Jouluinen buffet-testi
Vaikka kiire painaa päälle, ehdin naputella illalla kieli vyön alla ja näppis kuolassa joulupostauksen suosikkiaiheestani eli ruuasta. Eräs joulun parhaita puolia on jouluruoka. Kinkun syömiseen piti hieman lemmikkipossujen jälkeen totutella, mutta nykyään ylikypsä kinkku, joka on melkein räjähtänyt uunissa, kuuluu joulupöytäni suosikkiruokiin. Sinappikuorrutusta on oltava runsaasti ja lihan on oltava täydellisen mureaa. Myös joululaatikoiden koostumukset ovat tärkeitä, sillä esimerkiksi porkkanalaatikkohan ei uppoa meikäläiseen, jos se on liian “klönttistä”.
Kun Ravintolakomio-ryhmä kutsui minut ja Jonnan testaamaan Paasiravintolan joululounasta, emme harkinneet kieltäytymistä hetkeäkän. Olimme juuri vertailleet perheidemme jouluperinteitä ja jutelleet siitä, miten elämässään ei ehkä koskaan maista tiettyjä jouluruokia, jos ne eivät vaan kuulu oman suvun joulypöytiin. Itse en ole esimerkiksi koskaan maistanut lipeäkalaa. Testisyömämme lounasbuffet tarjoillaan 12.12.-21.12. välisenä aikana kello 11.00-14.30 ja tuossa ajassa ehtii herkutella jo hyvin vatsansa täyteen. Uskokaa pois.
Alkuruuaksi maistelin erilaisia kaloja sekä lihoja. Suosikeiksini nousivat valkosipulisilakat sekä maukas häränlihatartar. Niiden seurana maistui perinteinen rosolli vaaleanpunaisella kastikkeella, jonka valmistuksesta meidän perheessämme taistellaan perinteisesti joka joulu. Koostumus, väri ja etikkaisuusaste eivät ole mitään leikin asioita. ;)
Pääruuaksi taitava kokki leikkasi lautaselleni kinkkua, jonka kanssa nautin kotitekoista sinappia. Kinkku oli hyvää, mutta nyt on pakko myöntää, että paahdettu kalkkunanrinta vei melkein kinkusta voiton. Se oli mureaa kuin mikä!
Jälkiruuaksi herkuttelin mm. konvehdeilla kahvin kanssa. Glögikakkukin sai täydet pisteet, vaikka olen pitänyt sitä aika yhtenä maailman kliseisimmistä jälkiruuista. Mutta niin se kai vaan on, että kliseet ovat kliseitä, koska ne toimivat. Samahan se on juustopöydän kanssa. Ei mitenkään yllättävää, mutta makuelämys räjäyttää tajunnan.
Tämän joulun ruuista, jotka siis nautin vanhempieni luona maaseudulla, odotan eniten kinkkua ja perunalaatikkoa. Koetan hiljalleen opetella itse tekemään jouluruuat, sillä jos maustettu valmislaatikko on jo tuplasti tavallista valmislaatikkoa parempaa, en uskalla edes kuvitella, kuinka herkullista joululaatikosta voi tulla, kun sen tekee alusta asti itse. Sitä on kokeiltava joskus. Lipeäkalaahan en muuten uskaltanut maistaa vieläkään, vaikka lautaselleni eksyi kyllä muutama muu uusi jouluruokatuttavuus.
Uteliaana ihmisenä kuulisin mielelläni, syödäänkö teidän perheissänne valmisruokia vai tehdäänkö joulumenu itse alusta loppuun? Entä mitkä jouluruuat ovat niitä, joista ette luopuisi mistään hinnasta? :)
Saraseeeni
Minusta tämä perinteinen suomalainen jouluruoka on aika hassua, tai siis sitä ei ole koskaan kotona tarjottu, niin en ole tottunut syömään. Ainoastaan porkkanalaatikko on tuttu meidänkin joulupöydässä, muuten on yleensä kalkkunaa (tai poroa), sieniskastiketta, uuniperunoita, mätiä, kylmäsavulohta, piirakoita jne. Ah, kuola alkaa valua pelkästä ajatuksestakin, että kohta sitä saa! Ja luonnollisesti tehdään itse. : )
MouMou
Täällä myös. Hyvältää kuulostaa! :)
Eleonoora
Juurikin sain lanttulaatikot uuniin ja porkkanalaatikoita tässä väsäilen. Joululaatikoista en luovu. Kinkku on toki myös hyvää, vaikka en sitä paljoa syö. Myös itse savustettu kala on niin nam. Tuskin maltan odottaa aattoiltaa :)
MouMou
Nyt jo? Voi nam! Tänne saa lähettää maistiaisia. :)
Kit
Hauskin osuus tässä oli tuo sinun kliseisin glögikakkusi. Mikä ihmeen glögikakku? En oo ikinä kuullukkaan :D Meillä on aina syöty taatelikakkua, joka on yksi joulun ehdottomimmista, ja tänäkin vuonna, koska olen ainoa joka sen suostuu leipomaan, on se vaan pakko saada, vaikka aika menee sen verran tiukille että taitaa jäädä leipominen aatolle tai sitten joulupäiville. Mutta kun pakko saada.
MouMou
Etkö?! Se on siis juustokakku, jonka pohjana on sen digestivemössön sijaan “jouluinen” piparimössö. Juustokerros on myös “jouluinen” ja kiilteenä yllättäen “jouluinen” glögikiille. Maista ihmeessä, jos törmäät joskus tuohon. :)
Cerp
Äiti on aiemmin tehnyt kaikki laatikot itse. Kun aikanaan muutin omilleni, äiti teki yhä laatikot, kustansin vaan ainekset itse. Mutta tänä vuonna äiti onkin sairaalassa odottamassa vaikeaa leikkausta, eikä pääse kotiin tekemään laatikoita tai järjestämään yhteistä jouluillallista. Eli tänä vuonna mennään valmislaatikoilla, vaikka eihän mikään voita äidin hartaudella tekemää imellettyä perunalaatikkoa <3 Tykkään kaikista laatikoista, mutta nyt valmislaatikkoja maistaneena tuntuu, että jouluruokailu olisi pilalla ilman Niitä Oikeita.
MouMou
Voi äiti! Voimia teille sinne. <3
MoniQ
Odotan yli kaiken Kinkkua ja sinappia yummu! odotan myöskin lohta, mutta uskon että sitä saan odottaakkin, nyt kun olen ainoa lohen syöjä.. :( Meillä laatikoista on ainoastaan perunalaatikkoa ja se ei saa olla imellettyä. kanamunia löytyy myöskin joulupöydästä. Saa nähdä ehdinkö kahvit juomaan ennen kun joutuu iltavuoroon lähtemään.
MouMou
Ei ainoaa lohensyöjää jaa syrjiä. :(
Nonna
Kyllä sitä ainakin kinkkua, riisipuuroa ja joululimppua on saatava joka joulu! Vasta viime vuosina kun jouluja on vietetty avopuolison perheen parissakin, oon maistanut kinkun päällä ollutta sinappihuntua ja ai että on muuten hyvää! :P Täksi jouluksi teen sen omien vanhempienkin kinkkuun. Ja aika paljon täällä kotosalla ostetaan valmiina, kun ei äiti jaksa enää suurelle määrälle kokkailla. Anoppilassa tehdään taas ite niin paljon kuin suinkin pystyy.
MouMou
Joululimppu on jumalten keksintöö! Mikä siinä onkin, että se on niin hyvää. :)
Nonna
Nimenomaan! Joululimpusta tekee vielä herkullisemman se ettei sitä tule syötyä kuin jouluisin. Niin harvinaista herkkua mukamas :)
MouMou
Allekirjoitan täysin. <3
E-Jossu
Meilla joulu on se juhla, jota odotetaan melkein koko vuosi. Joulun odotus omassa kodissa avIoparina trumppas myos omat haat :)
Asustellaan, kuten tiedat, brittini kanssa taalla Saarella ja vaikka ollaan perheen kanssa muutenkin asuneet ulkomailla monta vuotta niin suomalaiset perinne ruuat pysyy. Tanakin vuonna, kun juhlimme miehen kanssa kahdestaan keittiossa syntyy kinkku ja laatikot (porkkana ja lanttu jo tehty pakkaseen). Alkuruuaksi on rosollia, munia, harka ja horseradish moussea lehtitaikina kupissa, savustettua ankkaa blinilla ja mita muuta sitten keksinkaan.
Eli vaikka ollaankin ulkomailla asuttu jo yli 17 vuotta, niin suomalaiset juuret nakyvat aina jouluna :)
MouMou
SLURPS! Kuulostaa kyllä hyvältä sekoitukselta molempien joulukulttuureja. :)
Ezraa
Silloin, kun niitä laatikoita on ollut, ovat ne olleet ihan valmisruokaa. Eikä meinannu millään mennä, koska kaksi henkilöä syömässä, josta toinen (minä) ei edes pidä laatikoista:D Enkä pidä kauheasti kinkusta (muutenkaan lihasta), eli sekin meni vähän huonosti aiempina vuosina… Mutta pakkohan se oli olla perinteenä!:D Tänä vuonna sitten luovuttiin niistä ja mennään (yllättävän terveellisellä:D) kala-salaatti-linjalla. Perunasalaattia ja rosollia, äidin tekemänä, siikaa, kylmä- ja kuumasavulohta… Ja muuta jotain, sitten herkkuja, kuten luumurahkaa ja (paljon!) suklaata<3 Omnom:3
Tuosta vaaleanpunaisesta kastikkeesta, en ole ikinä pitänyt:x Tai, eihän sitä tiiä vaikka olisikin hyvää, olen maistanut vain koulussa ja siitä ei voi taata mitään:D
MouMou
Musta tuntuu, että jouluruokia on mahdoton valmistaa pientä määrää kerralla! :D
Suskiko
Siis tähän oli pakko vastata. Söin töissä eilen jouluruokaa yhdentoista aikaa aamupäivällä, eikä sitten tarvinnut muuta syödä koko päivänä. Oli NIIN hyvää ja NIIN täyttävää!
Mun suosikit on porkkanalaatikko ja lanttulaatikko, kinkku tai kalkkuna sekä graavilohirulla. En tee mitään itse paitsi yon lohirullan. Valmislaatikoihin lorautan kuohukermaa joukkoon ja laitan lisäksi niitä mausteita joita siihen kuuluu niin vielä itse lisää. Lapset eivät syö laatikoita (alle 15v molemmat) ja eikä kyl mieskään. Tänä vuonna luovutin ja sanoin että lanttulaatikko pitää saada. Luovutaan pienempäänkin pienemmästä porkkanalaatikosta. Töissä oli bataattilaatikkoa joka yllätti, oli hyvää.
Kinkku saa olla rulla, meille riittää 3 kilon kinkku. Jotain salaattia laitetaan aina ja lapsille lohkoperunoita. Ja koska me ollaan joka joulu perheen kera pelkästään(näin on ollu siitä lähtien kun ollaan tavattu miehen kanssa, muutamaa kertaa lukuunottamatta) niin voidaan syödä mitä huvittaa.
Voisin laittaa ton graavilohirullaohjeen sulle jos haluat kokeilla.?
Juu, en minäkään ole tainnut syödä kertaakaan lipeäkalaa, onnistunut välttämään sen joka sukulaisjoulupäivän :)
Riisipuuroa on saatava aattoaamuna ja itsetehtynä mantelin kera.
Olenkohan unohtanut jotain…
MouMou
Ihanan pitkä kommentti! En muistanutkaan, miten paljon tykkään kuunnella (tai “kuunnella”) muiden juttuja. :)
Tuota “kuohukermatuunausta” harrastetaan meilläkin ja se kyllä toimii kivasti. Mielelläni varastaisin myös graavilohirullaohjeen! <3
Suskiko
Jouluinen lohirulla
n. 300-400g graavi tai kylmäsavulohta
100g maustettua tuorejuustoa (katkarapu tai yrtti)
1 dl kuohukermaa
(tilliä maun mukaan, mulla jää laittamatta)
sitruunalohkoja
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita juuston joukkoon hienonnetun tillin kanssa. Levitä ohuet kalaviipaleet limittäin leivinpaperin päälle niin että ne muodostavat suorakaiteen muotoisen levyn. Levitä seos kalan päälle, kääri rullalle pitkältä sivulta ja laita pakastimeen n kahdeksi tunniksi.
Ota sulamaan hieman aikaisemmin mlloin on ruoka, leikkaa viipaileiksi ja nauti :)
MouMou
Kiitos, ihana! Josko sitä tänä vuonna saisi ujutettua uuden herkun joulupöytään. :)
Juusku
Suurin osa jouluruuista on kyl hyviä, laatikot, rosollit, kinkku ja kalat on kyllä sellaisia joista en luoupuis! Mun mielestä jouluruuissa on parasta on se, että niiden raaka-aineet on sellaisia “aitoja” kuten punajuuri, lanttu, porkkana ja erilaiset kalat.
Vaikka tykkäänkin jouluruuista älyttömästi, niin tekisi kuitenkin mieli joskus laittaa pakka sekaisin ja tehdä jouluisista raaka-aineista “seisovan” pöydän sijaan sellaisia valmiita annoksia. Alkuruuaksi voisi tehdä vaikkapa savustetusta lohesta ja hillotusta sipulista jonkun kivan alkuruuan, jonka jälkeen tarjoaisi pääruuaksi kinkkua paahdettujen juuresten ja perunatryffelipyreen kanssa jollain jouluisella kastikkeella ja jälkiruuaksi tietysti glögiä piparien ja erilaisten juustojen kanssa. Mutta ehkä tää pilais joulun tunnelman ja mässäilystä ei tulisi mitään joten parempi pysytellä noissa perinteisissä herkuissa.
Kluuvin eat&joysta sai muuten ainakin viime jouluna taivaallisen hyvää sienisalaattia, vinkvink.
MouMou
Hei, ihan samaa mieltä! Aitoja makuja todellakin. :)
Ja kiitos vinkistä! Sienisalaatti jäi kyllä kummittelemaan mieleen. <3
Juusku
Pakkasessa ois kyllä näköjään vielä tyyliin 15 litraa suppilovahveroita. Tuliskohan niistä itse tehtynä hyvä sienisalaatti?
MouMou
Tulisi! Meillä taitaa porukoilla olla aika identtinen sienitilanne. :)
Juusku
Pakastettujen sienien kanssa sienisalaattia tehdessä taitaa kyllä olla ongelmana se, että sienisalaatit taidetaan tehdä usein suolatuista sienistä jolloin tuollaisenaan pakastetut sienet eivät taida sellaisenaan toimia niin hyvin tähän tarkoitukseen :/
Onneksi niistä voi tehdä sienikastiketta, sienikeittoa ja muuta herkkua niin paljon kuin jaksaa. Niin jouluksi kuin muutenkin :)
Juusku
Saatoin ehkä konsultoida äiteä tämän asian kanssa :D
MouMou
Haha, hyvä! <3
MouMou
Niinpä! Ja sienipihvit, voi nam! Niitä voisi tehdä joulupöytään. :)
Hanna
Aijaiiii miten täydellisen näköistä ruokaa. Kuola valuu varmasti kohta pitkin näppäimistöä jos jatkan noiden katselua. :D
Meillä tehdään jouluna aina kaikki ruokalajit alusta saakka. Valmisruokia ei mielestäni ole koskaan ollut yhtäkään. Joulufiilis on vain katossa kun ruoan valmistaa itse alusta saakka. :)
Itse en luopuisi kirjolohesta, kinkusta/kalkkunasta, perinteisestä ruskeasta kastikkeesta, homejuustosavulohesta ja kesäsalaatista sitten mistään hinnasta. Lisäksi hapankorput ja juusto ovat tärkeä lisuke. (toisaalta helppo se on valita suosikki ruoat kun olen nirso jouluruokailija. laatikot, rosolli ja muut joulusalaatit ei kiinnosta. :P) Perheeseemme ei kuulu mitään tiettyä jälkiruokaa, kun enemmistö pitää suolaisesta. Kaipa se rahka silti useimmiten on ollut.
MouMou
Mikä on kesäsalaatti? Mielenkiinto heräsi heti, kun tuo kuuulostaa niin ristiriitaiselta jouluruualta! :D
Hanna
Kesäsalaatti on sekoitus pakasteherneitä, paloiteltua kurkkua ja raejuustoa. Kaikkia heitetään kulhoon kasa ja tarjoillaan kylmänä niin omnomnom. Makuelämys on taattu kun muu ruoka on kuumaa ja salaatti puolestaan kylmää. Maut tulee hyvin esiin. :) Ollut perheessä ehdoton ihan ammoisista ajoista saakka.
MouMou
En ole koskaan kuullut tuosta. Kiitos selvennyksestä! :)
r
meillä tehdään itse ja hyvää on! viime vuonna erityinen vähän uudenlainen makuelämys oli vuohenjuustoporkkanalaatikko, nam! itse en niinkään jouluruuista laatikkoja enempää perusta, ne kaikki kyllä maistuvat. vähän ollaan lähes koko perheellä niin kasvissyöjiä että kinkkua en muista meillä olleen koskaan, kun sitä vaan yksi ihminen söisi ;D
pitäisi kyllä tosiaan opetella tekemään laatikot ihan itsekin, vaikka äitin tekeminä onkin mainioita. sain viikko sitten valtavan porkkanalaatikkohimotuksen ja siihen hätään kelpasi vallan hyvin “äitien tekemä” valmisversio, että ei nekään pahoja ole! omat ykkössuosikkini löytyvät kuitenkin jälkkäriosastolta, voi ah joulutorttuja!
MouMou
Vuohenjuusto voisi kyllä nostaa porkkanalaatikon altavastaajan roolista ruokasankariksi. Täytyypä pistää harkintaan! :)
Tipitii
Oih, mikä menu <3 ootte kyllä päässy nauttimaan kunnon herkkuruoasta! :)
Meillä tehdään kotona kaikki itse, ja voin kyllä sanoa rehellisesti ettei äidin paistamaa kinkkua voita mikään. Sen pitää olla juurikin mureaa. Siihen kylkeen laatikot ja sienisalaatti, lohta…. Vaikken ole jouluihminen niin nyt kyllä odotan jo sitä ruokaa. :D
MouMou
Tuo sienisalaatti oli mulle jouluruokana uusi juttu, mutta nyt tekisi mieli vinkua sitä myös omaan joulupöytään. :)
Tipitii
Se on kyllä taivaallista, mutta pitää olla juuri oikea koostumus ja sopivan suolaista.
Herkuttelimme viikonlopuna siellä pohjoisen reissulla ja kalapöytä (ennen pihvejä, aargh mun maha!) oli kyllä loistava. Suosittelen käymään, jos siis Levillä liikkuu, PihviPirtissä syömässä.
MouMou
Voi namskis! <3
Janika
Hieman huono idea ryhtyä lukemaan postausta, joka sisältää mitä herkullisimpia kuvia jouluruuista juuri nyt, kun maha kurnii tyhjyttään. Mutta sainpas ainakin silmänruokaa ja odotan entistä kovemmin jouluaaton ihania ruokia! Parasta, mitä joulupöydästä löytyy, on äidin tekemä imelletty perunalaatikko – se sulaa suussa <3
MouMou
Ääh, sitä on siis pakko opetella tekemään itse! Onkohan se imeltäminen ihan ydinfysiikkaa? :)
nepsu
Ei ole ydinfysiikkaa! Äitini juuri opetti minua tekemään imellettyä pottulootaa, ja näin me toimimme: ensin keitetään vajaa 2 kg jauhoisia perunoita kypsiksi. Sitten perunat kuoritaan lämpimina (tämä kuumottaa sormia, mutta ainakin alkaa veri kiertämään ;)). Kun 1/3 osaa on kuorittu, lisätään 1 rkl jauhoja ja 1 rkl voita, sitten kuoritaan toinen 1/3 ja sama toistetaan. Kun loput 1/3 on kuorittu, laitetaan vielä nokare voita ja perunat survotaan pulikalla (ei mitään sähkövehkeitä!). Sitten kattila jätetään huoneenlämpöön yöksi ja aamulla lisätään (vajaa) litra punaista maitoa ja survotaan tällä kertaa sähkövatkaimella, jonka jälkeen seos kaadetaan vuokaan ja laitetaan pakastimeen. Jouluaattona vuuan voi kuorruttaa pienellä määrällä siirappia ja iskeä uuniin! Nam! :)
nepsu
Voi ei! En huomannut että alempana olikin hyvä ohje ._.
MouMou
Ei mitään! Enempi parempi. <3
MouMou
Kiitos ohjeesta, ihana! :)
Minna
Mun tietokone on kyllä suuressa vaarassa hukkua kuolaan. Ensin Jonna ja sitten sinä..=P Niin herkullisen näköisiä kuvia, että tulee nälkä vaikka olis just syöny.
Mutta kun kyselit noista jouluruuista niin minä en luopuis kinkusta ja perunalaatikosta mistään hinnasta ja perunalaatikko pitää olla itse tehtyä, 20-vuotiaasta lähtien oon sen tehny itse ja vaikkei siitä vielä ainakaan äidintekemän kaltaista ole tullut niin jatkan yrittämistä enkä kyllä suostu mihinkään valmistavaraan sen kohdalla. Porkkana- ja maksalaatikot on myös aika tärkeitä, mutta ne ostan kyllä valmiina, niitä onneks saa myös täällä Ruotsissa(suomalaisia).
MouMou
Jos osaat antaa yhtään sisäpiirin vinkkejä perunalaatikkoon, ne otettaisiin riemulla vastaan. <3
Minna
Hmm, itselläni ei ole mitään tarkkaa ohjetta mistä ilmenis kaikki ainesosien määrät sun muut, aika sormituntumalla tuon teen. Mut tokihan noita reseptejä löytyy. Muistelisin, että äiti imellytti perunalaatikon pelkällä siirapilla, mikä on nopein vaihtoehto, mutta itse tykkään imellyttää vehnäjauhoilla, vie toki aikaa ja sähköä, mutta joulu on vaan kerran vuodessa..=)
Eli ideana on siis keittää kuoritut perunat (jotkut tosin ilmeisesti keittää kuorineen) ja survoa ne, tässä vaiheessa ei kannata laittaa nestettä, koska seos löystyy.. Survoksen annetaan jäähtyä noin 60 asteeseen ja lisätään muutama rkl vehnäjauhoja, osa sekoitetaan survokseen ja loput ripotellaan pinnalle. Seos imellytetään lämpimässä paikassa muutama tunti, itse olen pitänyt uunissa 50-60 asteessa. Tärkeää tässä vaiheessa on että seos ei lämpene yli 70 asteen, silloin ilmeisesti imeltyminen lakkaa. Seos siis löystyy imeltymisen aikana ja muutaman tunnin päästä siihen lisätään vähän maitoa, suolaa ja voita ja voi myös laittaa vähän siirappia jos ei ole imeltynyt tarpeeksi. Seos laitetaan voideltuun vuokaan johon kannattaa jättää reilusti kuohumisvaraa, pinnalle laitetaan muutama iso voinokare ja halutessaan voi kai laittaa myös korppujauhoja. Sitten vaan uuniin 250 asteeseen ja vielä pitää paistaa pari kolme tuntia. Eli aikaahan tuo vie mutta on se hyvää. Ja tosiaan jos pelkästään siirapilla imellyttää niin voi skipata ton imellysvaiheen ja tehdä tavallisesta löysähköä perunamuusia jonka makeuttaa siirapilla, sit vuokaan , voit päälle ja uuniin.
Tulikohan nyt varmasti tarpeeks sekava selitys..Kysy vaan jos et jotain kohtaa käsitä..=) Jos vaan aikaa on niin suosittelen kokeilemaan..
MouMou
Kuulostaa ainakin selkeämmältä kuin se netistä löytämäni selostus. Eli kiitos! :)
Minna
Olepa hyvä! Huomasin yhden aika pahan virheen vaan tuossa.. Laatikko paistetaan siis 150 asteessa EI 250:ssä.. Voi muuten tulla kohtalaisen hyvin paistunutta laatikkoa..
MouMou
Ah, selvä juttu. Mä kyllä tykkään kaikesta kärventyneestä! :D
tintti
Meillä tehdään aika iso osa itse, vain kalat tilataan valmiina kauppahallista ja taitaa äiti ostaa pienen pussin valmiiksi soseutettua lanttua (mutta sekin nykyään vain siksi ettei ole mitään järkeä keittää niitä ensin ja soseuttaa kun itse laatikkoa ei haluta paljon kun ei se kenenkään suosikkeihin kuulu, mutta ennen sekin tehtiin alusta asti itse, mutta en koe sitäkään valmislaatikoksi).
Lemppareita on ehdottomasti traditio, että kinkku paistetaan 22. päivä illalla jolloin se on myöhään valmis ja sitä sitten tuoreeltaan syödään <3 <3 Mikä on parempaa kuin juuri uunista tullut kinkku, EI mikään! Toinen lemppari on äidin tekemät pasteijat. Ne eivät joulupöytään niinkään kuulu vaan niitä syödään pari päivää ennen joulua esim iltapalaksi, välipalaksi tai muuten vaan kun ne on niin hyviä <3
Mäkään en oo koskaan syöny lipeäkalaa :O en tiedä kyllä myöskään että uskaltaisinko enää edes :D (mikähän siinäkin on)
MouMou
Meilläkin on pasteijaperinne ennen joulua! Ymmärrän siis täysin. <3
mira
Ehdottomasti itse tehdyt jouluruuat on parempia ja niistä oon onnekkaasti päässyt joka joulu koko ikäni nauttimaan (kiitos äiti!) :D äidin itse tehtyä perunalaatikkoa ei voita mikään ja siitä en luopuisi mistään hinnasta. Tai samaisen henkilön taikomista lihapullista joulupöydässä :)
MouMou
Eikä! Jo toinen äiti, joka taitaa perunalaatikon salat. Koen jääneeni paitsi paljosta! :D
kirsi
Moi, kommentoin sulle ensimmäistä ja mahd. viimeistä kertaa. Ihastuin sun blogiin keväällä ja luin kertaheitolla melkein kaikki sun postaukset. Nyt syksyn aikana täällä meno on muuttunu aivan erilaiseksi, melkein jokaisessa kirjoituksessa on mukana yhteistyökumppani tai vastaavaa. Sama parissa muussakin blogissa, ja nyt kun todella tajusin että luen näitä kuin mainosaukeamaa sanomalehdestä, kiinnostaa nekin yhtä paljon kuin nämäkin. On oma asiasi mitä blogissasi kirjoitat, mutta on monia joita tämä rasittaa nykyblogeissa, asiat kirjoitetaan rahan/vaatteen/kokemuksen kuva silmissä. Siksi poistan tämänkin blogin lukulistaltani. Näin virallisesti kiitän “yhteisestä” matkasta ja toivotan hyvää jatkoa. :)
MouMou
:D
Tipitii
Aika dramaattinen alku tuossa kommentissa ;)
MouMou
Voi kyllä! :D
joulutonttu
Ääääh! Mulla on nälkä!! Se rosollikastike on aivan ihanaa, mutta tädin kanssa kinastellaan, että onko se vatkattua kermaa vai ei! Tietty vatkattua sanon mä!!
Muutama vko sitten testasin bataattilaatikon valmistusta ja ai että, kun oli hyvää! <3 niin ihanaa, että jää ikuisesti joulupöytään! Melkein voittaa jopa perunalaatikon!Se oli sellasta ihanaa imelää! Voi rakkaus! Voisin aina syödä jouluruokaa!! <33
Oon päättänyt että sitten kun muutan pois kotoa ja oon äiti, niin aion olla kunnon täykkäreiden bree (toivottavati tiiät) eli teen kaikki laatikot ja joulujutut aivan itse, ja muutenkaan valmisruokia ei meidän talossa näy!! :D:D
MouMou
Mitä? Siis voisiko sen tehdä vatkaamattomasta kermastakin? Ei käy! :D
HannaHoo
Mun “joulu” meni jo, kalenterin mukaan hanukka osui tänä vuonna ihan eri aikaan. Perinteiset suomalaiset jouluruoat ei ole oikein arvossaan, juuri kukaan perheestä ei niitä halua. Jouluruoiksi en laske graavi- ja savukaloja, joita meillä joulupöydässä, sen lisäksi savulammasta ja poroa, pientilalta hankittu valmiiksi savustettu kalkkuna, joka niin mureaa että hajoaa, ylensä paistan kokonaisena sisäfileen, joka marinoidaan kypsänä ohuina viipaleina, on hyvää! Lisukkeina ihan keitetyt perunat kaloille, hunajaiset uunijuurekset muille. Juustolautanen ja tryffelisuklaakakku, perinteiset jälkiruoat. Kuopus ehdotti, että voitaisko tänä jouluna korvata perinteet sushilla..Ei ehkä ihan, mutta saakoon sushinsa, pääasia että kaikilla runsaasti mieleistä ruokaa.
Itse käytin laajennetun perheen tänä vuonna Pörssin joululounasbuffasssa, joka siitä loistava, ettei jouluruoasta juuri muuta kun aavistus, kaikki olivat tyytyväisiä ja miljöö mitä parhain.
Ärsytyksenä sekä sun kuvassa että buffeteissa muutenkin, kalat syödään ensin, mieluiten vielä niin, että sillit ekana omalta lautaselta, sitten puhtaalta lautaselta muut kalat, lihat taas omaltaan, eikä tungeta samalle lautaselle sekasotkuksi. Nih!
HannaHoo
MouMou
Täytyy rehellisyyden nimissä myöntää, että olen sellainen “kokeilija” luonnoltani, että haluan aina maistaa kaikkiia ruokia yhdessä. Testailin tuollakin onnessani härkää ja lohta yhdessä. Eihän sitä koskaan muuten voisi keksiä uusia makuelämyksiä. ;)
ansa
Aivan pakko puuttua tuohon kohtaan jossa mainitset lemmikkipossut ja uunissa räjähtäneen sian samassa lauseessa. Oletin että olet suurikin eläinten ystävä, mutta näin ei kyllä missään tapauksessa taidakaan olla. Surku sinänsä, sillä bloggaajillahan olisi oiva mahdollisuus tuoda esiin vääryyksiä tässä maailmassa, esimerkiksi juuri eläinten oikeudet. Ja nimenomaan, jos niitä possuja on ollut lemmikkinä, niin eikös se olisi juurikin hyvä syy olla syömättä niitä, miksi pitää “totutella” syömään possuja jos se tuntuu vastenmieliseltä?
MouMou
Odottelinkin jo tätä. Liha on hyvää, pidän sen mausta ja syön sitä mielelläni. Eläimet ovat kivoja, en tahdo tappaa niitä, mutta ne ovat ravintoketjussa ihmisten alapuolella.
Tiedoksesi vaan, että en arvosta alkuunkaan ihmisiä, jotka ottavat asiat esille juurikin tuolla “oletin, mutta” -tyylillä. Lahjoitan vuosittain suuria summia kodittomille ja sairaille eläimille ja teen muuta hyvää niiden eteen, kun sellaisia mahdollisuuksia eteen tulee. Se, että syön välillä lihaa, ei kompensoi hyviä tekojani. Paitsi ehkä jossakin mustavalkoisessa maailmassa, mutta kun tämä meidän maailmalle ei satu sellainen olemaan.
ansa
Satuinpahan nyt kuitenkin olettamaan koska olen tässä blogissa nähnyt eläinten oikeuksiin paneutuvia postauksia (en muista tarkkaan että mitä, mutta korjaa jos olen väärässä). Ajatukseen liittyy mielestäni ristiriita; eläimet toki voivat joidenkin mielestä olla alempiarvoisia, mutta kyllä eläimet ovat KESKENÄÄN samanarvoisia. Oli sitten kyseessä lemmikkikissa tai joulupossu :) En itse arvosta ihmistä joka puhuu uunissa räjähtävästä siasta!
Ähh. No tarkoitukseni ei ollut sanoa pahasti, kommentoin vaan ehkä liian kipakkaan sävyyn, mutta jotkut asiat vain saavat näkemään punaista (nii, onhan nyt joulu, kuuluu kai asiaan :))
MouMou
No, musta se ei mene niin. Ruokaeläimet ovat asia erikseen. Ymmärrän kyllä, että aihe on arka monelle, mutta en osaa vain katsoa asiaa noin kaksijakoisesti. Pahoittelut kimpaantumisesta. :/
n
Jostain syystä nyt pitää tulla kertomaan, että minen tykkää jouluruuasta. Ihan vaan meidän (ilmeisesti) vähemmistön puolesta. Olen onnistunut välttämään jo yhteensä kolme ilmaista jouluateriaa, eilen piti työpaikalla syödä. Paras jouluruoka on suklaakonvehdit :). Okei, sienisalaatti on ihan hyvää.
MouMou
Mä tunnen yllättävän monta, jotka ovat samoilla linjoilla kanssasi. Taitavat jouluruuat jakaa mielipiteet aika tehokkaasti. :)
hanska
meillä äiti tekee aina laatikot itse ja nykyään perheeseen kuuluu myös ruoanlaittoa rakastava käly, jonka laittamaan joulupöytään meidät kutsutaan tänäkin vuonna. pitäisi varmasti alkaa kiinnostua itsekin laatikoiden teosta, kun äiti vielä voi opettaa. vaikka kasvissyöjänä en niin suunnattomasti sytykään joulupöydän kruunaavasta kinkkuhypestä eikä lanttulaatikkokaan varsinaisesti kuulu suuriin haaveitteni kohteisiin… mutta perinteistä tahtoisin pitää kiinni! itse tehdyt laatikot ja lumiukko joulupukin kuuman linjan päätteeksi :)
ja riisipuuroa……….. ja joululimppua……. paljon voita ja juustoa päälle :)
MouMou
Namnamnam! Riisipuuron olin unohtanut jo kokonaan. :) <3
stiia
Meillä (=mummu tekee) tehdään kaikki jouluruuat itse alusta asti.
Joulu on kyllä sitä aikaa kun laihtuu. Oikestaan ainoa ruoka mitä minä jouluna syön on porkkanalaatikko ja kylmäsavulohi (juu, graavi ei käy..). Konvehdeista en niinkään välitä, enkä oikeastaa mistään muustakaan makeasta. Pari päivää porkkanalaatikolla eläminen kyllä keventää kivasti mieltä ja kroppaa :D Kinkkuakaan en kasvis-kalasyöjänä syö.
Ja kaiken tämän jälkeen kehtaan mainostaa niin monesti, että mulle käy mikä vaan ruoka (mutta jos valita saa, niin… ).
MouMou
Ihan totta kyllä! Mullekin ne konvehdit ovat lähinnä sellainen pakollinen paha, kun niitä pitää jouluisin saada lahjaksi. Sukulaiset eivät vaan pyynnöistä huolimatta lakkaa antamasta rasioita. Onneksi ne voi pistää äidille edelleen! :D
Wigglytuff
Oi, rakastan jouluruokia. <3
Meidän perheessä on yleensä satsattu jouluna kinkkuun(josta minäkin tykkään sopivasti ylikypsänä – joskus on ollut niinkin mureaa että potka on tippunut pois, hups…), juustoihin, suklaaseen ja kaloihin. Pari viime joulua olen viettänyt avokin kanssa kaksistaan, ja niin toimitaan tänäkin vuonna. Ei tarvitse jotenkin stressata niin paljoa, valkata jomman kumman perheen väliltä tai "hylätä" kissoja yksin jouluksi, sekin kun tuntuu tosi vieraalta ajatukselta. Molempien jouluperinteet on olleet aika samanlaisia esim. kalojen osalta, että niihin satsataan paljon. Mautkin menee aika yhteen, sillä lähinnä lanttulaatikko maistuu ja vain sitä ostetaankin. Tein viime vuonna lanttulaatikot itse, mutta koska tykkään Saarioisten lanttulaatikosta(vähän kermalla ja voilla tuunattuna) ihan yhtä paljon, jätän tänä vuonna laatikoiden tekemisen väliin vaikka lisäaineet eivät kauheasti ainesosissa miellytä. Sienisalaatti ja punajuurisalaatti ostetaan myös valmiina. Itse teen juurikin jotain piparipohjaista juustokakkua(baileys-täytteellä), katkarapusalaattia ja konjakkisinappia, joka odottelee jo kinkkua jääkaapissa. Kinkussa ja mädissä nyt ei juuri hommaa olekaan. :)
Itse en suostuisi luopumaan Wienernougatista, kirjolohen mädistä, lanttulaatikosta, savustetusta kirjolohesta tai siitä ihanan mureasta kinkusta. :)
MouMou
Meilläkin kissat kuuluvat aika vahvasti jouluun. Ymmärrän siis täysin! <3
syömäri
yök mikä läski syöppö oot kun et tajuu ees ettei kalaa ja lihaa laiteta samalle lautaselle..
MouMou
Sellainen keskitason amatöörisarjassa painiva? Tai kenties amatööritason keskisarjassa? Mietipä sitä. :)
Nanni
Heheh, eilen ostettiin 6 kilon luomujoulukinkku uunia odottamaan.. Siitä riittää sitten mutusteltavaa kahdelle hengelle vähän pidemmäksikin aikaa… ;) Ai mikä suurudenhulluus??
MouMou
Haha! Mutta kinkku on limpun päällä ihan jumalaista. :)
Nanni
No on, ja kyllähän me tiedetään mihin me se extra kinkku lopulta piilotetaan.. No Moksun kinkkupasteijoihin!!! Enään 4 tuntia ja kinkku on valmis! <3
MouMou
JEE! Ensimmäinen erä pasteijoita tuhottiin muuten eilen… Hups! :D
Pippuri
Valtaosa jutuista tehdään kyllä alusta asti itse! Perunlaatikosta en luopuisi mistään hinnasta, ja iskän savustama lohi nyt vaan on parasta! Kinkustakaan en ihan hevillä luopuisi.. tai minulle sopisi kyllä se, etten saisi sitä enää jouluaattona joulupöydässä kunhan vaan saisin super myöhään aaton aaton iltana käyä ottamassa maistiaisen silloin, kun kinkku tulee juuri uunista! Se vaan on parasta ikinä!! :D tulipas hirveällä paatoksella kirjoitettua kinkusta :D
MouMou
Jouluruoka on sydämen asia! :D