KAUPALLINEN YHTEISTYÖ / OLYMPUS

Onko harkinnassa ensimmäinen järjestelmäkamera? Kiva! Olet oikeassa paikassa. Tosin, jos tulit lukemaan vinkkejä lasten valokuvaamiseen, olet oikeassa paikassa siinäkin tapauksessa. Vuoden sisällä kaksi vanhaa koulukaveriani on ostanut Olympuksen PEN-sarjan kameran pienen ajatustenvaihdon jälkeen kanssani ja kumpikin on ollut tyytyväinen, joten koen, että sieltä ruudun toiselta puolelta löytyy ihmisiä, joita kuvaaminen kiinnostaa jollakin tasolla.

Toinen kameran hankkineista kuvaa upeita meikkikuvia itsestään, jolloin itselaukaisin ja puhelimella toimiva etäohjaus ovat hyvät apurit. Toinen taas sai vähän aikaa sitten vauvan ja kotona ollessa pienen kuvaaminen alkoi kiinnostaa sen verran, että puhelimen kameran tilalle haluttiin oikea kamera ja kunnon linssi. Iso muistikortti on tarpeen, kun vauva-arkea ikuistaa tiheällä tahdilla. Molempien tarpeet täytti Olympuksen kompakti PEN-kamera.

Olen Olympuksen PEN-kameroiden fani pääasiallisesti siksi, että ne menevät pieneen tilaan, niitä on helppo käyttää, niihin myydään paljon lisävarusteita irtosalamasta linsseihin ja niille on tehty oma muotiasustemallisto eli erilaisia hihnoja, laukkuja ja muita asusteita löytyy runsaasti. Ne ovatkin TÄÄLLÄ nyt 25% alessa ja alimmillaan maksavat alle kympin. Alennetut hinnat näkyvät, kun tuotteen klikkaa ostoskoriin. Itselläni on useampi kameralaukku ja hihna, mutta myös näitä mokkanahkaisia runkosuojia.

Voit seuraavaksi joko lukea kuvausvinkit läpi ja tutustua tarjouksiin postauksen lopussa tai, jos satut olemaan minun laillani kärsimätön, voit hypätä TÄSTÄ tarjoussivulle saman tien. Olympuksen PEN E-PL8 R KIT mustana maksaa enää 399€ (normaalisti 658€). Eikä siinä vielä kaikki – 45mm 1:1.8 objektiivi tulee kaupan päälle MAKSUTTA! Kyllä, se on juurikin se linssi, joka blurraa taustan upeasti. Vieläkö mietityttää? Lue kuvausvinkit ja harkitse vielä tarjousta uudelleen postauksen lopussa.

  1. VINKKI! Ota kuvia, kun lapsi on liikkeessä eikä keskity siihen, että häntä kuvataan.

Jos kyseessä on vauva tai taapero, houkuttele lapsi ryömimään, konttaamaan tai kävelemään sinua kohden. Vanhempia lapsia voi pyytää keinumaan, tekemään kuperkeikkoja tai pomppimaan trampalla tai vesilätäkössä. Lopputulos ei aina ole huikea hyppykuva, mutta kuva näyttää heti dynaamisemmalta, kun siinä on pienikin liike. Liikkuvan kohteen kuvaamiseen voi käyttää kameran urheilukuvausohjelmaa, mutta älä suotta stressaa tarkennuksesta. Henkilökuvauksessa keskitytään usein tarkentamaan kuvattavan silmiin tai kasvoihin yleisesti, mutta kokeile rohkeasti tarkentaa vähän ohi kohteesta.

2. VINKKI! Valitse hyvä valaistus ja kikkaile sillä rohkeasti!

Yleisesti ottaen monesti paras valo kuvaamista ajatellen on aamulla tai illalla, kun aurinko ei ole vielä korkealla taivaalla. Värit toistuvat kauniimpina eikä kasvoille tule liian kovia varjoja. Kannattaa testata myös vastavaloon kuvaaminen, jolloin valonlähde (käytännössä yleensä siis aurinko) on lapsen takana ja pilkistää vain vähän hänen takaansa. Sisällä kannattaa pyrkiä kuvaamaan ikkunan lähellä, sisävalot on hyvä silloin sammuttaa kokonaan.

3. VINKKI! Kokeile kuvata sekä kaukaa että hyvin läheltä.

Sellaisia kuvia, joissa lapsi on kokonaan, mutta kuvassa ei näy juurikaan muuta, löytyy kotialbumistani vino pino. Erityisen tunnelmallisia kuvamuistoja syntyy kuitenkin usein silloin, kun valokuvassa on paljon yksityiskohtia. Pieni lapsi isossa metsässä -fiilistä voi esimerkiksi korostaa kuvaamalla lapsi kaukaa niin, että ympärille jää tilaa runsaasti. Toisaalta taas oman rakkaan maailman söpöimmät silmäripset ovat yksityiskohta, johon mielellään palaa valokuvien muodossa taaperovuosien jälkeenkin.

4. VINKKI! Testaa kuvata myös niin, ettei lapsi ole keskellä kuvaa.

Olen vuosien varrella alkanut ajatella, että symmetria on lopultakin aika tylsää. Se näyttää valokuvissa myös helposti kovin asetellulta. Kokeile kuvata niin, että lapsi on ehkä niin sanotusti kävelemässä pois kuvasta tai kuvaan tai häntä voi kuvata esimerkiksi kiipeämässä kiipeilytelineeseen niin, että lapsi on kuvan reunassa, mutta kiipeilyteline näkyy silti kokonaan. Testaa myös kiivetä lasta korkeammalle kuvaamaan häntä tai laskeutua lattian- tai maanrajaan paparazzaamaan. Varsinkin vauvojen kanssa näitä kuvakulmia kannattaa testata.

5. VINKKI! Ja tämä on kaikista tärkein. Kuvaa, kuvaa ja kuvaa.

Vaikka valo on mitä on, taustalla on likaisia sukkia, lapsen kasvoissa on kuulakärkikynää ja kamerasi on vuosia vanha romu, joka ei aina tarkenna, ota silti kuva. Tulet katumaan paljon enemmän sitä, ettet ottanut kuvaa, kuin sitä, että siinä on sinusta jotakin pielessä. Varsinkin nyt, kun oleskellaan paljon kotona, kannattaa napsia kuvia muistoksi. Jos tykkäätte retkeillä, luonnosta saa aivan ihania, värikylläisiä otoksia pienistä seikkailijoista. Toisaalta sisällä saa tallennettua ainutlaatuista kotoilutunnelmaa, älä väheksy sitä suotta.

Jos harkitset ensimmäisen kameran ostoa tai vanhan kamerasi vaihtamista, tutustu Olympuksen tarjoukseen. E-PL8 -kamera on supertarjouksessa sopivasti nyt, kun monilla on aikaa opetella kuvaamaan enemmän. Tämä kamera on niin hyvä, että vaikka ei osaisi säätää mitään, jo automaattiasetuksilla saa upeita kuvia aikaan. Kaupan päälle saat upean 45-millisen muotokuvalinssin, jossa tausta sumentuu kauniisti. Sitäkään ei tarvitse säätää, vaan linssi tekee taikoja puolestasi. Katso vaikka yläpuolella näkyvää kuvaa pupu-ukkelista!

TARTU KAMERATARJOUKSEEN JA SAAT 45-MILLISEN LINSSIN KAUPAN PÄÄLLE TAI SHOPPAILE KAMERA-ASUSTEITA 25% ALELLA! :)