Pukukoodit, nuo hikikarpalot otsalle nostavat, juhlapukeutumista helpottavat pirulaiset. Hääkutsun aiheuttama riemu saa pian seurakseen minikokoisen pukeutumisstressin. Varsinkin, jos tilanne vaatekaapissa on sellainen, ettei sen sisällöllä ole juhlittu vuosiin. En ole edes varma, mitä mekkoja myin pois korona-aallon aikana tai mitkä ovat jääneet pieniksi. Sitten vaan sovittelemaan smart casual -pukukoodiin sopivaa asua. Tässä postauksessa kerron, kuinka omani lopulta rakensin. Puhutaan ensin kuitenkin hetki tuosta pukukoodien tulokkaasta.

Mitä smart casual -pukukoodi tarkoittaa naiselle?

Smart casual on samalla pukukoodina sekä suosikkini että inhokkini. Suosikki siksi, että pukukoodia määrittelevät tilaisuuden luonne ja juhlapaikka eli liikkumavaraa on paljon. Yleisesti ottaen pukukoodi on yhdistelmä rentoa ja juhlavaa, ja se antaa vapauden toteuttaa yhä rohkeammin omaa tyyliään. Tämä pukukoodi sallii hyvin persoonallisetkin pukeutujat, plussaa siitä. Inhokki tämä on  hieman samasta syystä, sillä päädyn usein pohtimaan, tulenko olemaan joko ali- tai ylipukeutunut muihin vieraisiin verrattuna. Lyhyesti kuvattuna koodi on nimittäin arkiasu, mutta astetta hienompana. Joidenkin mukaan pääsääntönä on, että pukeutuminen on siistiä ja edustavaa työpukeutumista astetta hienompaa.

Näin rakennat smart casual -häävierastyylin:

Taustaksi kerrottakoon, että häät, joihin sain kunnian osallistua avecina, järjestettiin kauniissa kartanossa sisätiloissa. Vihkiminen taas tapahtui puutarhassa. Juhlapaikka onkin hyvä huomioida pukeutumisessa mm. kenkävalinnan suhteen. Mikäs sen kamalampi tunne kuin havahtua siihen, että korkokenkien koroista alkaa olla 5cm nurmikon sisällä. Mutta palataan kenkiin kohta, kun rakennetaan smart casual -häävierastyyli pala palalta. Ensin mekkokaapille!

Maksimekko sopii asuksi, tsekkaa vain kangas ja väritys

Rakastan maksimekkojen helppoutta. Ylä- ja alaosa samassa eikä vaaraa vilautella tuulenpuuskien osuessa kohdalle. Ajessa suosin usein mustaa, hieman vajaamittaista mekkoa, mutta nyt se sai jäädä kotiin. Tuo trikoinen puuvillamaksimekko olisi juhliin liian arkinen, mutta tämä nudesävyinen, hieman kiiltävä satiininen mekko on juhlavampi. Mikään varsinainen juhlamekko tämä ei ole minun kaapissani, mutta oikeilla asusteilla tästä sai juuri sopivan smart casualin.

Valitse kengiksi mukavaa ja laukuksi kaunista, mutta juhlan henkeen sopivaa

Ei ole huono idea varmistaa juhlapaikkaa etukäteen, sillä piikkikorot nurmikolla aiheuttavat hankaluuksia. Kävely vaikeutuu korkojen upotessa maahan, mutta pahimmassa tapauksessa kengät menevät kokonaan pilalle. Siksi minun valintani olivat mekon yksityiskohtien väriset, paksukorkoiset sandaalit. Yksinkertaiset ja käytössä aika huomaamattomat. Laukun kanssa taas lähdin kimalluslinjalle. Jos olisin osallistunut puutarhajuhlaan, olisin valinnut valkoisen korilaukun. Häihin päädyin ottamaan siromman, kimaltavan laukun, jonka pieni koko on sekin juhlava. Mukaan mahtui puhelin, hotelliavain, huulirasva, laastareita ja särkylääke.

Korut ja kynnet

Vaikka älykelloni on metallinen ja enemmän korumainen kuin sporttinen, piilotin sen silti pitkähihaisen mekon hihoilla. Sen verran massiivinen se on enkä ihan pidä laukun hopeisen hohteen ja kellon ruusukultaisen sävyn liitosta. Joskus eri metallien yhdistäminen näyttää hauskalta, muttta tämä hääjuhla ei ollut sellainen tilaisuus. Siksi valitsin koruiksi hopeiset, riippuvat korvakorut hauskalla sanomalla. Huomaa yksityiskohtana ranskalainen manikyyri, joka osaltaan korostaa siistiä yleisilmettä ja nostaa kokonaisuutta arjen yläpuolelle. Myös tasainen nudelakkaus on hyvä vaihtoehto juhliin. Käytin pitkästä aikaa käytin tuoksua osana juhlatyyliä, se tuntui jotenkin viimeistelevän kaiken.

Meikki ja hiukset ja korut

Jos jalat vilkkuvat mekon halkiosta, voi seuraavaan suihkuun asti kauniisti kiiltävän pronssiseksi ihon tekevällä öljyllä silottaa säärten pintaa. Koska mekkoni oli kokonaisuutena aika näyttävä printin osalta, jättäisin voimakkaat silmä- ja huulimeikit pois tästä smart casual -tyylistä. Yksivärisen mekon kanssa olisin saattanut leikitellä hieman meikilläni. Hiuksiin minulla oli kaksi vaihtoehtoa, joista päädyin suoristettuun ponnariin. Nutturassa tuli liian tätimäinen fiilis, mutta sellainenkin tähän tyyliin sopii. Nutturan voi tehdä joko päälaelle tai elegantisti alas niskaan.

Ihania hääjuhlia ja muista ottaa paljon valokuvia muistoksi! 💒