Aivan sama, minä vuonna joku on kysynyt suosikkisuklaatani, olen aina vastannut minttusuklaa. Pätkis, Ahaa-patukka minttuversiona ja vanha kunnon mintturaesuklaalevy Fazerilta (kyllä, juuri se, jota ei ole saanut n. 25 vuoteen enää) nostattavat veden kielelleni välittömästi käärepaperin nähdessäni. Ilmoittauduin vapaaehtoiseksi leipomaan äitienpäivänkakun tänä vuonna ja koska leipuri saa päättää maun, valikoitui kakuksi minttusuklaapavlova.

En kuitenkaan löytänyt unelmieni kakulle mistään valmista ohjetta, joten yhdistelin ja sovelsin tämän vanhasta luotto-ohjeestani. Linkki siihen löytyy postauksen lopusta. Yritin myös ihan tosissani miettiä, josko jokin marja tai hedelmä sopisi raikastamaan minttusuklaista marenkikakkua, mutta jätin lopulta sen raikastusvaiheen pois. Nyt herkutellaan täyteläisellä suklaalla pohjasta täytteeseen ja koristeisiin. Pohja on todella makea, mutta täyte enemmän hapan. Kakku on siis hyvässä tasapainossa, mutta ei ehkä ihan lasten makuun.

Minttusuklaapavlova

Marenkipohja:

4 kananmunan valkuaista

2 dl sokeria

100 g Pätkis -paloja (suosituksena 140g pussi)

Täyte:

200 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl vispikermaa

2 kpl Fazermint-patukkaa

2 tl kaakaojauhetta

Päälle:

syötäviä kukkia

Pätkis-paloja (loput 140g pussista eli n. 40g)

Erottele huoneenlämpöiset munanvalkuaiset puhtaaseen kulhoon. Tämä pohjataikina onnistuu kyllä jääkaappikylmistäkin munista, mutta niiden vatkautuminen kestää silloin himpun verran kauemmin. Sulata Pätkis-palat vesihauteessa tai miedolla teholla mikroaaltouunissa. Seos jää hieman rakeiseksi, mutta se ei haittaa yhtään lopputuloksessa. Jätä sulatettu suklaa jäähtymään.

Sekoita sähkövatkaimella valkuaisia kunnes saat pehmeää vaahtoa, jonka ilmakuplat ovat tasoittuneet pieniksi. Lisää joukkoon pienissä erissä sokeri, kun vaahto alkaa jähmettyä ja saa hieman kiiltoa pintaansa. Sekoita reippaalla vauhdilla kunnes seos on pehmeää ja kiiltävää. Marenkitakina on valmis, kun kuppia voi pitää ylösalaisin eikä massa valu pois kupista. Sekoita kädenlämpöinen suklaa marenkivaahtoon varovasti käännellen.  Levitä seos leivinpaperille ympyräksi, jonka halkaisija on n. 20 senttimetriä.

Paista marenkikakkupohjaa kiertoilmauunissa 100 asteessa 1,5 tuntia uunin alatasolla kunnes kakku on pinnaltaan rapea. Sammuta sitten uuni, mutta anna kakun jäähtyä uunin sisällä niin, että luukku on raollaan. Ota kakku ulos ja siirrä tarjoilualustalle kahden lastan avulla. Tämä pohja tarrasi leivinpaperiin kiinni enemmän kuin suklaattomat versiot, joten kannattaa ohuella lastalla ensin irrotella pohja paperista.

Sulata toinen Fazermint-patukka vesihauteessa ja sekoita se tuorejuustoon. Palastele sitten toinen patukka vielä tuorejuustotahnaan, sattumia saa ja pitääkin jäädä. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja sekoita tuorejuusto ja vesitilkkaan sekoitettu kaakaojauhe sen joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Maku saa olla enemmän hapan kuin ylimakea, sillä täytteen on tarkoitus tasoittaa makeaa marenkipohjaa.

Levitä suklainen kermaseos jäähtyneen marenkikakkupohjan päälle ja koristele kakku pussista yli jääneillä Pätkis-paloilla sekä syötävin kukin (esim. kuvien varsiorvokit ovat ihania). Kakku on oikeastaan parhaimmillaan heti tai tunnin kuluttua sen kokoamisesta, kun sen koostumus on ehtinyt hieman “tahmaantua” ihanasti. Malta rohkeasti odottaa se tunti, jos aikaa on. Säilytä ylijäänyt kakku viileässä.

Hyvää äitienpäivää! 🤎

Lue myös:

Persikkainen äitienpäiväpavlova

Juhannuspavlova