Teemaviikko: KASVISRUOKAVIIKKO
Nyt alkaa odotettu kasvisruokateemaviikko. Aion luopua seitsemäksi vuorokaudeksi lihasta, siipikarjasta ja kalasta kokonaan. Pidän kyllä kasvisruuista, mutta suurimmaksi osaksi suosin yleensä lihaisia vaihtoehtoja. Liekö tämä tapa tullut siitä, että lukiossa se kouluruokalan kasvisvaihtoehto oli herne-maissi-paprikaa tomaattimurskassa. Nyt kaapistani löytyy mm. paljon kehuttua tummaa soijarouhetta, jota aion pitkän tauon jälkeen testailla. Tutustun myös yliopiston kasvisruokavaihtoehtoihin ja tunnustelen hieman, miltä kasvispitoisempi elämä maistuisi. Bongasin jo Ellestä valkosipuliöljyllä mastettujen uunimunakoisojen ohjeen ja ainakin sitä aion kokeilla.
Nyt siis äkkiä kommenttiboksiin parhaat kasvisruokavinkit ja -reseptit kehiin, muuten menen siitä, missä aita on matalin ja syön pinaattikeittoa koko viikon!;)
Sanni
Mun lempparikasvisresepti tulee ny!
1 1/2 tablespoons vegetable oil
1 small onion, diced
1 teaspoon minced fresh ginger root
4 cloves garlic, minced
2 potatoes, cubed
4 carrots, cubed
1 fresh jalapeno pepper, seeded and sliced
3 tablespoons ground unsalted cashews
1 (4 ounce) can tomato sauce
2 teaspoons salt
1 1/2 tablespoons curry powder
1 cup frozen green peas
1/2 green bell pepper, chopped
1/2 red bell pepper, chopped
1 cup heavy cream
1 bunch fresh cilantro for garnish
Naa on nyt englanniks ja cup mitoilla, mutta yks “cup” on vahan yli kaks desii… ja et varmaan haluu teha ees koko tota maaraa, koska tasta tulee aika paljon!
Eli ensi kokkaillaa sipulit, valkosipulit, inkivaari, ja jalapeno pannulla. Sit lisataa potut ja porkkanat ja soossi. Sit kokkaillaa nii kauan et perunat on melkein kypsii (perunoi voi vahan jo kypsentaa ennen vedessa, ni ei mee niin hirveen kauan..) Sit kaikki loput messiin ja anna kypsyy miedolla lammolla noin 10min.
Tarjoillaan esim jasminriisin kanssa. Nam!
MouMou
Ah, jalapeno on ihanaa!<3 Tämä kuulostaa hyvältä.:)
Liinu
Oi, kasvisruoka on ihanaa, nam, kasviswokki maukkailla mausteilla, (juustoinen) kasvispiirakka, ruokaisat salaatit..
MouMou
Oi, kasvispiirakka kuulostaa hyvältä!<3
Viljaada
Kasvisruoka on hei hyvääkin, sanoo ainakin tyttö, joka “joutuu” syömään kasvispöperöitä kun äiti ollut montakymmentä vuotta kasvissyöjänä (ei vegaani, syö maitotuotteita, munia yms.). Tosi hyvää on kasvismoussaka, mutta nyt ei reseptiä löydy :( Googlettamalla löytyy tietty jotan, mutta eihän ne kaikki ole yhtä hyviä ;)
MouMou
Kiitos vinkistä, sitä on kehuttu mulle aiemminkin.:)
Hebulba
Feta-juurespaistos
4 porkkanaa
(oon käyttäny isohkoja, jos ovat laihoja kantsii laittaa 6-8)
4 palsternakkaa
(oon laittanu yhen ison, joka on kooltaan suunnilleen neljän porkkanan levynen/kokonen)
1 lanttu
(oon laittanu ison puolikkaan tai kaks pientä puolikasta, ei oo löytyny kokonaista)
0,5 dl öljyä
(en tiedä mihin käyttöön, voiteluun ei mene koko määrää, eikä kannata liruttaa loppuja palojen päälle, kokeiltu on :) )
suolaa, pippuria
tuoreita tinjamin, rakuunan tai persiljan oksia
(olen silpunnut yhden ruukun persiljaa)
200 g kuutioitua fetajuustoa tai suomalaista leipäjuustoa
Lopuksi:
juoksevaa hunajaa
(toimii ilmankin)
Kuori ja paloittele juurekset isohkoiksi kuutioiksi. Voitele uunivuoka kevyesti öljyllä. Siirrä juurespalat vuokaan. :)
Mausta suolalla ja pippurilla sekä yrtinoksilla. Paahda aineksia 200-asteisessa uunissa kaikkiaan noin tunnin ajan. Lisää fetakuutiot juuresten joukkoon käännellen noin puolivälissä ja valele ruokaan lopuksi juoksevaa hunajaa.
Tarjoa feta-juurespaistosta kalkkunan, porsaanlihan tai broilerin lisäkkeenä. (toimii yksinkin!!!!)
MouMou
AAH, leipäjuustoa!:D Voisin elään sillä loppuelämäni. Kuulostaa namilta!<3
Hemu
Jee, innolla odotan mitä kaikkea keksit kokkailla! :) Miun suosikkeja ovat juurikin soijarouhe-tomaatti-kastike ja pasta, savunmakuinen tofu paistettuna hampurilaisen välissä sekä kasvispasta (pastaa, oliiveja, jalapenoja, paprikaa, kurkkua, tofua, joku tulinen kastike…) Samoin soijasuikaleet on hitsin hyviä kun ne maustaa hyvin. Mie olen kurkkinut hyviä reseptejä Vegaaniliiton sivuilta, löytyy sivupalkista kohdasta ruoka :)
T. Kasvissyöjä jo yli 7 vuoden ajan :D
MouMou
Nyt seuraa tyhmä kysymys. Onko savunmakuinen tofu jo valmiiksi sellaista vai onko siihen myynnissä jokin mauste, jolla savunmaku saadaan?:D
t. amatööri tofun kanssa
Nade
kaupoissa myydään jo valmiina savunmakuista tofua. löytyy myös erittäin hyvää marinoitua versioo :) tofu on nam!
MouMou
Kiitos tiedosta. En ala sitten itse yrittämään mitään supermaustamista!:D
Ninja
Suosittelen ehdottomasti tätä reseptiä: http://noppaz.vuodatus.net/blog/1761696/munakoisopaistos/
Itse tein tosin laiskana kokkina hiukan muokatun version. ;) “Itketin” munakoisoa aika vähän ensiksi. Sitten pilkoin sipulit ja laitoin uunivuoan pohjalle paseerattua tomaattia. Päälle ladoin munakoisot, mausteet (taisin laittaa mm. valkosipulisuolaa, pippuriseosta, mineraalisuolaa), hampunsiemeniä ja sipulia. Tämä uuniin ja oli uskomattoman hyvää! Munakoiso on ehdoton lempparini ja teen paljon uuniruokia, koska en jaksa käyttää aikaa keittiössä hirveän kauan. ;)
Kannattaa kokeilla hampunsiemeniä esim. salaatteihin! Niistä saa kivasti proteiinia & kuituja, eikä hinta ole paha Punnitse & säästä-kaupassa. Itse olen kääntynyt vegaaniksi jokin aika sitten, joten olen uusi kasvisruokaviidakossa. Ruokavalioni on osittain raakaruokaa, mutta toisaalta uunia tulee myös hyödynnettyä. Joka tapauksessa pelkkiä kasvikunnan tuotteita popsitaan ja jaksan hyvin. :) Seuraavaksi testaan pinaattikeittoa, jonka keitän soijamaidosta! Nams :)
MouMou
Hampunsiemeniä? Enpä ole kuullutkaan tuollaisista.:) Maistuvatko ne joltakin?
annika
Niillä on oma siemeninen makunsa. Niissä on runsaasti proteiinia ja niitä omega-rasvahappoja.
MouMou
Oi, kuulostaa herkulta.:)
ii
Mun suosikkikasvisruoka on yksinkertainen mutta oikein herkullinen ja täyttävä versio chili sin carnesta! Siihen tarvitsee:
– purkki chilimaustettua tomaattimurskaa
– paprika
– sipuli
– kidney- tai ruskeita papuja
Helpommillaan se on siinä (eli hienonna sipuli ja kuutioi paprika ja anna pehmetä pari minuuttia, sitten lisää pavut ja tomaattimurska ja anna lämmetä, tee kaveriksi riisiä tai pastaa), mutta oman maun ja ruuanlaittolaiskuuden mukaan siihen voi vielä lisätä esim. pari valkosipulinkynttä ja tummaa soijarouhetta.
Ps. Ja jos tykkäät muutoin syödä lihaa aterioillasi, niin tämä ruoka on silti aika kevyt ja kasvispainotteinen mutta siitä saa chili con carnen lisäämällä jauhelihan.
MouMou
Voi, tykkään!:D Eli säilytän tämän ohjeen teemaviikon jälkeenkin.;)
L.emminkäinen
Herkullista ja täyttävää, monta kertaa testattu ja aina toimii! Seurana maistuu sekä ruis että vehnäleipä.
http://nynni.sarjakuvablogit.com/2010/04/28/linssisoppa/
MouMou
Kiitos! Monta kertaa testatut ruuat ovat kyllä kivoja, kun ei ole voinut tuurilla saada hyvää.;)
Nimim. koettu on sekin ihme
iia
Heippa!
Katriinan Kasvisravintola kannattaa ehdottomasti käydä kokeilemassa, mikäli ei ole jo entuudestaan tuttu: paikka tarjoaa nimittäin kaupungin parhaat vegesyömiset, ja vieläpä opiskelijahintaan :) Paikka sijaitsee Kauppakadulla, lähellä sitä Kympin ruokakauppaa.
Ja niin, jos tykkäät punajuuresta, siitä löytyisi myös aika ihana resepti ellei kaksikin!
MouMou
No sehän on tuossa naapurissa. Miten en vain koskaan päädy sinne!:D Tällä viikolla pakotan jonkun mukaani kokeilemaan.
Ps. Punajuurireseptejä, kyllä kiitos!<3
iia
No tässä tulee mun suosikki!
2 bataattia
7 punajuurta
2 punasipulia
4 valkosipulinkynttä
1 tlk (400 g) kookosmaitoa
meiramia
merisuolaa
pippureita
Kuori ja lohko sekä bataatit että punajuuret (nää kannattaa laittaa aika pieneksi, kypsyy nimittäin kauemmin kuin bataatit…), silppua sipulit, ja kuullota kaikki ainekset voissa kattilan pohjalla. Lisää sekaan kookosmaito. Keitä ja soseuta. Sitten vain mausta mieleiseksi.
Määrät on tosi satunnaisia, niitä kannattaa sitten vaihdella omien mieltymysten mukaan :) En ole ihan varma itsekään, että miten paljon mitäkin itse tapaan laittaa, se riippuu niin jääkaapin sisällöstä…joka tapauksessa, keitto on upean värinen ja ihanan makuinen <3
MouMou
Mm, kookosmaitoa!<3 Miten en ole ajatellut, että sillä saa syvyyttä kasvisruokiin.:)
Embo
Munakoisot on namia!
Löytyyköhän tota reseptiä Ellen netistä? Kuulostaa meinaan oikein herkulliselta. :)
MouMou
Jos ei löydy, niin todennäköisesti postaan sen, kun kokeilen.:)
Essi
Jos aurajuusto on mieleen, tässä oiva pasta kastike: Sipulia, valkosipulia, paprikaa, ruokakermaa, aurajuustoa :) keitä seuraksi lempparipastaa ja nauti :P (ja sit ku “saa” taas syödä lihaa, tohon settiin lisäksi pekonia – > parasta! )
MouMou
Voi, on se ja kaapissa on puolikas pussi niitä muruja!<3 Kuinka pieneksi paprika kannattaa tappaa tuossa?
Essi
Itse olen laittanut paprikan pieneksi kuutioiksi, sipulin kanssa samaa kokoluokkaa.:)
MouMou
Okei. Eli silppuri soimaan!:)
ankva
Myö vietettiin viime viikolla kasvisruokaviikkoa :) Tai tosin, se loppu päivän etuajassa, koska miun teki mieli pizzaa :P Ruokalajeja tuli tosin vaan neljä kun niistä riitti useammalle kuin yhdelle syöntikerralle. Tykkäsin itte kaikista tekemistäni ruoista (tein ilman reseptejä omasta päästä säveltäen) mutta nää kasvispihvit oli parhaita! Ja näissä on käytetty myös sitä soijarouhetta, ohjeessa lukee vaaleaa mutta tumma käy varmaan ihan yhtä hyvin. Mie ja mies tykästyttiin näihin ihan kunnolla, joten suosittelen :) Myös muut reseptit löytyy miun blogista
http://ankkalampinen.blogspot.com/2010/09/pahkinaiset-soija-kasvispihvit.html
MouMou
Ah, en muuten miettinytkään tuota, että noista ruuista riittää pariksikin päiväksi. Se tavallaan kyllä helpottaa tätä viikkoa.:)
Riikka
Hei kuulostaa kivalta! Pitäisi itsekin syödä enemmän kasvisruokaa, mutta kun se liha on yleensä niin helppo vaihtoehto…
MouMou
Niinpä. Ja minä reppana kun vielä pidän sen maustakin.:)
ZaZa
Tätä en ole kyllä itse vielä kokeillut, mutta aion kyllä heti kun ehdin. Ei voi olla muuta kuin herkkua :-) http://www.kinuskikissa.fi/mustapekan-tomaatti-sipulipiiras
MouMou
Ah, aika hyvältä kuulostaa!:)
ella
Mielimättöni chili sin carnen pääainekset yksinkertaisimmillaan:
Sipulia ja valkosipulia
Tomaattimurskaa (ripaus sokeria mukaan!)
Kidneypapuja ja valkoisia papuja (huuhdo pois sokerinen tomaattiliemi tai suolaliemi, jos käytät purkkikamaa)
Soijarouhetta
Chiliä <3 (mieluiten tuoretta, purkkikamasta saat etikkaisen sivumaun)
Joukkoon sopii toki lisätä esim. suolaa, pippuria, kasvislientä yms. oman maun mukaan. Keitetään ja haudutetaan kunnes tuotos ei ole vetistä, vaan vahvaa ja hyvänmakuista (maut ja tulisuus tasautuvat muhitellessa) jankkia.
Nautitaan mieluiten tumman riisin kera periaatteella vähemmän riisiä enemmän soossia. Jos tekee mieli hifistellä, raikas vihersalaatti ja ruokajugurtti täydentävät annosta hienosti ja taittavat tulisuutta, mikäli chiliä on roilahtanut sapuskaan liiaksi. Chili sin Carne sopii mainiosti myös tortillatäytteeksi.
MouMou
Tän on pakko olla hyvää, kun muutkin ovat ehdottaneet!:)
Nicole
siskon kanssa joskus testailtiin punajuuri-röstejä, aivan mielettömän hyviä! En aivan tarkkaa ohjetta muista, mutta ruokala.net’stä löysin seuraavan:
punajuuriröstit:
# 400 g punajuurta
# 400 g perunaa
# 1 punasipuli
# 3 rkl vehnäjauhoa
# suolaa
# mustapippuria
# 1 kananmuna
# paistamiseen voita tai öljyä
Raasta juurekset ja sipuli. Sekoita joukkoon vehnäjauhot, suola, mustapippuri ja kananmuna. Muotoile massasta pyöreitä litteitä lettuja ja paista ne pannulla voissa molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi.
# kastike:
# 120 g smetanaa
# nippu tilliä hienonnettuna
# 1/2 sitruunan puristettu mehu
# 1/2 tl sokeria
# merisuolaa
Jos en aivan väärin muista, raastoimme sekaan myös muutaman porkkanan ja kananmunan voi tietääkseni jättää pois takinasta, nimittäin peruna sitoo jo itsessään ihan hyvin. Tämä tosin selviää vain kokeilemalla. Ja mausteitahan voi laittaa aina oman maunsa mukaan! (:
MouMou
Nam, röstit rokkaa muutenkin! Nämä ovat varmasti herkullisia.:)
Tanni
Mäkin oon innostunut tohon soijarouheeseen! Siitä saa yllättävän hyvää, kunhan muistaa maustaa kunnolla :D
Hyvä, maukas soijarouhekastike tehdään näin:
Soijarouhetta sen verran kun haluat syödä
Mausteita reippaasti: mm. paprikaa, chiliä, jauhelihamaustetta, mustapippuria
Sekoita soija + mausteet ja anna imeytyä pieneen määrään vettä n. 20min., niin että ylimääräistä vettä ei ole paljoa
Heitä seos pannulle ja lisää ruokakermaa, tomaatti-basilika-kastiketta (tai muuta tomaattisosetta), loraus soijakastiketta ja punaista pestoa pari lusikallista. Anna hautua hetki.
Tämä seos pastan päälle, lisäksi vaikka parmesanlastuja.
Voilá! Voisin syödä tota vaikka joka päivä :)
MouMou
Kiitos vinkistä! Tuon rouheen valmistamisesta oon kuullut vaikka mitä ongelmia, mutta kokeilemalla varmaankin oppii.
Heidi G.
Jes, loistava teemaviikko, sillä täällä ilmoittautuu yksi kasvisyöjä eli en syö mitään lihaa, ainoastaan maitotuotteita käytän jonkun verran. Voisin vinkata sulle mun tän kesän ehdottoman lempiruoan, sweet chili marinoitu tofusalaatti. Eli osta paketti maustamatonta kiinteää tofua, leikkaa kuutoiksi ja laita marinadiin maustumaan ainakin noin tunniksi. Sen jälkeen paista pannulla kauttaaltaan ja kippaat lämpimänä salaatin joukkoon.
Marinadin ohje:
3-4 rkl makeaa chili kastiketta
2 rkl soijakastiketta
1 rkl öljyä
2-3 valkosipulin kynttä
ripaus cayennepippuria ja sokeria
Salaattiin olen yleensä laittanut salaattia, tomaattia, kurkkua, ananasta (tuoretta, nam!) ja hernemaissipaprikaa. Suosittelen testaamaan! Lisäksi voi vääntää vaikka lohkoperunoita tai ostaa kaupasta valmiita :)
MouMou
Oh, ei paha! Kiitos tästäkin.:)
minna
Itselläni olisi vaikka miljoonia kasvisreseptejä jakaa, mutta pistän nyt ylivoimaisesti nopeimman. Tätä meillä tehdään usein viikonloppuisin, eikä lihaanimiehelläkään ole ollut asiaan valittamista :)
1 paketti fetaa (Vähän rasvaisempi on parempaa, esim. pirkan parhaat. Salaattijuustosta tulee vain paha mieli)
1/2 punasipuli
pari kourallista kirsikkatomaattia
1 pss. pakastepinaattia (miksei tietty tuorettakin)
vähän öljyä paistamiseen
mustapippuria
+ sitä pastaa
Eli kaikessa yksinkertaisuudessaan pannulla kuumennetaan hieman öljyä, silputaan sipulit pieneksi ja kuullotetaan niitä hetkinen. Sitten sekaan pakastepinaatti, jota lämmitellään kunnes se sulaa. Seuraavaksi noin 2/3 fetapaketillisesta, karkeaksi murusteltuna (saa sulaa) ja viimeisenä kirsikkatomaatit puolitettuina. Tämä “mössö” sekoitellaan keitettyyn ja valutettuun pastaan. Loput fetat muruiksi annosten pinnalle ja päälle ripaus rouhittua mustapippuria. Suolaa voit lisätä jälkeenpäin maun mukaan, mutta fetan suolaisuudesta johtuen suosittelen pientä varovaisuutta.
MouMou
Lihaanimies? Ihana sana!:D
meriem
Onnea teemaviikkoon!
Vaikka mä olen ollut kasvissyöjä jo likimain 10vuotta, niin tuo soijarouhe on asia mikä tökkii yhä edelleen. Onnistuin pitkästä aikaa saamaan siitä syömäkelvollista, kun “ruskistin” sitä sipulin kera kaalilaatikkoa varten :D Mutta onneks on muitakin vaihtoehtoja, ettei soijarouhetta ole pakko hammastapurren syödä joka päivä :D
MouMou
Ja minä kun ajattelin, että se on paras keino “selvitä” tästä!:D
Poppet
Tässäpä pari vinkkiä:
– tortillapizza. siis pizza, jonka pohjana on tortilla (mielellään joku maustettu, mutta tavallinenkin käy). tomaattikastikkeen sekaan saa laittaa vaikka chiliä tms. Itse käytin paprikajauhetta ja kaupan jotain “smoked bbq”-mausteseosta. Päälle sitten sieniä ja paprikaa, ja mitä muuta tekeekään mieli. Ei tosin liikaa, pohja on kuitenkin niin ohut.
– macaroni cheese. Ei se amerikkalainen (=makaroonia, juustoa päälle ja uuniin) vaan peri-britti. Uunivuoallinen kypsää makaronia, sekaan valkokastike, johon saa laittaa paljon juustoa sekaan (cheddar olis parasta), ja päälle tietysti myös juustoraastetta. Uunin kautta lautaselle. Tää on sentään “oikeeta” ja täyttävää ruokaa, viereen tietysti salaattia niin avot.
MouMou
Mm, juustomakaroni kuulostaa juuri niin hyvältä kuin se varmaan onkin!<3
Sonne
Kasvislasagne! Mitään yleispätevää reseptiä en tähän osaa sanoa, mutta googlettelemalla varmaan löytyy!
MouMou
Riittäisiköhän, jos vain jättäisi siitä lihan pois?:)
Pipsa
Jauhelihan voi kätevästi korvata soijarouheella. Maustaa vaan kunnolla niin hyvää tulee! Lasagnesta on muitakin versioita, esim. pinaatilla, erilaisilla juustoilla, joten reseptivaihtoehtoja löytyy.
MouMou
Mm, juustolla. Oon sellainen juustopossu, etten ihmettele, jos korvaan kaiken lihan juustolla.;)
apila
Omaan lemppari-lasagneeni pistän kerroksittain -lasagnelevyjä
-juustokastiketta
-tomaatti-soijarouhekastiketta (perusreseptiin jauhelihan tilalle 2dl kuivaa soijarouhetta, joka turvotetaan pussin kyljessä olevan ohjeen mukaan)
-n. puolikas keitetty parsakaali pilkottuna
-200-400g raejuustoa
Tomaattikastike kannattaa maustaa oikein tujusti, sillä muut ainekset miedontaa makua aika lailla. Itse laitan chiliä, paprikajauhetta, musta- ja valkopippuria, oreganoa, basilikaa, suolaa ja sokeria. Tästä tulee kyllä niin herkkua, ettet enää muuta lasagnea haluakaan! Ja ravintoarvot on enemmän kun kohdallaan! :)
MouMou
Hmm, mulla saattaa olla vielä tummasta pastasta tehtyjä lasagnelevyjä jäljelläkin!<3
Sanni
Pinaatti-pinjansiemen-feta-lasagne on paras kasvisruoka ikinä! Normaali lasagne siis, mutta jauhelihakastikkeen tilalle kastikkeeseen kuullotat sipulia ja valkosipulia, heität mukaan silputtua tuoretta pinaattia, tomaattimurskaa, suolaa, sokeria, mustapippuria ja pinjansiemeniä. Sit kun kokoat lasagnea niin murustelet vielä joka väliin vähän fetaa.
Taivaallista, eikä lihaa tuu tosiaankaan ikävä.
MouMou
Voi nam! Käytetäänkö pinjansiemenet paahtamattomina?:)
Sanni
Mä heitän ne siinä vaiheessa pannulle kun kuullotan sipuleita eli kyllä ne siinä vähän saa väriä. Eli kastikeaineet pannulle järkässä sipulit & valkosipulit, pinjat, pinaatit, tomskumurska & mausteet.
MMM.
Ja helppo kasvispikaruoka sillon ku ei jaksa värkätä on tuorepasta-juustotortellinit, ja niiden päälle joko valmis tomaattikastike tai loraus maustettua ruokakermaa ja silputtua rucolaa.
(Itehän oon kans liiankin lihansyöjä, mutta nää on niitä ruokia mitkä oon onnistu vakinaistamaan ruokalistaan:)
MouMou
Toivottavasti mullekin löydetään muutama kasvisruokasuosikki.:)<3
laura
Kandee kokeilla kans wokkeja niitä on miljoonia erilaisia. Yks hyvä on esim. isoja tuoreita herkkusieniä, paprikaa, kesäkurpitsaa ja sitten ranskankermaa päälle ja riisiä nami !
MouMou
Oi, kesäkurpitsaan tutustuinkin jo kesällä.:)
Cecilia
Kreikkalainen salaatti: kurkkua, fetaa, tomaattia, oliiveja (ei vihreitä, vaan niitä tummia violetteja), punasipulia ja päälle vähän oreganoa sekä salaattikastikkeeksi öljyä ja balsamicoa. NAM. :D
MouMou
Onko oliiveissa makueroja? Niiden kanssa olen TÄYSIN amatööri!:D
ella
Onhan niissä :) Vihreät ja perusmustat ovat melkoisen mietoja ja mauttomia, mutta esim. violetinruskeat kalamata-oliivit todella voimakkaita ja maukkaita. Kannattaa kokeilla!
MouMou
Ah, no tiedänpä nyt, mistä aloittaa niihin totuttelun.:)
Cecilia
Joo, tummissa on enemmän makua. :)
MouMou
Oon ihan pihalla näistä jutuista, mutta kaipa tässä oppii.:)
Petra
Rahkaporkkanaletut
3 kananmunaa
250g rasvatonta maitorahkaa
0,5 dl maitoa
1 iso porkkana raastettuna (tai pari pienempää=
0,5 dl tattarijauhoja (varmaan vehnäjauhot käy kans, mutta itse en syö vehnää)
0,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
Paistamiseen voita ja/tai öljyä
Sekoita kaikki ainekset ja anna taikinan turvota n. 15-30 min.
Paista paksuhkoja lettuja (vähän kun jenkkien pancakes). Nautitaan puolukkasurvoksen ja kaaliraasteen kera.
MouMou
Hmm, käyvätkö nämä makeista letuista vaikka hillon kanssa?:)
Petra
Varmaan käyvät, ja taikinaankin voi laittaa hunajaa tai sokeria jos makeutta kaipaa.
MouMou
Jes, mahtavaa!:)
Iidis
itse olen “lihaani” mutta tuo seuralainen vegehomoilija (kuten itseään kutsuu) niin olen opetellut syömään kasvispöperöitä. Ei sillä että olisin ollut mikään lihamaanikko aikasemminkaan :)
Kokkailuista lempparikseni on noussut RISOTTO. Vie hetkisen aikaa mutta on ainakin miun mielestä sen arvoinen.
7dl vettä (+kasvisliemikuutio)
2dl riisiä
hernemaissipaprika-pussi
(me laitetaan myös MAISSI-PUSSI tuon sekapussin lisäksi)
2 sipulia
mausteita, esim currya
ruskista sipuli. heitä kaikki aineksi samalle pannulle ja odota että vesi haihtuu. siinä tosiaan hiukan kestää, risotto on valmis kun kaikki vesi on haihtunut. lisää mausteita oman suun mukaan ja pistele poskeen :) toki voit pienentää määriä ellet halua syödä risottoa kovin monena päivänä.
MouMou
Tuleeko tuosta namia normiriisillä vai käytättekö sitä oikeaa, puuroutuvaa risottoriisiä?:) En ole meinaan ikinä testannut sitä.
Suvi
Kasvisruokaviikko kuulostaa mainiolta idealta! :)
Soijarouhe on tosi hankala valmistaa maistuvaksi, mutta tämä Pumpkin Jamissa julkaistu soijarouheinen versio Jamie Oliverin spaghetti bolognesesta on yksi parhaista herkuista, jota olen syönyt:
http://kurpitsamoska.livejournal.com/73066.html
Lisäksi tämä on ollut myös monen lihansyöjän mieleen :) Punaviini ja pitkä haudutusaika saa aikaan syvän ja täyteläisen maun. Suosittelen tätä ja koko Pumpkin Jamin reseptiarkistoa kovasti :)
Herkullista & mukavaa viikkoa!
MouMou
Kiitos kiitos!:) Tuo on hyvä tietää, mistä lihansyöjä pitää, sillä tämä hyppäys tuntuu aika valtavalta.
Gemma
Tarvitset:
pakastepiirakkataikina
1 pussi punaleimaraaste
1 iso porkkana
1 purkki herkkusieniä
1 iso paprika
2 dl kuohukerma
1 kpl kananmuna
Ota piirakkataikina n. tuntia ennen piirakan tekoa huoneenlämpöön sulamaan.
Raasta porkkana isoksi raasteeksi ja pilko paprika sopivan pieniksi kuutioiksi. Sekoita täytteet keskenään kulhossa ja lisää mausteita maun mukaan (esim. suola, pippuri).
Painele piirakkapohja matalaan vuokaan ja kaada täyteseos päälle ja tasoita. Levitä päälle vielä juustoraastetta koristeeksi ja voit halutessasi myös koristella päällisen tomaattisiivuilla.
Paista uunissa keskitasolla 175 asteessa 20-30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Piirakka on parhaimmillaan, kun se on vetäytynyt n. 30-60 min, tai seuraavana päivänä lämmitettynä :)
MouMou
Päätin juuri, että tähän viikkoon on pakko saada mahdutettua piirakkapäivä!<3
Gemma
P.s. Ja yllämainitun voi tehdä kasvisruokaviikon loputtua lihansyöjäversiona niin, että lisää mukaan kinkkukuutioita/ suikaleita :)
ella
Ai helkatti, ihan meinasi unohtua, kun vaahtosin chili sin carnesta! Tällä ohjeella saa aivan supernamia ruokaa: http://muffariina.blogspot.com/2008/07/kikhernecurry.html
Ohjeessa mainitut mausteet (kaneli, kardemumma, curry…) saattavat kuulostaa “hassuilta”, mutta niitä ehdottomasti kannattaa käyttää, sillä niissä piilee kyseisen ohjeen “juju”. Määriä tosin kannattaa säätää omaan makuun (esim. 1 tl currya maustoi jo koko satsin erottuvasti curryiseksi).
MouMou
Noita kikherneitä olenkin maistanut vain leivänpäällystetahnoissa ennen!:)
eliiina
Kasvikset on hyviä sanoo nimimerkki lihasta pitävä kasvissyöjä:)
Todella simppeliä kasvisruokaa on kaikenmaailman sosekeitot, jos siis keitot ylipäätään uppoaa. Kaikkein tavallisimman ja helpoimman keiton saat keittämällä porkkanaa ja perunaa kuutioina (n. kilo kumpaakin, itse laitan mutu-tuntumalla)kasvisliemikuution kera. Kun kuutiot pehmeitä, kaada suurinosa keitinvedestä pois (ei kuitenkaan lavuaariin, vaan ota talteen) ja soseuta sauvasekoittimella. Ja lisäät keitinlientä soseen joukkoon sen mukaan, että saat haluamasi paksuista keittoa. Ja mausta juustokuminalla, chilillä, valkosipulilla ja tarkista suola. Makuvariaatioita on tuhottomasti, joukkoon voi laittaa tomaattimurskaa, paprikaa tms., kookosmaitoa, “raskaampaa” keittoa saa lisäämällä koskenlaskijaa tai muuta sulatejuustoa. Kuumaa tulista keittoa ja rapeaa ruisleipää, nam!
Tummasta soijarouheesta teen useasti “lihamakaroonilaatikkoa” välimerellisellä twistillä:
Keitän rouhetta joko kasvislieminkuution tai mausteiden kanssa ja annan nesteen imeytyä rouheeseen sillä aikaa kun keitän makaronit. Sitten “ruskistan” rouheen pannulla samalla tavalla kuin jauhelihan, mukaan sipulia, valkosipulia ja mausteita. Laatikkoon makaroonien ja rouheen lisäksi oliiveja viipaloituna. Ja päälle munamaitoa ja juustoraastetta, josta tulee ihana “kuori” uunissa. Toisinaan pannulle rouheen kanssa eksyy myös porkkanaa pieninä kuutioina tai paprikaa. Myös fetajuusto ja aurinkokuivattu tomaatti toimii hyvin rouheen ja makaroonin joukossa:) Ja raikasta salaatti lautaselle ja vähän ketsuppia;)
MouMou
Meinasin mokata jo tämän viikon käyttämällä lihaliemikuutota, mutta onneksi luin tämän ja tajusin, että kauppareissuhan se on edessä!:D
Mary
Tofusta saat aikaan vaikka mitä! Maustamattomia, mutta helpoiten pääset kokeilemalla marinoitua tofua. Yksi “pihvimäisistä” suosikeista eli mistä mieskin tykkää on:
Tofu-schnitzelit
4 annosta
1 dl makeaa thai-chilikastiketta
1 dl korppujauhoja
2 rkl seesaminsiemeniä
2 tl intialaista mausteseosta
0,5 tl paprikajauhetta
2 pakettia (à 270 g) kiinteää tofua
öljyä paistamiseen
Kaada chilikastike laakealle lautaselle. Sekoita toisella lautasella korppujauhot, seesaminsiemet ja mausteet. Leikkaa kumpikin tofupala vaakasuunnassa neljäksi ohueksi “pihviksi”. Kasta pihvit ensin molemmin puolin chilikastikkeeseen, sen jälkeen maustettuun korppujauhoon. Paista öljyssä keskilämmöllä kullanruskeiksi. Tarjoa makean thai-chilikastikkeen, lohkoperunoiden ja salaatin kanssa.
Ja erilaiset wokit, missä kanan tilalla on tofukuutioita, on lemppareita! Jos teet maustamattomasta ainesosasta, niin tärkeintä kasvisruuissa on maustaa ruoka kunnolla! Muuten se soijarouhe on… kuivaa rouhetta :D
MouMou
Hmm, miten tuo tofu käyttäytyy pannulla? Onko se kokonaan kiinteää vai sulaako se hieman, kuten juustot? Että mä olen amatööri!:D
annika
Kommentoin nyt täällä vähän myöhässä kaikkea, mutta sanompa nyt kun aloitin. :) Tofu siis on kiinteää, eikä sula missään olosuhteissa. On erikseen soijajuustoja (“Cheezly”), jotka sitten sulavat kuin tavallinen juusto.
MouMou
Ja jälleen aivan uutta tietoa. Tämä helpottaa kokkausyrityksiäni.:)
Daphnion
Tässä meikäläisen versio kasvissosekeitosta :) http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/130955/Punainen%20kasvissosekeitto
MouMou
Ihana väri, todella herkullinen!:)
Pam
Minä olen niin huono tekemään kasvisruokia, että taidan kopioida kaikki saamasi hyvät reseptit!:D Mukavaa kasvisviikkoa!
MouMou
Kannattaa ehdottomasti hyödyntää tämä reseptiarkisto!<3
milt
Superhelppo, nopea ja herkullinen Kiinakeitto(kaverin keksimä nimi) maistuu tällaiselle lihasta tykkäävällekin.
Tarvitsen vain:
1 säilyketölkki Pirkka Aasia Wok-Mix vihanneksia
1 pussi nuudeleita
1 kasvisliemikuutio
Valuta ensin vihanneksista vesi, ja paista niitä hieman pannulla kasvirasvalevitteen kera. Sitten heitä kasvikset kattilaan, perään vielä 5 dl-1 l vettä sekä kasvisliemikuutio ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Sen lälkeen lisää nuudelit, ja niiden mukana tulevat maustepussit. Keitto on valmista alle 10 minuutissa ja se on herkullista!
Itse syön tätä viikoittain koska pidän ruuista, jotka on älyttömän helppo valmistaa :) Ja kannattaa tutustua yliopiston kasvisruokavaihtoehtoihin. Itsekin Jyväskylän yliopistolla valitsen juuri sen kasvisvaihtoehdon koska ovat usein herkullisemman näköisiä kuin lihamössöt ja -kastikkeet :D
MouMou
Ajattelin tänään kokeilla yliopistolla kasvisruokavaihtoehtoa. Aiemmin olen sortunut siihen pinaattikeittopäivinä ja pari kertaa muutenkin.:)
Laura
Tein tossa just pari päivää sitte ihan mahtavaa lasagnea, jossa korvasin soijarouheen lihalla, kasvissyöjä kun olen.
Liotin sitä soijarouhetta tietty kiehuvassa vedessä mutta sitä ennen nakkasin sinne reippaasti grillimaustetta ja suolaa ja rypsiöljyä jonka ansiosta siitä tulee semmosta “rasvasta” niinku jauhelihasta.
Ton soijarouheen lisäks laitoin siihen tomaattikastikkeeseen paljon oikeita tomaatteja pilkottuna, jonku verran ketsuppia, Valion kolmen sipulin kermaa ja sitte kaiken maailman mausteita, esim mustapippuria ja oreganoa.
Juustokastikkeen tein niinku valkokastikkeen eli ensin about 4rkl voita ja desi jauhoja sekasin kuumassa kattilassa ja sitte vähitellen lisätään 5dl maitoa ja sitte perään vielä yks paketti (200g) koskenlaskija-sulatejuustoa ja vähän suolaa.
Sitte puolet tomaattikastikkeesta vuokaan ja levyjä päälle ja puolet juustokastikkeesta ja taas levyt ja loput tomaattikastikkeesta ja levyjä ja sitte vielä loppu juustokastike siihen päälle ja juustoraastetta jos haluaa ja 200-asteiseen uuniin 40 minuutiks niin namnam:)Oon ihan varma että kukaan lihansyöjä ei erota tosta että siinä on soijarouhetta eikä jauhelihaa!
Laura
tohon ihan ensimmäiseen lauseeseen: siis lihan soijarouheella:D hyvä minä!
MouMou
:D
MouMou
Mm, sehän pitää sitten koettaa. Olen joskus korvannut puolet jauhelihasta soijarouheella ja silloin huijauksen paljasti vain koostumus.:)
Kupla
Mainio idea tämä teema! Tässä herkkuresepti, joka vie kielen mennessän. Palanpainikkeeksi suosittelen täyteläistä punkkua :) Niin, ja tämän teko vie tovin, mutta on ehdottomasti vaivan arvoista. Bonuksena vielä mainittakoon linssien hyvät ravintoarvot, Ekolosta niitä saa luomuna, joten sen kautta hellan ääreen!
http://tomaatit.vuodatus.net/blog/2300343/linssilasagne/
MouMou
Oh, juuri katsoin, että yliopistolla on tänään kasvislasagnea! Tuli himo!:)
Cathy
Tätä ei vielä vinkeissä näkynyt, joten tässä erittäin hyvä ja helppo resepti, jonka jaoin juuri omassa blogissani.
http://cat-cathysnews.blogspot.com/
Pilkotaan suuri sipuli kapeiksi siivuiksi ja kuullotetaan öljyssä. Pilkotaan kaksi tuoretta punajuurta tikuiksi ja lisätään sipulien sekaan ennen kuin sipulit ovat kypsiä ja lisätään hiukan öljyä. Haudutetaan kannen alla n. 15 min tai kunnes punajuuret ovat oman maun mukaan sopivan rapsakoita. Rakenne on parempi, jos et kypsennä punajuuria ihan pehmeiksi. Maustetaan mustapippurilla sekä viherpippurilla. Lopuksi sekoitetaan vielä noin kolme ruokalusikallista ruohosipulituorejuustoa. Tämän kanssa sopii penne-pasta, jonka voi tarjoilla erikseen tai kasviksiin sekoitettuna. En lisää tähän ollenkaan suolaa, koska punajuuri on itsessään niin maukas.
MouMou
Oi, sipulia ja juustoa! Kyllä maistuisi.:)