REX-PARKATAKKI SAATU / DIDRIKSONS

Tunnustan, että aloin selvittää Bengtskärin majakan historiaa vasta käytyäni siellä. Tuo komea majakka sijaitsee Turun saaristossa, se rakennettiin vuonna 1906 Bengtskärin matalalle kallioluodolle. Sitä ympäröivälle merialueelle oli sitä ennen ajanut paljon laivoja karille. Bengtskär on rakennushetkestään lähtien ollut Pohjoismaiden korkein majakka, se kohoaa jopa 52 metriä merenpinnan yläpuolelle. Ylös valon luokse voi kiivetä 252 rappua ja parit tikkaat halutessaan. Jopa minä korkeanpaikankammoisena halusin käydä siellä ja 6-vuotiaani pinkaisi tietysti mukaan. Ihmettelen, ettei näkymien ihailu ylhäällä huimannut yhtään eikä rappujen kipuaminenkaan ahdistanut.

Wikipedia kertoo majakan historiasta näin: “Neuvostoliiton armeija yritti räjäyttää majakan jatkosodan aikana käydyssä Bengtskärin taistelussa, joka päättyi kuitenkin suomalaisten voittoon. Majakka automatisoitiin 1960-luvun lopulla, ja tyhjilleen jäänyt majakka alkoi rapistua. Turun yliopisto vuokrasi ja kunnosti majakan 1990-luvun alkupuoliskolla. Majakka avattiin matkailijoille vuonna 1995, ja se on siitä lähtien ollut suosittu matkailukohde. Bengtskärin majakan osti vuonna 2000 Turun yliopistosäätiö. Museoviraston vuonna 2009 julkistamassa inventoinnissa Bengtskärin majakka on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Matkasimme makajalle Saariston Loistoreitti -pakettimatkalla, johon sisältyi sekä Rosalan Viikinkikeskus että vierailu majakkasaarella. Aikuiselta matka keittolounaineen maksoi 68 euroa, alle 14-vuotiaat pääsevät puoleen hintaan. Hintaan sisältyivät merimatkat, tuo mainitsemani lounas, pääsymaksut kohteisiin ja opastus. Lähtösatamassa oli reissaajille ilmainen parkkipaikka ja ravintola, josta voi tilata esimerkiksi pitsaa matkan jälkeen, jotta jaksaa ajaa kotimatkan.

Rosalan Viikinkikeskus meni ehkä minulta hieman “ohitse”, sillä keskityin seuraamaan kolmea yöllä karannutta pupua, jotka pakoilivat alueella henkilökuntaa. Mitä söpöliinejä! Jos lähden joskus reissuun uudelleen, menen suoraan majakalle. Näin matka-aikakaan ei veny siihen 7 tuntiin, johon lisätään vielä ajomatkat Helsingistä satamaan ja takaisin.

 

 

Kaikki sujui niin jouhevasti, että suosittelen reissua myös lapsiperheille, joissa on kärsimättömiä pieniä mukana. Purtavaa saa sekä Rosalassa että majakkasaarella, jos nälkäkiukku yllättää. Majakan alakerroksessa oli tuoreita munkkeja ja nehän maistuivat taivaallisilta merimatkan jälkeen. Ehkä asiaan vaikutti sekin, että pelkäsin vesibussissa kuollakseni aaltojen takia. Tuuliraja on 10m/s, mutta voin kertoa, että jo 8m/s tuntui maailmanlopulta, minkä vuoksi tekstasin pikkusiskolleni, että pitää huolta isästäni, jos minä, äitini ja Nöpsy menehdymme merelle. Joku olisi voinut ottaa sen mustana huumorina, mutta olin täysin tosissani. Hyvä, etten itkenyt. Meidän matkapäivänämme satoi, joten majakkasaaren kallio oli superliukas. Kannattaa tutkia sääennustuksia etukäteen, sillä erityisesti pienten matkaajien kanssa sitä tahtoo tietysti minimoida kaikki vaarat.

Bengtskärin majakkasaarella oli itse majakan lisäksi muutakin hauskaa. Pulu nimeltä Pål, jolla on oma punainen mökki, herätti meissä hilpeyttä. En harmikseni löytänyt tästä tärkeästä linnusta tietoja netistä, mutta joku paikan päällä osasi kertoa linnun kuuluvan niin sanotusti majakan varustukseen. Myös saaren sammakot ihastuttivat meitä, vaikka Nöpsy saikin raivarit, kun ei uskaltanut koskea sammakkoon. Yritin kyllä selittää, ettei se ole mitenkään pakollista, mutta ehkä tämä temppu olisi pitänyt jättää tekemättä. En vaan voi sammakkorakkaudelleni mitään!

Mitähän muuta pitäisi vielä mainita? Ehkä ainakin se, että saarella oli ulkohuussi. Se on tuo punainen mökki sammakkokuvan yläpuolella. Suosittelen pakkaamaan mukaan varmuuden vuoksi sadetakin, minulla se oli Didriksonsilta saatu Rex-parkatakki, joka on 100% veden- ja tuulenpitävä. Eväiden voimaa ei kannata väheksyä, onneksi anoppini oli varautunut tähän. Keittolounas ei maistunut Rosalassa ihan kaikille, joten nälkää paikkailtiin herkullisilla eväsleivillä. Vinkkinä vielä, että matkaa varatessa kannattaa ilmoittaa Rosalaan erityisruokavaliot, jos jokun seurueesta sattuu olemaan kasvisyöjä, vegaani tai esimerkiksi kala-allerginen, sillä lounaana on aina kalakeittoa.

Oletko käynyt kokemassa Bengtskärin majakka -elämyksen? Mitä pidit? :)