Imetyksen rajapyykit
Imettäminen kiinnostaa ihmisiä paljon. Suuri osa heistä, jotka eivät ole koskaan imettäneet tai joiden imetyskokemuksista on vuosia aikaa, kyselevät minulta paljon aiheesta. Ehkä siksi, että puhun siitä niin avoimesta, mutta ehkä myös siksi, että imetän vielä. Suomessa on minun mielestäni neljä ns. ikäpiikkiä, joiden kohdalla imetysasiat usein muuttuvat suuntaan tai toiseen. Juuri vauvan syntymän jälkeen imetystaival alkaa tai sitten ei osa äideistä päättää tässä vaiheessa, ettei aio imettää, osa yrittää imettää siinä onnistumatta ja osalla imettämisen makuun pääsee vasta vähän ajan päästä alun takkuamisen tai vaikkapa lapsen sairauden vuoksi. Sitten on meitä, joilla kaikki vaan loksahtaa kohdilleen jo synnytyssalissa. Ensimmäinen rajapyykki tulee vastaan siis heti lapsen synnyttyä.
Toinen rajapyykki on puolen vuoden kohdalla, sillä Suomen sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee puolivuotiaaksi asti lapselle ravinnoksi vain äidinmaitoa. Tässäkin on tietysti poikkeuksia. On lapsia, joiden uteliaat vanhemmat aloittavat kiinteä ruuat jo neljän kuukauden kohdalla, kun maistelu on sallittua. On perheitä, joissa jokin muu seikka kallistaa vaa’an pullomaitoon ja aikaisemmin aloitettuun kiinteään ruokaan. Aina on poikkeuksia, mutta tämän puolen vuoden kohdalla, kun teoriassa maidon rinnalle tulee kiinteä ruokaa, osa ulkoistaa ruokailun eikä enää tarjoa rintamaitoa lapselle. Myös mielikuva siitä, että äidinmaito muuttuu jotenkin turhaksi, on ainakin minun tuttavapiirissäni surullisen yleinen. Äidinmaito on aina lapselle hyvää ruokaa ja sen koostumus on aina lapsen kehitysvaiheelle sopivaa.
Kolmas rajapyykki on vuoden kohdalla, sillä Suomen sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee osittaisimetystä jatkettavaksi noin vuoden ikään eli siihen asti, kun vauva “muuttuu” taaperoksi. Suositushan on, että lasta täysimetetään puoli vuotta, mutta osittaisimetystä jatketaan vuoden ikään asti muun ravinnon rinnalla. Näin siis meillä Suomessa, mutta tästä lisää myöhemmin tekstissä. Joka tapauksessa vuoden kohdalla, kun lapsi alkaa kävellä, puhua ja näyttää isommalta lapselta, moni lopettaa imettämisen. Jälleen kerran lopettamiseen on hyviä ja huonoja syitä, joita en sen enempää ruodi, mutta vuoden kohdalla moni äiti joka tapauksessa lopettaa. Me olemme nyt tämän rajapyykin kohdalla ja aiomme jatkaa vielä. Vaikka Nöpsy syö joskus sylissä istuen ja tiedän, että 73 senttimetriä pitkää poikaa imettävää äitiä katsotaan kaupungilla paljon pidempään kuin pientä vauvaa imettävää, en aio murtua paineen alla ja lopettaa imettämistä. En vielä. Meillä aloitettiin siis taaperoimetys, josta voi lukea faktoja täältä.
Neljäs rajapyykki on muodostunut lapsen kahden ikävuoden kohdalle, sillä Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee imetystä jatkettavaksi vähintään kahden vuoden ikään. Tässä kohtaa moni, jonka kanssa olen imetyksestä jutellut, kohottaa kulmiaan ja kysyy, onko todella näin. On se, ja tähän väliin totean, että tällaisessa yhteiskunnassa, jossa saa imettää julkisesti, imetykseen tarjotaan tukea monessa muodossa (täällä yksi parhaista tukisivustoista) ja imetystä auttamaan on myynnissä vaikka minkälaisia apuvälineitä, on mielestäni noloa, että en tunne yhtään äitiä, joka olisi imettänyt tähän asti. Osittain tästä syystä meillä Suomessa Suomen sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee osittaisimetystä jatkettavaksi “vain” noin vuoden ikään, mutta siltikin meidän suomalaisten äitien keskiarvo imetyksen kestolle on nolo, kun sitä vertaa tavoiteaikaan. Esimerkiksi vuonna 2006 täysimetyksen kesto oli keskimäärin 1,5 kuukautta, ja vain joka toinen lapsi sai vielä puolen vuoden iässä äidinmaitoa. Tavoitteista ja tietolähteistä voi lukea lisää täältä.
Tähän loppuun on pakko kirjoittaa hieman nihkeä jälkikirjoitus. Tahtoisin muistuttaa kaikkia lukijoita, että tämä on minun blogini. Ei siis tietopankki, ei Wikipedia, ei imetysuskonnon levitysfoorumi tai muukaan virallinen lähde, jossa oleva tieto on absoluuttista. Kirjoitan omasta elämästäni ja omista mielipiteistäni enkä jaksa jokaisen lauseen kohdalla avata poikkeustapauksia tai selittää, etten halua loukata ketään. Se kun on blogissani yleinen fakta, että mielipiteet ovat omiani enkä niinkään yritä ketään syyllistää ajatuksiani jakamalla. Jos siis jonkun perheessä on kaksi äitiä, vauvaa ruokkii isä, lapsella on maitoallergia tai muuta, mitä en tekstissä käsittele, siitä ei kannata loukkaantua, sillä postaukset kirjoitetaan minun näkökulmistani ja minun ajatusteni pohjalta. Vaikka äidinmaito on lapselle parasta ravintoa, en halua kirjoittaa aiheesta saarnaa. Ymmärrätte varmasti toivottavasti. Mahdolliset fakta- ja kirjotusvirheet tuuppaan tämän väsymyksen piikkiin. 🙂
Veera
Suomessa halutaan olla korrekteja, eikä noista ikäsuosituksiata juurikaan puhuta, ettei loukattaisi ketään. Ei edes neuvolassa. Ja ne, joiden imetys ei syystä tai toisesta ole onnistunut, muistavat siitä kyllä kovaan ääneen muistuttaa. Joten kirjoita vaan, kaikin mokomin!
Meillä kaksi ensimmäistä ovat luopuneet tissistään itsenäisesti, omalla päätöksellään noin yhdeksän kuukauden iässä kumpikin. Itse olisin vielä tahtonut jatkaa, mutta lapset ovat laittaneet hommalle stopin napsauttamalla suunsa kiinni ja se on sitten ollut sillä selvä.
Ja se muuten, miksi et ehkä ole kohdannut taaperoimettäjää, saattaa johtua ihan siitä, ertä moni äiti imettää taaperoitaan salaa. Salaa ystäviltä, salaa neuvolantädiltä ja jopa salaa sukulaisilta. On helpompi sanoa anopille, että lopetettu on, kuin kertoa vielä imetyävänsä. Tiedän jopa äitejä, jotka imettävät isiltä salaa…
Iina M.
Mietin tuota jossakin vaiheessa, että taaperoimetys taidetaan toteuttaa usein suojassa katseilta. Tavallaan aika haikeaa.
Ja samoin mietin sitäkin, että pitäisikö noita suosituksia tuoda enemmän esille, jotta imetettäisiin enemmän ja pidempään, vai tuoko se juurikin paineita ja tuhoaa imetystä, kun äidit ahdistuvat. Hankala aihe!
anna v.
Mulle noi kaikki suositukset ja “imetä!” kehoitukset aiheuttivat sen paineita ja ahdistusta, vaikka ei kai kukaan sitä niin tarkoittanut.. alussa oli muutenkin hankalaa imetyksen osalta ja se ahdisti ihan kauheasti. koin, että epäonnistuin äitinä, koska en ilmeisesti yrittänyt tarpeeksi.
pullolla mentiin ja loppujen lopuksi paras ratkaisu meille. isä osallistui syöttöön myös ja itse en ollut lapsessa kiinni 24/7. ehkä oon ihan paska äiti kun sanon tän, mutta mulle vauva-ajan jaksamista auttoi paljon se, että sai ottaa iltapäikkäreitä ja käydä lenkillä, salilla, kahvilla jne omaa aikaa. silloin kun tarvitsin.
summa summarum, jokainen äiti tekeen sen mikä on parhaaksi omalle lapselleensa. joillekin se on pullo, toisille täysimetys pidempään. suositukset ovat aina suosituksia, ja jokainen lapsi on aina erilainen. se mikä sopi esimerkiksi meille, ei varmaan sovi kaikille.
sen vuoksi imetys/ei-imetys saarnaaminen saattaa kääntyä äkkiä vastakkainasetteluksi. mitä tarvitaan olisi tukea ja neuvoa, sekä avointa mieltä! 🙂
hyvää kesänjatkoa sinulle iina ja myös perheellesi! 🙂
Iina M.
No, kun tätä mä juuri olen miettinyt! Hyvä, että sanoit sen ääneen. <3
Ehkäpä siinä juuri lapsen syntymän aikaan tarvittaisiin vieläkin henkilökohtaisempaa opastusta eikä yleisiä "tarkita imuote netistä" -hokemaa. Ja juurikin sellaista kannustavaa eikä syyttävää, jos ei heti osaa. Eihän kukaan VOI OSATA heti jotakin, mitä ei ole ennen tehnyt. Kaikille tulee hankalia vaiheita.
Mielessä on käynyt sekin, miten äidit on monesti jaettu koko ajan imettäviin ja pulloäiteihin. Voisi varmaan puhua enemmän siitäkin, että imetyskertoja voi vähentää, jotta ei ole koko ajan vauvassa kiinni ja saa sitä omaa aikaa. Niitäkin äitejä, jotka pullottavat(:D) ja imettävät, on kuitenkin kahden ääripään välissä. 🙂
Kaisa
Huolimatta jälkikirjoituksestasi totean vain, ettei ole yhtään huonoa syytä lopettaa imettämistä. On vain erilaisia syitä.
Iina M.
Näkökulmakysymys. Kyllä kategorisoisin huonoksi syyksi esimerkiksi epätietoisuuden, joka usein harmittaa lopettajaakin jälkikäteen. Ei tietenkään kaikkia, mutta kun on kuullut lopettajan suusta, että harmittaa, kun ei kukaan neuvonut, niin kyllä siitä syntyy mielikuva, että syy oli huono.
Iina M.
Mutta siis toisaalta olen kyllä samaa mieltä. Riippuu, miten asiaa tarkastelee.
N
Olen törmännyt äitiin, joka lopetti kaksi viikkoisen lapsensa imettämisen vedoten siihen, että hänen maitonsa ei sopinut vauvan vatsalle. Tämän jälkeen äiti saikin hyvän syyn taas tarttua röökiin, josta oli jo niin pitkään joutunut olemaan erossa. Syitä on joo monia, ja jokainen toimii tavallaan, mutta kyllä suretti vauvan puolesta.
Iina M.
No, tämän minä laskisin kyllä huonoksi syyksi. 🙁
Katjannh
Ihanaa, että teillä homma jatkuu! Tsemppiä 🙂
Itse täällä puolen jopa hieman kateellisena, koska haluaisin itse vielä imettää kohta 14kk poikaani. Meillä homma tyssäsi viikkoa vaille vuoden ikäisenä, koska masussa asustaa toinen tulokas ja raskauden takia maidon eritys väheni jonka takia imetys alkoi tehdä todella kipeää. Ja maidon väheneminen luultavasti vaikutti meidän öihin jotka yhtäkkiä alkoivat katkeilla jopa kymmenen kertaa. Joten nyt kävi näin, olin jopa etsinyt tietoa tandemimetyksestä, mutta sinne asti ei päästy.
Iina M.
Nuo ovat kyllä ilkeitä juttuja, kun tulee jotakin, mikä haittaa imetystä. Esimerkiksi kipeänä, kun on ihan väsynyt, on ollut täyttä tuskaa imettää ja lopettaminen kävi mielessä. Samoin tiheänimunkaudet koettelivat ainakin minun kärsivällisyyttäni ja jaksamista. Ei ole helppoa!
Minna
Mä imetän vielä. Lapsi on nyt 1,5 -vuotias. Neuvolassa koko imetyksestä lakattiin puhumasta 6 kk jälkeen, mikä tuntuu käsittämättömältä… Miksei tästä asiasta puhuta ja siihen kannusteta tarpeeksi. :/ harva tietää, että imetän ja varmaan tosi oudoksuvia katseita saisin ihan lähipiiriltäkin. :/ Aion kuitenki jatkaa niin kauan kuin hyvältä tuntuu meistä molemmista, toivottavasti ainakin siihen kahden vuoden ikään.
Iina M.
Mullakin on ollut useampi neuvolatyöntekijä ja heistä yksi oikein yllättyi, että imetin vielä yli puolivuotiasta. Hämmennyin hieman.
Emma
Voi, olisin voinut itse kirjoittaa tuon tekstin loppuosineen kaikkineen. Meillä aloitettiin maistelut siinä 4-5 kuukauden paikkeilla, mutta mietin kiinteiden rinnalla noin vuoden ja kolmen kuukauden ikään asti. Yöimetyksestä luovuttiin joskus hieman 1,5 vuoden paikkeilla. Amppu nukkui vieressäni eikä imettäminen sinänsä häirinnyt omia uniani ollenkaan, mutta nukuttaminen oli näin ollen aina minun hommani ja tähän kaipasin jo muutosta.
Meillä imetys oli alkuun todella kivuliasta, mutta muuten meni kaikki nappiin. Ymmärrän, ettei se kaikilta vaan onnistu, mutta kyllä hieman ahdistaa kuulla niitä “En edes yritä, kun ei kiinnosta imettää” -toteamuksia. Uskaltaisin jopa väittää huonoksi syyksi ja vähän salaa paheksunkin. 😛
Emma
*mietin = imetin
Iina M.
Sama! Se kipu oli aivan sietämätöntä enkä uskonut, että touhu alkaa koskaan sujua tai että jopa nauttisin siitä. Tuo nukuttaminen on kyllä välillä raskasta, mutta nyt meillä on isi onneksi oppinut hyvän hyssyttelytaktiikan ja Nöpsy simahtaa nopeammin kuin rinnalle! 😀
Armiida
Ihana kamala imetys 😀
Esikoisen kanssa otin kamalat paineet asiasta ja eihän se sitten onnistunutkaan. Mitkä omantunnon tuskat itselleni teinkään. Itkin usein poikaani pullosta syöttäessä olevani huono äiti koska korvikkeet aiheuttivat vatsavaivoja. Laihduin kaiken tämän vuoksi hurjasti enkä nauttinut lainkaan tuosta ajasta, nyt kaduttaa.
Kun toinen poika ilmoitti tulostaan päätin etten murehdi. Imetin jos se onnistuisi ja niin se vain sitten lähti käyntiin ja täysimetin 7kk ja lopetin pojan ollessa 13kk. Toki matkalle mahtui rintatulehduksia, verta vuotavia nännejä ym. mutta kuinka onnekas olin kun sain sen kokea.
Iina M.
Stressi on kyllä paha kaveri! Toivoisin, että synnärillä olisi sellaista henkilökuntaa, joka ei painosta tai syyllistää, vaan auttaa ja ohjeistaa imetyksessä. 🙂
iava
Poikaystäväni sisko imetti kolmatta lastaan 2,5-vuotiaaksi asti. Kaksi vanhempaa sisarusta olivat lopettaneet imetyksen omasta tahdostaan, mutta nuorin tyttö ei millään olisi halunnut 2,5-vuotiaanakaan lopettaa. Päivällä tyttö söi ruokaa kuten sisaruksetkin, illalla kuitenkin halusi nukahtaa tissille ja öisin jos heräsi niin halusi tissiä. En tiedä miten esim. neuvolassa tähän suhtauduttiin mutta ei se ketään perheen tuttuja tuntunut häiritsevän – tai sitten kukaan ei kehdannut mitään kommentoida. Minua se ei ainakaan häirinnyt. Poikaystävän sisko kuitenkin halusi imettämisen lopettaa (en tiedä tarkemmin miksi, ehkä koska tyttö haluttiin jo siirtää omaan sänkyyn nukkumaan), mutta tissistä vieroittaminen ei ollut helppo homma, joten sisko keksikin laittaa sinappia tissiin ja sanoa tytölle että maito on pilaantunut. Tyttö kävi useana päivänä tarkistamassa tilanteen ja totesi maidon pahaksi. Sisko joutui näin olemaan muutaman päivän tissit sinapissa mutta ainakin vieroitus onnistui melko kivuttomasti. 😀 Itselläni ei vielä lapsia ole, mutta toivottavasti joskus tulevaisuudessa olisi ja pystyisin imettämään niin kauan kuin haluan muiden mielipiteistä välittämättä. Kaikkea hyvää teille ja imetä niin kauan kuin se oikealta tuntuu! 🙂
Iina M.
VOI EI! Aika ovela jippo. Olisi kyllä helppoa, jos lapsi päättäisi lopettaa imemisen. En tiedä yhtään, mihin itse tulen rajan vetämään, jos minun pitää päättää, koska imetys päättyy. 🙂
A
Täällä ilmoittautuu yksi, joka on imettänyt (reilusti) yli 2 vuotta.
Esikoista imetin 1,5v ja sitten maidontulo lakkasi. Kuopuksen kanssa ei näin käynyt, joten jatkettiin lapsentahtisesti imetystä. 2-vuotiaasta asti hän on ottanut ainoastaan iltatissit ennen nukkumista.
Vain neuvola ja oma perhe tietää asiasta, koska esim. “äitiystäväni” ovat syystä tai toisesta imettäneet alle 6kk:ta ja kritisoivat melko voimakkaasti, jos tietävät jonkun imettävän yli 1v lasta.
Jokainen tyylillään. Itse en ole asettanut imetykselle rajoja. Tuskin tuo enää rippikoululaisena tossa roikkuu. 🙂
Iina M.
Niin minäkin toivon, että jossakin vaiheessa poika kyllästyy. Se suunnilleen kaksi vuotta voisi olla hyvä vaihe lopettaa. 🙂
SaraM
Pienin serkku on 7kk ikäinen ja oon välillä naureskellut, miten hölmöltä sen ikäisen imettäminen näyttää, mutta se on todellakin totta että se äidinmaito on hyvää ravintoa ja näyttää serkku myös sitä vielä haluavan 🙂 Vaikka hampaitakin on tullut, niin toivottavasti täti imettää (muun ruoan ohessa) niin pitkälle kuin pystyy. Luonto on sen lapselle tarkoittanut (vaikka muitakin vaihtoehtoja tietysti on ja pitääkin olla) Katoin muuten tota ensimmäistä kuvaa ja ekalla katsomisella näytti kuin sä oisit siinä ollut imemässä jotain 😀 Teissä on Nöpsyn kanssa selvästi samaa näköä 😛 ps. Nöpsy on muuten ihana lempinimi! 🙂
Iina M.
Haha! Joo, siis mun äitihän imettää mua edelleen aina, kun oon kylässä, vaikka oon 28 vuotta. <3 Ei vaan. Oli vähän haasteita saada sopivasti sensuroituja kuvia imetyshetkestä. 😉
Anna
Onpa outoa, että asiasta jotenkin vaietaan! Itse asun ulkomailla ja täällä olen kyllä saanut vain positiivista palautetta 11 kk pulleista poskista ja makkarajaloista, kun kerron ylpeänä sen olevan suurimmaksi osaksi omaa ansiotani 🙂 Me aiotaan jatkaa imetystä niin pitkään kun se hyvältä tuntuu. En ole koskaan joutunut häpeämään imetystä, ehkã se johtuu myös siitä, että viis veisaan siitä tuijottaako joku. Minullakin on sellainen olo, että suurin osa epãonnistuneista imetyskokemuksista johtuu vain tiedon puutteesta ja ihmeellisistä uskomuksista siitä miten maito yhtäkkiä vain loppuu. Jatka samaan malliin ja annetaan piut paut taaperoimetyksen kammoajille 😉
Iina M.
Ehkä taaperoimetyksestäkin voisi jakaa neuvolassa tiedotteita. Meillä ei sellaisia ainakaan ole, onkohan joissakin kaupungeissa?
Itseäni on käynyt viime aikoina monesti harmittamaan, kun joku on sanonut lopettaneensa imettämisen, koska äiti/mummo/joku vanhempi sukulainen on sanonut, ettei noin vuoden ikäiselle äidinmaito ole kuin turhaa sokerivettä. Muuten en muiden tekemisistä jaksa niin välittää, mutta harmittaa kuulla, että joku sabotoi toisen imetystä tiedolla, joka on 50 vuotta vanha luulo. 🙁
Jassu
Mun mielestä imettäminen on hieno asia . <3 Eikä ole häpee imettää pitkään.
Itsekin olisin mielelläni jatkanut imetystä, mutta pojan allergioiden takia jouduttiin siirtymään erityiskorvikkeelle 6kk iässä. Maidon ja kananmunan jättäminen omasta ruokavaliosta auttoi aluksi. Mutta sitten tuli uudestaan oireita vaikka karsittiin muitakin ruoka-aineita. Iho oirehti, maha kipeä, ei nukuttu päikkäreitä ja yölläkin herättii yli 10 kertaa. Lastenlääkärin kanssa sitten tehtiin päätös imetyksen lopettamisesta. Varmasti olisi muussa lopettamistilanteessa harmittanut, koska imettäminen oli mulle todella tärkeetä. Yhtään en oo kuitenkaan katunut lopettamista, pojan vointi koheni silmissä. Mitä vaan, että rakkaalla on hyvä olla. <3 Maitoallergian lisäksi ollaan löydetty muitakin allergioita, joten en enää ihmettele miks oli niin oireinen. Toivotaan et on ns vauva/pikkulapsiajan allergioita ja menee ohi.
Tulipa pitkä teksti! Jotenkin vaan halusin jakaa tämän :). Tsemppiä taaperoimetykseen!
Iina M.
Allergiat on niin inhottavia! Inhottavaa on sekin, kun allergisen äiti joutuu kestämään monesti “syöt varmaan jotenkin väärin” -syytöksiä, sillä kukaan tuskin tahallaan syö lapsen kannalta huonosti. Onneksi Suomessa allergioita on helpohko todeta ja apua on tarjolla. 🙂
piitzi
<3 ihana että olet päättänyt imettää edelleen 🙂 esikoisen kohdalla imetys loppui 9kk:n ikäisenä kun mun piti palata osittain töihin, nyt neitin kohdalla lopetin vähän vajaa 1v2kk kun en itse enää jaksanut. Ei neitikään ole näyttänyt kaipaavan, kerran kun oli avonaisempi kaula-aukko veti paitaa alaspäin, naureskeli ja meinasi maistaa mutta en antanut 🙂 Olen kyllä tosi tyytyväinen että imetin tänne asti ja siihen miten kivuttomasti saatiin imetys loppumaan, ei tarvinnut pumppailla kertaakaan eikä huudattaa lasta, itse hänet nukutin koko ajan. Nyt on iskenyt lievä imetyshaikeus/ kaipaus vaikken siis lopettamista harmittelekkaan. Enempi haluisin uuden imetettävän vaikkei itse vauvakuumetta olekkaan xD Ristiriitaista!
Iina M.
Haha, täällä on nyt tuo vaihe, kun paidan alle kurkistellaan! 😀
hipet
Imetys on tärkeä asia monella eri tavalla lapselle ja äidille. Imetys on monelle myös arka aihe. Ne äidit, jotka eivät pysty syystä tai toisesta imettämään niinkuin olivat mahdollisesti suunnitelleet, saattavat tuntea suurta epäonnistumisen tunnetta tai riittämättömyyttä itseään kohtaan äitinä, varsinkin jos kohdalle sattuu hormonimyrskyjä :). Loistavaa, jos jokainen voisi imettää (tai olla imettämättä) kuten parhaakseen näkee ja kykenee ilman arvostelevia katseita.
Olen ehkä taipuvainen kuitenkin ajattelemaan, että WHO:n kahden vuoden suositus on kriittisempi maissa tai alueilla, joilla ruuasta on pulaa tai muuten on vaarana, että lapsi ei saa tarpeeksi ravintoaineita kiinteästä ruuasta.
Iina M.
Ymmärrän kyllä sen pettymyksen ja mietinkin, viitsiikö aiheesta edes kirjoittaa, kun tässä tapauksessa sohaisee usein tahattomastikin ihmisiä kipeisiin kohtiin. Imetys on vaan asia, jossa yhteiskunta voisi olla kannustavampi, joten ehkä tästä pitää puhua vieläkin enemmän, jotta kaikki ovat varmoja imettämisistään, mutta myös siitä, jos eivät imetä. 🙂
iivari
Hahaa täällä sylissä istuskellen tissillä notkuu 72,5cm taapero 😀 mulla oli ajatus lopetella tähän 1v kun pitäis saada oma paino nousuun, ja neiti pitäs perhepedistä omaan sänkyynkin siirtää kokonaa, mutta kun nyt on hammaskiukkua ja on kutisevia ihottumia ja oli kipeän kuuloista yskää….. etc.. kaikkea pientä vaivaa johon se äidinmaito vaan tuntuu olevan parasta lääkettä 😀 eipä taida vielä loppua näkyä 🙂
Iina M.
Mulla on tuo samainen hammaskiukku muistuttanut, kuinka helppo tissillä onkaan lohduttaa! 😀
Taru
Ihanalla asialla olet! Täällä “imetyshöperöäiti” jo viidennen kerran asian ytimessä 🙂 Mulla puolivuotias vauva ja soseiden maistelu aloitettiin vähän ennen 6kk:den rajapyykkiä. Vaikkakin suosituksethan tässä juurikin keväällä muuttui tuon puolen vuoden täysimetyksen suhteen. Oikein pisti ketuttamaan kun keltaiset lehdet huusi otsikoin: ” VAUVOJA RUOKITTU VUOSIKAUDET VÄÄRIN!”. Nythän pitäisi aloitella jo aikaisemmin ja mahdollisimman nopeasti kaikkia makuja :O?! Pidin oman päätökseni ja mentiin vauvan painonnousun mukaan niin pitkälle kun pelkkä rintamaito riitti ja aloteltiin pikkuhiljaa maistelemaan soseita pikkusen mielenkiinnon samalla herätessä; Hei! Mitä noi muut suuhun laittaa muutakin kuin leluja?!?! Ja mun imetykset on kestäny syistä tai toisista 6kk:tta ——>2v:tta. Ja sanotaanko että tavoite on ollut aina 6kk:tta täysimetyksellä ja vuosikkaaksi ainakin lisänä, mutta tässäkin huomaa että lapsentahtisesti mennyt kun kaksi imetetty 2 vuotiaaksi 😉 Yksi vieroitti itsensä juurikin vuoden iässä! Nyt tämän vauvan kohdalla ainakin vuosikkaaksi ja siitä katsotaan miten jatkuu <3 Ja nyt meillä on ollut niin ihana neuvolatäti joka sanoi, että hän kertoo nykysuositukset, mutta jokainen perhe tekee niin kuin parhaaksi näkee 🙂
Iina M.
Sellaiset neuvolatädit ovat ihania, jotka tukevat perheen päätöksiä, mutta kertovat silti ne suositukset ja neuvovat/auttavat tarvittaessa. <3
ouska
Haluaisin huomauttaa, että imetyssuositukset eivät ole muuttuneet mihinkään. Viralliset suositukset löytyvät THL:n Lastenneuvolakäsikirjasta (https://www.thl.fi/fi/web/lastenneuvolakasikirja/tietopaketit/imetys/imetyssuositukset).
On ilmeisesti meneillään allergiatutkimus, johon nuo keltaiset lehdetkin viittasivat keväällä, mutta käsittääkseni tutkimus on vielä kesken, eli siitäkin syystä todellä harmittavaa tuo sensaatiohakuisuus :/
Iina M.
Kiitos tästä! 🙂
Taru
Kiitos tarkennuksesta, itse en tarkemmin ees halunnut perehtyä asiaan kun olin päättänyt täysimettää puoleen vuoteen 🙂 Mutta onpa jännä, että neuvolassakin kuitenkin sanottiin tästä uudesta suosituksesta, mutta sanoin sinnekkin oman mielipiteeni asiasta, niin siihen ei enempää sitten takerruttu 🙂
Iina M.
Neuvolatätejä on näköjään ihan joka lähtöön. Koskaan ei voi tietää, millaisen saa. 🙂
Jenna
Itse imetin esikoistani yli vuoden ikään, oiskohan hän ollut “jopa” yli puolitoista vuotias, kun lopetin parempien yöunien toivossa ja ehkä osittain painostuksen vuoksi… Täysimetin siis ensimmäiset 6 kk ja sitten mentiinkin osittaisimetyksellä eteenpäin.
Vanhemmat ihmiset kauhistelivat, että “ei ton ikäsen enää kuulu lutkuttaa (!) tissiä.” Lapsi ei halunnut itsekään lopettaa niin miksi pakottaisin hänet lopettamaan, kun minuakaan se ei haitannut yhtään? Lopetus oli lopulta molemmille rankkaa – lapsi huusi yöt ja kiukutteli päivät. Se onneksi helpotti noin viikossa.
Hän oli hyvin kiinni tississä ja se toi hänelle selvästi lohtua ja turvallisuutta, kuka äiti ei haluaisi tarjota lapselleen lohtua ja turvallisuutta niinkin yksikertaisella asialla kuin ruoka?
Iina M.
Vanhempien kauhistelu – aargh! Se on yksi niistä asioista, jotka saa mun vereni kiehumaan. 🙁
Riina
Toi vuoden rajapyykki on mulle ollut kahden lapsen kohdalla aina jotenkin vaikea. En haluaisi lopettaa imetystä, mutta imetysväsymys alkaa iskeä väkisinkin. Olen sinnitellyt sitten sinne 1v 3kk ikään molempien kohdalla… Samaan aikaan imetyksen lopettamisen haikeus ja oman ruumiin vapaus tekee olon ristiriitaiseksi.
Ihanaa, että kirjoitit näin tärkeästä aiheesta!
Iina M.
Voi, ymmärrän niin sen väsymyksen. Joka toinen päivä kiroan imetystä ja joka toinen päivä rakastan. <3
paulahelena
Ohoh, onko WHO:n suositus tosiaan noin korkea! Mä imetin poikaa vähän päälle vuoden ikään, olisin voinut ehkä vähän pidempäänkin mutta ennen töiden alkua halusin lopettaa. Poitsu täyttää kolmen viikon päästä 2 ja tuntuis tosi oudolta imettää vielä, kun toinen on jo niin ison oloinen. Oon aina aatellu, että siinä vaiheessa, kun lapsi osaa sanoin pyytää itse tissille, on tisseily kestänyt liian pitkään. Omaan makuuni siis, toki joku toinen tekee toisen valinnan. Kiva kun teillä on mennyt imetys hyvin!
Iina M.
Olenkin miettinyt, että se lapsen koko voi alkaa jossakin vaiheessa tuntua siltä, että imettää jo “isoa tyyppiä”. 🙂
paulahelena
Joo toi meidän tyyppi on vielä aina ollu semmonen lihaksikas korsto! 😀 kokoa enemmän kyllä ehkä häiritsee toi henkinen kehitys, nyt kun sillä on jo ihan semmoset ihmisen tavat ja ajatukset ja kommunikaatiokyvyt niin olis tosi hassua ottaa se tissille. Johonki 1,5-vuotiaaks asti oisin ehkä voinut imettää, jos oisin ollut kotona vielä, mut niillä tienoin otti esim. puheenkehitys sellasen harppauksen että tyyppi alko tuntua kertaheitolla enemmän “ihmiseltä”. Toki lapset kehittyy eri tahtiin ja kaikkia ei se kehityskään häiritse vaan kokee imetyksen luontevaks myöhemminkin 🙂
Iina M.
Niinpä. Tuntuisi kyllä ehkä hassulta, jos lapsi esimerkiksi huutaisi puistossa, että: “Kaivapa äiti tisulit esiin, niin juoksen hörpylle”! 😀 😀 😀
Marjo / Vauvanukkeleikki
Ihana lukea suositusta äitiblogista imetysmyönteistä juttua 🙂 Ja kiva kuulla, että teillä on imetys onnistunut.
Imetän 1v5kk taaperoani vielä illalla ja aamulla (ja yöllä…), mutta päiväsyötöistä vierotin noin kuukausi sitten. Niiden pois jättäminen kävi yllättävän helposti. Illan tullen sitten kaivellaan paitaa:D
Taaperoimetys ei tosiaan hirveästi näy. Syynä voi häpeän lisäksi olla ihan se, että taapero ei välttämättä rauhoitu syömään muualla kuin kodin hiljaisuudessa – ainakin meillä on näin. Se on vähän harmi, koska nimenomaan näkyminen tekisi taaperoimetystä normaalimmaksi.
Iina M.
Tuo yösyöttöjen lopetus tulee olemaan mulle pahin paikka. Sitten joskus siis.
Ja hei, hyvä pointti kyllä tuo, että taaperot ovat rauhattomampia syömään, joten julkisesti ei ehkä moni yritä heitä imettää. 🙂
piupali
Esikoista täysimetin 5 kuukautta, vajaan vuoden ikäisenä poika lopulta kyllästyi ja kieltäytyi. Itse asiassa heti kiinteiden jälkeen kiinnostus tissiä kohtaan lopahti, oli taistelua saada edes vähän imemään. Toista täysimetin puoli vuotta. Alkuun mahtui rankat rintaraivarit ynnä muut, olin 4kk kohdalla todella väsynyt imettämiseen ja suunnittelin lopettamista. Ja silloin neuvolassa teekkari vaan totesi että hyvin menee imetys ja hienoa kun vauva sitä saa, jatka samallai! Joku olisi voinut ahdistus, mutta mä sain kamalasti tsemppiä. Nyt vauva on 8kk ja imetys on i-ha-naa sekä mun että vauvan mielestä, päivän parhaita hetkiä! Oon monesti kiitollisuudella miettinyt niitä terkan sanoja. Ei nimittäin itsestään selvyys, 5kk neuvolassa oli eri terkkuja joka hämmästeli imetystä ja kehotti opettamaan pullolle.
Iina M.
Ei olekaan, ei todellakaan! Terveydenhuoltohenkilökunta vaikuttaa paljon siihen, miten äiti ajattelee imettämisestä. Niin hyvässä kuin pahassakin. 🙂
NJA
Hyvä ja mielenkiintoinen kirjoitus! Kommenteissa huomasin taas tuon ilmion, etta imetys loppuu kun äitiysloma loppuu.
Miksi äidit tuntuvat automaattisesti lopettavan imetyksen kun menevät toihin? Eihän se ihan yhtä helppoa ole, kuin kotona ollessa, mutta ei mitenkään mahdotonta, tarvitaan jonkinlainen rintapumppu ja muutaman kerran päivässä 15-20 minuuttia! Asun ulkomailla ja palasin toihin vauvan ollessa vähän vajaa 4kk, mutta imetän edelleen, nyt yli 9kk vauvaa. Korviketta emme ole käyttäneet kertaakaan. Illalla tuon pumpatut maidot kotiin, jotka mieheni seuraavana paivana syottää vauvalle pullosta. Pulloa ei vauva mielellään ensiksi huolinut, mutta parin päivän tottuttelu riitti. Neuvolassa meille sanottiin, etteivät ole koskaan tavanneet vauvaa, joka ei pulloa huolisi, vaikka pari päivää voi vastustella. Tämä siis maassa, jossa suurin osa äideistä palaa toihin vauvojen ollessa kuukauden-parin ikäisiä.
Iina M.
Siinä saattaa olla kyllä myös piikki, siis tuossa äitiysloman lopussa juuri. Kyllähän rintoja pakottaa, jos 8 tunnin työpäivän on imettämättä, mutta pumppu on kätevä ja joku vinkkasi myös imetysryhmässä, että rinnat tottuvat “työrytmiin” eivätkä vähän ajan päästä enää tuota maitoa niin hurjasti. 🙂
Taru
Voi kun se olisikin noin helppoa! On vaan vaikeaa toteuttaa tuota “ei muuta kun pumppu soimaan” -tekniikkaa kun ei rinnat heru pumpulle enää. Muutaman säälittävän tipan saattaa hyvällä lykyllä saada aikaan. Ja uskon, että tämä on yleistä siinä vaiheessa kun tiheät imut on ohi ja maidontuotanto on tasaantunut tietylle tasolle, eivätkä rinnat enää edes pinkeydy niin herkästi.
Iina M.
Se tunne on kyllä masentava, kun pinkeys ja kiristäminen on poissa. Sitä miettii välillä, tuleeko maitoa edes (vaikka mun tapauksessa poika tuskin tyhjää rintaa söisi niin ahnaasti). Mutta ei meitä äitejä kyllä helpolla päästetä imetysstressin ja -ongelmien kanssa!
paulahelena
Mulla ei pumpulla tullut ikinä kuin n. 20 ml maitoa per tissi, vaikka täysimetin poikaa 4 kuukautta ja soseiden aloittamisen jälkeenkin vielä tosi runsaasti aina sinne vuoden ikään, jossa sitten lopulta aika nopeellakin tahdilla suljettiin maitohanat kokonaan. Toisaalta mun tissit ois todennäköisesti pärjännyt työpäivän ajan ilmankin tyhjennystä siinä vaiheessa.
Poika imi eniten öisin, mikä ei olis onnistunut työssäkäyvältä, kun pitää herätä aikaisin ja olla skarppina. Lisäks olin muutenkin ajatellut lopettaa vuoden paikkeilla enkä halunnut imetyksen lopettamisen ja töiden alkamisen menevän ihan päällekkäin, kun kumpikin kuitenkin lienee lapselle jonkinlainen shokki. Tämän takia siis ajoitettiin lopetus just siihen kohtaan.
En tiedä, miten olisin toiminut, jos lapsi olisi pitänyt laittaa muutaman kuukauden iässä päivähoitoon. Se on kuulostanut musta aina tosi kamalalta ajatukselta. Varmasti olisin siinä tilanteessa pyrkinyt jotenkin järkkäämään ton imetysjutun, kokeillut vaikka viittä eri pumppua tai hankkinut työpaikan päiväkodin vierestä ja käynyt välillä imettämässä. Täällä vaan yleensä töiden aloitus osuu niihin aikoihin, kun muutenkin on jo valmis luopumaan imetyksestä.
Iina M.
Sama juttu täällä! Päivähoito kauhistuttaa jo ajatuksena. Enkä edes tiedä, onko se sitä, etten haluaisi poikaa sinne, vai enkä haluaisi itse olla erossa pojasta niin paljoa. Isoja päätöksiä kyllä ja takuulla nämä vaikuttavat ristiin toisiinsa, kun tosiaan ovat lapsellekin suuria muutoksia. :/
Villiäinen
Oma imetystaival alkoi melko helposti, ja toivottavasti jatkuu täysimetyksenä vielä muutaman kuukauden ajan. Siitä eteenpäinkin olisi toiveena voida äidin maitoa tarjota ihan taaperoiässäkin. Itseäni on näin tuoreena äitinä ihmetyttänyt ja järkyttänytkin imetysohjaukden ja -tiedon puutteellisuus niin sairaalassa, kuin neuvolassakin. Lapsi on kasvanut ja ollut kaikipuolin tyytyväinen ja hyvinvoiva, mutta tästä huolimatta imetyksen onnistumista ja maidon riittävyyttä on joka neuvolakäynnillä kyseenalaistettu. ” siis jos suusta tuntuu, että sun maito riittää”- lause on tullut tutuksi, niin silloin, kun kerroin vauvalla olevan ikäkauteen liittyvä tiheän imun kausi, heräävän syömään yöllä useasti, kun kysyin vuolaasta maidontulosta tai moitteen korjaamisesta, tai kun vastasimme kyselyihin, miksi emme ole aloittamassa soseita4 kk ikäiselle ..ihan kuin eivät olisi näistä WHO:N ja THL:N suosituksista ikinä kuulleetkaan.
Ei siis ihme, että niin moni imetys päättyy ennen aikojaan, tai pahimmassa tapauksessa loppuu jo alkuunsa tiedon ja ohjauksen puutteessa. Tuntuu aika oudolta lähteä näin maallikkona oikomaan lääkärien ja terveydenhoitajien virheellisiä käsityksiä, mutta ihan varmasti tulen sen tekemään aina kun näihin törmään…sääli, että muuten ihan loistava neuvolajärjestelmämme on tässä niin tärkeässä asiassa näin huonolla tolalla
Iina M.
Sama juttu mulla. Lisäksi olen kaupoissa ihmetellyt, miten kauppiaille ei ole korvikekoodi tuttu. Uskon senkin vaikuttavan imetystilastoihin. :/
Minna
Joskus se on niin että vauva päättää kuinka kauan imetys jatkuu. Minä imetin. Olisin imettänyt kauemminkin mutta vauvaa ei tissi kiinnostanut enää viiden kuukauden iässä. Ainoastaan yöllä tissi kelpasi, jos silloinkaan. Nyt yhdeksänkuinen tykkää vain pureskella tissejä joten työskentely tissibaarissa, se osaikainenkin loppui. Minun on tyytyminen tähän. Potkut tuli.
Iina M.
Niin se lopettaminen olisi varmasti äidillekin helpointa. Ei tarvitsisi stressata, kun asiakas päättää. <3
R
Ihanaa lukea että teillä imetys sujuu ja imevät edelleen.meillä muksun imetys oli alusta alkaen tuskallista eikä tukea/neuvoja saanut mistään! Koin valtavaa painostusta mieheltä ja lähisukulaisilta että imettää TÄYTYY vaikka miten vaikeaa olisi.alkuun mentiin sillä että pumppasin maidon jonka vauva söi.lopulta onneksi vauva oppi oikean otteen ja raivattiin loppuivat.olen ylpeä siitä että jaksoin imettää lasta 8kk vaikka imetys oli koko ajan jollain tavalla haasteellista.kiinteät olisin halunnut aloittaa myöhemmin mutta mieheni mielestä 4kk oli sopiva aika.jos itse olisin ollut yhtään vähemmän väsynyt niin olisin pitänyt kantani sillä maitoa tuli enemmän kuin vauva sitä jaksoi syödä ja hyvin mentiin pluskäyrällä.kiinteiden tullessa kuvioon muksun kiinnostus imetykseen hiipui.onneksi viimeiset viikot imetys oli sujuvaa ja jäi silti hyvä fiilis vaikka koko prosessi oli haastava. Tällä hetkellä ajattelen etten haluaisi enää imettää jos saisimme toisen lapsen,mutta mieli voi muuttua jos niin käy. On mukava lukea muiden imetyskokemuksia,positiivisiakin,vaikka itsellä imetyksestä ei niin positiivinen fiilis jäänyt.
Iina M.
Se väsymys on kyllä paha, kun vaikuttaa ihan kaikkeen. Ihana kuulla, että jäi hyvä fiilis, vaikka haasteitakin oli! 🙂
Emilia
Itsekin imetän juuri vuoden täyttänyttä poikaani. 🙂 Hän ei oo osoittanut merkkejä siitä, että tahtoisi lopettaa ja itsekin pidän imetyshetkiä mukavia (ainoita hetkiä, jolloin poika jaksaa makoilla sylissäni). Kiva lukea tällainen juttu, joka perustuu faktoihin eikä niihin ikivanhoihin myytteihin, joita usein harmillisesti edelleen totuutena pidetään (jopa neuvolassa). Mukavaa kesän jatkoa! 🙂
Iina M.
Niistä myyteistä on näköjään HYVIN vaikea päästä eroon. Mutta yritetään! 🙂
Jenni
Täällä yksi joka imetti esikoisen viikon vaille 2v (maito loppui uuden raskauden vuoksi). Nyt 14kk imetystä kuopuksen kanssa takana ja loppua ei näy 🙂 eikä tarviikkaan!
Iina M.
Ei todellakaan tarvitse näkyä. Hieno suoritus! <3
Anna
Minä imetän poikaani, joka on nyt 1v ja 10kk. Vauva on syntymässä kuukauden sisään. Mä olen kyllä imettänyt ihan julkisillakin paikoilla, enkä koe sitä mitenkään noloksi. En ole huomannut mitään paheksuvia katseita. Mä luulen, että paheksuvat katseet ovat osittain myös äitien oman mielikuvituksen tuotetta jos oma asenne imetystä kohtaan on epävarma.
Eikä kukaan ole lähipiiristäkään paheksunut imettämistä. En koe kyselyjä/ihmettelyjä mitenkään pahana asiana, sehän on vaan luonnollista jos ihmisiä kiinnostaa itselleen vieras asia. Anoppi kysyi, että aionko pitää taukoa imetyksestä. Vastasin, että kai sitä taukoa tulee väkisinkin kun synnyttämään lähtee. Hän siis luuli, että lopetan esikoisen imettämisen sitten kun vauva syntyy, ei hänelle tullut mieleenkään että molempia voisi imettää!
Oma äitinikin on kommentoinut jotain, että et kai sä kuitenkaan kouluikäiseksi meinaa imettää. Vastasin vaan, että tuskin aion. Ei mulla kyllä ole mitään suunnitelmaa millä aikataululla lopetan. Toivon, että lapsi itse vierottaa itsensä sitten kun on valmis siihen.
Iina M.
Ihan mahdollista, että oman pään sisällä tulkitsee katseita, jos on itsestään epävarma. 🙂
Jaana
Hyvä kirjoitus! Itse imetin kahta isompaa vähän yli vuoden ikään ja sitten imetys vaan jäi pois, kun öiden rauhoittamiseksi jätettiin yösyötöt pois ja päivällä ei rinnalla malttanut olla. Nyt kolmas on vuoden ja imetän monta kertaa päivällä ja myös yöllä. Tarkoitus on jatkaa imetystä vielä, saa nähdä mihin asti.
Sen olen huomannut, että kaikkia tuntuu kiinnostavan että VIELÄKÖ sinä imetät? Tätä on jatkunut jo kuukausia. Tuntuu, että pitää jotenkin selitellä asiaa: no kun lapsi on maitoallerginen eikä ole vielä saanut korviketta eikä mitään maitotuotteita vielä siis mene… Mikä pitää paikkansa, mutta ei ole tosiaan se syy. Imetän, koska koen että se on parasta mahdollista mun pienelle. Mä luulen, että moni vaan uskoo sokeasti sen yleisen lauseen että vuoden jälkeen rintamaidosta ei ole mitään hyötyä lapselle vaan se on ihan laihaa sokerilitkua. Miten väärässä tuo lause onkaan!
Jouduin viikonloppuna päivystykseen rintatulehduksen takia, kun ei meinannut mennä kuyrilla ohi. Lääkäri tokaisi suunnilleen ensimmäisenä, että kyllä sinun kannattaa nyt lopettaa imetys. Valitettavasti ei ainut kerta kun samassa paikassa vastaavanlaista imetysvastaista kohtelua saanut: kakkosen ollessa 8kk sairastuin munuaisaltaan tulehdukseen, johon lääkäri ei suostunut määräämään lääkettä jonka kanssa saa imettää. Muistan edelleen, miten hän katsoi mua ihnetellen ja kommentoi, että tuon ikäinen vauva ei tarvitse enää rintamaitoa. Pahasti mahavaivainen vauva eli käytännössä rintamaidolla eikä juonut pullosta yhtään mitään, ei edes rintamaitoa, mutta sitä lääkäri ei suostunut ymmärtämään. Itkuisena ja ahdistuneena lähdin apteekin kautta kotiin itkemään kuinka tästä selvitään. Aamulla menin takaisin ja sain kuin sainkin imetyjseen sopivaa kuurin.
Anteeksi pitkä vuodatus mutta tämä aihe todellakin koskettaa! 🙂
Iina M.
Vieläkö. Se on tuttu sana täälläkin. Siinä mielessä onneksi sukulaisten kohdalla (ainakin suurimman osan), että kun vastaan, että kyllä vaan ja jatketaan vielä, niin kysyjän mielestä se on hyvä juttu. Mutta pitääkö sitä niin ihmetellä.
On aina kummallista, että suomessa joku terveydenhuollon ammattilainen on sitä mieltä, että lapsi ei tarvitse rintamaitoa. Mitä siellä koulussa heille opetetaan?! :/