Synnytyskertomus: PÄIVYSTYSOSASTOLLA
SYNNYTYSKERTOMUKSEN ENSIMMÄINEN OSA LÖYTYY TÄÄLTÄ.
Aamulla, kun kello alkoi lähestyä yhtätoista, tarkistimme viimeisen kerran, että sairaalakassissa oli kaikki tarvittava ja lähdimme Kätilöopistolle. Siellä minulle tehtiin sisätutkimus ja supistuksiani sekä vauvan sydänääniä seurattiin vähän aikaa. Jostakin syystä supistusten väli piteni synnytyslaitoksella jopa 20 minuuttiin, minkä vuoksi olisin normaalisti joutunut takaisin kotiin odottelemaan. En edes ollut auki kuin kahdelle sormelle. Rutiinitutkimuksessa minulla todettiin kuitenkin B-streptokokki (lisätietoja täällä), josta en ollut ikinä kuullutkaan, ja sain käskyn jäädä päivystysosastolle.
Päivä päivystysosastolla kului hitaasti. Sain neljän tunnin välein suoneen lääkettä, jotta synnytyksessä vauva ei saisi minulta tartuntaa. Muuten ei olisi keljuttanut jäädä laantuneiden supistusten kanssa osastolle, mutta tiesin, että jos synnytys ei käynnistyisi ennen iltaa, mies joutuisi lähtemään yöksi kotiin. Tieto siitä, että täällä saisi vahvempia lääkkeitä supistuskipuihin kompensoi kuitenkin harmia. Päivän aikana minusta otettiin verikokeita, olin tasaisin väliajoin käyrillä seurattavana, sain suoneeni lääkkeitä ja muutenkin ympärilläni tapahtui koko ajan. Viereisessä sängyssä huuto-oksentava intialainen nainen onnistui sekä herättämään sääliä että ärsytystä, joten kiitin luojaani, että mies vietti koko päivän vierelläni oloani piristäen.
Koska tablettimuotoiset kipulääkkeet eivät auttaneet supistuskipuihin, mies nipisteli nilkkoja aina pahimpien kipujen iskiessä. Myös leuan rentouttaminen auttoi. Sellaista luomukivunlievitystä meillä. Illalla mies lähti yöksi kotiin ja minä jäin yksin kärsimään sänkyyni. Ainut pätkä, jonka sain yöllä nukuttua, oli se kahden tunnin jakso, joka seurasi kankkuuni iskettyä kipulääkettä. Puolentoista vuorokauden unisaldokseni kertyi siis vain muutama hassu tunti. Olin väsynyt ja itkuherkkä. Toisen päivän aamuna mieheni riensi heti aamusta vierailuajan alettua takaisin luokseni. Kävimme välillä alakerran kanttiinissa, mutta pääasiallisesti keskityimme selviämään kipeistä supistuksista. Aika mateli, mutta vaikka olisin voinut nukkua ajan puolesta, kipujen vuoksi en pystynyt siihen.
Vähän ennen puoltapäivää lääkäri tuli tutkimaan minut, kiinnitti vauvan päähän anturin, joka seurasi pikkuisen sydänääniä ja teki päätöksen, että minut laitettaisiin heti tippaan, joka käynnistäisi supistukset uudelleen ja sen myötä synnytyksen. Lapsivesieni menosta oli tässä vaiheessa jo kuitenkin puolisentoista vuorokautta, joten jotakin piti tapahtua. Tässä vaiheessa kalvot puhkaistiin. Siirryimme siis toiseen kerrokseen synnytysosastolle jännittynein tunnelmin. Toivoimme, että muutaman jo tunnin päästä elämässämme olisi uusi, pieni ihminen. Toisin kuitenkin kävi.
SYNNYTYSKERTOMUKSEN KOLMAS OSA LÖYTYY TÄÄLTÄ.
annina
Toi päivystysosasto oli kyllä pitkäveteinen paikka, ite vietin siellä vuorokauden odotellen että supistukset tulisi. Ei tullut. Ja oksitontippoja ei todellakaan ole ikävä. Onneksi täällä riitti se yksi 8h satsi jonka jälkeen vauva jo oli sylissä. Soittiko muuten lapsen isä lupaamaansa kappaletta supistusten alettua?
Iina / Bebe au Lait
Ei onneksi! Olisin siinä vaiheessa varmaan heittänyt sairaalakassilla naamaan! 😀 <3
nasu86
sulla on ollut rankka synnytys :/ onneksi kaikki on nyt hyvin <3
Iina / Bebe au Lait
No, ei ihan mennyt oppikirjan mukaan kieltämättä, vaikka mitään oikeasta pahaa ei tapahtunut. :/
Sanna
Huh, tää on ihan superjännä sarja tää sun Synnytyskertomus =D
Mulla kun ei skidejä oo eikä varmaan ihan heti oo tulossakaan ja tiedot synnytyksestä on luokkaa “no kai se sieltä tuherosta vaan pullahtaa se skidi”, tuntuu jotenkin maailmaa avartavalta lukea jostain antureista (waaaat???) ja muusta ihmeellisestä, mitä tässä lukiessa oppii.
Iina / Bebe au Lait
Mulla oli sama mielikuva enkä juuri stressannut etukäteen edes raskausaikana synnytystä. Niin sitä ei ehkä pelkää niin paljon, koska miten voi ihminen varautua tapahtumaan, jonka kulkua ei voi ennustaa. 🙂
Tuija
Siis apua et voi lopettaa tämmöstä postausta tommoseen lauseeseen eikää! Toivottavasti kolmas osa synnytyskertomuksesta tulee pian, voi apua mikä lopetus! Senkin ovela kettu, varmaan koko huomisen työpäivänkin mietin ja ootan ja toivon sitä kolmatta osaa. 😀
Onnea joka tapauksessa vielä täälläkin teidän pienelle perheelle!♥
Iina / Bebe au Lait
Tulee pian. Latailin kuvat jo valmiiksi, niin ehdin viikonloppuna maalla naputtaa. Pitää kyllä ottaa se sairaalasta saatu lappu tueksi, kun muisti pätkii pahimpien kipujaksojen kohdalla! 😀
veerala
Ääh! Ja nyt pidät meitä jännityksessä!…. Mur.
Iina / Bebe au Lait
Tästä on tulossa vielä KAKSI osaa, kun tapahtumaa riitti… Huokaus! 😀
StyleC
Uuuuh, the plot thickens…
Mä luen tätä innolla ja mielenkiinnolla, mutta lähipiirin kokemusta mukaan itselleni etukäteen yllättävän harvalla synnytys menee “niinkuin piti”. Muutamalle on tapahtunut oikeasti aika ikäviä asioita sekä ädin että lapsen kannalta, mutta kuitenkin kaikilla loppu hyvin kaikki hyvin. Siksi olen kokenut kertomukset enemmän voimaannuttavina ja henkilökunnan asiantuntemukseen luottamusta tuovina kuin kauhua lietsovina. Silti yritän ajatella omaa tulevaa synnytystäni mahdollisimman vähän: kuitenkaan sitä ei voi kontrolloida yhtään. Uskon myös, että helpointa on kun menee ilman ennakko-odotuksia. Tutkimustenkin (akateemisesti koulutettuna uskon aina näitä ;D) mukaan vähiten tyytyväisiä synnytykseensä ovat ne, joilla on ollut tarkka suunnitelma synnytyksen kulutusta – koska ikinä se ei mene niinkuin oli ajatellut. Niin että ehkä paras jos ei ajattele mitään 😀 (Jos pystyy… vielä pystyn, mutta mulla onkin koko vika kolmannes ja pari viikkoa päälle aikaa kehittää paniikkia…)
Kurjaa silti kuulla että teillä riitti hankaluuksia (ainahan sitä toivoo kaikille sellaista 2h ja terve lapsi syliin -tilannetta). Onneksi ilmeisesti tässäkin kaikki lopulta hyvin 🙂 Ja vielä lopuksi lohdutuksena (ainakin toivon niin :)): kaikki hankalan synnytyksen kokeneet ystäväni ovat jo varovasti puhuneet kenties toisenkin lapsen saamisesta. Trauma on siis ainakin melkein kaikilla unohtunut nopeasti ja aika (onneksi!) kullannut muistot 🙂
Iina / Bebe au Lait
“Siksi olen kokenut kertomukset enemmän voimaannuttavina ja henkilökunnan asiantuntemukseen luottamusta tuovina kuin kauhua lietsovina.”
Ehdottomasti kannattaakin ottaa tuolla asenteella. Suhtauduin juuri noin esim. kivunlievitykseen enkä stressannut sitä etukäteen. Tärkeintä on kuitenkin saada terve vauva maailmaan. 🙂
Mari Kuosmanen
Ihana mies sulla ko jaksoi olla päivystyksessä mukana, hoitaa asioita ennen kuin pääsitte sairaalaan ja olla muutenkin tukena <3
Iina / Bebe au Lait
Mies pääsi kyllä yllättämään. Odotin jo, tapellaanko me synnärillä koko ajan ja joka asiasta! 😀
eve
Heippa!
Onpa hauska lukea sun synnytyskertomusta 🙂 Onnea vielä pikkuisesta. Meidän pikkuinen on teidän pikkuista noin viikon vanhempi!
Mä luulin kans ennen synnytystä, että synnytys varmaan aika pitkä, kun kerran eka synnytys ja niin edelleen. Mies oli monen tunnin ajomatkan päässä, mutta vaikka päivän mittaan supistelikin, niin meikäläinen se vaan rentoili, että ei tartte vielä lähtee ajamaan, nää tästä varmaan vielä hyytyy ja niin edelleen…
Kunnes kello seitsemän illalla meni lapsivedet. Ja kello yhdekän taksilla kättärille. Ja kello yksi yöllä käärö sylissä.
Mä luulin vielä siinäkin vaiheessa kun vedet meni, että homma tulee kestämään (vaikka sen verran sentään ymmärsin, että synnytys todella oli käynnistynyt ja sanoin miehelle, että talla pohjaan). Kätilö valisti mua myöhemmin, että vesien meni usein on lopun alkua (ja niin se mulla oli! Meinaan sen jälkeen ei supistukset enää todellakaan naurattanu ja taksia en ottanu hetkeekään liian aikasi, kipu oli sitä luokkaa). Mut oon kuullu niin paljo just näitä tarinoita, että kotona on vesin jälkeen venailtu ja niin edelleen! Ja niinku nyt vaikka tämä sunkin kertomus. Olisko sitten niin, että ne koko päivän jatkuneet supistukset olis tehny tehtävänsä ja siksi se homma rysähti sillä lailla sitten vesin jälkeen. En tiiä. Mutta nopeeta toimintaa se oli. Seuraavan vauvan synnytän varmaan tohon meidän eteiseen 😀
Mutta! Oli tapa ja aika mikä hyvänsä, niin onnistumisen määrittelee lopputulos. Ja se on se ihana käärö, mikä syliin lasketaan. Meidän bilsan ope sitä meille joskus yläasteella (heh, hauska kohderyhmä….mut silti jäänyt hei mun mieleen!) sanoi, että “muistakaa tytöt, että ei kannata yhtään jäädä murehtiin sitä synnytystä ja miettiä että se epäonnistui tai muuta vastaavaa. Koska siitä kaikki vasta alkaa! Odotus loppuu ja se on alku!” Ja niin juuri se kyllä on.
Iina / Bebe au Lait
Minäkin luin tarinoita siitä, että odottelu on johtanut kamalaan kiireeseen eikä puudutusta ole sitten saanut ja siksi varmaan olikin karmeaa odotella kotona. Mutta onneksi odotin, sillä tuo odottelu oli vasta alkua. Ihanasti muuten opettajanne on sanonut, tuo on aivan totta. 🙂 <3
Emmi
Äää!!! Kiusaat 😀 haluan lukea jo loppuun 😀
Iina / Bebe au Lait
Kaksi osaa vielä tulossa, kun saan palautettua mieleen kaikki karmivat yksityiskohdat! 😀
tainav
Mä en enää kestä odottaa,mä “repeen” kohta…;) Tiedän,että et ole asiakaspalvelija edelleenkään,mutku mutku mää haluun lukea lisää jännitystarinaa.Joko kohta tulee lisää???Please!!:)
Iina / Bebe au Lait
Eeeeeehkä. 🙂