*KAUPALLINEN LINKKI

Viedessäni poikaa kouluun, näen kahden ihmisen kaatuvan muutaman korttelin päässä, kahden makaavan maassa autotien toisella puolella ja yhden nousevan ylös tuntemattoman ohikulkijat auttaessa. Talvi on tullut Töölöön ja tiet ovat vuorotellen jääkenttiä ja vuorotellen kenkien alta sortuvaa lunta. Että sinne sitten juoksemaan. Lapsi kyselee, miksei hänellä ole nastakenkiä, sillä myös koulun piha on jäinen. Selviän kauppareissuista ja lapsen roudaamisesta nastakengilläni, mutta ulkona treenaaminen on jäänyt viime kuukausina minimiin. Ja minimi tarkoittaa lähes nollatasoa.

Apuja talvijuoksuun! Toimivatko nastakengät?

Motivaatiotapahtumani lähenee hiljalleen, joten en voi tuudittautua siihen, että jätänpä juoksun kokonaan kevääseen asti ja treenaan muilla tavoilla. E-hei. Siksi olen ottanut kävelylenkeilläni juoksuaskelia nastojen voimin. En toistaiseksi ole kaatunut niillä koskaan, vaikkakin peilijäällä ylämäessä myös luotettavat nastat sutivat. Sataprosenttinen ratkaisu liukkauteen eivät siis nekään ole. Juoksemiseen tarkoitettuja nastoja en ole kokeillut, mutta vaelluskenkiä muistuttavilla Icebug-möhköilläni siis pääsee hyvin eteenpäin. Valitettavasti vaan jo 20 minuutin kävelyn ja juoksun vuorottelulla tulee alaselkä ja pakaroiden yläosa julmetun kipeäksi.

Entäpä auttaisivatko kitkakengät?

Selkäkipuun turhautuneena ostin juoksuammattilaisen suosittelemana itselleni kuvissa olevat *Sauconyn kitkajuoksukengät melkein 20% alennuksella. Tässä Ice+-mallissa on Vibramin Arctic Grip -ulkopohja, jotka on suunniteltu nimenomaan antamaan pitoa sekä lumisissa että jäisissä olosuhteissa. Ensimmäinen kokeilu pelottaa enkä luota kenkiin yhtään. Lähden liikkeelle hyvin varovaisella hölkällä ja kiihdytän tahtia hiljalleen. Testaan pitoa ja huomaan, että pohja pitää, jos koetan luistattaa kenkää eteen- tai taaksepäin. Tämä tilanne on siis lumella juostessa, liukkaasta jääkausijuoksusta voin edelleen vain haaveilla.

Jos mietit, miksi nämä kuvat on otettu pyykkituvassa, tunnustan nyt jotakin. Teen aika usein niin, että jätän pyykit pyörimään, käyn Töölönlahdella tai Hietsussa lenkillä, nappaan lenkin lopussa lounassmoothien, haen pyykit ja jatkan sitten töitä. Äitinä on oltava ovela ja tehokas, jos tahtoo “lapsiviikolla” aikaa juoksuharrastukselle. Mitä enemmän auringonvaloa on, sitä enemmän ylipäänsä tekee mieli juosta. Loppuvuonna motivaatio oli hukassa, mutta nyt nautin taas juoksutreeneistä. Oikeilla varustella on iso vaikutus motivaatioon. Näistä kuvista puuttuvat vielä juoksutakkini, panta korvia suojaamaan ja ohuet hanskat merituulta torjumaan.

Juoksetko itse talvella? Kitkoilla, nastoilla vai sisällä?

Psst! Ai niin, kuntosalit aukesivat viime viikolla. LUOJAN KIITOS! Harkitsin hetken jo omaa juoksumattoa…