Menin ja ostin sitten itselleni talvilomalla puhdasveriset talvijuoksuhousut. Niken luottojuoksutrikooni ovat kyllä aika paksut verrattuna muihin juoksuhousuihin, mutta näillä pakkasilla nekään eivät suojaa tarpeeksi. Uusien housujen alle olisi siti hyvä hankkia lämpökerrasto lisälämpöä tuomaan, mutta tämä housujen paksumpi materiaali helpottaa itsessään jo vähän ulkoilua. Löysin Pro touch -merkkiset (ihan outo merkki ainakin itselleni) housut Intersportista pitkän kaivelun jälkeen. Talvijuoksuvaatteita ei juurikaan ollut harmikseni tarjolla, mutta jotakin hyvääkin sentään. Nappasin nämä nimittäin alennettuun hintaan! Näissä on onneksi heijastinnauhaakin, joten saatan välttyä heiluvan heijastimen kiinnittämiseltä takkiini. Luultavasti se silti varmuuden vuoksi hihaani päätyy, mutta näynpä ainakin kauas.

Vielä pitäisi keksiä jokin kikka, jolla kasvot voi juostessa suojata parhaiten viimalta. Paksuja hanskoja löytyy kyllä käsiä varten, lämmin pipo suojaa näppärästi otsaa sekä päätä ja kaulahuivi auttaa myös vähän, mutta esimerkiksi poskipäät uhkaavat helposti paleltua talvella, vaikka ei edes juoksisi minnekään. Parasta olisi, jos voisi juosta omassa kuplassa, jonka sisällä olisi vain vähän viileä. Valitettavasti tämä ei vaan taida olla ihan nykyajan tekniikalla mahdollista.

talvijuoksuhousut

En tiedä, kuinka paljon muut lenkkeilijät juoksevat sydäntalvella, mutta koska itse olen amatööri aiheen suhteen, keräsin hieman vinkkejä talvijuoksuun. Keräsin niitä netistä ympäriinsä ja jo kolme juttua luettuani huomasin, että ohjeistukset pyörivät paljolti muutaman tärkeän seikan ympärillä.

Vinkkejä talvijuoksuun:

  • Muista lämmitellä lihakset ennen lenkkiä. Hyvä perusohje on, että  mitä kylmempää ulkona on, sen pidemmän lämmittelyn tarvitsee. Joskus pelkkä kuuma suihku riittää, mutta ennen pidempää/rankempaa lenkkiä kannattaa tehdä kevyitä venytyksiä alavartalon lihaksille ja juosta vaikka paikallaan 5 – 10 minuuttia. Treenin jälkeen loppuverryttelyäkin tärkeämpää on siirtyä lämpimään.
  • Nesteytä ja tankkaa energiaa tarpeeksi. Koska juoksijan elimistöstä poistuu uloshengityksen mukana paljon nestettä, kun ilma on kylmää ja kuivaa, lenkille kannattaa pakata mukaan vesipullo. Siis sen lisäksi, että nesteytyksen hoitaa ennen lenkkiä. Myös energiansaanti on hyvä turvata. Kylmässä keho vaatii enemmän energiaa pysyäkseen lämpimänä, joten verensokeri laskee ja energiavarat tyhjenevät nopeammin kuin lämpimämmällä ilmalla tehdyllä vastaavalla lenkillä. Energiapatukka tai -geelipussi onkin hyvä hätävara juoksutakin taskuun.
  • Valitse oikeanlaiset juoksukengät. Hyvä uutinen on se, että enimmäkseen asfaltoiduilla teillä juokseva voi käyttää tavallisia juoksukenkiään talvellakin, kunhan vaan niiden pohja on riittävän pehmeä ja samalla joustava. Pitoa voi parantaa nastoilla. Maastossa taas on jäätä, pudonneita lehtiä, lunta ja muita “esteitä”, minkä vuoksi niille sopii parhaiten erityinen hyvän pidon takaava maastojuoksukenkä.
  • Muista hyvä ajoitus. Iltapäivällä on yleensä aamua tai myöhäistä iltaa lämpimämpää. Tuuli taas tyyntyy iltaa kohden, joten juoksuhetki kannattaa ajoittaa niin, ettei pakkanen oli kovimmillaan tai tuuli pahimmillaan.
  • Näe ja näy. Jos juokset pimeällä, pysyttele katuvalojen alueella tai hanki otsalamppu. Yhtä tärkeää kuin se, että näet itse, on se, että sinut nähdään. Muista siis tarkistaa, että juoksuvälineissäsi on heijastimia. Myös heijastinliivi on hyvä tapa olla jäämättä auton alle.
  • Pukeudu oikein. Avainsana on kerrospukeutuminen. Hyvät juoksuvaatteet siirtävät kosteuden pois iholta ja eteenpäin ulkoilmaan. Keskimmäisen vaatekerroksen tehtävä on säädellä lämpöä, uloimman taas suojata juoksijaa ulkoisilta olosuhteilta. Koska juoksiessa tulee lämmin, hyvä muistisääntö on se, että jos ovesta ulos astuttaessa olo on lämmin ja mukava, kannattaa poistaa yksi vaatekerros, jotta juoksemisesta ei tule tukalaa.
  • Palaa kotiin myötätuuleen. Vaikka hyvä juoksutakki blokkaakin tuulta, kannattaa silti suunnitella juoksureitti siten, että kotimatkalla saa nauttia vilvoittavasta myötätuulesta.

Olen viime aikoina (jopa viime kuukausina) mietiskellyt paljonkin näitä treenijuttuja ja ajattelin ensin, että niille voisi tehdä oman blogin, kun kerta Veerakin meni ja perusti erillisen liikuntablogin. Sitten koin kuitenkin pienoisen herätyksen, kun ystäväni muistutti, että kuntokuuri-postauksetkin olivat aikanaan blogissani varsin tykättyjä, joten siirsin valmiit liikuntapostaukset takaisin tämän blogin luonnoksiin. Tuskinpa liikuntajutut tuhoavat kenenkään intoa lukea blogiani, vaikka niitä täällä seassa jatkossakin tulee satunnaisesti olemaan. Tai jos tuhoavat, ei voi mitään. Helpompi tätä yhtä blogia on kuitenkin päivittää kuin kahta. :)