Caritan blogissa oli hauska jouluhaaste, jonka nappasin itselleni. Alunperin haaste on nimeltään “10 kysymystä joulusta”, mutta en tiedä, keneltä se on lähtenyt liikkeelle. Töissä alkaa olla joulua kohden sen verran painetta, että on pakko pitää blogin sisältö kevyenä, etten sekoa ihan täysin. Sunnuntaina on tosin tulossa vähän korvatulehdus- ja vakuutusjuttuja, mutta muuten aion keskittyä joulun odotukseen ja muuhun kevyeen.

Missä vietät mieluiten joulusi?

Ihan rehellisesti sanoen vanhempieni kanssa. Suuri syy siihen on se, että tykkään viettää joulun pyjamassa, mitä en todellakaan tee kuin oman perheeni edessä. Jouluna tahdon ravistaa kaiken suorittaminen ja patsastelun pois harteiltani ja äitini sanoin “maata p*rse homeessa”. Siinäpä muuten harvinaisen ruma sanonta, mutta kieltämättä aika osuva! :D

Mikä on tärkein jouluperinteesi?

En tiedä, ehkäpä perheen kanssa oleminen. Hävettää vähän myöntää, että jouluiltani meni pohja, kun äitini vanhemmat nukkuivat pois. Visiitti heidän luokseen teki jollakin tapaa aina joulutunnelman. Nyt olo on lähinnä haikea ja joulu hakee uutta muotoaan, kun olisi omia perinteitä luotavana äitinä eikä enää ensisijaisesti jonkun lapsena. Meillä käy jouluisin tanssiva joulupukki, jolta sujuu myös drag.

Millaista on suosikki joulumusiikkisi? Mikä on joululaulusi tai -kappaleesi?

KAIKKI! Mutta kauneimmat ja laulettavimmat ovat Sylvian joululaulu ja Maa on niin kaunis, jonka toinen ääni tulee edelleen selkäytimestäni. Lapsikuoroajat jättivät selkeästi jälkensä.

Mitä haluat syödä jouluna?

Koko ajan vähemmän lihaa. Laatikoista tärkein on perunalaatikko, rosolli on ihan pakollinen kastikkeineen ja jäähtyneestä riisipuurosta tuunaan illalla jälkkäriksi perinteisen vaniljamaljan. Siinä kylmään riisipuuroon sekoitetaan vispautuvaa vaniljakastiketta (maidotonta versiota myy Kaslink, vinkkinä vaan) ja annos koristellaan mantelilastuilla. Herkku on parasta sekahedelmäkeiton kanssa. Ai niin, ja joululimppu on niin hyvää, että se pitää yleensä jossakin vaiheessa piilottaa minulta.

Mitä lapsuuden joulun traditioista olet ottanut mukaan tai tulevaisuudessa aiot ottaa mukaan omaan jouluusi?

Päivä kuuluu aloittaa riisipuurolla, mutta poikkeuksena mainittakoon, että jos äiti herää ennen muita, on hänellä oikeus rauhassa nautittuun aamukahviin kauramaitovaahdolla ja kaneliripauksella.

Millainen on kotisi tämän vuoden joulusisustus? Onko sinulla tapana uusia joulukoristeita?

Ei oikeastaan uusia, mutta täydentää. Viime jouluna ostin alennusmyynneistä kokonaisen jouluastiaston, kun sen osaset maksoivat muutamia kymmeniä senttejä(!) kappale. Kuusen koristelen aina samoilla koristella ja tekstiilitkin ovat samat.

Oikea vai muovikuusi?

Vaihdoin aitojen kuusten tiimistä tänä vuonna muovikuusi-tiimiin. Tosin nyt mietin, että tänne olisi sopinut vähän isompikin kuusi, mutta tuo 180-senttinen saa luvan kelvata. Sen yletän vielä koristelemaan ilman tikkaita.

Mikä tai mitkä on joulun värit?

Tänä jouluna syvä tummanvihreä, joulunpunainen, vaaleampi punainen, valkoinen, hopea ja kulta. BRING IT! Mistään en suostu luopumaan, vaan kaikkia näitä löytyy joulukodista. Jätin kuusestamme tänä vuonna kokonaan valot pois, mutta ladoin sen sijaan täytteeksi kaikenvärisiä palloja. Tai siis me ladoimme kuten ehkä huomaa. On jotenkin symppistä, kun kuusen alaoksilla on pienen pojan korkeudella pallorykelmä.

Mitä toivot joululahjaksi?

Rauhaa ja rohkeutta. Mahdollisimman vähän materiaa. (12-millinen linssi olisi videoiden kuvaamiseen tosi kiva, mutta en voisi toivoa sellaista, kun en sitä oikeasti tarvitse enkä tahdo, että kukaan perheenjäsen tuhlaa rahojaan sellaiseen.)

Mikä joulussa on parasta?

Sen odottaminen. Nautin suunnattomasti enemmän siitä, kun voin fiilistellä joulukuusta ja maistella piparijuustokakkua kaikessa hiljaisuudessa kuin siitä, että ympärillä on häsellystä ja meteliä. Huomenna tosin on luvassa juurikin häsellystä, kun järjestän pikkujoulut opiskelukavereille, mutta sitä odotan innolla. Viimeksi oli illallisella niin kivaa, että seuraavanakin päivänä tuntui vielä poskilihaksissa.

Mitä sulla on viikonloppusuunnitelmissa? Käytkö katsomassa Helsingin Narinkkatorilla huomenna Coca-Colan rekkaa? :)