisto-opiskelijan asema välttämättä kerro mistään tajunnanräjäyttävästä fiksuudesta.
MouMou
Näinpä. En mitenkään tahdo haukkua tai talloa yliopisto-opiskelijoita näillä ajatuksillani. Koetan vain tuoda esiin, että ihan samanlaista porukkaa sielläkin on. Osa on fiksuja, osa ei.:)
AT
Kun menin aikoinani amikseen, se oli lähes kaikkien mielestä luontevaa. Duunarina oleminen sopii mulle tosi hyvin ja oon tyytyväinen :-) Äitini tuki sekä mua että lukion käynyttä siskoani. Hänelle on tärkeintä se että elätämme itse itsemme.
MouMou, mielestäni on hassua että et saanut tukea blogisi ulkopuolelta vaikka täällä huomaa että meitä omien polkujemme kulkijoita on melko paljon :-) Ja hyvä niin, kaikilla aloilla tarvitaan toimijoita.
MouMou
Se on hassua. En tiedä, kuinka paljon siihen vaikuttaa omien tuttujen koulutustaso, mutta outoa kyllä. Mietin nytkin, kuinka paljon enemmän pelottaisi, jos mulla ei olisi blogia, jonka lukijoilta olisin saanut tukea!<3 KIITOS.
Mm
Me eletään turhaa elämää niin paljon muiden odotusten ja mielipiteiden mukaan. Myöhemmin ehkä huomaa, että on haaveilut jostain täysin muusta tai opiskelemaan/töihin meno vain yksin kertaisesti ahdistaa niin paljon, ettei elämisestä tule mitään. Välillä vaan pitää pysähtyä miettimään, mitä elämältään itse tahtoo ja mistä unelmoi! On minusta rohkeaa, että pystyy tehdä omaan elämään vaikuttavia päätöksiä sillä perusteella miltä itsestä tuntuu eikä vain suorittaa elämäänsä toisten toiveiden mukaan.
Itse en kokenut alunperin saavani kovin paljon tukea, kun valitsin peruskoulun jälkeen lukion. Olen ollut kiitollinen, että pidin oman pääni, vaikka lukiota en kovin hyvin arvosanoin suorittanutkaan. Lukiossa mietittyäni jatko opiskelua, sain tylyn tuomion opolto: et osaa tarpeeksi hyvin englantia yliopistoon. Jätin yliopisto haaveen sikseen ehkä edes tutustunut paremmin sen tarjontaan. Hain AMK:hon opiskelmaan, koska tuolloin tuntui, ettei mikään voisi olla pahempaa kuin välivuosi. En kuitenkaan viihtynyt koulussa yhtään ja pikku hiljaa alkoi valjeta mitä haluan opiskella ja tehdä työkseni oikeasti. Jätin koulutuksen kesken ja hain yliopistoon. En päässyt sisään. Vietän kolmatta “välivuotta”. Olen tehnyt töitä ja opiskelut avoimessa yliopistossa tulevaan alaani littyviä opintoja. Tänä keväänä tein suuren päätöksen, kun pääsykoetulokset tulivat: haen ensi keväänä toiseen kaupunkiin, mutta unelma-alaani opiskelemaan. Tähän päätökseen sain täyden tuen avomieheltäni: hän muuttaa kanssani ja on siitä erittäin innoissaan. Monet varmasti ihmettelevät minun ratkaisuani ja “turhia” välivuosia, voisinhan olla jo valmistunut ensimmäisestä opiskelupaikastani, mutta olen itse tyytyväinen ja haluan tehdä töitä oman unelmani eteen.
Tästä tulikin melko pitkä ensimmäinen kommentti blogiisi. Olen lukenut blogiasi jo hyvin pitkään, mutta en ole jotenkin saannut vain kommentoitua. Blogiasi on ollut mukava lukea ja se on tuonnut iloa arjen keskellä. Kiitos! Tsemppiä. Älä jatkossakaan taivu vain toisten odotuksiin. :)
MouMou
Onpa ihana, että sait niin paljon tukea. Vastoinkäymisetkään eivät tunnut niin kamalilta, kun on tukijoukko tsemppaamassa!:)
Mukava, kun kommentoit ekaa kertaa. On aina yhtä kiva tutustua lukijoihin!<3
Kettuli
Minäkin pohdiskelin samantapaisia asioita vielä vajaa vuosi sitten. Alun perin pääsin yliopistoon opiskelemaan suomen kieltä, ja luulin äikänopen olevan se unelma-ammattini. Kuitenkin tänä keväänä repäisin itseni pois yliopistomaailmasta, ja hain ammattikorkeaan opiskelemaan liiketaloutta. Siellä sitten aloitin viime viikolla, ja toivon mukaan lopetan tutkinto taskussa :)
Tosiaan tuo tuttaville ja erityisesti äidille kertominen jännitti jo etukäteen, koska kaikki ovat pitäneet yliopisto-opintojani itsestäänselvänä asiana, ja monet “vanhanaikaisemmat” tuttavat ovat pitäneet ammattikorkeaa jonkinlaisena sijoituspaikkana niille, jotka eivät ole yliopistoon asti päässeet. Sain kuitenkin yllättyä positiivisesti: kaikki olivat sitä mieltä, että tärkeintä minun on opiskella sitä alaa, josta olen kiinnostunut. Ja yllättävän kiinnostuneelta äitikin vaikutti tulevasta kirjanpitäjän tms. urastani :D
Toki joitakin asioita ikävöin myös yliopistolta, ainakin syksyinen Seminaarinmäki <3 Niin ja Korppi! Täällä on lukujärjestyksille ja kurssivalinnoille uskomattoman kankeat järjestelmät, kalenteriinkin pitää koota päivän luentoaikataulut kauhean sillisalaatin keskeltä.
MouMou
“… ja monet “vanhanaikaisemmat” tuttavat ovat pitäneet ammattikorkeaa jonkinlaisena sijoituspaikkana niille, jotka eivät ole yliopistoon asti päässeet.”
Tuo ajattelumalli on kyllä sitkeästi kiinni ihmisissä. Jokohan meidän sukupolvemme saisi asiat muuttumaan.:)
(Korppi on kyllä mahtava, kätevä kuin mikä!<3 Varsinkin "paina tästä, jos tuntuu siltä" -nappi, joka ilmestyy, jos ei tentti mene läpi… Hajoilen sitä aina.)
jannejoonas
Hei huikeen rohkee valinta. Just noin pitääkin elää. Ite toimin “tutorin” tapaisena tällä hetkellä omassa koulussani ja moni tänä vuonna alottanut opiskelija sanookin, että vanhemmat olis halunnu yliopistoon lukee mutta päätin tulla tänne (ammattikorkeakouluun). Vitsit kun näin rohkeita ihmisiä olis enemmänkin. Miksi pitää elää muiden elämää kun voi elää omaa elämää ja unelmaa. Nastaa syksyy sulle! :)
MouMou
Kiitos!:)
Itsekin 3 vuotta tutoroineena olen kuullut vaikka mitä tarinoita. Paras fiilishän yliopistossa (ja varmasti missä tahansa oppilaitoksessa) on selkeästi niillä, jotka sinne ovat 100 % omasta tahdostaan päätyneet. Mukavaa syksyä sinnekin!
Henna
Hieno päätös! Ja kyllä se lukkikin on jo tarpeeksi, jos se on tarpeeksi sinulle :) ei ne muiden maisterimuminat ole tärkeitä. Mullakin olisi itseasiassa pari isompaa kurssia ja gradu maisteriin eräältä toiselta alalta mutta vaihdoinpas tiedekuntaa (hähää), ja nyt meneekin vähän pitempään että saan kaikki kurssit käytyä. Mutta tiiäkkö, olen onnellinen!
Niin ja dr. Seuss oli näin viisas “Be who you are and say what you feel because those who mind don’t matter and those who matter don’t mind.”
Ton mukaan jos elää niin kaikki on paremmin, aina!
MouMou
Voi, tiedän! Rohkea päätös, mutta varmasti oikea.:)
Mahtava tuo motto muuten, pitää kirjoittaa se ylös kalenteriin ja muistaa vilkuilla sitä aina välillä!<3
zirinna
Ehdottomasti hyvä päätös vaihtaa alaa jos nykyinen ahdistaa! Voihan sitä aina palata sitten myöhemmin tekemään sen maisterinkin, jos sittenkin tuntuu siltä. Ei päätösten tarvii olla lopullisia.
Mä oon haahuillut lukion jälkeen jo monta vuotta TKK:lla ja yliopistolla enkä vielä ole saanut edes kandia kasaan. Ensin luin 1,5 vuotta teknillistä fysiikkaa TKK:lla, mutta se koulutusohjelma ei tuntunut sittenkään ihan omalta jutulta. Sitten hain valtsikkaan yliopistolle lukemaan sosiologiaa, mutta koska mun alitajuntaan oli kaivautunut sellanen ajatus, että valtsikkalaiset (etenkään sosiologit) ei työllisty mihinkään tai ainakaan VTM ei ole yhtä arvostettu tutkinto kuin DI, niin viime syksynä hain takas TKK:lle, mutta toiseen koulutusohjelmaan. Eihän siitä taaskaan mitään tullut, tosin samaan aikaan oli oma avioero päällä että se vähän haittas opintoja…
Nyt teen taas opintoja valtsikassa, viides vuosi siellä pyörähtää nyt käyntiin. Ja en ole edes kandi vielä. Tämän lukuvuoden jälkeen toivottavasti kyllä :) Kyllä mä yritän tehdä vielä TKK:llakin joitain hyödyllisiä ja mielenkiintoisia kursseja, mutta pääpaino on tossa sosiologiassa, josta oikeesti tykkään <3 Ihan sama vaikka sitten en saiskaan niin "hienoa" tai hyväpalkkasta duunipaikkaa valmistuttuani. On mulla kuitenkin niitä tekniikan opintojakin tehtynä, joiden luulis avittavan pikkuisen, vaikka mulla ei tekniikan alalta mitään tutkintoa oliskaan :)
PS. Jos sä jaksat rutistaa kandintutkinnon loppuun niin sullahan on taskussa korkeakoulututkinto! Vaikka "vaan" kandi niin silti. Tsemppiä, eikä muuta kuin miettimään, mitä oikeesti haluaisit tehdä! :)
MouMou
Samoilla linjoilla ollaan. Ei se iso palkka tai työn “hienous” oe tärkeintä, vaan se, että tykkää siitä, mitä tekee. Se iso palkka on vain plussaa, jos sellaista sattuu työstään saamaan.:)
Katsotaan keväällä, josko ollaan molemmat kandeja!:)
Samira
Onnea hyvästä valinnasta! :) Itse olen tässä tehnyt samansuuntaisia päätöksiä, amk tutkinto ois harjoittelua, opparia ja muutamaa rästikurssia vaille valmis. Muutamat tutut ovat olleet sitä mieltä, että kyllähän se nyt kannattaa rutistaa kasaan, kun oon kuitenkin jo näin pitkällä. Noh, itse olen eri mieltä. En aio käyttää vielä reilua vuotta sellaisen tutkinnon suorittamiseen joka ei kiinnosta pätkääkään ja en halua alalla työskennellä. Äiti ja parhaat ystävät ovat olleet onneksi aika ymmärtäväisiä (vaikka äitiä varmaan oikeasti vähän hirvittääkin, mutta tukee mua silti päätökseni kanssa).
Hain viimein sille alalle josta olen toistuvasti haaveillut peruskoulusta asti. Toivottavasti pääsen aloittamaan leipuri-kondiittorin opinnot tammikuussa :) Olisin halunnut tuota opiskelemaan jo peruskoulun jälkeen, mutta isän puolen suku painosti lukioon ja en osannut inttää vastaan. Lukion jälkeen pidin pari välivuotta ja sitten hainkin tuolle alalle ja lisäksi amkiin restonomiksi, pääsin molempiin, mutta taas annoin muiden mielipiteiden vaikuttaa. “Ethän sä nyt mihinkään amikseen mene, kun oot jo lukion käynyt. Tottakai menet ammattikorkeaan.” Ja niin menin, ei sopinut mulle vaan lopetin vuoden jälkeen ja hain toiselle linjalle amkiin. Siihenkin vaan sitten lopahti kiinnostus kahden vuoden jälkeen… Että näin, jokohan nyt 25-vuotiaana osais ihan itse päättää elämästään ja pääsisi viimein opiskelemaan sitä mitä haluaa :)
Tulipas pitkä ja ehkä vähän sekavakin sepustus :D En ole aiemmin sinulle kommentoinut vaikka blogiasi olen jo pitkään seurannutkin. Nyt vaan osui niin lähelle omaa tän hetkistä tilannetta, että piti kommentoida ja tsempata rohkean valinnan tekemisestä :) Onnea jatkoon!
MouMou
Kiitos tsempistä ja onnea unelman toteuttamiseen!:)
Kunpa minäkin tietäisin, mitä tehdä. Mutta se on kai jo alku sekin, että tietää, mitä ei tahdo tehdä.
Samira
Hyvä alku se on jo sekin :) Älä ota turhaa stressiä, mietit rauhassa mitä haluat ja mikä tekee onnelliseksi. Eiköhän se oma juttu ajan kanssa löydy.
Mulle yks aika iso stressin aihe oli pitkään se, että olen yhä “vain” ylioppilas (valmistuin lukiosta 2004). Lukioaikaiset luokkakaverit on parhaimmillaan vetäneet kasaan jo paritkin tutkinnot ja mä en ole saanut mitään valmiiksi.. Toivon mukaan nyt viimein edessä olisi se mulle sopivan alan opiskelu ja valmistuisin viimein ammattiin parin vuoden sisään.
MouMou
Toivotaan niin. Tosin silläkään ei ole väliä, vaikk yo jäisi korkeimmaksi tutkinnoksi. Pääasia on, että on onnellinen.:)
Hanna
Onnea uusiin haasteisiin. Mä olen katsellut jo muutaman tutun uravaihdoksia ja miten ihmiset on siihen reagoinu. Eräs tuttuni kyllä valmistui tietojenkäsittelystä tradenomiksi, mutta totesi ettei se ole oma juttu ja lähti roskakuskiksi. Oli kamalaa katella miten porukka naureskeli toisen ratkaisulle. Nyt yksi ystäväni on vaihtamassa taloushallinnon tehtävät armeijan vihreisiin ja kun kyseessä on nainen niin miehiltä on tullut aikamoista kuittailua.
Mikä siinä on, että nykyajan menestysoppaiden mukaan pitäisi tehdä sitä, mitä rakastaa, mutta kun joku tekee muutoksia elämässään, jotta voisi tehdä itseään ilahduttavia asioita, niin ympärillä oleville ihmisille se on ihan ylitsepääsemättömän vaikea asia ymmärtää?
MouMou
Sanopa muuta. Tuo kuulostaa jo ajatuksena hassulta! Eihän siinä ole mitään logiikkaa, ettei ihmisiä kannusteta onnellisuuteen!:D
zenyh
Hienoa, että uskalsit tehdä näin ison päätöksen, kyllä jokaisen ihmisen pitäisi tehdä niin kuin sydän sanoo! :) Ja mitä sitten vaikkei aina valitsisikaan oikein, jos kuitenkin tavoittelee omaa onneaan ja tekee mikä tuntuu hyvältä. Tuntuu, että minun äitini ainakin koko ajan varoittelee kaikessa ja hokee, että tulen kyllä katumaan päätöstäni jälkeen päin. Koko ajan sellaista pientä ohjausta ja mielipiteiden laukomista, ihan vaatteista poikaystäviin ja opiskeluun. Äiti tietää varmasti, että hänen mielipiteet vaikuttavat päätöksiini jollakin tasolla, vaikka kuinka yrittäisin jättää ne omaan arvoon.
Itse en saanut yläasteella mitään kannustustusta opolta, hän vain sanoi ettei näin hyvällä keskiarvolla mennä amikseen. Ei siinä itseään etsivä 15-vuotias oikein osaa panna kampoihin, sanoin sitten, että voisin suorittaa kaksoistutkinnon. Opo valehteli ettei sellaista järjestetä sinä vuonna, mukamas jopa soitti kyseiseen amikseen ja lukioon. Kas kummaa pari kaveriani aloitti kyseisellä linjalla samana vuonna kuin minä aloitin toisaalla..
Lopulta minut heivattiin kolmoistutkintoon. Minulla ei ollut mitään hajua mikä kyseinen tutkinto on ja mitä se sisältää, itse asiassa kukaan muukaan ei tuntunut tietävän. Olimme testiryhmä :) Mikään ei sujunut ja voin sanoa, että oli yhtä helvettiä. Kukaan ulkopuolinen ei voi sitä tajuta, rankkaa ei ollut opiskelun määrä vaan nimenomaa se epätietoisuus kaikesta ja tuntui, että koko koulun paino lepää harteilla. Mistään ei tiedetty mitään ja kaiken sai itse kaivaa opettajien suusta ulos. Lukiossa asiat toimi hyvin ja opettajat olivat päteviä ja viihdyin hyvin, kuitenkin ammattikoulu vei niin paljon voimia (se opetuksen taso oli oikeasti niin perseestä, että olisin varmasti ampunut itseni jos olisin mennyt pelkkään ammattikouluun.. ei vaan kestänyt pää sitä opettajien tunnin mittaista kahvitaukoa ja sitä, että tunnit kestivät sen 10min ja mitään hyödyllistä ei tehty, tuntui ajan haaskaukselta).
Ja tosiaan tukea ei perheeltä herunut vaan itse sain tarpoa läpi koko kolmoistutkinnon, myöhemmin mummo on ihmetellyt, että miten olen jaksanut. Hän hokee, että minun täytyy olla todella fiksu ja kunnianhimoinen tyttö, kun suoritin tämän aivan yksin ja valittamatta loppuun. Vihdoinkin joku arvostaa saavutustani! Äiti ei ehkä vaan ymmärrä, hän ei ole itse käynyt peruskoulun jälkeen mitään koulutusta ja olihan hänellä jo kaksi lasta ennen kuin täytti kaksikymmentä. Ainiin ja meillä työharjoittelut eivät kuuluneet kouluaikaan vaan ne piti hoitaa omalla ajalla kesälomalla ja muilla lomilla :) Eli ihan ympärivuotista opiskelua oli.
No nyt olen kolmoistutkintoni suorittanut ja olisi aika suunnata eteenpäin, mutta mihin? En tiedä. Äiti nosti kauhean metakan, kun päädyin pitämään välivuoden, nyt alkoi toinen.. En vain näe mitään järkeä lähteä opiskelemaan, ennen kuin tiedän mitä todella haluan. Mielummin olen nyt töissä ja viihdyn näin hyvin, ei ole motivaatiota opiskella juuri nyt, kolmoistutkinto vei oikeasti kaikki mehut ja innon. En halua haaskata aikaani mihinkään, mistä en ole täysin varma. Kasvatustieteet oli mielessäni lukion jälkeen ja viime keväänä luinkin pääsykokeisiin mutten koskaan sitten mennytkään paikan päälle. Nyt ajattelin, että ensi keväänä voisin tosissani hakea. Mutta sitten taas vaakakupissa painaa sekin, että haluanko lukea yleistä kasvatustiedettä viisi vuotta, kun minulla ei ole aikomustakaan mennä opettajaksi. Oi voi :D
Mutta tsemppiä sinulle ihan hurjasti, mitä ikinä päädytkin tekemään! Toivottavasti tulet näin onnellisemmaksi, ei sitä heti tarvitse tietää mitä haluaa, mutta meillä on vain yksi elämä ja se täytyy elää täysillä välittämättä muiden mielipiteistä, vain sinä itse tiedät mikä on sinulle parhaaksi :) <3
MouMou
Valehteleva opo menee jo yli ymmärryksen. Tyrmistyin tarinastasi!
Tuttu muuten tuo tunne testiryhmänä toimimisesta. Itse olen sitä sukupolvea, että olin testiryhmänä luokattomassa lukiossa, ainereaalissa ja ihan kaikessa mahdollisessa. Se on rankkaa.:/
Toivon, että me molemmat päädymme tekemään jotakin kivaa. Vaikka sitten töihin! Mutta arvaa mitä? Onneksi mummosi ymmärtää ja tukee sinua. Joskus siihen riittää yksikin rakas ihminen.:)
ellivee
Wau! Hienoja oivalluksia ja ihailtavaa rohkeutta tehdä sitä mitä ITSE haluaa. Ja ennenkaikkea että tietää mitä haluaa.
MouMou
Tai minun tapauksessani, että tietää. mitä EI halua!:D
Martsuliini
Mulla meni vähän toisinpäin tuo homma. Yläasteen jälkeen en halunnut muualle kuin lukioon ja voi että, varsinkin äiti nurisi asiasta. Hyvä jos joku uskoi, että saan ylioppilastutkinnon. Lukion jälkeen pidin välivuoden pohtiessani minne haluan seuraavaksi ja hain yliopistoon. Voi sitä ällistyksen ja naurun määrää, kun pääsin sinne ja vielä täysin haluamaani oppiaineeseen! Jos yliopisto mulla välissä ahdistaa, niin saan kuulla, ettei kaikilla vaan ole älliä moiseen ja lopeta opiskelut, mene (kunnon) töihin jne.
Asia on kuitenkin niin, että olen pärjännyt kiitettävästi opiskeluissa ja pääaine tarjoaa minulle mahdollisuuksia toteuttaa itseäni kuten itse haluan :) Vaikka opinnot ovat tahtomattani venyneet, olen mielestäni onnekas (tosin akateeminen maailma kaikessa groteskiudessaan välillä ällöttääkin). Hurjasti tsemppiä MouMou, pidä lippu korkealla :D
MouMou
Auts, ei tuo noinkaan päin kyllä reilua ole. Näytät närhen munat kaikille epäilijöille. Kuten olet jo näköjään tehnyt!:)
Kiitos tsempistä ja tällaisesta erilaisesta tarinasta!<3
Riikka
Hei, itsekin päädyin tekemään ratkaisun, jota moni on ihmetellyt, mutta joka ainakin toistaiseksi tuntuu itsestä hyvältä. Vaihdoin siis pääainetta neljän yliopistovuoden jälkeen journalistiikasta tietotekniikan puolelle, ja sekös on saanut humanistikaverit pyörittelemään silmiään. Uskon kuitenkin, että omannäköiset ratkaisut ovat paras tae sille, että tulee jatkossa tekemään myös omannäköistään työtä. Sama pätee varmasti sinunkin tapauksessasi. :)
MouMou
Samaa mieltä! Turha se on väkisin suorittaa tutkintoa, jolla ei tule tekemään mitään.:)
Tiltu
Pakko kommentoida tähän — tosiaan noinhan se usein menee, että voidaan ajatella, kun joku menikin ammattikouluun lukion sijasta niin se ei oo tarpeeks fiksu tai etevä. Tai amkiin yliopiston sijasta. Tosin omasta ystäväpiiristä tiedän moniakin, jolla ois varmasti rahkeet riittäneet enempäänkin opiskeluun. Osa ei lukion huippupapereista huolimatta opiskele tällä hetkellä missään. Itsekin tiedän, että olisin “parempaan” pystynyt – kuitenkin valitsin tän tien, koska sillä hetkellä kun kouluun haki ei oikein tiennyt, mitä sitä haluaa. :) Eikä välttämättä vieläkään – nyt kuitenkin oman alan vakityö, jossa viihtyy hyvin mukavien työkavereiden parissa. Nykyään hyvää on kuitenkin se, että ammattia voi vaihtaa. Ja vaikka moneen kertaan. :) Uskon vilpittömästi, että teit oikean valinnan – sulla on monia lahjoja, joista voit tehdä ihan ammatinkin. :) Hyvä Ipa!:) Merta päin siis!
MouMou
Mun piti jo tuon alun jälkeen tokaista, että itsekin olisit päässyt heittämällä varmaan mihin tahansa yliopistoon! Mutta kuten sanoit, sitä sydäntä kannattaa kuunnella muiden odotusten ja “odotettujen toimintatapojen” sijaan.:)
Christina
Mun mielestä on hienoa, että uskallat tehdä niin kuin sydän sanoo. Kamppailin ja kamppailen edelleenkin myös itse samojen kysymysten kanssa ja päätinkin jättää yliopiston toistaiseksi jäähylle ja lähdin opiskelemaan musiikkia toiselle paikkakunnalle, opistotasolle. Hyppy korkeakoulusta opistotasolle särähtää ehkä monen korvaan, mutta en voisi olla tyytyväisempi tähän ratkaisuun. Ei ole mitään järkeä tehdä jotain “oletettavasti fiksua” jos se ei tunnu hyvältä.
Mulla on aika vahva fiilis siitä, että akateemisuus ei oo ihan mun juttu. Tai ehkä alkuunkaan. ;)
MouMou
Lueskelinkin sun ajatuksia jo aiemmin. Teit rohkean päätöksen, mutta musta tuntuu, että se oli oikea.:)
JL
Onnea paatoksestasi! En voi ymmartaa miksi ihmiset jaksaa tuhlata energiaansa ja lyhytta elamaansa tehdakseen asioita, jotka ei loppujen lopuksi kiinnostakaan tai ovat jopa helvetin epamiellyttavia ja ahdistavia. Olin itse abivuonna lievasti sanottuna eksyksissa tulevaisuuteni kanssa; kaikki kaverit olivat menossa opiskelemaan ammattikorkeaan eri aloja ja apinoin heilta, etta kouluun pitaisi menna suoraan lukiosta. Opolle selittelin kaikkia mahdollisia tulevaisuuden suunnitelmiani, jotka liikkuivat armeijasta psykologian opintoihin, kunnes han pysaytti puhetulvani ja tokaisi, et minulla ei taida olla aavistustakaan, mita minua kiinnostaisi opiskella. Suureksi ihmeekseni oponi suositteli minulle valivuotta, toiden tekoa tai vaikkapa ulkomaille lahtoa. Oli kuulemma auttanut hanta itseaan ihan hirveasti vahan tuulettaa aivojaan. Pidin loppujen lopuksi nelja valivuotta, joiden aikana olin toissa ulkomaailla ja Suomessa kokeillen kaikkea erilaista. Tulin siihen tulokseen, etta Suomi (ja varsinkaan Jyvaskyla, inhoan sita paikkaa sydameni pohjasta) ei ole minua varten, muutin ulkomaille, loysin jopa unelma-alani (varhaiskasvatus), aloitin opinnot ja talla hetkella vasaan graduani.
Onnea tulevaan ja haistata pitkat kaikille, jotka yrittavat elaa tai maaralla elamaasi. Se on SINUN!
MouMou
Voi, kuinka ymmärtäväinen opo! Ihana.:)
Toivottavasti täälläkin tulavaisuus selkenee jossakin vaiheessa…
Ide
Oi ihana, hirveesti tsemppiä viimehetken rutistuksiin, toivottavasti kaikki menee hyvin! Se tunne, kun elämän suunnan saa käännettyä, on aivan uskomaton, ja jo sen suunnitteleminesta saa ihan uutta puhtia! :)
Itsekin vaihdoin suuntaa melko rajusti, kun elämässä meni huonosti. Halusin erota amk:sta, mutta ryhmävastaava ja opo ei meinanneet suostua – “jää nyt vielä poissaolevaksi, no oletko sä ihan varma, ei tuo nyt taida kovin harkittua olla, no keskustellaan nyt vielä muutama kerta….”. Sukukin oli vähän ihmeissään ja äitikin kauhisteli. Onneksi poikaystävä oli tukemassa, ja perhekin kuitenkin tukee vaikkei välttämättä asiaa hyväksyisi. Itse olin kuitenkin varma, että koulusta täytyi päästä eroon kokonaan. Ei pelkästään poissaolevaksi. Kun sain koulusta eropaperit käteen, niin olo oli kun uudestisyntyneellä! Tuhat kiloa painoa putosi harteilta pois ja nyt energiaa riittäisi vaikka kokonaiselle kaupungille jaettavaksi :DD
Jos yrittää väkisin vääntää jotain, mikä ei tunnu omalta, sitä huomaamattaan elää vain puolella teholla. Mutta kun pääsee siihen omaan juttuunsa ja uskaltaa tehdä just niinkuin itse haluaa, niin kaikki tuntuu paljon merkityksellisemmältä ja kaikki paskatkin kouluhommat sujuu niin paljon helpommin!! :)
MouMou
Onpa kiva, että sait rakkaimmiltasi tukea. Ja että helpotus oli niin suuri, kun pääsit väärästä koulusta eroon! Samaa tunnetta odotellessa.:)
Milli
Hienoa, että uskalsit kuunnella itseäsi! Ei ole kenenkään mikään pakko tehdä sitä mitä ei halua.
Itse aikanaan menin kohtalaisen hyvällä peruskoulun päättötodistuksella lukioon, koska pienellä paikkakunnalla kaikki meni sinne. 2 vuotta siellä istuin ja istuin, kunnes tein päästöksen että menenkin ammattiopistoon. Vanhemmat kyllä vähän ihmettelivät, miten en voi käydä loppuun koulua, mutta kun ei kiinnostanut.
Kävin sitten ammattiopistoa terveysalalla. Taas aloin miettimään, miten ei asiat kiinnosta. Itsessäkö vika vai missä? Huomasin, että se vika olikin luokkakavereissa, vuosi olisi ollut vain jäljellä. Olin valinnut suuntautumisvaihtoehdon, jonka luulin olevan hyvä, mutta luokkayhteisö pilasi sen. Lähdin sitten pois ja valitsin toiselta paikkakunnalta erilaisen suuntautumisvaihtoehdon.
Jälleen kerran opiskelin, opiskelu alkoi tuntua puulta, ei jaksanut käydä koulussa. Mietin mielessäni, että miten voi olla totta, että en mennytkään enää kouluun. Opo ei ymmärtänyt, ryhmänohjaaja ei ymmärtänyt. Poissaolojen vuoksi ja selityksien vuoksi minut leimattiin huumeiden ja alkoholin käyttäjäksi, koska en käynyt koulussa. Kun sitten yritin opolle selittää, että en tiedä mitä tehdä elämälläni, valitsinko väärin, kun lähdin lukiosta vai mikä ihme tässä on vialla?? En saanut kannustusta, en. Itku kurkussa selitin samat asiat yhä uudelleen ja uudelleen, mutta ei mennyt perille ei. Eivät ymmärtäneet, enkä itsekään tajunnut sitä kuin vasta nyt, että minua painoi koulu-uupumus.
Minua käytettiin huumetestissä ja määrättiin käymään lääkärissä, jotta saisin “terveen paperit” ja kävin jopa mielenterveyshoitajalla, jos minulla vaikka oli masennusta yms. Miten voi terveysalan oppilaitoksessa olla tällaista toimintaa, että ei opiskelijaa ymmärretä, jos ei jaksa. Toiset ilmaisee sen vain niin eri tavalla, ettei jaksa käydä koulussa. Vuoden suuntautumiseen meni sitten 3 vuotta, mutta saimpa suoritettua tutkinnon loppuun.
Loppu hyvin kaikki hyvin, vaikka olenkin katunut ammatin valintaani niin kuitenkin olen samalla alalla vakinaisessa työsuhteessa. Tosin, vieläkin mietin, että mikä minusta isona tulisi. Jotenkin tuntuu siltä, että jos olisin käynyt lukion ja lukenut korkeamman tutkinnon, niin olisi taloudellinenkin tilanne toinen. Mutta olisiko silloinkaan onnellinen, ei raha onnelliseksi tee, mutta helpottaahan se. Kaikkea muuta olisin halunnut tehdä, kuin sellaista työtä, jossa on turvattu toimeentulo. Mutta en vain ole uskaltanut ottaa riskejä enkä varmaan pysty sitä tekemäänkään. En kuitenkaan inhoa työtäni, mutta olisihan ollut kiva tehdän sitä mitä olisi oikeasti halunnut.
MouMou
Auts. Voi toista! Tuo on ihan kamalaa!:( (Vähän mutkan kautta tulee mieleen omat nuoruus, kun mut pakotettiin raskaustesteihin, kun ei tajuttu, että matala verenpaine huimasi ja ällötti aamulla. Ei siinä paljo teinitytön selityksiä kuunneltu, vaikka huusin, ettei tässä voi nyt mikään neitseellinen sikiäminen olla kyseessä. Pahat muistot jäi tuosta.)
Tuo on kyllä hankala pointti tuo raha. Kummasti se helpottaa elämää, mutta silti pitäisi löytää ala, jos rakastaa. Joitakin kompromisseja tässä taitaa joutua tekemään, jos unelma-ammatiksi valikoituu vaikkapa näyttelijä.
Saa nähdä, mitä se elämä meille tuo tullessaan. Toivottavasti jotakin hyvää.:) Kiitos, kun jaoit tarinasi, ja kiitos muillekin, joita en erikseen kiittänyt!
Minnu
Ihana lukea tällaista tekstiä. Tuo oli varmasti hyvä päätös, ja se on hyvä alku kun tietää, mitä ei halua tehdä :D!
Itse haaveilin pääseväni opiskelemaan ammattikorkeakouluun yhdelle aika erikoiselle alalle, ja olin todella onnellinen kun pääsin. En varsinaisesti ole koskaan ollut mitään kouluihmisiä, ja olin iloinen että sain näyttää muille että pystyn tähän.
No eihän siinä mennyt kuin puoli vuotta, kun tajusin ettei tämä ole minua varten. Olin muuttanut koulun takia vieraalle paikkakunnalle, ja itkin iltaisin sitä että olin niin tyhmä etten osannut arvostaa sitä koulua. Ja miten kovasti olin sinne halunnut.
Hain sitten ammattikouluun, sellaiselle alalle johon olin halunnut jo yläasteella. Kaverit ja poikaystävä tukivat, mutta mutta vanhemmat ja sukulaiset eivät ymmärtäneet millään. Se oli kyllä aika rankkaa. Onneksi ystävät voi valita.
Toivon että olen nyt oikealla alalla, mutta saa nähdä. Työ vie ihmisen elämästä niin ison osan, että kyllä sen haluaisi olevan mielekästä. Tässä huomaa kyllä sukupolvien välisen eron, vanhempien mielestä työ on työtä, oli miten paskaa tahansa, ja se on vaan kestettävä.
MouMou
“Onneksi ystävät voi valita.”
Nimenomaan! Itsekin olen karsinut sellaisia negatiivisia tyyppejä lähipiiristä, jotka vaan masentavat ja lannistavat aina.
Ja samaa mieltä olen myös työstä, että sen on oltava mielekästä. Kuinka sitä muuten kestää vuosikymmeniä sekoamatta.:)
Heidi
Tsemppiä tulevaan syksyyn! :) Olen itse tullut myös samanlaisiin johtopäätöksiin kouluttautumisesta. Inhottaa ihmiset, jotka luulevat yliopisto-opintojen takia olevansa arvokkaampia kuin ne ihmiset, jotka eivät niin korkealle kouluttaudu (ja juuri sellaisia ihmisiä olen huomannut yliopistolla olevan harmittavan paljon).
Toivottavasti löydät ja pääset tekemään vielä ihan sitä ominta juttua! :)
MouMou
Kiitos tsempistä! Toivottavasti se oma paikka löytyy vielä.:)
Heidi
Voihan hitsin pimpulat ku sun tekstit on ihania. Täällä on myöskin mietitty yliopistokoulutusta tuolta kannalta. Oot tällä hetkellä täysin ykkös bloggaaja ketä luen. Sulta tulee niin mieletöntä tekstiä ja se miten uskallat sanoa ääneen niitä pelätyimpiä asioita.
Korkeakoulu tutkintoa aloittaessani olin samassa tilanteessa, etten ollut varma mättääkö paikkakunta, aine vai mikä?? Olen tullut siihen tulokseen, että se oli se kaupunki, jota en nähnyt kotikaupunkinani ja siten se vaikutti hieman kaikkeen. Sisulla jatkoin eteenpäin ja osoittautui, että pääaineeni oli se juttuni. Mutta edelleen mietin opintojen jatkamista..
Tsemppiä sinne! Oot mielettömän rohkea!
MouMou
Se saattaa olla, että kaupunki vaikuttaa täälläkin. Vaikka tavallaan Jyväskylä on kyllä ihana.:)
Kiitos hei kommentistasi, se piristi iltaani!<3
Paula
Peukku! :) Itse olen vähän samassa tilanteessa, vaikkakin jo vanhempi, että en tiedä mitä haluaisin. Tuntui mukavalta lukea tekstisi ja luettuani vain hymyilin, että ihanaa, että on tuollaisia järkeviä nuoria!
Täytyypä lueskella nämä kaikki kommentitkit mitä olet saanut jossain vaiheessa, ehkäpä sieltä irtoaa myös suuntaviivoja ja ideoita.
MouMou
Ellei järkevä, niin ainakin järkevämpi kuin ennen. Jospa tämä elämä tästä löytäisi sopivan uoman, jota pitkin virrata.:)
JJ
Eksyin lukemaan tätä kirjoitusta jostain syystä vasta nyt. Olen isosti sen kannalla että muutosta kehiin vaan jos yhtään siltä tuntuu.
Itse aina ihmettelen sitä että mikä ihmeen ympäristöllä on kommentoida esim. koulutukseen ja työpaikkaan liittyviä asioita. Mitä siitä sitten jos jonkun unelma-ammatti on lakaisukoneenkuljettaja ? Miten se on vähemmän arvokasta kuin jonkun toisen taipumus lääkäriksi tai juristiksi tai miksi tahansa? En vaan voi ymmärtää.
Eikö parasta ole se että juuri se pieni ihminen kokee oman onnellisuutensa riittäväksi juuri siinä paikassa/tehtävässä/opinnoissa jossa hän on..minusta se on jo aikapaljon :)
MouMou
Niin se pitäisikin olla. Kiitos kivasta kommentistasi!:)
Johanna
Teit rohkean päätöksen. Pääasia, että sinusta itsestäs tuntuu hyvältä. Aina on niitä, jotka kauhistelee koulun lopettamissuunnitelmia yms. asioita, jotka kuuluu vaan sun elämään ja sulle. Hienoa, että olet löytänyt ratkaisun pahaan oloon. Sulla on koko elämä aikaa miettiä, mitä haluat tehdä.
Itselläni on kokemuksia vastaavanlaisesta tilanteesta. Pääsin suoraan lukiosta amk:hon lukemaan liiketaloutta. Viihdyin siellä puolitoista vuotta, jonka jälkeen päätin hakea lääkikseen (lapsuuden haaveammatti). En kuitenkaan päässyt sisään kyseiseen kouluun, vaan ajauduin yliopistolle lukemaan fysiikkaa ja kemiaa kolmeksi vuodeksi :( Viime syksynä tiesin, mitä halusin tehdä: hain Helsinkiin opiskelemaan farmasiaa ja pääsin sisälle :D Kaksi ekaa kouluviikkoa on nyt takana, ja olo on ihan mahtava!!! Tää on niin mun paikka ja haluan todellakin valmistua farmaseutiksi. Se tunne, kun saat muutettua elämäsi suuntaa on ihan mieletön! Se on sanoinkuvaamaton :)
Onnea elämänmuutokseen ja urasuunnitelmiin :) Ei sillä ole väliä, mitä teet, kunhan itse pidät siitä :) Kivaa syksyä!
MouMou
Tiedätkö, tuo farmasia on käynyt pariin otteeseen mullakin mielessä. Ihana, että löysit oman paikkasi. Hassua, että se saattaa olla sama kuin minun.:)
Mea
Ihanaa, että joku muukin uskaltaa olla rohkea ja tämä taas muistutti minuakin siitä, että tein oikean ratkaisun.
Itse keskeytin yliopisto-opinnot kolmen vuoden jälkeen, en suorittanut edes kandia, vaikka pisteitä ei olisi kauheasti puuttunut. Nyt aloitettuani uuden koulun moni on ihmetellyt, miksi päädyin moiseen ratkaisuun ja vastaan aina, etten halunnut valmistua kyseiselle alalle. Sitten tuo minun syy alkoi kuulostamaan ihan typerältä ja mulle tuli olo, että olisikohan sittenkin pitänyt..
Toisaalta olen nyt unelmieni koulussa, enkä haluaisi enää miettiä mennyttä aikaa, jolloin en oikeasti ollut tyytyväinen elämääni. Kuitenkin ollessani vanhassa koulussa, olin aina kateellinen muille, jotka tekivät mitä oikeasti tahtoivat.
Löydät kyllä vielä unelma-alasi, onneksi tässä ei ole mihinkään kiire :)
MouMou
Se on kamala tunne, kun oma päätös alkaa epäilyttää. Kuulostaa kuitenkin, että teit fiksusti. Toivottavasti minäkin.:)
Minna
“When one door of happiness closes, another opens; but often we look so long at the closed door that we do not see the one which has been opened for us.”
Helen Keller quotes (American Author and Educator who was blind and deaf. 1880-1968)
Best of luck! :)
MouMou
Thanks!<3
kukka
Olipas hieno kirjoitus. Tiedän todellakin mitä tarkoitat, olen pohdiskellut samoja kysymyksiä jo monen monta vuotta. Itse jätin aikoinaan yliopisto-opiskelut jo ensimmäisen vuoden jälkeen. Pääaine ei ollut mua varten ja epämääräinen haahuilu yliopistolla sai riittää. Vaihdoin amkiin ja pidin siitä enemmän, tosin vieläkin houkuttaisi vaihtaa alaa, kunhan tästä valmistun. Itse koin aivan samanlaista painostusta ja sain typerää palautetta, mutta olen onnellinen etten välittänyt siitä. Jokaisen pitää tehdä mitä itse haluaa :) Tsemppiä!
MouMou
Ihana, että kaikki kääntyi hyvin. Toivottavasti täälläkin käy niin.:)