Äitienpäivän peltipulla – ota ohje talteen!
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ / SAGA
Helppoa, siistiä, nopeaa ja herkullista. Siinäpä vaatimukseni jälkiruualta, jota suunnittelin äitienpäiväksi. Tällä reseptillä selviää muistakin kevään juhlista, sillä aikaavievä näpertely puuttuu kokonaan. Viimeksi leivoin peltimakaronilaatikkoa sydämin kuvioidulla SAGA leivinarkilla, tällä kertaa kokeilin tehdä peltipullaa. Sen valmistamiseen meni vain kymmenen minuuttia plus paistoaika. Suolakinuskikastikkeen keittelyyn ja jäähdyttämiseen menee hieman enemmän aikaa, mutta peltipulla toimii myös kaupan kinuskikastikkeella, jos tahtoo oikaista.
Vaikka otin lapsen mukaan keittiöön, oli leipominen silti siistiä ja helppoa. SAGA leivinarkki on rasvatiivis ja lämmönsietokykyinen. Siinä on tarttumaton pinta, joten valmis pulla tai muu leipomus irtoaa siitä siististi ja helposti. Suomessa valmistettu leivinarkki on myös biohajoavaa ja kompostoituvaa, joten sitä voi käyttää hyvällä omallatunnolla. Se on kaiken lisäksi valmistettu sertifioidusta puusta. Mutta hypätäänpä peltipullaa paistamaan, kun on vihdoin paperit kunnossa!
Peltipulla (15 annosta)
Pikapullataikina:
2 kananmunaa
0.75 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
250 g maitorahkaa
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
75 g leivontamargariinia
Tuorejuustotäyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
1.5 dl punaherukoita
Voiteluun:
1 muna
Pane uuni lämpiämään 200 asteeseen. Valmista tuorejuustotäyte sekoittamalla tuorejuusto, sokerit ja muna keskenään tasaiseksi seokseksi. Näihin työvaiheisiin voi ottaa lapsenkin mukaan, munien rikkomisessa tosin pitää ehkä vähän auttaa. Valmista seuraavaksi nerokas pikapullataikina vaahdottamalla ensin munat ja sokerit. Lisää joukkoon maitorahka. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan muutamassa erässä varovasti sekoittaen. Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa. Lisää lopuksi pehmeä rasva ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle suorakaiteen muotoiseksi levyksi nuolijalla. Levyn koko voi maksimissaan olla 2/3 uunipellin koosta. Tämän voisi tietysti myös tehdä uunivuokaan, mutta jos tahtoo vältellä tiskiä, uunipellin ja leivinpaperin yhdistelmä toimii aina. Kun leipoo tavallista pullaa, kannattaa muistaa, että kaulimalla taikinan SAGA leivinpaperin välissä, taikina ei tartu leivonta-alustaan, vaan sen voi näppärästi siirtää paperin kanssa suoraan pellille.
Voitele pullataikinalevy munalla. Painele sitten pullalevyyn sormin syvennyksiä ja laita syvennyksiin tuorejuustotäytettä. Painele vielä tuorejuuston päälle punaherukat tai muut pakastimen marja-aarteet. Marjat voivat olla myös tuoreita. Paista pullalevyä uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla.
Suolakinuskikuorrute:
2 dl kuohukermaa
1.5 dl fariinisokeria
0.5 tl hienoa merisuolaa
Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen kymmenen minuutin ajan välillä sekoittaen. Siirrä sitten kattila liedeltä, anna jäähtyä kokonaan. Kinuski sakenee jäähtyessään lisää. Lisää jäähtyneeseen kinuskiin suola. Tarkista maku! Raidoita pullalevy suolakinuskikuorrutteella tai tarjoile sitä pullaviipaleiden kanssa. Parasta tässä leipomisprojektissa oli pikapullataikinan oppimisen lisäksi tietysti se, että osaan nyt tehdä järkyttävän hyvää suolakinuskia itse.
Jos ei halua, että pullalevy tuhotaan välittömästi, osan voi pakastaa heti pullan jäähdyttyä. Olen aikanaan äidiltäni oppinut laittamaan kerrosten väliin leivinpaperia, jotta pullapalat eivät takerru toisiinsa. Tähän “välipaperin” rooliin käy tosin hyvin myös SAGA eväspussi, jossa otimme pari palaa pullaa mukaan, kun lähdimme vanhalle talolle remontoimaan äidin kanssa. Eväspussit ovat mikronkestäviä ja niissä voi myös pakastaa. Olen käyttänyt itse asiassa näitä kauemmin kuin SAGA leivinarkkeja – rakastan näitä eväspusseja!
Paras äitienpäivälahja on viettää aikaa äidin kanssa – vaikka sitten rempan ja pullan merkeissä! :)
Tunnetilan Nina
Nam! Niin herkullisen näköistä! Luulen, että teen ainakin tota suolakinuskia ja lusikoin sen suuhuni sellaisenaan. :D Rakastan kaikkea missä on kinuskia ja suolaa. <3 Kiitos muuten eväspussivinkistä. Niitä täytyy hankkia. Pakkasin viime viikolla retkieväitä kelmuun ja manasin koko ajan, miksi mulla ei ole eväiden pakkaamiseen parempaa ja ekologisempaa ratkaisua.
Iina M.
Joo, mä ehkä saatoin tehdä just niin kinuskikastikeastian pohjille. TÖRKEÄN hyvää! 🙊
Veera
What??? Koskaan en oo tajunnu et pullaa vois näinkin tehdä. Laiskan leipurin unelma. Pitäisköhän kokeilla niin et pyydän herraa tekemään taikinan ja lupaan itse hoitaa loput. :D
Iina M.
Mä etsin aina tapoja tehdä asiat helpommin ja nopeammin, joten tää keksintö on mulle napakymppi. 🎉
Noora
Nam! Tämä resepti täytyy napata talteen. Ps. Elämä ilman eväspusseja olisi huomattavasti vaikeampaa – meilläkin samaiset pussukat käytössä! <3
Iina M.
Joo! Eväspussit on ihan parhaita. Tekisi mieli tehdä “100 tapaa käyttää eväspusseja” -postaus seuraavaksi. 😘
Minna Mäkinen
Eikä, miten ihanalta kuulostaa! Ettei tarvi vaivata ja kaulita, että selviää noin helpolla? Niin kuulostaa mun pullalta, että varmana kokeilen! Kiitti:)
Iina M.
Voi niinpä! On siis mahdollista tyydyttää akuutti pullanhimo ilman sotkua ja tuntien odottelua. :)
Suvi
Herkullisen näköistä :) kiitos ohjeesta ja ihanaa kevättä Sinulle !
Iina M.
Kiitos paljon! Vielä löytyy pakastimesta muutama pala. 🎈
Ihanaa kevättä ja hyvää vappua! :)
Tiia
Tämä lähtee niin tekoon nam. Ja mitähän keittiöelämä olisi ilman leivinpaperia.❤️
Iina M.
En yhtään mitään ainakaan meillä! 😅 Käytän todella paljon uunia ja varsinkin sitten sen jälkilämpöä ruuanlaitossa. Ihan huippua, kun ruoka kypsyy uunissa “passiivisesti” ilman sekoitellua ja häsellystä hellalla. Ruuhkavuosien pelastus!
Ann11na
Kiitos tästä! Nyt tiedän, mihin käytän hiivapalan, kun siman tekoon kului siitä vain “herneen kokoinen pala”. :D itsetehty kinuski on kyl syntisen hyvää! Voisin kokeilla puolukoita pulliin, voisi toimia kinuskin kanssa?
Iina M.
Joo! Puolukat ja kinuski on ihana pari. Samoin, jos löytyy vadelmia, niitä kannattaa testata! Tai mustikoita, nam…😍