Kahvila kotona
Korkataanpa kahviteemaviikko sitten laitetestauksella. Sain vähän aikaa sitten testikäyttöön Saecon Lavazza A Modo Mio -espressokeittimen. Jos joku ihmettelee, miksi tahdoin kokeilla laitetta, vaikka omistan jo kahvikoneen, vastaus on uteliaisuus. Tahdon aina kokeilla uutta ja erilaista, jotta tiedän, onko omaan versiooni tarjolla parempaa vaihtehtoa vai omistanko jo parhaan mahdollisen. Omasta kahvikoneestani kirjoittelen oman postauksen loppuviikosta, mutta täytyy sanoa, että oli kyllä kiva kokeilla hieman erilaista laitetta vertailumielessä. Eroja nimittäin löytyi.
Kahvi valmistetaan pienistä kahvipodeista, jotka takaavan tuoreen kahvinautinnon. Kone puhkaisee tiiviisti pakkauksen ja syöksee kuumaa vettä pakkauksen läpi, jolloin ilman ei pääse “haalistamaan” kahvin makua säilytysvaiheessa. Oma kahvikoneeni toimii samalla filosofialla, tosin sen kahvipodit eivät ole ihan näin söpöjä!:)
Tällä masiinalla on maailman helpoin valmistaa kahvia. Valittu kahvipodi tipautetaan sille tarkoitettuun lokeroon ja kahvia saa, kun painaa napista. Kahvinvalmistuksen voi toki lopettaa tähän, mutta jos mustan kahvin sijaan tekee mieli vaikkapa cappuccinoa tai lattea, ratkaisu on maidonvaahdotin. Kuumaa vesihöyryä johdetaan maitokuppiin, josta vaahdonnut maito sitten kaadetaan kahvin sekaan halutussa suhteessa. Vinkkinä muuten, että rasvaton maito vaahtoa kaikista parhaiten.
Valmis kahvi on parasta kuumana, mutta ei se viileänäkään pahaa ole. Jos kahvi ehtii kylmetä yllättävän puhelun tai kiireellisen työtehtävän aikana, sen sekaan voi kaataa lisää maitoa ja viilentää juomaa lisää jääpaloilla. Makeutta kylmään kahvijuomaan saa vaikkapa ruskealla sokerilla tai makusiirapilla.
kirahvilammas
Mä en liiemmältä välitä rasvattomasta maidosta erikoiskahvien kanssa; olen saanut jossain kahvilassa caffè latten rasvattomaan maitoon tehtynä ja se oli kuin myrkkyä. Täysmaitoa sen olla pitää. Kotioloissa tosin kelpaa kevytmaitokin. Oma kahvikone olisi kyllä ihana. Ehkä vielä joskus.
MouMou
Pitää siis valita vaahdon ja maun väliltä. Ei kompsomissina ykkösmaito?;)
Jade
Eli siis noi podit pistetään kansineen siihen lokeroon? Vai ymmärsinkö väärin :D
MouMou
Ihan tuollaisinaan kyllä. Ne tippuvat sitten rei´itettyinä tyhjennyslokeroon.:)
Jenni
Eli siis voiko tolla tehä esim. kaakaota, jos vaan laittaa ite kaakaojauheet ?
MouMou
Vastasinhan mä jo tähän?:O
sohvi
voi apua, kun alkaa tän tekstin perusteella tehdä mieli kahvia! vaikka en edes juo kahvia, tai pidä siitä :D
MouMou
Siitä se mullakin lähti!:D
Murmeli
Ööh…mikset vaahdota suoraan siihen kahvin päälle?
MouMou
Oisko se sit muka söpöä? Ei!<3
zume
ei-niin-asiaan-liittyvä kommentti, oletko koskaan käynyt pihtiputaalla?
MouMou
En tietääkseni.
Heidi
Mä olen todella rakastunut omaan mutteripannuuni, mutta kyllä tuollainenkin laite kelpaisi! Noissa kapselilaitteissa epäilyttää vaan valikoiman vähyys, tykkään siitä periaatteesta, että voin helposti vaihtaa kahvilaatua, vaikka todellisuudessa juon useimmiten Segafredoa tai Pelliniä.
MouMou
Mutteripannua pitäisi kyllä ehdottomasti kokeilla! Onko suosituksia pavunjauhatukseen, jos ei omista myllyä?:)
Heidi
Ei mullakaan mitään myllyä ole, käytän siis ihan normaalia, valmiiksi jauhettua espressoa mutteripannussani. :)
MouMou
Hmm, mitäköhän ihmettä noilla pavuilla sitten tekisi. Pitää varmaan leikkiä tehosekottimen kanssa.:)
Heidi
No voi hitsi, googletin kahvipapujen jauhamisen, ja päätin hankkia semmoisen myllyn. :D Onhan sitä pakko päästä testaamaan, onko kahvi oikeasti vieläkin parempaa vastajauhettuna. :)
MouMou
No niinpä! Vielä kun löytäisi edullisesti sellaisen kauniin vanhanaikaisen.:)
ninni
Varmasti nannaa kahvia ja muutenkin kätevä laite, mut itteeni kirpaisee aivan älyttömästi noin hurjat määrät yksittäispakkauksia. :D
MouMou
Se pakkaaminen on kyllä näiden laitteiden isoin miinus.:/
puu_missi_
Heips! Mulla on nespresso kkahvikone ja se on mun mielestä ihan paras. Nespressot ostetaan nepsressokaupasta ja se on niiiiin luksusta. Kaikki kohtelee sua siellä kuin kuninkaallista ja joka kerta tarjotaan kahvit ja keksit siellä.
Ja muutenkin tosi paljon enemmän valikoimaa :)
Nespresso – what else?
Ootko ennen harkinnut nespressooon siirtymistä? ;)
MouMou
En ole ennen kuullutkaan! Hyvä asiakaspalvelu on kyllä plussaa.:)
Saara
Poikaystävän espressokone räjähti tänään. Siinä oli kai se maitohomma tukossa. Mun mielestä se on sitä putsannu, mutta nyt kävi noin :D
MouMou
RÄJÄHTI?! Et haluaisi merkkiä paljastaa?:D
Nimim. panikoiva
Jutta
Teet näköjään cappuccinon juuri oikein päin, kahvi maitovaahdon päälle eikä toisin päin :) En tiedä onko järjestyksellä mitään merkitystä juoman makuun, mutta ulkonäkö ainakin on rutkasti nätimpi!
MouMou
Mä en kans tiedä, mutta mulla on outo fiksaatio pistää aina maito pohjalle. Ihan normaalissakin kahvissa meinaan.:)
Hanna
Mitähän noi kahvipodit mahtaa maksaa…? Mietin vaan kun laite itessään on aika hintava, ni jos noi kahvinapit maksaa siihen päälle vielä ihan tuhottomasti, ni taitais jäädä kyllä hankkimatta =/
MouMou
Amazonisaa on tätä tasoa: http://www.amazon.co.uk/Lavazza-Modo-Mio-Dolcemente-AMERICANO/dp/B002891BIG Suomalaisista paikoista ei kyllä ole hajuakaan.:/
Jenni
voiko tolla perjatteessa tehä vaikka kaakaota jos laittaa kaakaojauheen itse ?
MouMou
Se lokero on sen verran hassu, ettei jauhe taitaisi pysyä siellä.:/
Simpeli
Tääh, nyt en kyllä ymmärrä kommenttia “kahvi kaadetaan maidon päälle”. Not.
Espresso on siellä pohjalla (1/3), ja siihen kaadetaan päälle 1/3 kuumennettua maitoa ja 1/3 vaahdotettua maitoa. Tämä on cappuccino. Toi sun juomasi tällä hetkellä on periaatteessa espresso macchiato, tai jos maitoa on paljon niin latte macchiato!
Ja tämä kommentti ei sitten ole millään pahalla :)
MouMou
Apua, ehdinkö mä jo nimetäkin tuon juoman?:D Tykkään kyllä kaataa aina kahvin maidon päälle, mistä lie opittu tapa.
Simpeli
“Jutta” tuolla sen taisi cappuccinoksi mainita, elikkä siihen kommentoin!
Mutta nyt saat sitten tuon juomasi macchiatoksi nimetä, kuullostaa paljon hienommaltakin :)!
MouMou
Aah, selvä nakki! Elämä on helpompaa, kun vaan tekee ilman nimiä. Ja macchiato kuulostaa kivalta.:)
Barista
Tosiaan, vaikka pilkunviilaamiselta vaikuttaakin, niin cappuccino on espressojuoma, jossa 1/3 niin espressoa, maitoa kuin maitovaahtoakin. Cafe latte on espressojuoma, jossa maitoa on lähemmäs 2/3 ja maitovaahtoa ohut kerros päällä. Tuo sinun tekemäsi juoma on tosiaan lähempänä espresso macchiatoa (macchiato = merkattu, saanut nimensä siitä kahvin jättämästä jäljestä maitoon).
Espresso taasen on about 9 barin paineella uutettu noin 30ml:n kahvijuoma. Vaikka nuo podi-malliset keittimet ovat yllättävänkin hyviä, aivan aitoa espressoa niistä ei saa, mukiinmenevää kahvia kylläkin.
MouMou
Paineellahan nekin uutetaan, mikä siinä sitten on ero “oikeaan” espressoon?:)
Murmeli
Niin siis pakko viel tunnustaa, et mähän en tiä näistä mitään, en juo kahvia ja etenki nää erikoiskahvit ihan yököttää. Meillä on töissä Nespresso-härveli ja maitovaahdotin ja siinä ihan kyl kai tapana on laittaa eka kahvia ja sit maito päälle, mut ehkei se sit oo oikein tai tarpeeks hienostunutta. :D
MouMou
Mua aina ihmetyttää, kun kaikilla aloilla pitää tehdä tikusta asiaa. Niinkuin sillä järjestyksellä olisi oikeasti mitään väliä!:D
Jutta
Niin aiemmassa kommentissani sanoinkin, että ei kai järjestyksellä ole väliä, mutta juoman ULKONÄKÖ on nätimpi :)
MouMou
Hihi eli tärkein asia.;)
Kristiina K.
Kun mihin tahansa asiaan hurahtaa, sitä yleensä hurahtaa täysin ja sellaisen hurahtaneen ihmisen kanssa keskustelu…Toisaalta, itse elän useampaankin asiaan hurahtaneen ihmisen kanssa, että pitäisi kai tietää jo paremmin :D
Menin naimisiin kahvifriikin kanssa. Sellaisen, joka pitää kahvipäiväkirjaa ja on käynyt lukuisilla barista-kursseilla ja joka sekä paahtaa että jauhaa papunsa itse ja haaveilee koko ajan jostakin paremmasta kahvivimpeleestä. Valitettavan paljon sitä ihmeellistä knoppitietoa on tarttunut itseenkin, minuun, joka opetteli juomaan kahvia vasta 24-vuotiaana… Tosin edelleen kieltäydyn tulemasta kultakieleksi, jolle ei enää kelpaa mikä tahansa sumppi pahimmassa tuskassa. Hänelle kahvi on kulinaristinen nautinto ja vaikka se on sitä itsellenikin, kykenen myös toisinaan nauttimaan “roskaruokaakin” gourmetin sijaan, niin sanotusti. Mutta myönnän auliisti, että tahtoisin Kopi Luwakia useammin kuin siihen on “varaa”. Toistaiseksi elämäni mahtavin kahvinautinto, jumalaisen pehmeää maultaan.
Suomessa ei olla vielä edes aivan pahoja kahvihifistelyn kanssa, vaikka sitä paljon juommekin. Jokaisella isommalla kahviketjulla maailmalla tuntuu olevan omat terminsä kahvijuomille ja hassujakin juttuja näiden seurauksena tapahtuu. Italiassa ei kannata tilata esim. latte-nimellä, saat eteesi muuten lasin maitoa. (ja sitten se “tappelu” siitä, onko lungo sama asia kuin americano vai onko edellinen pitkäksi laskettu espresso ja jälkimmäinen esso+kuumaa vettä…) Ja ne pitkät katseet, jos erehdyt tilaamaan cappuccinoa aamupäivän jälkeen :D
Italialainen ja ranskalainen kahvikulttuuri on oma, ihana maailmansa :) Uusimmassa Glorian Ruoka&Viini-lehdessä oli hauska kolumni sukeltamisesta espresson maailmaan.
(tämän siitä saa, _minäkin_ päädyn turisemaan uskomattomia kahvista!)
MouMou
Tuon maitotarinan olen kuullut myös. Eli pitäisi ennen matkaa vähän selvitellä, millä termillä saa mitäkin!:D