MAINOS / VISIT SOMERO

Mikä yhdistää Eino Nurmiston, Kaari Utrion ja Rauli “Badding” Somerjoen? Tietysti Somero. Pääsin lehdistömatkalla viikko sitten tutustumaan vain reilun tunnin ajomatkan päässä Helsingistä sijaitsevaan kesäkaupunkiin, joka tarjoaa persoonallisia putiikkeja, kiehtovia kartanoita ja huviloita, monipuolista kulttuuria sekä sympaattisia ruokapaikkoja. Ruokapaikoista tosin kerron lisää vasta seuraavassa matka-artikkelissa.

Someron keskusta on symppiksellä tavalla kompakti ja se muistuttaa vähän kotiseutuani, tosin olen kotoisin vielä pienemmästä paikasta. Somerolta saa nykyisin Pellavaenkeli-puodista cappuccinoa, Kylmäkoskelta tuskin vielä 15 vuoteen. Someron keskustan läpi kulkee rauhallinen, jollakin tavalla Amerikka-henkinen Joensuuntie, jonka varrelta löytyy peräti kolme paikkaa, joille voin antaa lämpimät suositukset. Eivätkä ne loput suositukset ole nekään kovin kaukana keskuskadusta.

Koe Somerolla ainakin nämä:

Värimaailmaltaan Barbie-henkinen Café Rose hurmaa britakakulla (Joensuuntie 28)

Mietin jo aamupalasämpylää mutustaessani, että tämä kahvila todella osaa hommansa, mutta lopullisesti minut vakuutti britakakku. Vuodesta 1997 toiminut Café Rose valmistaa tilaustuotteita, mutta kauniiseen kahvilaan voi tietysti piipahtaa kahville ja pienelle herkulle myös ihan spontaanisti. Arkisin tarjolla on myös lounasta, ja kahvilan edessä on tunnelmallinen terassi. Eräs kanta-asiakas käväisi paikalla yhdessä vaiheessa kuulemma jopa kolmesti päivässä! Hauska fakta muuten, löydät kahvilan kabinetista kokoelman Tintin autoja pienoiskoossa. Terassikuvassa vilahtaa matkaseuralaiseni Mummo matkabloggaa -blogista.

Aarikan näyttely Someron kulttuurigalleriassa on oodi pässeille ja palloille (Joensuuntie 20)

Aarikka-näyttelyä ehdittiin toivoa Somerolle pitkään ja vihdoin se on auki! Näyttelyn ovat koonneet Kaija Aarikan tyttäret Sarianna Partanen ja Pauliina Aarikka. Kaija Aarikan elämäntyö -näyttelyn teema vaihtuu vuosittain, tällä hetkellä keskitytään puuleluihin. Näytteillä on lisäksi aina myös monipuolisesta historiasta kertovia esineitä, ja seinältä löytyy Aarikan oma aikajana. Ai, extra-kulttuurivinkkiä odottelet? Badding-faneille löytyy kaikenlaista kivaa aina useistakin somerolaisista kaupoista löytyvistä fanituotteista muistomerkkipysäkkiin (Kiiruuntie 2). Vieraile myös Someron Kivimeijerillä (Turuntie 1034), jos näyttely-, työskentely-, kurssi- ja residenssikeskus kiinnostaa.

Huvila Härkä ja horoskooppipuisto ihastuttavat astrologialla (Hirveläntie 2)

Lehdistömatkaseurueemme oinaat suorastaan sekosivat horoskooppipuistossa! Minä ja toimittaja Rosanna Marila jumituimme vanhan navetan “merkkihuoneista” juuri tuohon omaamme, joka oli itsevarmuutta korostavan punainen. Vähän nuo varapäreet naurattivat meitä äkkipikaisia pässejä. Ideana on, että kahvilasta ostetut herkut voi nauttia juuri oman tähtimerkin huoneessa/nurkkauksessa. Omien huoneiden lisäksi puistosta löytyy mm. Suomen pienin tanssilava ja tanssiohjeet kaikille merkeille. Tänne täytyy tulla joko ystävä- tai työporukalla tutustumaan läheisiin paremmin. Paikan päällä on myös mahdollista ostaa itselle astrologinen analyysi.

Fiftarimekot ja muut upeudet tarjoilee Muotiputiikki Helmi (Joensuuntie 47)

Oma kellohamevaiheeni on jo historiaa, mutta jos heiluvat helmat, vyötärön kenelle tahansa taikovat mekot ja muhkeat tyllihameet kiinnostavat yhtään, vieraile Helmessä. Kokoja löytyy välillä XS-9XL, ja miehille on ihan oma osasto. Peräti 500 neliön myymälätila on täynnä aarteita, ja henkilökunnalla on uskomaton kyky arvioida ihmisen koko ja hänen vartalolleen imartelevin mekkomalli. Helmeilevän Anita Hallapellon omistama Helmi palvelee myös verkossa, joten kurkista ihmeessä esimerkiksi juurikin tuo kellohamevalikoima tai itsensä Pate Mustajärven suosima miesten keilapaitavalikoima. Modernimpaa muotia ja huippuhyvää asiakaspalvelua löydät Adamaria-putiikista (Joensuuntie 31).

Kartanonrouva-fantasian tyyssija on Härkälän kartano (Härkälänkuja 33)

Bridgerton-huumassa kartanot tuntuvat tällä hetkellä hyvin viehättäviltä. Yövyin rauhallisessa puutarhahuvilassa, mutta majoitustiloja löytyy myös kartanosta sisältä. Aivan päärakennuksen vierestä löytyvässä huvilassa on oma keittiö, ja ranta laitureineen ei ole kaukana sekään. Pakkaa siis mukaan uikkarit, nimittäin puutarhan keskeltä löytyy vielä astetta upeampi allas. Huokeat yöpymishinnat vaihtelevat välillä 55-95 €/hlö/vrk, ja majoitusvieraat saavat alennuksen opastettuun kartanokierrokseen. Lämpimälläkin säällä saa nukkua viileässä, sillä puutarhahuvilassa oli sekä ilmastointi että tuuletin.

Jos et haaveile kartanonrouvana suuressa puutarhassa ja upeissa saleissa haahuilusta, ehkä voin houkutella sinut paikalle kartanokierroksella esiteltävällä aidolla dinosauruksen munalla? Siinä vasta riittää ihmeteltävää perheen pienemmillekin. Vanhemmat taas voivat ihastella runsaita Kiina- ja Japani-saleja museoesineineen tai vierailla barbihuoneessa tekemässä aikahypyn omaan lapsuuteen. Härkälän kartano on Museokortti-kohde. Huomaathan kuvissa Someron kansallispuvun? Miten kaunis se onkaan.

Lisää matkavinkkejä löydät Visit Someron kotisivuilta TÄÄLTÄ! 🚗