KAUPALLINEN YHTEISTYÖ / SAGA

Kuvittele tilanne. Olet yksin kotona, muut saapuvat vasta tunnin kuluttua. Olet tarponut kotiin hyisessä viimassa, ja kun vilkaiset ulos, siellä on jo pimeää. Mielesi tekee lohturuokaa. Sellaista kotiruokaa, joka poistaa kaikki huolet ja murheet päästäsi. SAGA kuvioitu leivinarkki auttaa sinua valmistamaaan makaronilaatikosta hauskan peltiversion. Vai sanoisinko sydämellisen version, sillä SAGA on lanseerannut kuviolliset leivinpaperit. Nyt kaupoissa on sydämillä kuvioituja leivinarkkeja.

Leivinpaperia löytynee jossakin muodossa jokaisesta keittiöstä. Suosin arkkeja pitkän leivinpaperirullan sijaan, koska yksittäinen arkki on helppo vetäistä rullasta pois ja sen koko on sopinut kaikkiin elämäni uunipelteihin. Hellapoliisilla oli vuokaruokaviikot alkusyksystä ja mietin jo silloin, että tahdon kokeilla valmistaa liha-makaronilaatikon vuoratulla uunipellillä rasvatun vuuan sijaan. Käytön jälkeen arkin voi heittää biojätteeseen. Tiskikoneeni taisi juuri päästää helpottuneen “Jes!“-huudon takanani.

Liha-makaronilaatikko (pellillinen)

Makaronimössö:

400 g tummia makaroneja

400 g jauhelihaa

1 sipuli

kasviliemikuutio (tai fondi)

1 dl vettä

suolaa

mustapippuria

Munamaito:

2 kananmunaa

7dl (kasvi)maitoa

Pane uuni lämpiämään 200 asteeseen. Keitä makaroneja runsaassa vedessä 8 minuuttia. Siivilöi makaronit.. Hienonna sipuli. Tähän väliin on muuten hyvä vinkki. Kannattaa suojata puinen leikkuulauta leivinarkilla, ellei tahdo sipulinhajun tarttuvan siihen. Mutta takaisin ruuanlaiton pariin. Ruskista jauheliha. Jos se on kovin vähärasvaista, käytä loraus öljyä paistamiseen. Lisää kypsän jauhelihan sekaan sipulisilppu ja mausteet. Lisää 1 dl vettä ja kasviliemikuutio. Sekoittele hetki ja tarkista maku.

Vuoraa syvä(hkö) uunipelti SAGA-leivinarkilla. Valkoinenkin käy, mutta voisin vaikka vannoa, että sydänpaperin mukana ruoka maistuu himpun verran sydämellisemmältä. Ainakin siitä kiiteltiin vuolaasti. Makaronimössö, joka toimii hyvänä ruokana myös sellaisenaan, syntyy kädenkäänteessä kaatamalla kypsät makaronit jauhelihan sekaan paistinpannulle ja sekoittamalla varovasti. Tämä seos levitetään leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Vatkaa sitten munamaidon ainekset keskenään sekaisin vispilällä ja kaada munamaito pellille. Meillä puolet makaronilaatikosta peitetään ennen paistamista juustosiivuilla ja puolet ei.

Kypsennä makaronilaatikkoa 200 asteessa uunin alatasolla suunnilleen 45 minuuttia. Anna peltimakaronilaatikon jäähtyä ja vetäytyä ennen tarjoilua vartin verran, jotta maku ehtii tasaantua ja suu ei pala. Nautiskele tärkeiden tyyppien seurassa ketsupin kera! Avain taisikin juuri kääntyä lukossa. Tuntuu kuin vatsanpohjassakin kuplisi pieniä sydämiä. ♥