Kyllä, syksynä. Nyt on syyskuu eli syksy. Illalla on pimeää, ulkona tuoksuu kirpeältä ja öisin ei tarvitse enää sekä pitää ikkunaa auki että laittaa tuuletinta täysille. Vain toinen niistä riittää. Ollessani yksin kotona puran jätesäkeistä vaatteita, järjestelen astioita keittiön yläkaappeihin tai käyn lävitse kirjahyllyä. Yleensä kuuntelen samalla äänikirjaa. Illalla taas rentoudun katsoen Netflixiä juurikin yöpuvun topissa ja verkkareissa tai hameessa kuten näissä kuvissa. Sarjatärppejä olen jakanut jo postaustolkulla, joten tässä postauksessa on kirja- ja sarjavinkkejä sekaisin.

High Score Pelaamisen kulta-aika – Videopelidokumenttisarjassa on vain kuusi jaksoa, mutta ne ovat kaikki kultaa. Sarjassa käsitellään mm. konsolipelejä, roolipelejä, pelihalleja ja tietysti yrityksiä pelikonsoleiden takana. Huippusuosittujen ja “kaikkien” tuntemien pelien kehittäjien lisäksi haastatellaan muitakin kiinnostavia tyyppejä kuten miestä, joka hukkasi(!) luomansa suosituin LGBTQ-pelin nimeltä GayBlade. Jo sarjan alkuklippi imaisee mukaansa, mutta erityisen hauska yksityiskohta on, että  Charles Martinet eli itse Super Mario(n ääni) toimii sarjan kertojana.

Sata henkilöä – Sata ihmistä erilaisista taustoista osallistuu leikkisiin kokeisiin, joista ei mielikuvitusta puutu. Niissä tutkitaan mm. sukupuolta, onnellisuutta ja muita ihmiselämän osatekijöitä ja sitä, miten ne liittyvät toisiinsa. Koehenkilöt ovat mahdollisimman erilaisia keskenään ja juuri siksi jaksot ovat todella viihdyttäviä. Toisaalta tulin hieman surulliseksi jaksosta, jossa tutkittiin motivaatiota. Siinä osoitettiin selkeästi, kuinka kyvykkäänkin ihmisen voi lannistaa haukkumalla ja toisaalta taas kannustaa uskomattomiin suorituksiin kehumalla ja rakentamalla itsevarmuutta. Pomot, kehukaa työntekijöitänne!

Sininen huvila – Tämä luin (eli kuuntelin) Jennin suosituksesta. Okei, kirjan alku on aika rankka, sillä verisenä lattialla makaavalle äidilleen apua hakeva pieni Bruno-poika herkistää ja ahdistaa. Spoilaan juonta sen verran, että Brunolle ei käy mitään pahaa. Eva Franzin kirjassa supersuosittua Sininen huvila -blogia pitävän Beccan henkeä on uhattu blogin kommenteissa ja yhtäkkiä uhkaus yritetään toteuttaa. Loppuratkaisu yllättää, mutta mukana on oikeasta blogimaailmasta tuttuja elementtejä, kuten ilkeä trolli, joka löytyykin yllättävän läheltä.

Snowpiercer – Tästä intoilin jo aiemmin, mutta en malta olla jatkamatta hehkutusta. Sarjan ideahan oli se, että maailmanlopun tultua viimeiset henkiinjääneet kiertävät maata junan kyydissä tavoitteenaan selvitä jääkaudesta. Junan tyly luokkajako pitää huolen, että samppanjaa nautiskeleja ykkösluokka ärsyttää työläisiä, jotka pitävät kovalla työllä junan toiminnassa. Perävaunussa asustavat slummilaiset luonnollisesti suunnittelevat kapinaa. Toimintaa riittää joka jaksoon ja kappas kummaa – toinen tuotantokausi tuntuu kovin todennäköiseltä.

Laita kommenttiboksissa oma kirja- tai sarjavinkkisi jakoon tai kerro, mitä aiot katsoa tai lukea tänä syksynä! :)