Let’s sushi!
Pahimpaan sushihimoon auttaa toki Pirkan pakastesushi, mutta entäpä sitten, kun makuhermoni heittäytyvät nirsoiksi eikä kalakaupassa ole sushipäivä? Mestarin Herkkuunkin täytyy kävellä reilu puoli kilometria, kun taas lähikauppa ja sushitarvikehylly ovat ihan nurkalla. Kyllä, tahtoisin kokeilla sushinvalmistusta ihan alusta pitäen. No, en nyt ihan ravustusvaiheesta, mutta siis sitä kasaamista.;)
Nyt tahtoisinkin kuulla teidän parhaat sushinvalmistusvinkkinne. Mitä kannattaa ehdottomasti tehdä ja mitä ei missään nimessä kannata tehdä? Tiedän, että siellä ruudun takana on niitä epäonnistumisiakin ja haluaisin välttää ne ilmeisimmät virheet, vaikka poropeukalo olenkin.:) Nyt siis reseptejä ja vinkkejä kehiin!
iines
Jos haluat päästä “helpolla”, niin (k-)kaupoissa myydään niitä sellasia Blue Dragonin sushi-bokseja, joissa on kai ainakin oleellisimmat vehkeet mukana! En oo tosin ite (vielä) kokeillut tehdä sillä, enkä ole varma noiden tarvikkeiden laadusta, koska itse syön yleensä itsetehtyä sushia, johon on käytetty suht.laadukkaita raaka-aineita etnisistä kaupoista. Mut jos kokeilet, niin saa kertoa millasta tulee! :D Toi pirkan ei nimittäin oo mitään maailman herkullisinta, mut menee tietty akuuttiin himoon. Itse en alkais väsätä sushia kotona, jos laatu ja maku ois sama, kun noissa pirkan.
Ps. Ihan järkkypitkä kommentti, toivottavasti tästä tajuaa jotain, heräsin nimittäin just.. :D
Jenni
Riisin kannattaa antaa jäähtyä rauhassa.. liian kuuma riisi aiheuttaa sormien palamisen.. riisiviinietikkaa ei kannata laittaa liikaa. Ja liika riisikin aiheuttaa kasausvaiheessa ongelmia :) Oikea riisimäärä löytyy lähinnä vain kokeilemalla.
Piu
Hyyi, toi Pirkan pakastesushi on kyllä ihan hirveää. En ymmärrä miksi edes kerran viitsin moisen ostaa :D
Jos sushivinkkejä kaipaat niin ainakin Noora (kemikaalicocktail.blogspot.com) on muistaakseni joskus kertonut itsetehdystä sushista. Kaikkein haastavinta sushin tekemisessä muuten on riisi!
ihan_hupsu
mä oon pari kertaa vanhempien apuna tehny sellasta merilevään käärittävää sushia jos on riisiä ja sit keskel vielä jotain (meillä yleensä kalaa ja porkkanaa/kurkkua) mut en osaa mitään huippuvinkkei antaa ku oon tosiaan ollu vaan apuna. tärkeintä siin varmaanki on sen riisin koostumus eli kannattaa ehkä ostaa sellast ihan oikeeta sushiriisiä tai ainaki kattoo huolella jostain sushiohjeesta keittoaikoja ja muita. :) ja levän kääriminen hoituu toki näppärämmin jos täytteitä ei yritä änkeä liikaa, aika ohut kerros riisiä riittää.
hih, mä en oo edes ikinä syöny muuta sushia ku noit vanhempien tekemiä, pitäis ehkä joskus verrata oikeisiin :D
Jennie
Mä oon pari kertaa tehny ushia ite, ja sushiriisillä onnistuu! Siinä on hyvät ohjeet mukana, ja niitä kun noudattaa ni hyvin menee. Kypsää riisiä kun levittää merilevälle, kannattaa kostuttaa kädet niin riisi ei jumitu käsiin kiinni! Ja riisiä aika ohut kerros, muuten tulee rumia rullia :) Myös kasvistäytteiset rullat on tosi hyviä, esim avokadoa, paprikaa ja kurkkua. Kun rullaa laittaa kiinni, merilevän alareuna (jota ei kannata peittää riisillä!) kannattaa kostuttaa, niin rulla “liimautuu” kiinni. Ei muuta kun kokeilemaan, hyvin se menee! :)
sarakissa
Mun mielestä sushin tekeminen on loppujen lopuksi tosi helppoa! vaikeinta siinä on se riisi, oikeaoppisten ohjeiden mukaan sitä pitäisi huuhdella ja valuttaa ja vaihdella viiden minuutin välein levyltä toiselle ja leyhytellä jollain viuhkalla.. Mutta en tiedä kuinka tarkkaa se loppujen lopuksi on :D ohjeet riisin keittoon löytyy googlettamalla, en enää muista mitä itse käytin…
Ja olen huomannut että ainakin mun mielestä niiden rullien kääriminen on helpompaa ilman sitä bambumattoa. Niksi on saada ne tiiviiksi patukoiksi :D Hyvin se varmasti sujuu!
Matroskin
Meillä on mieheni itse tekemä puinen sushimuotti, jolla saa helposti kiinteitä riisikuutioita. Käytämme Pirkka-puuroriisiä, sillä ei tosiaankaan ole mitään eroa “aitoon” verrattuna. Käsittääkseni sana sushi tarkoittaa yksinkertaisesti ruokaa jossa on riisiä. Raskausaikoina en saanut syödä raakaa kalaa, ja meille on jäänyt tavaksi tehdä myös kypsennetystä kalasta. Mielestäni ei ole väliä onko kaikki oikeaoppista, kunhan lopputulos maistuu (sushilta). Käytämme purkkitonnikalaa, Pirkka-pakastetonnikalaa, kypsennettyä kuhaa, lohta, rapua, mitä milloinkin. Etnokaupoista tarvikkeet saa paljon halvemmalla kuin tavallisesta marketista, esim Helsingissä Hakaniemen etnomarketit myyvät wasabit sun muut paljon halvemmalla. Myös tuubissa saatava inkivääritahna on hyvää. Ainoa mitä emme käytä on surimi. Mielestäni Suomessa myytävä surimi on pahaa ja loppukin innostus meni kun luin, että surimiin käytetään lihaliimaa, joka tehdään verestä. Yäks.
Matroskin
Eikun siis ihan vaan puuroriisiä, miksihän kirjoitin Pirkka.
Dudud
Oon pari kertaa tehny sushia kotona, kannattaa tosi huolella ainakin valmsitaa se riisi. Ohje löytyy ainakin esimerkiksi Tokyokanin sivuilta, kannattaa käydä kurkkaamassa :)
Ekalla kerralla mulla oli tuloksena pelkästään porkkanoita hiuksisssa ja riisivedestä lainehtiva lattia, mutta kyllä se siitä sitten lähtee sujumaan :D en oo sen kummemmin noita erikoisempia koittanu tehä, vaan niitä perusmakeja :D
sitten se merilevä kannattaa kostuttaa kunnolla, ettei siitä jää sellasta nahisevaa ja että sen saa kunnolla sen riisin ympärille :) myöskään ei kannata pistää liikaa riisiä sinne sisään, muuten saat.. no, riisisen keittiön :D
satunnainen kulkija
Sushi on kyllä niin hienon näköistä ruokaa, että minuakin ekalla kokkauskerralla suorastaan pelotti. Kuinka voisin ikinä onnistua? Mutta hyvinhän se meni. Ihana maku ja ylpeys omasta työstä korvaavat ne lievät ulkonäölliset puutteet ;)
Norimakeja tehdessä norilevylle ei kannata mättää liikaa täytettä… Rullailu on silloin hieman hankalaa! Mie unohan tuon AINA. Bambumatto on rullaamisessa ihan hyvä apu – en kyllä ite käytä sitä aina, että voisi ehkä ilmankin pärjätä.
Pirkka-lehti vinkkasi joskus omassa sushiohjeessaan omenaviinietikankin käyvän riisin maustamiseen. Ei hyvä, kannattaa suosiolla ostaa sitä riisiviinietikkaa se pikkuinen pullo. Riisinä oon sen sijaan käyttäny spessun (ja kalliin) sushiriisin sijasta ihan peruspuuroriisiä, ja aina oon onnistunut. Niksi on riisin pesussa, kypsentämisessä ja maustamisessa, jotta siitä tulee oikealla tavalla tahmaista. (Siis to-del-la tahmaista, se tarttuu liisterin lailla ihan joka paikkaan!)
Raakaa kalaa en kotisushiin uskalla ostaa, kun sen tuoreudesta ei välttämättä ole takeita. Suosikkini onkin kylmäsavulohi. Muutenhan se on vaan mielikuvitus rajana: kaikki vihannekset, kananmuna, ravut, avokado, savuliha, nakkimakejakin olen nähnyt :)
Sara
Eilen juuri ensimmäistä kertaa tuli sushia tehtyä ja syötyä. Todella hyvää oli, mutta sen wasabi-tahnan kanssa pitää olla varovainen(jos sitä aikoo pistää), oli meinaan todella voimakasta :)
allu
Wasabitahnaa ei kannata laittaa liian paljon ja riisi kannattaa olla erikoista sushiriisiä :)!
Ayuku
Sushin teko on oikeasti aika helppoa :)
Suosittelen lämpimästi tuoretta tonnikalaa. Tuore tonnikala ja wasabi sushissa on loistava yhdistelmä. Rulliin taas täytteeksi voi laittaa tonnikalamajoneesia, eli tonnikalaa, majoneesia ja halutessaan ripaus sitruunaruohoa.
Pahin virhe on käyttää vääränlaista riisiä. Ellei sushiriisiä ole tarjolla, puuroriisi käy yhtä hyvin.
Ida
No veitsen kannattaa olla makirullia tehdessä tosi terävä, muuten rullat alkaa näyttää korvapuusteilta :D
Ja hei, mitä noissa vasemman alakulman rullissa on täytteenä? Jotain keltaista, mutta mitä?
MouMou
Ei mitään hajua! Heitin pakkauksen pois enkä voi edes tarkistaa siitä.:/
Anonymous
Ite ainakin kun sushia tein ekan kerran, niin ostin avuksi sellasen pienen sushireseptikirjan, mitä nyt myydään kaikissa mahollisissa kirjakaupoissa/marketeissa ja koin sen ainakin hyväksi, koska siitä sai ainakin ne basictäytteet ja sushiriisinkeitto-ohjeet(ilman niitä olisin ollut lirissä :DD)
Ja joo.. kunhan kaikki ainekset oli löytäny(piti jonkun verran metsästää jotain riisiviinietikkaa ja sushiriisiä, ko oli loppunu perusmarketista :<
Sarppa
En mä muuta osaa vinkata, kun sen riisin oikeaoppisen valmistuksen. Me heitettiin vasta viikonloppuna yks satsi veke koska se oli sittenki liian kuivaa. Mut kun riisi on kunnollista ni kaikki sujuu ku leikki, no ainaki makien (miten tää taipuu:D) ja california rollien teko..
Annikki
Paras vinkki, on että jättäää sen Pirkan pakaste sushin kauppaan, se on nimittäin jotain ihan hirvättävää roskaa. Sushin teossa tärkein seikka on riisi ja sen oikein kypsennys ja maustaminen. Se on ihan helppoa mutta toki aikaa vievä toiminto, mutta sen kanssa ei kannata hätäillä. Toinen kulmakivi on tuoreet raakaaineet, kuten kala ja kasvikset. Kolmas mielestäni sushi nautinnon onnistumiseen vaadittva juttu on se että jättää myös tummat kikkoman soijat sinne kaupan hyllelle ja ostaa hieman parempi laatuista japanilasita soijaa joka on samalla paljon vaaleampaa ja maukkaampaa kuin kikkoman. Ja sitten ei muuta kuin lets eat, i love sushi ;)
sushimaster
a) osta riisikeitin
b) älä osta tarvikkeita lähikaupasta
c) osta riisi, wasabi, sushi-etikka ja merilevät esim. tokyokanista (annankadulla helsingissä) http://www.tokyokan.fi/tilaukset.html
osta kaloja, vihanneksia jne. harjoittele, reenaa ja syö hyvin :)
did
“Ja hei, mitä noissa vasemman alakulman rullissa on täytteenä? Jotain keltaista, mutta mitä?”
Ne ovat shinko makeja, eli täyte on (säilöttyä) retikkaa. Ja retikkahan on “kirpeänmakuinen retiisinsukuinen juures”.
Itse kasvissyöjänä rakastan shinko makeja. <3
MouMou
Retikkaa?:O Oho, aina oppii jotakin uutta.:) Hyvää se kuitenkin on.
Rieppa
Helpomman ruuan ystävänä väsään usein sormisushia, johon löysin ohjeet Kemikaalicocktail -blogista:
http://kemikaalicocktail.blogspot.com/2009/05/sormisushin-abc.html
Kätevä tapa nauttia sushista niinä iltoina, kun näpertely ei innosta :)
Chloé Cupcake
Komppaan sushimasteria. Riisinkeitin on halpa ja todella tarpeellinen sushiriisin teossa! Pakastettua sushia en koskisi edes pitkällä tikullakaan. Toinen hirveä virhe mitä neuvotaan on puuroriisin käyttö sushiriisinä *hrrrr*
MariaW
Puuroriisistä, uskallanpa olla eri mieltä etteikö puuroriisi toimisi sushissa- minulle se nimittäin neuvottiin sellaisella sushi-jatkokurssilla, jossa läpistiin pitkät pätkät riisin laadusta ja sen oikeanlaisen keittämisen tärkeydestä, ja sushikokki oli kovasti sitä mieltä että nimenomaan Risella-merkkinen puuroriisi on parempaa kuin moni “sushiriisinä” markkinoitu tavara :)
Minäkin suosittelen kyllä riisiä lukuunottamatta ostamaan sushikamppeet jostain muualta kuin lähikaupasta- Blue Dragon- gari on niin pahaa että se jäi tyystin syömättä… Tokyokan tosiaan on hyvä paikka hankkia vermeitä, tosin kylläkin Helsingin mittapuussa aika kallis verrattuna etnisiin kauppoihin, mutta bonuksia saa siitä että näyttää olevan nettiostostelumahdollisuus.
Moumou, teethän sitten postauksen jahka rupeat sushiaskarteluun? :)
http://aamuaurinkoa.blogspot.com/2010/01/sushia.html
Tuolta voi käydä kurkkimassa allekirjoittaneen sushikokkailusta.
Mukavaa viikonloppua!
Terkuin, MariaW
MouMou
Teen, kunhan saan kerättyä voimia siihen urakkaan!:D
Anonymous
joo ja osta jauhetta äläkä tahnaa wasabiin
MouMou
Tässä vaiheessa tunnustan noloja, etten ole jauheesta kuullutkaan. Hyvä, että vinkkasit.:)
Sindu
Hyviä vinkkejä olet kyllä jo saanut!
Paras sushiriisi syntyy tosiaan puuroriisistä,eikä itse sushiriisistä,ja tulee niiiin paljon edullisemmaksi.
Tärkeää ovat myös tuoreet raaka-aineet,kuten lohi suoraan lihatiskiltä eikä valmiiksi pakattuna. Ja kokeileppa yhdistää loheen RUCOLAA,yllättävä mutta erittäin maukas ratkaisu!
Luultavasti löydät lähitulevaisuudessa ohjeet tähän maailman parhaaseen ruokaan myös mun blogista,jos sinne eksyt (tervetuloa vain,aloitin blogini EILEN :D),niin en ala tähän kaikkia ohjeita nyt tälläämään :)
Onnea pyörittelyyn! Se alkaa sujua ihan hyvin jo muutaman harjoituskerran jälkeen. Eikä ensimmäisillä kerroilla tärkeintä ole ulkonäkö,vaan maku. Nam!
MouMou
Mm, rucola on kyllä hyvää. Pitää koittaa.:) Pitääkin tulla kurkkimaan sulta rullausvinkit!