Riittääkö kameran kittilinssi mihinkään?
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ / OLYMPUS
Jos ei itse valokuvaa, puhe objektiiveista saattaa mennä yli hilseen. Ja vaikka olisikin oma kamera, sitä saattaa tyytyväisenä kuvata kittilinssillä eikä edes harkita toisen linssin ostamista. Niin se oli minullakin vuosia. Eikä kittilinssissä ole mitään vikaa, sitä en todellakaan tarkoita. Siksi ajattelin kirjoittaa tämän postauksen ruohonjuuritasolta ja näyttää konkreettisesti, mikä Olympuksen kittilinssin ja “bloggaajalinssin” eli yleispätevän 25-millisen ero on käytössä. Halusin kirjoittaa postauksen sellaiselle aloittavalle kuvaajalle kuin mitä itse olin aikanaan kahdeksan vuotta sitten.
Kittilinssi ja automaattiasetukset olivat aluksi käyttööni riittävät enkä ymmärtänyt kameran asetuksista tuon taivaallista. Siksi mustavalkoinen kirjoitustyyli ja kärjistetyt esimerkit. Koetan jättää pois kaikki niin sanotusti turhat numerot, jotka vain sekoittavat ajatuksia siinä vaiheessa, kun kameran asetusten säätäminen ei vielä ole lastenleikkiä.
Sen verran kuitenkin alustan linssipostausta, että postauksen tähti eli 25-millinen linssi on tunnettu siitä, että se vastaa lähes täysin ihmisen silmää eli ei niin sanotusti vääristä. Siitä pienemmät “millimetrinumerot” kuvaavat laajempaa kuvaa eli kuvaan mahtuu enemmän ja suuremmat luvut taas päästävät lähemmäs kohdetta. Tuon 25-millisen saa nyt maksutta(!) vuoden loppuun asti, kun ostaa uusimman PEN-kameran. Lue tarjouksesta lisää tältä sivulta.
Toiset linssit ovat kiinteitä, mikä tarkoittaa sitä, että niillä ei voi zoomata linssiä vääntämällä. Jos tahtoo kuvan lähempää, täytyy kävellä lähemmäs. Alkuun tämä ärsytti minua, mutta kun ymmärsin, että zoomilinssissä valovoima kärsii zoomia käytettäessä, aloin tykätä näistä kiinteistä laseista. Itselläni on käytössä tavalliset versiot, mutta näistä löytyy myös vielä valovoimaisemmat PRO-versiot. Arvostan sitä, että kamera linsseineen mahtuu käsilaukkuun, joten pitäydyn toistaiseksi näissä edullisemmissa versioissa.
Kittilinssi on 14-42 -millinen eli nopeasti voi päätellä, että sitä voi käyttää myös 25-millisenä, kun zoomaa linssillä juuri oikean määrän. Siis tavallaan, sillä eroa kiinteällä 25-millisellä kuvaamiseen on kuitenkin. Suurin ero silmälle on kuvan valoisuudessa, tarkkuudessa ja taustan piirtyvyydessä, sillä jos kittilinssillä zoomaa linssin vastaamaan 25-millistä, sen aukko pienenee eli valovoima heikkenee.
Jos käynnistää kameran ja nappaa kuvan heti säätämättä mitään, samasta kohdasta samoilla asetuksilla otetut kuvat näyttävät tällaisilta suoraan kamerasta ladattuina. Kiinnitä huomio ainakin taustalla oleviin valoihin ja kuvan kokonaisvaloisuuteen. Kuten tulet huomaamaan, tilanteesta riippuen eri linssi sopii kuvaushetkeen paremmin. Alla olevissa kuvapareissa on aina vasemmalla objektiivina kittilinssi eli Olympus M.zuiko Digital 14-42 mm 1:3.5-5.6 ja oikealla Olympus M.zuiko Digital 25 mm f/1,8.
Käytän kittilinssiä aina zoomaamatta sillä, jotta saan siitä eniten irti. Silloin linssi kuvaa 14-millisenä eli aika laajaa kuvaa ja valovoima on ihan okei. Kuvaan mahtuu paljon yksityiskohtia ja se myös antaa anteeksi, jos tarkennus ei osu täysin sinne, minne pitäisi. Huonona puolena huomio saattaa kiinnittyä johonkin todella epäolennaiseen tai rumaan, kuten roskiin kadulla tai ohikulkijaan, joka ei tahdo olla suuressa roolissa kuvassani. Väkijoukossa tällä on ehkä huonoin kuvata, jos koettaa ottaa kauniita kuvia eikä harrastaa vain perusdokumentaatiota. Alla näet lajitelman kittilinssillä otettuja fiiliskuvia, joissa yksityiskohtia on loputtomiin. Kuvat ovat blogini tyyliin sopiviksi käsiteltyjä.
25-millisellä saa otettuja kuvia, joissa kohde nousee paremmin esille. Jos joulutorilla nappaa kuvan ihmisestä, 25-millisellä objektiivilla otetussa kuvassa kohde nousee taustasta, sillä tausta ei edes ole tarkka, vaan sen niin sanottu merkityksettömyys korostuu. Tämän mahdollistaa juurikin suuri aukko. Ilmiö korostuu varsinkin, jos kohteen taustalla on valoja. Silloin 14-millisellä voi erottaa yksittäiset lamput, mutta 25-millinen linssi näyttää taustan valot kauniina valopalloina. Alla näet lajitelman 25-millisellä linssillä otettuja fiiliskuvia blogini tyyliin sopiviksi käsiteltyinä.
Huomaatko kuvissa eroja, joista kirjoitin? Kummasta linssistä tykkäät kuvien perusteella enemmän? Kallistut sitten kumpaan linssiin tahansa, se tekee PEN-kameran kanssa saumatonta yhteistyötä. Näiden kuvien Camera Outfitin eli Olympus-runkosuojan ja siihen sopivan mokkanahkaisen olkahihnan punaisina sain beigelle kameralleni Kööpenhaminan lanseerausmatkalta. Näin joulun alla rakastan stailata pientä kameraani erilaisin hihnoin. Myös kameralaukku on oleellinen osa tyyliäni, mutta näin kauniin hihnan ollessa kiinni kamerassa, jätin laukun kokonaan kotiin ja annoin kameran roikkua olallani.
Uusi Olympus PEN E-PL10 -kamerani on parhaimmillaan keikoilla ja festareilla, kun voin nostaa käteni suoraksi, taittaa kameran näytön alas ja kuvata lavalle ilman, että tarvitsee räiskiä sokkona. Myös asukuvissa kamera on huippuapuri, sillä voin asettaa sen oikealle korkeudelle, ottaa siihen yhteyden puhelimellani ja tarkentaa sekä laukaista kamerani itse puhelimeni näytöltä. Tietysti yksi iso plussa on se, että kamera mahtuu talvitakkini taskuun.
25-millisen objektiivin saa nyt maksutta kaupan päälle, kun ostaa Olympuksen uuden PEN E-PL10 -kameran. Lisäksi koko paketista saa vielä 50 euron alennuksen. Lunasta tarjous täältä ennen vuoden loppua! ♥
Tunnetilan Nina
On mun pakko ostaa toi 25mm objektiivi! Vaikken kuvaamisesta juuri mitään ymmärräkään, niin nää postauksen kuvat puhuvat kyllä puolestaan. Mutta hei mites sitten jos tarvitsetkin kuvatessa yhtäkkiä toista objektiivia? Kuskaatko molempia mukana?
Iina M.
No, siis suoraan sanoen 25-millisen kanssa harvemmin tarvitsee muita. Mutta jos mulla on esim. 45-millinen mukana, niin 17-millinen kulkee pienessä pussukassa laukussa mukana. 17-millisestä on vielä pannukakkuversio muistaakseni eli menee tosi pieneen tilaan.😍
Marina / Dioriina
Siis ilman muuta sä Nina tarvit ton 25 mm. Siitä asti, kun se on mulla ollut en ole muuta oikeastaan käyttänyt :D Se on jo valovoimansa kautta hyvä. Voit ottaa sillä niin lähikuvia kuin laajemminkin ja on juurikin omiaan tilaisuuksissa. :)
Iina M.
Nyökyttelen vaan tässä mukana. Just näin! 🙌🏼
Joulumieli
Kiitos tästä ja muista valokuvaamista käsittelevistä postauksista! Kivaa vaihtelua blogin sisältöön, ja ammennan näistä aina uutta oppia / kertausta itselleni :) Itseltä löytyy vastaava valovoimainen linssi, tosin eri kameramerkille, jonka kanssa olen pääasiallisesti kuvannut jo useamman vuoden ajan – tykkään!
Iina M.
Mukava kuulla! 🙌🏼 Itsekin tykkään lukea kuvausta käsitteleviä artikkeleita muilta bloggaajilta. Joskus jokin pienikin vinkki saattaa olla isoksi avuksi, jos sitä ei ole itse oivaltanut. 🤩
Lettu
Wautsi, aivan super ihanat kuvat😍 Nyt täytyy oikeesti perehtyä mun hienoon kameraan…
Iina M.
Ehdottomasti kannattaa ottaa kaikki kamerasta irti! 🔥
Pöllö
Heips, ihania kuvia olet saanut noilla! Pitäis ittekkin käydä ottamassa tälläisiä vertailukuvia. Lukijoiden kannattaa myös muistaa että kyseessä on micro four thirds kamera, eli tuon zuikon 25mm kinovastaavuus taitaa olla 50mm :)
Iina M.
Joo, mä jätin tuonkin osan pois, koska oletan, että postausta lukee Olympus-kansa. Poistin myös kappaleen polttovälistä, ettei tule tietoähkyä. Jonkun pitäisi tehdä kunnon aloittelijan opas, joka on niin kevyt, ettei sen jälkeen tunnu, että kuvaamiseen tarvitaan kolmannen asteen matemaattisia yhtälöitä. 😅📷
Pöllö
Sitäpä! Se tulis kyllä tarpeeseen, välillä tuntuu että moneen kertaan “tarkistaa samoja” asioita
Iina M.
Just niin! Mulla on edelleen tiettyjen juttujen kanssa niin, vaikka oon oppinut paljon vuosien aikana. 😭
Minna Mäkinen
Kivoja kuvia ja hyvin esitit asian, jotta ymmärtää:) Itsellä on ollut tuo 25 mm käytössä kesästä lähtien ja en ole oikein muuta käyttänytkään. On ollut kevyt, vaikka kamera onkin Om de Mark III, mutta sujahtaa hyvin jopa käsilaukkuun:) Turhaa yleensä kannan mukana muita objektiiveja ja sitten kuitenkin päädyn taas tuohon 25:een.
Iina M.
Kiva kuulla! <3 Tuo on kyllä juurikin sellainen yleispätevä linssi, jolla tallentaa ihmiset, maisemat ja yksityiskohdat.
Anskutin
Hyvin huomaa eron vaikka ei kuvaamisesta mitään tiedäkään! :D Olen itse ihan vain puhelinräpsijä, mutta välillä houkuttaisi tuo PEN kun vaikuttaa kaikin puolin näppärältä. Aiemman möhköjärkkärin aika vasta myin pois, koska en jaksanut opetella kaikkia säätöjä kun niin isoa vehjettä ei oikein jaksanut kantaa missään mukanakaan…
Iina M.
Joo, mulla oli aiemmin Canon (joku 500D tai sinne päin) ja sitä ei todellakaan tehnyt mieli ottaa mukaan!😅
Valokuvaaja
Huomaa kyllä yhteistyön olympuksen kanssa kun kittilinssi on monessa kohtaa parempi mitä se 25mm kiinteä. Esim pääset puolet lähemmäs kohdetta kun aina ei vaan voi kävellä lähemmäs ja saat laajempaa kuvaa, kun et pääse käveleen taaksepäin. Ainoa mikä tuossa 25mm linssissä on parempaa se valovoima, mutta sitäkin tarvii ja pääsee hyödyntämään vasta kun haluat sen taustan erottaa kohteesta. Jos vain yhden linssin hankkii, niin kitti on parempi ratkaisu mitä kiinteät yleiskuvaukseen ja noi primet on tehty juurikin niitä potretteja varten. Noissa esimerkkikuvissakin on vähän tyhmästi varsinki tuo ensimmäinen kuva, koska moni haluaa sen torin näkyvän taustalla, eikä halua sumentaa kaupunkia taustalta. Kitti on siis huomattavasti monikäyttöisempi ja sen takia nuo kitit onkin kaikissa about samalla polttovälillä, koska se on se yleisin polttoväli mitä käytetään. Lisäks nuo PEN:it on ihan täyttä kuraa verrattuna canonin tai sonyn micro järkkäreihin. Kaupallinen yhteistyö kun tuo näihin kertomuksiin aina sen myyjän näkökannan.
Iina M.
Ai, minusta valovoima on eduksi jo siinä, että tykkää kuvata Suomessa syksyllä/talvella luonnonvalossa, oli kuvatyyppi mikä tahansa (maisema, potretti, yksityiskohtia). Mutta niin, samalla tavallahan sitä voi 25-millisellä muuttaa aukkoa, jos tahtoo torin taustalle tarkaksi. Se ei ole linssistä, vaan taidosta kiinni.
Kura-arvioon en ota kantaa, kun en ole muilta merkeiltä peilittömiä järkkäreitä testannut päädyttyäni 10 vuotta sitten Olympus-klaaniin. Jos en tykkäisi merkistä, en tuhlaisi sen tuotteisiin ja lisävarusteisiin rahojani. :)
Veera
Unohtuiko sulta valokuvaaja se, että aukkoa voi siinä kinteässäkin linssissä säätää, jos haluaa sen torin näkyvän taustalla?
Mä olen itse ammattikuvaaja, joka vapaa-ajalla käyttää PENiä ja itse valitsen aina mukaani ennemmin valovoimaisen kiinteän linssin kuin kittilinssin. Ja työssänikin käytän useammin mieluummin kiinteitä kuin zoomeja ihan jo siitä syystä, että lähes aina voittavat piirtokyvyssä zoomit. Asiahan on siis vaan siitä kiinni mitä ja miten kukakin haluaa kuvata. Sulle voi se kittilinssi olla parempi vaihtoehto, mutta tässä nyt Iina kertoi miksi hän tykkää enempi 25 millisestä ja miksi se on todella hyvä linssi hankkia sen kittilinssin kaveriksi.
Iina M.
Näin mäkin olen käsittänyt, että kiinteissä on paljon plussia verrattuna kittiin ja ehkä joihinkin zoomeihinkin. Tietysti PRO-zoomeissa on paremmat valovoimat, mutta näin “standarditasolla” puhuen. 🤔
Emma Forss
Kyllä noi 25 millisellä otetut on kivemmat <3
Iina M.
Tällä hetkellä ne miellyttää kyllä silmää enemmän. Tänä vuonna tosin ihastuin myös 17-milliseen kovasti. 🙊