KAUPALLINEN YHTEISTYÖ / SAGA

SAGA halusi jatkaa yhteistyötämme vielä ja minähän kehittelen reseptejä enemmän kuin mielelläni. Ensimmäisenä yhteistyöohjeena syntyi trendikäs peltimakaronilaatikko, mutta myös peltipulla pikapullataikinasta ihastutti teitä. Nyt sukelletaan kuitenkin Hävikkiviikon, jota vietetään 9.-17.9.2020, kunniaksi ruokahävikkiongelmia ratkaisemaan. Hävikkiviikon tavoite on nostaa ruoan arvostusta ja tietysti kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Minusta paras tapa levittää tietoa on inspiroida kohti muutosta.

Ruokahävikkiähän syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten sitä syntyy kuitenkin kotitalouksissa eli minun arjessani ja ehkä myös sinun arjessasi. Tutkimusten mukaan eniten ruokahävikkiä syntyy yhden hengen talouksissa ja lapsiperheissä, mihin voin samaistua täysin. Jos aihe kiinnostaa, hävikkiviikosta voi lukea lisää täältä.

Tein Instagramissa kyselyn, mitä seuraajillani menee helposti hävikkiin ja kolme ylivoimaisesti suosituinta vastausta olivat leipä, liha ja juusto. Niinpä kehittelin vastausten perusteella kolme ohjetta, joihin voi turvautua, jos jauhelihapaketti uhkaa vanheta, juuston loppu kuivua tai leipä homehtua. Kannustan kasvispainotteiseen ruokavalioon ja blogistani löytyykin paljon kasvisruokaohjeita, mutta näissä hävikkiresepteissä sisäinen sekasyöjäni pääsi valloilleen.

Valitsin postaukseen esiteltäviksi ohjeiksi lihapullat kolmella eri tavalla. Jauhelihaa pelastetaan joka ohjeessa, leipää kahdessa ja juustoa yhdessä. Lihapullia ei toki tarvitse syödä sellaisinaan pastan tai perunan kanssa, vaan niitä voi vaikkapa viipaloida leivän päälle (oma suosikkini), silputa uuniperunan täytteeksi, pilkkoa munakkaaseen tai lisätä pyttipannuun. Joko haluat kuulla ohjeet?

Ensimmäinen ohje on heille (eli meille), jotka ovat kokeilleet jo kaikkia mahdollisia lihapullaohjeita. Yrtit on kokeiltu, sipulikeitto on kokeiltu, raejuusto on kokeiltu ja niin edelleen. Saanko esitellä sipsirakastajan fuusiolihapullat!

Sipsilihapullat

400 g jauhelihaa

100 g sipsimurua

1 muna

1 rkl ruokaöljyä

Murskaa sipsit melko pieniksi murusiksi esimerkiksi rutistelemalla sipsipussia. Riko muna sekoituskulhoon, lorauta sekaan öljy ja sekoita sipsimurut joukkoon. Jätä halutessasi n. desin verran murua lihapullien pintaa varten. Anna munan imeytyä muruihin hetken ajan. Vaivaa jauheliha taikinaan. Anna maustua vartin verran.

Leipää lihapulliin? Todellakin! Oma suosikkiyhdistelmäni tämän ohjeen toteuttamiseen on Pirjon Pakarin kaurasämpylä ja Fazerin Aito Kauraruoka maussa pippuri tai paahdettu sipuli.

Mehukkaat lihapullat

400 g jauhelihaa

3 viipaletta vaaleaa leipää

2 dl (maustettua) kaurakermaa tms.

1 sipuli

1 muna

1 1/2 tl suolaa

pippuria

Anna leivän turvota kaurakermassa isos­sa kulhossa 5-10 minuut­tia. Jos leipä on kuivahtanut pahasti, murenna se pienemmiksi paloiksi ja laita se sitten yöksi kannelliseen rasiaan kaurakerman kanssa jääkaappiin. Käy ravistelemassa rasiaa välillä. Kun leipä on ihan muussina, lisää mukaan hienonnettu sipuli, mausteet, muna ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi seokseksi.

Jos ostaa juuston palana, on juuston kannikka usein jo vähän kovettunut. Ehkä sen reunassa alkaa olla valkoista pintaakin. Älä kuitenkaan heitä juustoa pois, senkin voi raastaa lihapulliin.

Juustoiset lihapullat

400 g jauhelihaa

keltasipuli

voita

kuivahtanut sämpylä tai 1 dl korppujauhoja

1 dl mitä tahansa kermaa

muna

2 tl jauhelihamaustetta (tai suola + pippuri + paprikajauhe)

2 dl juustoraastetta

Silppua sipuli ihan pieneksi ja kuullota se pannulla voin kera. Turvota sitten korppujauhot tai sämpylä kermassa. Lisää sekaan jauheliha, muna ja mausteet sekä jäähtynyt sipuli. Vaivaa taikina hyvin. Lisää lopuksi joukkoon juustoraaste ja sekoita tasaiseksi.

Nyt, kun tiedät lihapullataikinaohjeet, on aika siirtyä kypsentämään lihapullat. Kaikki pullat kypsennetään samalla tavalla eli uunissa leivinpaperin päällä. Asteita tasalämmöllä suosittelen 220 ja paistoajaksi suunnilleen 20 minuuttia. Ruokahävikkiä voi nimittäin vähentää monin eri tavoin myös jo ruoanvalmistusvaiheessa.

Leivinpaperilla vuoratussa vuoassa tai uunipellillä ruoka kypsyy tasaisesti, ja lisäksi rasvatiivis ja tarttumaton paperi estää ruokaa jämähtämästä vuokaan kiinni. Näin ollen ruokaa ei mene hukkaan ja hävikki pienenee. Oletko koskaan miettinyt, että ilman leivinpaperia lusikallinen ruokaa tarttuu kiinni vuoan reunoihin ja menee hukkaan? Kuulostaa ehkä vähältä, mutta vuodessa tämä tarkoittaa Suomessa 1,3 kiloa miljoonaa kiloa ruokaa roskiin.

SAGA-merkin leivinpaperit ja -arkit on valmistettu Suomessa sertifioidusta puusta, ja niiden paperi on sekä biohajoavaa että kompostoituvaa. Vuoan vuoraaminen helpottaa tietysti myös tiskaamista, koska vuokaan jämähtänyttä ruokaa ei tarvitse jynssätä pois. Näin säästyy vettä ja tiskiainetta – sekä tietysti aikaa! Sitä ei varsinkaan kannata heittää hukkaan.

Mitä lihapullaohjetta haluaisit kokeilla ensimmäisenä? :)