KAUPALLINEN YHTEISTYÖ / ADDNATURE

Talviurheilu on ihanaa! Rakastan pitkiä hiihtolenkkejä, nostalgisia luisteluretkiä ja lumilaut… Hitot, lautailu on kyllä jäänyt niin vähälle, etten kehtaa mainita sitä, mutta tein itselleni lupauksen, että elvytän tuon vanhan harrastukseni. Viimeisin talviliikunta-aiheinen ostokseni on pari lumikenkiä. Oli talviurheilulaji mikä tahansa, mietin automaattisesti, onko mahdollista hankkia kestävät lasketteluvaatteet vai onko talviurheiluvaatteiden kanssa nyt edessä sama ongelma kuin treenivaatteiden kanssa oli viisi vuotta sitten. Niitä kun ei silloin saanut juuri mistään käytettyinä eikä meristä kerätty muovi ollut lyönyt vielä materiaalina läpi näin kovasti.

Mistä löytää kestävät lasketteluvaatteet? Voiko uuden ostaminen olla ekologista?

Olisi tietysti helppoa todeta, että kaikista kestävin tapa hankkia vaatteet talviurheilulajeihin tai ihan vain ulkoiluun on ostaa ne käytettyinä. Käytän secondhand-ostoksiin vain tiettyä sovellusta, koska siellä postikuluihin sisältyy aina seuranta ja vakuutus. Olen tiiraillut itselleni lasketteluhousuja sieltä, mutta niitä ei vaan ole tarjolla koossa L. Tai jos on, kuvauksessa lukee, että housut sopivat kokolapusta huolimatta paremmin S- tai M-kokoiselle. Nyt tilasin kuitenkin parti erilaiset housut testiin Addnaturen talviurheiluvaateosastolta. Toiset päätyivät äidilleni, joten tästä postauksesta löydät housuvinkit kahdelle hyvin erilaiselle vartalolle.

Filtteröi lasketteluvaatebrändit omilla ehdoillasi

Kuten jo sanoin, lasketteluvaatteita ei välttämättä löydä helposti käytettynä, sillä urheilutuotteilla on yleensä kova käyttöaste eli ne ns. käytetään loppuun. Siksi uutena ostettavia tuotteita täytyy jotenkin arvottaa. Addnaturella työskentelee kiipeilijöitä, hiihtäjiä, laskettelijoita, melojia, pyöräilijöitä, surffareita ja juoksijoita, jotka kaikki tuntevat parhaiten lajiensa uudet tuulet ja jakavat mielellään intohimonsa lajia kohtaan asiakkaiden kanssa ja auttavat löytämään juuri SINUN tarpeisiisi sopivat tuotteet.

Tällainen intohimo tekee nettikaupasta astetta paremman, mutta vielä parempi siitä tehtiin filttereillä. Olemme jo kuluttajina tottuneet filtteröimään tuotevalikoimaa mm oman kokomme, brändien ja vaikkapa hintojen perusteella. Addnaturella tuotteita voi filtteröidä lisäksi kestävän kehityksen sertifikaattien perusteella ellei tiedä jo ennestään suosikkimerkkinsä arvoja. Annapa kun näytän, mitä valitsin tuon nettikaupan valikoimista minulle ja äidille.

O’Neill-merkin anorakki marjapuuronpunaisena ja sinisenä ihastutti koko perhettämme. Siskoni lainasi juuri vaellukselle äitini kenkiä, seuraavaksi lainaan taitaa lähteä tämä anorakki. Siinä on sivussa pitkä vetoketju, mikä helpottaa pukemista, mutta on lisäksi paljon hikoilevan ulkoilijan pelastus, kun tuuletuksen saa aikaiseksi helposti. Violetit housut ovat nekin saman merkin. Housuissa on lumilukko ja nepparihalkiot punteissa. Nämä housut ovat SLIM-mitoitusta eli eivät todellakaan minun A-vartalolleni sopivat. Äidilleni ne sen sijaan istuvat täydellisesti, hänen vartalotyyppinsä on enemmänkin sporttinen H. Pituutta 174-senttinen äitini kertoi housuissa olevan hyvin.

O’Neillin lasketteluvaatteet on ovat GRS-standardin (Global Recycled Standard) mukaisia. Tavoitteena on siis edistää kierrätysmateriaalien käyttöä, ja GRS-sertifioitujen tuotteiden valmistuksessa onkin käytetty vähintään 50 % kierrätettyä materiaalia. Jokainen tuotantovaihe sertifioidaan kierrätetyn materiaalin määrän varmistamiseksi. Luonnollisesti myös haitallisten kemikaalien käyttö on kielletty.

Black Diamond -merkiltä taas sovitin joustavakankaiset henkselihousut. Neljään suuntaan joustava kangas on minulle juuri sopiva, ja housujen vyötärö nousee napaan asti. Lisäksi sivuissa on pitkät vetoketjut reisien kohdalla, joten edellä mainittu tuuletus onnistuu näillä housuillakin helposti. En tunne ketään, joka hikoilisi niin paljon ja helposti kuin minä, joten uskokaa pois, kiinnitän todellakin huomiota näihin “tuuletusasioihin”. Pituus 160-senttiselle varrelleni oli näissä juuri hyvä eli kovin pitkälle ihmiselle en tätä mallia suosittelisi.

Suurin osa housujen kankaasta on bluesign APPROVED, mikä tarkoittaa tekstiilituotannon sertifiointia, joka varmistaa, ettei tuotantoprosessissa ole käytetty vaarallisia kemikaaleja. Sertifikaatti on todistus siitä, että tuotteen tietyt osatekijät, kuten kangas, väriaineet tai muut tuotteen valmistukseen käytetyt materiaalit, täyttävät bluesignin erittäin tiukat laatu- ja turvallisuusvaatimukset. Kestävyydestä vielä sen verran, että minulle aiemmin tuntematon Black Diamond on myös Outdoor Industry Associationin Climate Action Corpsin perustajajäsenyritys, joka puolustaa kestävää kauppapolitiikkaa, eettisiä liiketoimintainnovaatioita ja ulkoilun lisäämistä yleisesti.

Yläosaksi valitsin O’Neill-merkin tutun anorakin, mutta mustavalkoisena printtiversiona, koska ihastuin sen vahvaan kontrastiin jo nettikauppaa selatessani. Nyt tosin mietin, olisiko tuo äitini valitsema väriyhdistelmä sittenkin hienompi? Yhdeksän kymmenestä ystävästäni vastasi, että marjapuuro olisi parempi minulle, mutta epäilyttää silti, koska ihastuin tähän ensin. Koon vaihdan anorakista joka tapauksessa yhtä isommaksi, tämä kuvauslainatuote oli aivan liian nafti tällaiselle sähköjänikselle, joka höseltää ja huitoo ympäriinsä.

Miltä merkeiltä saa kestävät ulkoiluvaatteet?

Kestävältä tuotteelta haluan sekä kirjaimellista kestävyyttä että vastuullisessa mielessä kestävyyttä. Tahdon käyttää samaa lautailutakkia 10-20 vuotta, sillä sekin, että tuote kestää pitkään käyttöä, vaikuttaa sen ekologisuuteen. Mikään yritys ei ole täydellinen, mutta kestävämpiä tuotteita tuottavia brändejä ja laadukkaita, ympäristöystävällisiä materiaaleja löytyy koko ajan entistä enemmän.  Muuttujia on siis paljon, minä päätin kiinnittää huomiota kolmeen isoon tekijään. Yksi rasti ruutuun on jo hyvä, mutta parhaat merkit täyttävät kaikki seuraavat vaatimukset.

Kestäviä talviurheiluvaatteita etsiessäsi kiinnitä siis huomiota:

  1. merkin käyttämiin materiaaleihin. Käytetäänkö paljon kierrätysmateriaaleja? Päällystetäänkö vaatteet vedenpitäviksi myrkyttömillä versioilla? Esimerkiksi osa Didriksons-merkin tuotteista on valmistettu kierrätetystä polyesteristä, josta voidaan kierrättää käytön jälkeen materiaalia taas seuraaviin vaatteisiin. Usein puhutaan siitä, että vaate tehdään kierrätetystä materiaalista, mutta vähintään yhtä tärkeää on se, että käytön jälkeen vaate voidaan kierrättää edelleen. Konkreettisesti tämä tarkoittaa, että kaikki paitsi vetoketjut ja kiristysnapit voidaan kierrättää uudeksi polyesterikankaaksi.
  2. merkin reiluuteen. Tällaisia merkkejä en löytänyt montaa, mutta näihin kuuluu suosittu Patagonia, joka on Fair Trade Certified. Kyllä! Myös vaatepuolella puhutaan Reilusta Kaupasta. Patagonia itse asiassa suunnittelee tuotteitaan siitä lähtökohdasta, että ne kuormittaisivat mahdollisimman vähän ympäristöämme, sekä olisivat laadultaan mahdollisimman kestäviä ja jopa ikuisia.
  3. merkin asiantuntijuuteen. Esimerkiksi O’Neill astui lumilautailumaailmaan aikaisin ja vuosina oli -87 ja -88  yksi ensimmäisiä yrityksiä, jotka olivat lumilautailun maailmancupin pääsponsoreita. Siksi O´Neillillä on myös täysjoustovalikoima talviurheiluun.

Klikkaa TÄSTÄ ja selaa AddNature-verkkokaupan lasketteluvaatteita!