KAUPALLINEN YHTEISTYÖ / SPEAKLY

Äidinkieleni on suomi, jota rakastan. Rakastan lukea sitä ja rakastan kirjoittaa sitä. Jo pienenä kirjoitin tarinoita ja runoja. Opin myös lukemaan aika pienenä. Jo silloin opin, että asioita, joista on kiinnostunut, on helpompi oppia kuin sellaisia, jotka eivät inspiroi. Ala-asteella alkoi ensin englanti ja hieman myöhemmin ruotsi. Englannista tykkäsin, koska sitä kuuli kaikkialla ja se tuntui ihan helpolta. Ruotsia siedin enkä pitänyt siitä, miltä se puhuttuna kuulosti. Ymmärsin sitä kyllä ja ymmärrän edelleen, mutta puhuminen ja kirjoittaminen tökkivät.

Monet ystävistäni olivat jo yläasteella ihastuneet johonkin kieleen. Minua saksa, ranska tai italia eivät koskaan houkutelleet ottamaan itseään sivuaineiksi yläasteella tai edes lukiossa, mutta nyt loppuvuodesta pieni kärpänen pääsi puraisemaan minua. Yllätin nimittäin itsenikin ja aloin opiskella ranskaa puhelimeni avulla. Jos kielimatkani ei kiinnosta ja tulit tänne vain nappaamaan alekoodin, selaa suoraan postauksen loppuun.

Speaklyn edustaja lähetti minulle Instagramissa viestin ja kysyi, kiinnostaisiko kokeilla sovellusta. Latasin sen heti ja aloitin ilmaisen testijakson ennen kuin edustaja ehti edes aktivoida minulle vuoden käyttöoikeuden. Kielenoppimissovellus tarjoaa kahdeksaa eri kieltä. Sieltä voi valita opittavaksi joko tietyn kielen tai kielipaketin, jonka sisällä voi opiskella useampaa kieltä. En miettinyt hetkeäkään, mitä tahtoisin oppia, sillä jostakin syystä eksoottinen ranska veti puoleensa magneetin lailla.

Opiskelun toimivuuden kerrotaan perustuvan ainutlaatuiseen metodiin, jolla kieli opitaan nopeimmalla mahdollisella tavalla. Itse asiassa Speakly lupaa auttaa selviytymään tosielämän keskustelutilanteista vain muutamassa kuukaudessa. Kuulostaa hurjalta, mutta useamman viikon kokeilun jälkeen uskon siihen täysin. Kolme kuukautta yhden kielen opintoja maksaa 9€ kuussa ja teoriassa siis tässä ajassa pitäisi oppia jo selviytymään kielellä. Alle 30€ ei ole alkuunkaan paha hinta uudesta taidosta, mutta alempana tässä postauksessa on alennuskoodi, jolla saa hinnasta vielä melkein puolet pois.

Tästä postauksesta uhkaa tulla megapitkä, mutta olen niin innoissani ja toivon inspiroivani myös sinua tekemään uudenvuodenlupauksen, joka ei ole epärealistinen ja ahdistava, vaan oikeasti saavutettavissa ja todella hyödyllinen. Oma lähtötilanteeni oli siis se, että osasin sanoa ranskaksi “Bonjour!” ja muutaman muun yksittäisen sanan, jota en tosin osannut edes kirjoittaa. Kuullunymmärtämiseni oli täysin nollassa, ja hämmästelin erityisesti kielen nopeaa tempoa. Ajattelin, etten opi ranskaa koskaan. Voiko uuden kielen edes oppia netin kautta ilman opettajaa?

Valitsin opiskelutahdiksi hitaan eli 10 sanaa päivässä, jotta en rusennu heti tavoitteeni alle ja luovuta sitten pettyneenä. Moni uudenvuodenlupauskin kuulemma romuttuu siksi, että sitä aletaan toteuttaa liian kovalla tahdilla. Viikon opiskelun jälkeen päätin vaihtaa 1-2 opiskelupäivää viikossa kertauspäiviksi, joiden aikana selaan kertausosiosta sanoja, jotka olen jo oppinut. Eniten pidän harjoituksista, joissa pitää kirjoittaa lause, jonka kuulee. Samoin lauseiden kääntäminen kirjoittaen on mukavaa. Aksenttien kanssa on vaan ongelmia, kun ne ovat jotenkin päässäni vielä täysin satunnaisia eivätkä millään tavalla loogisia. Mutta kaikki aikanaan.

Toisaalta taas tehtävä, jossa on käännettävä lause päässään ranskaksi ja lausuttava se sitten sovellukselle, on kuumottava. Mutta tiedätkö mitä? Se kuumottava tehtävä opettaa niin paljon! Huomaan jo, millaisten sanojen lausuminen on minulle vaikeaa ja mitkä taas ääntyvät suussani helpommin. Hankaliakaan tehtäviä ei siis todellakaan kannata skippailla, niistä oppii melkeinpä eniten.

Tykkään erityisesti sovelluksen “oheisjutuista”, kuten kielioppiosiosta, jota selaan välillä liiankin innoissani, sekä soittolistasta, jonka kautta tutustun ranskalaisiin artisteihin Spotifyssa. Uusi biisisuositus aukeaa aina, kun on oppinut tietyn määrän uusia sanoja. Tällä hetkellä osaan niitä hieman alle 200. Mieti, jo 200 ihan uutta sanaa! Vinkkiosiossa neuvottiin muuten myös kuuntelemaan ranskaa vaikka vain taustalla passiivisesti, sillä sekin auttaa kielikorvaa kehittymään.

Alkaako kielikärpänen jo pörrätä myös sinun pääsi ympärillä? Tahtoisitko aloittaa uuden kielen tai verestää vanhoja taitoja? Speakly tarjoaa opintoja kolmelle taitotasolle, joista ensimmäinen on tämä minun valitsemani, jossa lähdetään aivan alusta. “Je m’appelles Iina.” Minun nimeni on Iina.

Viisi helppoa vinkkiäni uuden kielen oppimiseen:

 1. Päivittäinen rutiini. Opiskele uudet sanat aamiaisella tai lounaalla, kun olet vielä virkeä. Huomaan skippaavani harjoittelun helpoiten silloin, jos jätän sen iltaan. Väsyneet aivoni eivät myöskään tunnu vastaanottavan uutta tietoa enää pitkän päivän jälkeen. Älä tee liian vähän, mutta älä liikaakaan.
 2. Kertauspäivät. Jos et jaksa oppia uutta joka päivä, käytä päivittäiset 10 minuuttia edes tuttujen sanojen kertaamiseen. Ei ole sanahelinää, että kertaus on opintojen äiti.
 3. Monen opiskelutaktiikan yhdistäminen. Kuuntele, puhu ja kirjoita uutta kieltä. Mitä monipuolisemmin opiskelet, sitä monipuolisemmin opit. Vilautan vaikka Instagramin storyissani eri opiskelutapoja jossakin vaiheessa, jos aihe kiinnostaa.
 4. Kuuntelun voima. Kuuntelin ranskaksi joululauluja ennen joulua, mutta laajensin sitten myös Disney-lauluihin ja muuhun ranskalaiseen musiikkiin. Hiljalleen sitä alkaa bongailla tuttuja sanoja biiseistä ja ymmärtää laulujen merkityksiä.
 5. Hassut muistisäännöt. Suosikkikohtani! Esimerkiksi “Je peux” tarkoittaa “minä voin” ja muistan sen tasan siten, että (pakaste)herne on englanniksi “pea” ja maistuu parhaalta voin kanssa. Listaan myös tärkeimpiä verbejä muistikirjaani, koska olen aina oppinut hyvin kirjoittamalla. Tosin muistikirjassanikin saattaa hyvin olla virheitä.

Kolme kuukautta yhtä kieltä maksaa siis Speaklyssa vain 9€ kuussa ja tässä ajassa voi jo oppia selviytymään arjen perustilanteista. Toteuta kieliunelmasi nyt! Saat avuksi alekoodin, joka laskeen hintaa vielä entisestään. Valitse täällä unelmiesi kieli ja nappaa oikea alekoodi alla olevasta listasta lunastaakseni opinnot vielä edullisempaan hintaan. Opiskella voi sekä tietokoneella että puhelimella.

Näillä koodeilla saat 40% alennusta mistä tahansa Speakly-kielipaketista:

 • Englanti: IINAMOU1
 • Espanja: IINAMOU2
 • Ranska: IINAMOU3
 • Saksa: IINAMOU4
 • Italia: IINAMOU5
 • Venäjä: IINAMOU6
 • Viro: IINAMOU7
 • Suomi: IINAMOU8

Hyödyntääksesi alennuksen avaa Speakly, valitse mikä tahansa opintopaketti ja syötä alekoodi sille varattuun kenttään. Mikä kieli on valintasi?

Edit 31.1.2023: Ilmeisesti alekoodi ei olekaan lupauksista huolimatta enää voimassa. Pahoittelut. 💔