Työuupumus – oireet veivät hiukset päästä (+ARVONTA)
“En jaksa tätä paskatouhua enää päivääkään. Kukaan ei arvosta sitä, mitä täällä kahdeksan tuntia päivässä teen.“
Muistan sen työpäivän kuin eilisen. Tein niihin aikaan vielä paljon käännöksiä ja olin saanut ison taulukollisen käännöksiä valmiiksi edellispäivänä. En vain kääntänyt lauseita englannista, vaan mietin, mikä herättää suomalaisen luottamuksen, mikä kuulostaa sopivan ystävälliseltä, mutta ei jenkkihenkeen lipevältä, ja millä nimellä mitäkin toimintoa olisi loogista kutsua. Olin tyytyväinen. Kunnes avasin tuon taulukon seuraavana aamuna ja huomasin, että lähes jokainen solu, jonka tekstin olin kääntänyt, oli käännetty uudelleen.
Mietit ehkä, että aika epäkohteliasta talloa jonkun varpaille ja tehdä aiheesta juttelematta vain käännökset uudelleen, mutta näin se tällä alalla usein menee. Suunnitelmat muuttuvat lennosta sata kertaa, siksi kehtaan kertoa tämän esimerkin. Sinä päivänä tuo tuttu temppu sattui vaan menemään täysin tunteisiin. Muistan, että sanoin jopa ääneen, ettei tässä ole mitään järkeä, sillä minulta valui täysin hukkaan työtunteja ja nyt meillä oli taulukko täynnä epäloogisuutta ja kirjoitusvirheitä, jotka luultavasti minä saisin vielä korjata. Purin työpäivän loppuun hammasta ja lähdin kotiin itkemään.
Eräs työuupumuksen tunnusmerkeistä on pienten asioiden tuntuminen ylitsepääsemättömiltä. Toinen on se, kun kokee, ettei saa arvostusta tai voi työpaikallaan vaikuttaa asioihin. Tuona päivänä tunsin tulleeni täysin jyrätyksi. Tunsin, että tekemäni käännöstyön arvo oli täysi nolla. Yleensä jatkoin seuraavaan työhön, mutta nyt muistan miettineeni, etten jaksa korjata enää yhtään virhettä. Aivan sama, millaista sontaa asiakkaat saavat lukea. Ei ole minun ongelmani. Työni ei ole yhtä kuin MINÄ.
Kirjoitin tuona syksynä blogiinkin siitä, miten ahdistuneena mietin viikonloppuisin sitä, miten nopeasti vapaapäivät kuluvat. Maanantai ahdisti jo perjantai-iltana, vaikka työpaikalla oli hyvä porukka ja mielekkäitä työtehtäviä. Olen aina tykännyt työstäni, mutta tuosta kesästä starttasi ajanjakso, jolloin taisin tajuamattani olla palanut loppuun. Se alkoi itkukohtauksina kesken työpäivän, jatkui selittämättömillä päänsäryillä ja huipentui siihen, että takaraivoltani alkoi lähteä hiuksia. Nuo hiukset alkoivat kasvaa takaisin jossakin vaiheessa, mutta ovat edelleen alle 10 senttisiä ja sojottavat välillä ihan miten tahtovat.
Osaamattomuuden tunne ja ajatus siitä, ettei kukaan (siltä se tuntui) arvosta minua, huipentuivat yöllisiin painajaisiin. Heräsin melkein joka yö siihen, että näin jonkun seisovan huoneessani ja liikkuvan minua kohti. Järkeni yritti huutaa, ettei makuuhuoneessani ole muita kuin minä, mutta vaikka kuinka räpyttelin ja hieroin silmiäni, näin ihmisiä, hämähäkkejä ja olentoja, jotka yrittivät koskettaa minua. Ne puhuivat ja aistin, että ne juonivat jotakin minua vastaan. Ne olivat voimakkaita, minä voimaton.
Tässä vaiheessa aloin olla niin loppu, että hakeuduin työterveyden kautta puhumaan asiasta ammattilaiselle. En tosin saanut sieltä kaipaamaani tukea: työpsykologi ohjeisti ääni väristen ottamaan rennommin ja antoi tehtäväksi mennä tahallaan myöhässä töihin laskeakseni omaa rimaani. Tuollainen neuvo tuntui lähinnä vitsiltä, joten en enää mennyt kahdelle seuraavalle tapaamiskerralle, vaan varasin ajan yksityiselle terapiaan. Siellä vyyhti alkoi hieman aueta, kunnes terapeuttini siirtyi etävastaanottoihin ja minä lopetin suhteemme. Hän oli ainoa ihminen, jolla uskalsin kertoa tilanteeni kaunistelematta ilman, että pelkäsin hänen leimaavan minut hulluksi. Hän ehti kaivella sisintäni sen verran, että uupumukseni ja stressini syyksi kruunattiin järjetön ankaruus ja ehdottomuus itseäni kohtaan. En koskaan jäänyt töistäni sairauslomalle, mutta jälkikäteen mietittynä ehkä olisi pitänyt.
Olen tehnyt lomalla töitä liian monta kertaa, mutta tänä kesänä pidin vihdoin oikeaa lomaa. En tarkistellut, miten sijaiseni hoiti työni. Palatessani töihin päätin, ettei työ saa olla minulle enää niin tärkeää. Minun ei tarvitse olla mukana kaikessa, vaan on helpotus, kun joku sanoo, että ei kutsunut minua projektiin, koska huomasi, että olen kiireinen. Tuntuu mahtavalta, kun kokoukset on nykyään kielletty keskiviikkoisin ja käännöstöille on varattu tiistaisin oma aika, jolloin kääntäjiä ei saa häiritä.
Startup-kulttuurimme alkaa onneksi muovautua sellaiseksi, jossa työntekijän hyvinvointi kiinnostaa oikeasti ja on puhdas fakta, että ihminen tarvitsee työn jälkeen lepoa. Se ole todellakaan ole ollut aina niin. En enää tee sitä virhettä, että vastaisin töiden jälkeen työpuheluihin tai laittaisin Slackiin ilmoitukset päälle.
Uskon väistäneeni täydellisen työuupumuksen viime hetkellä. Sen seurauksena menetin tukon hiuksia ja palasen itseluottamustani, mutta vain hetkellisesti. Perheeni sen sijaan joutui kärsimään kiukkuisesta ja ahdistuneesta minusta, joten en silti vähättele omaa tarinaani. Ahdistus purkautuu aina jotenkin, aina joku kärsii.
Alat ehkä miettiä, mihin arvontaan viittaan otsikossa. Ystäväni Rosanna Marila julkaisi yhdessä Liisa Valosen kanssa teoksen nimeltä Työuupumuskirja. Tutustuin Rosannaan aikanaan blogini kautta, kun hän lähetti minulle sähköpostia. Olimme molemmat vanhempainvapaalla ja hän kertoi hyvin suoraan, että jos tunnen koskaan seinien kaatuvan päälleni ja kaipaan vertaistukea tai ihan vain leikkitreffiseuraa, hänelle voi laittaa viestiä. Minä, ahdistunut äiti, joka yritin olla täydellinen, vaikka olin oikeasti kaukana siitä, taisin kirjoittaa vastausviestin saman tien. Siitä asti olemme pitäneet yhtä. Ja nyt ystäväni, tuo lahjakas toimittaja, joka oman uupumuksensa kautta päätyi lopulta vaihtamaan päivätöistä yrittäjäksi, on nyt kirjoittanut kirjan. Kirja on kuin halaus. Lämmin, hyväksyvä, auttava ja anteeksiantava.
Kirjassa on yhdeksän ihmisen tarinat siitä, miten he uupuivat töissä ja mitä heille kuuluu nykyään. Pelkillä tarinoilla ei kuitenkaan ansaita Työuupumuskirjan nimeä, vaan mukana on oikeasti apua heille, jotka ovat uupumassa tai jotka ovat uupuneen läheisiä. Kirja kertoo, miten pääsee terapiaan, mitä se maksaa, minne voi soittaa ja mitä kannattaa sanoa uupuneelle. Tämän kirjan olisin halunnut käsiini toissakesänä, suosittelen jokaista pomoa ostamaan tämän työpaikalle lounaalla ohimennen selattavaksi tai vessakopissa salaa itkiessä luettavaksi. Itse itkin kirjan aikana useammankin kerran, samaistuin varsinkin perheenäidin tarinaan siitä, miten juurikin tuollaisen hyväntahtoiset neuvot laskea rimaa voivat tuntua jopa kettuilulta.
Arvon yhden Työuupumuskirjan täällä blogissa ja kaksi Instagramissani. Voit siis osallistua halutessasi kummassakin kanavassa, jos tahdot parantaa voittomahdollisuuksiasi. Jokainen voittaja saa kirjaansa personoidun omistuskirjoituksen Rosanna Marilalta, joten palkinto on todellakin uniikki. Osallistumisaikaa on maanantaihin 31.8.2020 kello 22:00 asti. Osallistut arvontaan kommentoimalla tätä postausta jotenkin. Voit jakaa halutessasi oman tarina vaikka nimettömänä, mutta käytäthän oikeaa sähköpostiosoitettasi, sillä sitä kautta tavoittelen voittajaa.
Tasapuolisesti arpaonnea kaikille! Ja vielä kiitos, kun luit tarinani.
Edit: Voittaja on arvottu ja hänet on kontaktoitu. Onnea nimimerkki Ella!
Melissa Laitakari
Ei se unelmatyö poista uupumisen mahdollisuutta. Sama on käynyt minulle. Tai oikeammin, työ itsessään ei uuvuttanut vaan henkilöstö. Voimia sinulle kovasti.
Aannuu
❤️
Jenspa
Olisi todella mielenkiintoista lukea kirja! Itsellänikään työuupumus ei ole ainakaan kaukana.
OutiH
Oispa ihana kirja .
Jonna
Mielenkiintoinen kirja ja niin ajankohtainen. Itse painin juuri noiden asioiden äärellä, joten ehdottomasti mukana arvonnassa.
Tarja
Valitettavan tuttu aihe. Olen uupunut kerran ja jonkun kerran ollut lähellä, mutta ymmärtänyt itse stopata tilanteen. Suurin syy varmaan itsellänikin on tuo armottomuus itseä kohtaan ja se, että asettaa työn niin tärkeäksi.
Mielelläni osallistun siis arvontaan. Tästä aiheesta ei oppi ojaan kaada :) Näköjään omalle luonteelleen on vaikea tehdä mitään, mutta onneksi oppii huomaamaan, milloin on aika höllätä.
Työuupunut
Mun tarina. https://www.youtube.com/watch?v=ifoHsOYjhYg
Tuntuu että valitettavasti ei tainnut olla viimeinen burnout. Taitaa istua syvässä ne tekijät, jotka näihin asioihin vaikuttaa.. Kiitos, että jaoit tämän ja oman tarinasi myös.
Katja
Lauseesi: “Maanantai ahdisti jo perjantai-iltana, vaikka työpaikalla oli hyvä porukka ja mielekkäitä työtehtäviä.” osui jollain tasolla. En yleensä ahdistu vielä perjantaina tulevasta viikosta, vaan odotan sitä jopa innolla. Mutta välillä tuo tunne tulee, mitä olen ihmetellyt kun kuitenkin työtehtävät ovat mielekkäitä ja haluan tehdä oman osani ihmisten auttamiseen työni kautta ja koen työni tärkeäksi tässä. Työt jatkuvat kotona edelleen, joten kollegoita on ikävä, kun ei se teams ole (yllätys yllätys) sama kuin fyysinen läsnäolo. Olen miettinyt erilaisia vaihtoehtoja tilanteeseen – ehkä kirjan lukeminen ja sisäistäminen olisi yksi lisäkeino? Kiitos tarinasi jakamisesta ♥️ osallistun mielelläni arvontaan :)
Lotta
Tuttuja tunteita, mutta onneksi tähän asti ovat olleet ohimeneviä kausia. Työkirja ei olisi pahitteeksi ennaltaehkäisevässä mielessä, että osaa ajoissa lopettaa kun siltä alkaa tuntua.
Satu
Itsekin burn outin läpikäyneenä kirja kiinnostaisi todella! Toivon, että teos tarjoaisi vinkkejä siihen, miten palata kaksivuotiselta opintovapaalta takaisin töihin putoamatta uudelleen samaan kuoppaan. Paluu on edessä vasta ensi syksynä, mutta ajatus siitä ahdistaa jo nyt…
Uupunut
Istun kotisohvalla ja mietin, kuinka saada tästä päivästä kiinni niin, ettei se valu hukkaan. Mitään en jaksa, mutta turhauttaa olla tekemättä mitään.. Sairastan vaikeaa masennusta ja uupumusta. Olen ollut sairauslomalla työstäni vuoden alusta lähtien ja se jatkuu vuoden loppuun. Paloin töissäni todellakin loppuun. Työstäni jota rakastan ja mikä on ollut henkireikäni jo 10 vuoden ajan. Perheeni on kärsinyt sairaudestani jo pitkään ja se syyllisyys, mikä painaa takaraivossani, on tuskaisaa. Mutta vahva halu nousta tästä suosta ja parantua perheeni ja ennen kaikkea itseni takia, on prioriteettini numero yksi tällä hetkellä. Saada kiinni taas siitä, mikä on tärkeää ja hellittää töiden suhteen. Tästä on suunta ylöspäin, askel ja päivä kerrallaan. Jos en tänään jaksa niin huomenna sitten. Kun jaksan taas tarttua kirjaan niin toivon, että se on tämä.
Eija
Työuupumuksesta eläköitynyt entinen nuori. Sitä suren eniten, että perhe kärsi, suren suuresti.
Hannnnnna
Voi, tarpeeseen tulisi.. Mukana ollaan! :)
Kaisa
Pysäyttäviä oivalluksia, olisi mielenkiintoista päästä lukemaan kirja!
Sennu
Kiinnostaa todella paljon tämä kirja! Itse olen kärsinyt työuupumuksesta viimeisen vuoden aikana. Onneksi myönsin vihdoin jaksamiseni rajallisuuden ja hain apua. Tällä hetkellä harkinnassa on alanvaihto.
Satu
Hei,
kirja kiinostaa sisältönsä puolesta kovasti.
Osallistun arvontaan.
Hehkuvainen
Todella tärkeästä aiheesta puhut, ja tuollaiselle kirjalle on varmasti kysyntää (ikävä kyllä). Stressi ja (työ)uupumus eivät tosiaankaan ole leikin asioita, vaan pitää aina ottaa vakavasti. Melkein uskallan huokaista helpotuksesta, että taisin itse selvitä uhkaavasta työuupumuksesta säikähdyksellä (tai no vaati se töiden vaihdon, mutta en sentään mennyt ihan rikki), mutta aivan lähipiirissä on nyt juuri paha burnout-tapaus. Tuntuu hankalalta, kun ei oikein osaa toista auttaa, ehkä tuossa kirjassa olisi hyviä neuvoja siihenkin…?
Sofi
Täää liippaa niin läheltä itseäkin ja niin monen läheisen elämää.❤️ Voispa jakaa kaikille armollisuutta omaa itteä kohtaan niin työssä kuin kotona
Elli
Olen todella kiinnostunut saamaan tämän kirjan käsiini. Osallistun.
Voimia kaikille, jotka tuntevat itsensä uupuneiksi.
Suvi T
Kirja vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta. Lukisin sen todella mielelläni juuri tämänhetkisessä elämäntilanteessani.
Gingwr
Mielenkiintoiselta vaikuttava kirja.
Anni
Työuupumus on salakavala ystävä, jota ei tajua kantavansa mukanaan ennen kuin kaikki värit ovat hävinneet. Sen kanssa on ihan normaalia vastata kuulumisia kysellessä että hyvää kuuluu ja ihan sitä normaalia, kun ei tiedä mistään muusta. Kun se kaikenkattava uupumus on vain normaali tila, jolloin aivoissa on käytännössä jatkuva ylikierros, survival mode ja vittu mitä paskaa -kela pyörimässä. Ja kaikista normaaleinta on se, että yleensä työympäristö, työkaverit tai vaikkapa oma tuttavapiiri ei tajua sinun olevan uupunut koska sähän hymyilet ja jaksat ja käyt töissä.
Oma työterveyspsykologini ehdotti viime syksynä että keskustelisin esihenkilöni kanssa ja työterveyslääkäri neuvoi pitämään ensin kaikki lomat ja ylityöt pois ennen kuin voi antaa sairaslomaa. Molemmat ohjeet olivat huonoja, ja jatkoin sinnittelyä. Onneksi tuli korona, ensin etätyöt ja sitten kolmen kuukauden lomautus. Nyt alkaa näkyä jo vähän värejäkin.
Villasukka
Meillä koronakevät( ja tuleva syksy) ovat ajaneet töissä hyvin tiukalle aikataululle ja kaikki pienikin liukumamahdollisuus työpäivän sisällä, jotta kokemus oman työn hallinnasta olisi edes teoreettisesti on viety pois. Muuttuneet käytännöt ja stressi läheisten ja omasta terveydestä ovat saaneet toimimaan varsin automodella. Tiedän useamman työyhteisöstämme kahlaavan eteenpäin viimeisillä voimilla ja työ todella stressaa arkena ja vaikuttaa arkeen, kun voimavarat on käytetty jo töissä loppuun. Ehdottomasti mukana arvonnassa. Voimia kaikille!
Sassa
Mielenkiintoiselta kirjalta vaikuttaa ja ihan on kokemusta työ uupumuksesta.
J
Tämä on kuin minun viime kevään tarinani. Olin väsynyt: en nukkunut, tai jos nukuinkin, en ainakaan levännyt. Tein työni pilkulleen valtavan ahdistuksen kuristaessa kurkkuani, välillä tippa linssissä hammasta purren, mutta kaiken hoidin. Kotona räjähtelin, en jaksanut lasten kiukkukohtauksia ollenkaan, en jaksanut mitään ylimääräistä ja tiuskin vain. Minä jäin sairauslomalle. Kun viimein sain varattua ajan työterveyslääkärille, ja kun hän kuunteli minun itkunsekaista vuodatustani rauhassa, tajusin viimein, kuinka poikki oikeasti olinkaan. Olin kuukauden pois töistä ja käyn edelleen työpsykologilla purkamassa mietteitäni (hän on ihana!). Tilanne ei vieläkään ole sillä tasolla, mitä se voisi parhaimmillaan olla, oikeastaan aika kaukanakin siitä, ja olen pyöritellyt mielessäni mahdollisuutta tehdä hetken osa-aikaista työaikaa, jotta saisin lisää palautumisaikaa viikkoon ja itseni kuntoon.
Tuija
Kiinnostava ja itseäni valitettavasti koskettava aihe. Tuntuu, että nykyään työelämän vaatimukset ovat entistä suurempia ja yhä useampi ihminen uupuu paineiden alla.
Ella
Tuo kommentti yöllisistä painajaisista iski kovaa, sillä olen alkanut itse näkemään todella väkivaltaisia painajaisia melkein joka yö. Nyt vielä nosti pienen kuumeen viikko sitten. Olen alkanut miettimään, että kehoni yrittää kertoa että nykyinen työni ei sovi minulle. Tuo kirja olisi todellinen apu tähän tilanteeseen ja auttaisi pääsemään eteenpäin.
Iina M.
Onnea! Voitit Työuupumuskirjan itsellesi. Laitan sinulle kohta sähköpostia. 🙌🏼
Uupunut
Itse juurikin lopettelemassa 6kk sairauslomaa uupumuksen takia. Vähän jännittää tuleva! Onneksi on terapia apuna. Myös kirja olisi mielenkiintoista lukea.
Tanja
Näin Instassa Rosannan haastattelun ja aloin etsiä kirjasta lisätietoa ja mistä sen saisi. Aihe kiinnostaa, ihan oman itseni ja työni puolesta.
MarjaKoo
Kokemusta on, valitettavasti. Kirja kiinnostaa kovasti.
Sille
Tahtoisin todella lukea tämän! Minulla on myös huono kokemus työterveyshuollosta asian tiimoilta, mutta onneksi uusi lähiesimies oli aivan kultaa.
Laura
Mukana arvonnassa! Tulisi varmasti monelle tämä kirja tarpeeseen ja lukemisen jälkeen kirja lähtisikin bookcrossing kirjaksi! 😊
Catti
Uupua voi vaikka tykkäisikin työstään. Ja joskus ne asiat, mistä tuntee pitävänsä kuormittavat eniten ja aiheuttavat tilanteita, joissa turhautuu ja väsyy. Kiinnostava kirja ehdottomasti.
Koo
Tämä olisi mahtava kirja koko työporukalle!
Iitu
Mukana :)
Pia
Loma lähenee loppua ja on jo ahdistanut muutaman päivän. Tiedän meneväni kohti työuupumusta, olen mennyt jo kauan. En vain tiedä mitä tehdä. Haluan pois mutta taloudellisesta syystä en voi noin vain lähteä. Kirja olisi todella tarpeen.
Hj
Kirja kyllä kiinnostaisi. Työuupumus on tärkeä aihe siitä on syytä puhua.
Satu
Hieno kirjoistus. Tunnistin omat “oireeni” useasta kohtaa. Kirja löytäisi heti paikkansa työyhteisöni kahvitilasta.
kka1968
Tämä pitää kyllä lukaista!
Hanna
Itse olen ollut 10 kk nyt saikulla työuupumuksen vuoksi, edelleen ahdistaa töihin palaaminen.
Koo
Tärkeä aihe, ja tuon kirjan laitan ehdottomasti lukulistalle. Josko siitä saisi voimia ja tsemppiä elämänmuutoksen tekemiseen ennen kuin burnout on jo päällä.
Pinkki
❤
Tiina
Mukana arvonnassa! Ihan ajankohtaista luettavaa… Valitettavasti.