Kurpitsalyhdyn valossa
Halloween on juhla, jota en ole varmaankaan koskaan kunnolla juhlinut. Tänä vuonna ostimme tosin elokuviin (Angry Birds 2, jo toinen kerta) popparit hauskassa kurpitsalyhdyssä. Siksi ikkunalaudallamme on nyt kurpitsa, jonka sisällä valoköynnös tekee kiepin. Tästä lyhdyn pitämisestä ikkunalaudalla taitaa tulla meille syksyinen perinne, sillä jouluun on niin pitkä aika, etten osaa vielä edes ajatella sitä. Eikä ehkä vielä tarvitsekaan, onhan siihen oikeasti melkein kaksi kuukautta.
Sanon ihan suoraan, että vaikka olen nauttinut tästä syksystä, se on ollut synkkää aikaa. Kaamosmasennus tai mikä ikinä onkaan iski pahempana kuin vuosiin. En oikein osaa määritellä, laukaisiko joku tai jokin tämän olon, mutta lopulta hakeuduin terapiaan purkamaan tunteitani. Tunsin, että tämä siirto oli pakko tehdä, etten purskahtelisi itkuun oudoissa tilanteissa. Kahden kerran jälkeen oloni oli parempi, kun musta vyyhti sisällä alkoi aueta, mutta sitten tuli takaisku. Terapeuttini kertoi pitävänsä jatkossa tapaamisia vain netissä.
Vaikka on tavallaan kiva, että etävastaanotto mahdollistaa osallistumisen missä tahansa, missä on netti, minulle uutinen oli huono. Kaipaan ihmistä, joka on läsnä siinä hetkessä, kun olen heikoimmillani ja paljastan itsestäni jotakin, mitä ehkä vain muutama ihminen elämässäni tietää. Kaikki haaveeni ja pelkoni. Nyt mietin, aloitanko prosessin alusta toisen terapeutin kanssa vai annanko olla.
Mutta ei tässä näin pitänyt käydä. Eihän tästä pitänyt sen enempää blogissa kirjoittaa. Koen kuitenkin, että asiat, joista puhutaan julkisesti, ovat vähemmän tabuja ja niitä on matalampi kynnys kokeilla, jos niitä tarvitsee. Samalla tunnen, etten voi kirjoittaa blogiani avoimesti, jos tämä mörkö on kohtaamatta. Minun nuoruudessani tiesin vain yhden ihmisen, joka oli käynyt terapiassa yritettyään itsemurhaa. “Normaalit ihmiset” eivät siellä käyneet. En tiedä, oliko tämä sen ajan ajatus vai pienen paikkakunnan kupla, mutta tahdon rikkoa sen kuplan, jos joku on jäänyt sellaiseen vangiksi.
Tiedän satavarmaksi, että jos en tietäisi ystävieni käyneen/käyvän terapiassa ja jos en olisi tietyistä blogeista lukenut aiheesta, en olisi koskaan varannut itselleni tutustumisaikaa. En kuitenkaan ole uskaltanut pyytää apua neuvolasta, vaikka siihen olisi ollut monta mahdollisuutta. Kiitos siis Anna-Maria, kun toimit sysäyksenä, jota tarvitsin. ♥
Lettu
Hienoa kun otat asian esiin! Apua kannattaa ehdottomasti hakea, ei tarvitse yksin miettiä mielen möykyröitä 👻 löydä itsellesi uusi terapeutti 🙏 💕
Iina M.
❤️
Minna
Nykyisin useammat ihmiset ja todellakin myös “tavalliset” kaipaavat jotakuta, joka osaa oikeasti kuunnella ja tukea ihmistä masennuksen syövereissä. Onneksi se ei ole enää niin mystistä ja pelottavaa, vaan on mahdollista mennä terapeutille myös silloin, kun tuntuu, että on pakko purkaa pahaa oloaan. Tosin olen ymmärtänyt, että yksityiselle pääsee nopeasti ja taas ilmeisesti kunnalliselle on pitkät jonot. Nuorilla tuntuu olevan paha olla, mutta liian harvoin he pääsevät ajoissa hoitoon.
Toivottavasti paha olo tästä paranee ja löydät iloa elämään. Itsellä on myös hiukan uupumista ja varsinkin syksyllä, kun pimeys valtaa. Että sitä kevättä odotellessa:)
Iina M.
Jep. Mietin sitäkin, miten pitkään olisi pitänyt odottaa, jos olisin neuvolan kautta koettanut päästä puhumaan ja mitä, jos terapeutti olisi ollut “epäsopiva” eli kemiat eivät olisi kohdanneet. Nyt valitsin netistä tyypin kuvan (eli lempeiden silmien ja hymyn) sekä erikoistumisen/erikoisosaamisen perusteella. Tässä tilanteessa oma etuoikeutettu asema (koska kallistahan tuo on) vähän jopa hävetti. Niin moni tarvitsisi apua mua enemmän ja he joutuvat jonottamaan ja odottamaan. Aivan perseestä! :(
Anna-Maria K
Iina ❤️ Mulla olis varmasti paljon kommentoitavaa liittyen terapiaan ja tabuihin ja niin edelleen, mut just nyt en voi, kun pakahdun vaan myötätuntoon. Voisinpa just nyt halata ❤️
Iina M.
Vastaanotan myös etähaleja tämän tunnemyrskyn keskellä.❤️
Elmeri
Hienoa, että puhut asioista rehellisesti. Minun mielestäni jokaisen tulisi käydä terapiassa ainakin kerran elämässään, kukaan meistä ei selviä kolhuitta, aina on asioita, joita ei ehkä viitsi kertoa kellekään tutulle. Silloin terapia on oikein hyvä vaihtoehto: tiedän, olen sen kokenut.
Sinulle suosittelen uuden terapeutin etsimistä. Kyllä kasvotusten käyty keskustelu on aina paras tapa hoitaa asioita. Oikeastaan en ymmärrä ollenkaan terapiaa, joka tapahtuu netin kautta. Oon varmaan niin vanha…
Iina M.
Hyvin sanottu ja olen kyllä samaa mieltä. Terapia tekisi hyvää ihan jokaiselle. ❤️
DK
Itse en ole terapiassa käynyt, psykiatrisen sairaanhoitajan juttusilla kuitenkin eri elämäntilanteessa ja se oli puhdistava kokemus. Vielä vuonna 2019 nämä jutut ovat vaikeita puheenaiheita. Hienoa, että niitä nostetaan esiin.
Iina M.
Niin ovat, mutta ilahduttaa kyllä todella huomata, että tästä puhutaan koko ajan enemmän ja enemmän.🙌🏼
Andy
<3
Iina M.
❤️
Sanna
Kiitos kun puhut asiasta ja teet siitä näkyvää. Itse olen puhunut sosiaali- ja kriisipäivystyksen työntekijän kanssa nyt syksyllä kun isäni kuoli ja tapahtui muutakin siihen samaan syssyyn. Olin ihan jumissa. Sain siellä ajatuksia kasaan. Suruhan tosin muuttaa muotoaan ja kulkee mukana läpi elämän.
Iina M.
Voi, otan osaa. Onneksi sait puhua asiasta ammattilaiselle. ❤️
Mä epäilen, tai siis tiedän, että kun omat vanhemmat kuolevat, menen terapiaan. Se on niin järkyttävä ajatus, etten voi edes käsitellä sitä näin ajatuksen tasolla, joten pelkään, miten kaikki tulee silloin romahtamaan.
Toivottavasti sulla on edessä paljon valoa ja ihania asioita.🙌🏼
Henna Helena
Hienoa, että olet lähtenyt puhumaan ammattilaiselle ❤ Oon sitä mieltä, että lähes jokaiselle tekisi jossain kohtaa elämää käydä keskustelemassa ammattiauttajan kanssa.
Halaus ❤
Iina M.
Olen samaa mieltä. ❤️
Paula
Tämä teksti kolahti. Toivoisin itsekin pääseväni terapiaan. Kukkaron nyörit ei vaan anna siihen tällä hetkellä mahdollisuutta. Olen siis jo ollut aikoinaan terapiassa. Valitsin terapeuttini huonosti. Jäi vähän ikävä maku, mutta se ei poista sitä ajatusta, että toimivasta terapiasuhteesta voisi olla apua. Olenhan myös käynyt psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolla ja se suhde oli erittäinkin toimiva. Siinä vain kävi sitten niin, että sairaanhoitaja vaihtoi osastoa/ryhmää tms.
Nykyään taitaa olla buumi näihin nettiterapioihin ja itsekin tunnen samoin kun sinä: haluan nähdä ja kuulla terapeuttini. Vuorovaikutussuhde pitää olla autenttinen, läsnäoleva ja mitä kaikkea muuta. Toivottavasti löytäisit itsellesi hyvän terapeutin, jonka intresseissä ei olisi nettiterapia tms. ja terapiasuhde olisi vakaampi, varmempi.
Iina M.
“Vuorovaikutussuhde pitää olla autenttinen, läsnäoleva ja mitä kaikkea muuta.”
Juuri näin! En olisi paremmin voinut itse sanoa. Toivottavasti kumpainenkin löydämme jonkun, jolle avautua. ❤️🙌🏼
Elisa
Hei! Minun mielestäni on aina todella tärkeää puhua ääneen tabuista. Niin kun kirjoitit, ei ole pitkä siitä, kun vain ”sairaat” kävivät psykoterapiassa. Oikea tieto on tärkeää ennakkoluulojen murtamisessa ja siksi tekeekin mieli olla tarkka: terapia-sana on kovin ympäripyöreä. Voi olla mm. fysio-, toiminta-, musiikki-, allas-, yksilöpsyko-, taide-, pari- tai perheterapiaa ja kun psykoterapiasta puhutaan, ei puhuta muutamasta käynnistä. Psykoterapia on pitkä prosessi, jossa on tavoite, rakenne ja ohjattu työskentely, joka perustuu tieteellisiin asetelmiin ja tutkimukseen. Tabunrikkominen on arvokasta työtä, siksi toivoo myös oikeita käsitteitä ja oikeaa tietoa. :)
Iina M.
Se on kyllä minulla. Minulla ei aiheesta juurikaan sen syvempää tietoa ole eikä termistö ole tuttua. Nuoruudessa terapian eri muodoista ei edes puhuttu, oli vain outo ja jännittävä “terapia”.
Itse kävin psykoterapeutilla toiveena pidempi prosessi, mutta varasin silti ensikäynnin kertaluontoiseen ihmissuhdekartoitukseen, sillä kiinnostuin siitä, miten voimakkaasti erilaiset auktoriteetit vaikuttavat käytökseeni ja miten eri tavalla toimin eri ihmisten kanssa erilaisissa suhteissa. Muutaman käynnin aikana loksahteli asioita jo niin hyvin kohdilleen, etten edes tiedä, onko jatkolle tarvetta. Sain hyviä työkaluja, mutta mietin, onko vielä jotakin, mitä pitäisi käsitellä. Aika näyttää.
Miia
Itse aloitin terapiaprosessin reilu vuosi sitten, sillä taustallani on rankka suhde, mikä on vaikuttanut omanarvontunteeseeni ja kykyyni toimia vanhempana. Aloitin myös siinä ohella uudessa työssä, niin koin että tutkimusmatka omaan itseen on tärkeä. Ihan senkin takia, kun toimin sotealalla. Katson että tämä on myös hyvä panostus tulevaan. Samalla sitä on lähtenyt pohtimaan sitä kuinka kiitollinen saa olla turvallisesta lapsuudesta, mikä on antanut perusturvallisuuden tunteen.
Iina M.
Äh, kurja kuulla menneisyydestäsi, mutta ihana, että olet päässyt terapiaan. Itsekin pääsin jo kahdella käynnillä kiinni lapsuuteeni ja siihen, millaisen ihmisen se on minusta muokannut. Kyllä saa pieni ihminen tehdä paljon töitä oppiakseen tuntemaan itsensä. Olen niin kiitollinen, että siihen saa apua. ❤️
Nena Sofia
Olipa virkistävän avoin kirjoitus. Näistä asioista pitäisi puhua enemmän!
Kurjaa, että terapeuttisi ei tapaa asiakkaita enää kasvotusten. Itse varmaan etsisin tuossa tilanteessa vain uuden terapeutin, sillä samaistun täysin ajatteluusi siitä, että avautumisen hetkellä oikea läsnäolo on äärimmäisen tärkeää.
Iina M.
Se on kyllä. Kunpa löytyisi joku, jonka kanssa natsaa yhtä hyvin eikä menisi rahaa hukkaan epäsopivien kanssa jutellessa. :/
Karo
Oi, en ollenkkaan ymmärtänyt että sinulla on oikeasti “kunnon kaamosmasennus”, annoin vain vinkkejä Halloweenin viettoon. Mene ihmeessä toisen terapeutin puheille. Voi olla virkistävää saada eri ihmisten näkökantoja omaan tilanteeseen. Ihmisellä on kova tarve puhua ja se voi olla parasta tuntemattoman kanssa jolla vaitiolovelvollisuus. Osaan tai yritän ainakin samaistua, olin itsekkin samankaltaisessa tilanteessa noin 4 vuotta sitten. Mua auttoi puhuminen, ymmärtävä ihminen, pitkät yöunet ja luonto. Nyt en ole vuosiin enää “kärsinyt” kaamosmasennuksesta. Romahdin kerran ja sain silloin puhua niin paljon kuin oli tarve. Patoumat läks!! Paljon paljon tsemppiä uuden terapeutin hakuun. Mua auttoi omalle miehelle puhuminen, sitäkin voi kokeilla, se lähensi ja paransi. Parempaa talvea ja paljon lämpöä talveesi. 💝
Iina M.
Luonto on niin parasta! Mulla on teoria, että jos asuisin metsän vieressä, en uisi näin syvissä vesissä tasaisin väliajoin.
Mutta jos ei voi saada omaa metsää, voi saada oman terapeutin.🌲❤️
Karo
Sitähän on paljon tutkittu, että kaupunki ihmiset voi huonommin kuin lähiöissä/luonnon/puistojen lähellä asuvat. Olisko sulla mahdollista miettiä ja toteuttaa sitä, että pääsisit joka viikko luontoon.. Tai olisko mahdoton ajatus muuttaa pois kaupungista, edes “lähiöön”.. Kaikki nää häiriötekijät mitä nykymaailmassa on rutkasti, saa meidän aivot ylikuormittumaan ja plussana se että ollaan ylivirittyneitä ja se vie yöunet. Luonto taas rauhoittaa ja palauttaa.
Iina M.
Tosi paljon oon sitä harkinnut. Onneksi vanhempieni luona pääsee edes 1-2 kertaa kuussa metsään, mutta ideaali olisi pari kertaa viikossa.
Anskutin
Itsekin olen useamman läheisen kanssa puhunut, että ihan jokaiselle tekisi varmasti hyvää käydä joskus juttelemassa ammattilaisen kanssa! Jossain vaiheessa pohdin että kävisin itsekin kokeilemassa, josko sitä oppisi itsestään lisää, mutta rahallisesti en ainakaan tällä hetkellä koe ajatusta mielekkääksi. Sivusta olen seurannut kuinka useampikin läheinen on joutunut pallottelemaan kuukausitolkulla saadakseen lähetteen korvattuja käyntejä varten, etten kyllä omilla kelvollisilla eväillä taida jaksaa lähteä moiseen, siinähän sitä viimeistään väsähtäisi!
Iina M.
Sama mieltä. Se pallottelu kammottaa. :/
Ansku-Glitteri addikti
Ihanat sisustuskuvat! Toi kurpitsalyhyt on niin magee <3
Hienoa, etät uskallat kertoa avoimesti näinkin vaikeista asioista. Enpä ole ennen kuullut, että tuollaisia tapaamisia pidetään verkon välityksellä… Ehdottomasti pitäisi olla se ihmiskontakti siinä tilanteessa!
Iina M.
Joo, siis yleisesti on kiva, kun etänä voi hoitaa asioita, mutta EI TÄLLAISIA. :(