Rakastan polkkakarkkeja. Ra-kas-tan! Niiden rouskuttelu ei tee hyvää hampaille, joten on ehkä ihan hyvä, että herkuttelen polkakarkeilla vain jouluisin. Siksi tiesin heti, mitä kokeilen tehdä, kun sain tehtäväkseni keksiä jouluaatoksi jälkiruuan. Tiesin, että joulupöytään tulee pojan tädin valmistama herkullinen piparkakun ja karamellin makuinen tuorejuustoherkku, joten ajattelin lähteä oman valintani kanssa raikkaampaan suuntaan. Samalla sain testata ensimmäistä kertaa ikinä amerikkalaisissa leivontavideoissa suosittua vaahtokarkki-riisimurokakkupohjaa.

Tämä ohje on napattu talteen vanhalta, jo ala-asteaikaiselta kirjekaveriltani, joka kehui minulle tätä maasta taivaaseen. Jos teet pienen kakun, kuten minä, puolita tämä ohje. Ohjeen raaka-aineet on laskettu suunnilleen 24cm kakkuvuualle. Oman irtopohjavuokani halkaisija taas on 20cm. Se on ostettu Martinexilta samoin kuin tuo alla olevan kuvan ihana nuolija, jossa on Muumimamman mietelause. Testaa ihmeessä tätä kakkua uudenvuodenjuhliin!

Polkakarkkikakku

Pohja:

200 g vaahtokarkkeja

50 g voita

10 dl riisimuroja

Täyte:

200 g valkosuklaata

3 dl kuohukermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

3 isoa polkatankoa rouhittuna

Leikkaa isot vaahtokarkit saksilla pienemmiksi paloiksi. Sulata voi isossa kattilassa. Käännä sitten levy pois päältä ja lisää kattilaan vaahtokarkit. Sekoittele seosta, kunnes karkit sulavat ja saat tahmean töhnän. Lisää riisimurot ja sekoita tasaiseksi massaksi. Öljyä mauttomalla öljyllä (esim. rypsiöljy) irtopohja- tai piirakkavuoka kevyesti. Öljyä myös juomalasin pohja ja painele sitten sillä riisimurotaikina vuoan pohjalle ja myös sen reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin kovettumaan ja valmista täyte.

Paloittele valkosuklaa ja sulata se esimerkiksi vesihauteessa. Jäähdytä suklaata hieman. Vatkaa sitten kerma ja tuorejuusto yhdessä oaksuksi vaahdoksi. Sekoita sula suklaa vaahtoon. Rouhi polkakarkit eli minun tapauksessani ne murskattiin raivokkaasti vasaralle toivotellen samalla vuosi 2020 hiivattiin. Sekoita desilitran verran rouhetta täytteeseen. Levitä täyte pohjan päälle ja nosta kakku jääkaappiin jähmettymään vähintään pariksi tunniksi. Koristele lopuksi pinta lopulla karkkirouheella.

Hyvää joulua ja ihanaa uutta vuotta 2021!