TUOTE SAATU / SUOMEN SÄHKÖTUONTI OY

Itkin, kun sporttiblenderini hajosi. Se alkoi pyöriä tyhjää, savuta ja ulista. Sen tilavuus oli niin pieni, että soseutin keiton neljässä osassa. Terä taas oli muodoltaan hassu, jolloin smoothieni alaosa sekoittui, mutta marjat jäivät usein pyörimään keskenään smoothiemassan päälle, kun terien liike ei vetänyt niitä luokseen murskautumaan. Ah, miten runollista.  Blenderi oli rakas, koska käytin sitä päivittäin, mutta elämä sen kanssa oli kamalaa kikkailua. Onneksi nuo ajat ovat takana!

Meille muutti suunnilleen kuukausi sitten Braun Powerblend JB3272, jota käytän ehdottomasti eniten smoothietouhuihin. Myös lämpimät sosekeitot valmistuvat sillä näppärästi, siksi jaan nyt sekä suosikkismoothieni ohjeen että reseptin herkulliseen sosekeittoon. Myönnän kyllä, että murskaan välillä kahvipapujakin tällä laitteella, koska en omista kahvimyllyä.

Tämän tehokkaan laitteen suositushinta on 129€  ja sitä myyvät Prisma, Stockmann ja erikoisliikkeet. Enää ei tarvitse maksaa 300-400€, jotta saa blenderin, joka murskaa oikeasti kovat raaka-aineet. Muistan, kun superfoodit ja raakaruoka nousivat trendikkäiksi kymmenisen vuotta sitten ja moni väitti, että hyvä tehosekoitin maksaa aina useita satoja euroja. Ehkä siihen julistukseen ärsyyntyneenä ostelin sitten muutaman kympin sporttiblendereitä. Nyt en osaisi kuvitellakaan palaavani sellaiseen säätämiseen, tehosekoittimen käytön pitää olla helppoa!

Tässä laitteessa terän voi kiinnittää joko isoon kannuun tai pienempään mukiin. Kannun lämmönkestävä ThermoResist-lasi mahdollistaa sosekeittojen soseuttamisen kuumina toisin kuin edellinen laitteeni, joka pamahti kasvoilleni lennättäen keiton keittiön seinille. 1,5 litran kannussa valmistaa isonkin määrän syötävää kerralla ja kannun kannesta lähtee pienempi tulppa irti, minkä ansiosta nestettä voi näppärästi lisätä halutessaan esimerkiksi blendauksen aikana.

Smoothieta teen usein etätyöpäivinä vain itselleni, joten laitteen mukana tulevat 0,6 litran Smoothie2Go-mukit ovat ahkerassa käytössä. Niitä tulee kaksi kappaletta ja meillä onkin aina toinen muki pesussa. Toki voisin pienenkin smoothiemäärän tehdä lasikannussa, mutta tuntuu jotenkin pöljältä käyttää vain pientä osaa kannun tilavuudesta. Täysin opittu tapahan tämä silti on.

Kerrassaan täydellinen puolukkasmoothie

1,5 dl jäisiä puolukoita

1,5 dl jäisiä punaviinimarjoja

1 tl (inkivääri)hunajaa

banaani

1 dl paksua, maustamatonta jogurttia (paras maidoton on Yosan Greek Style)

0,5 dl kaurahiutaleita

vettä

T’ähän ei kai oikein voi jakaa muuta ohjetta, kuin että blendaa ainekset tasaiseksi smoothieksi. Tai no, sen verran vinkkaan, että hunaja kannattaa valuttaa tai lääppäistä veitsellä banaaniin kiinni, jotta se ei tartu mukin tai kannun reunaan, kuten minulla näissä kuvissa. Veden määrästä voisin myös todeta sen verran, että sen voi jättää kokonaan pois, jos tykkää smoothiestaan lusikoitavana kulhoversiona.

Maailman helpoin kurpitsakeitto

1 myskikurpitsa

1 sipuli

1 rkl kookosöljyä

1 rawit-chilipalko

1 tl punaista currytahnaa

1/2 tl valkosipulimurskaa

1/3 tl chili & lime -maustetta

1 tl raastettua inkivääriä

1 kasvisfondikuutio

4 dl vettä

0,5 tlk kookosmaitoa

Kuullota pilkottu sipuli kookosöljyssä currytahnan kera. Lisää kurpitsa, josta on poistettu siemenet, pannuille siivuina kuorineen. Lisää mukaan loput mausteet. Paista seosta pannulla 15 minuuttia tasaisesti käännellen. Lisää kasvisliemikuutio ja 4 dl vettä. Keitä hiljalleen kannen alla kunnes kurpitsat kuorineen ovat pehmenneet. Tämän voi testata halkaisemalla palan puukauhalla, kauhan pitäisi mennä kuoren lävitse vaivatta. Tähän menee suunnilleen 45minuuttia. Surauta keitto sileäksi tehosekoittimen lasikannussa, lisää kookosmaito, sekoita ja nautiskele.

Tämä sosekeitto on aivan liian tulinen jälkikasvulleni, mutta vähintäänkin täydellinen minulle. Tämän makua ei voi kuvailla, se pitää kokea. Vaikka kurpitsa epäilyttäisi raaka-aineena, tartu rohkeasti siihen kaupassa. Myskikurpitsan voi syödä kuorineen, kunhan sen pesee ja kypsentää hyvin. Hyvän kurpitsan tunnistaa siitä, että se on kiinteä ja niin sanotusti kokoonsa nähden painava. Älä muuten heitä siemeniä roskiin, ne kannattaa syödä. Kurpitsansiemenissä on tryptofaania, joka muuttuu melatoniiniksi, joka taas unihormonina takaa hyvät yöunet. Siksi kurpitsakeitto on täydellinen illallisruoka.

Kumpaa kokeilisit ensin? Smoothieta vaiko sosekeittoa? :)