ÄLYPUUTARHA JA SAKSET SAATU / PLANTUI

En jaksaisi aina viedä tuliaisiksi kukkia. Vihdoinkin keksin jotakin luovempaa eli tämän postauksen syötävän chilikranssin, jonka voin valmistaa kotini tarvikkeista. Puutarha pukkaa punaista chiliä hurjaa tahtia, kukkakaupasta olin ostanut rautalankaa ja kranssin pohjaksi käy oikeastaan lähes mikä tahansa rengas. Ripustusnarua ei välttämättä edes tarvita, sillä renkaan voi ripustaa esimerkiksi naulaan. Täältä löytyy todella samanlainen kranssikehys, kuin jota käytin tällä kertaa. En ole juurikaan tehnyt kransseja, joten yllätin hieman itsenikin tällä idealla. Tuliaisen saaja on kuitenkin puutarhaihmisiä, joten ajattelin tämän olevan mieluinen.

Älypuutarhakokemuksia voi lukea pidemmin tästä postauksesta, olen nimittäin chilin lisäksi kasvattanut jo mm. muutamaakin eri lajiketta basilikaa, kirsikkatomaatteja, mansikkaa, lehtikaalta, lakritsiyrttiä ja vaikka mitä muuta. Lakritsiyrtti on muuten sellainen pöheikkö, että siitä olisi saanut vielä tuuheamman kranssin, mutta ehkäpä joulunpunainen chili sopii vuodenaikaan paremmin. Saisikohan tomaateista kranssia? Varret taitavat olla liian paksut, chilissä ne ovat juuri sopivan taipuisat. Yritin napsia pitkiä oksia, jotta rautalankaa kuluisi mahdollisimman vähän.

Kieputtelin lopulta suunnilleen kaksi kierrosta chiliä renkaan ympärille rautalangalla, ensi kerralla saatan lisätä vielä kolmannen kerroksen. Mukaan tuli sekä punaisia chilejä että muutamia valkoisia kukintoja. En ennen älypuutarhakokeilujani ollut edes ajatellut, että tietysti chili kukkii ensin ja muodostaa vasta sitten “hedelmän”. Ja miten ihanan tulisia chilejä nämä ovatkaan! Tein tulisen kranssini valmiiksi illalla ja laitoin sen makaamaan jääkaapin ylähyllylle yöksi, jotta se ei nuupahtaisi. Tuliaiskranssin saajalle kuljetin sen pahvikassissa kyljellään. :)

Edit: Plantui-alennuskoodi ei toimi toistaiseksi. Pahoittelut siitä!