Kun töihin kuuluu ottaa älypuhelimella kuvia, videoita ja ääntä, ei valitettavasti riitä, että kädessä on touhuun sopiva puhelin. Ehei, meillä Suomessa alkaa juuri noin puolen vuoden jakso, jolloin hämärä ja pimeä vaihtelevat, mikä tekee kuvaamisesta luonnonvalossa vaikeaa. Eli lopputuloksesta tulee helposti epäselvää mössöä. Sen lisäksi joskus videon on oltava erityisen vakaata, jolloin käsivaralta ei vaan voi kuvata. Joskus taas tarvitsee kuvaan molempia käsiään eli puhelin ei voi olla toisessa kädessä. Onneksi puuhaan löytyy apuvälineitä ja esittelen niistä nyt kaksi suosikkiani.

Shennheiserin Mobile Kit oli ensimmäinen puhelimella kuvaamiseen liittyvä tarvikkeeni, tähän asti olin keskittynyt käyttämään tärkeissä sisällöissä digikameraa. Materiaali täytyy kuitenkin usein muokata puhelimella, jotta sen saa julkaistua mahdollisimman pian, jolloin puhelimella kuvaaminen on järkevintä. Kollegani Noora töissä lainasi omaa jalustaansa, kun sain hieman yllättäen tehtävänannon kuvata videon presidenttiehdokkaastamme. Siinä touhussa ei muuten saa käsi täristä.

Kaikki meni lainalaitteistolla niin nappiin, että päätin lopettaa puhelimeni luovan käytön eli sen, että virittelen sen nojaamaan kuvauspaikalla johonkin satunnaiseen esineeseen. Siinä se joskus pysyy ja joskus ei. Siksi luotan mieluummin kunnon telineeseen. Kuvaa voi ottaa vaaka- tai pystymuodossa, ja telineessä pysyy tällainen isompi Android-puhelinkin.

Tähän toiseen telineeseen törmäsin vahingossa IKEA-reissulla. Olen joskus käyttänyt erillistä valoa somevideoissa, mutta ison rengasvalon viritteleminen (ja tietysti jo mukana raahaaminen) on ärsyttävää. Toivoin pientä ja kompaktia valoa, jota olisi helppo taivutella. LÅNESPELARE on juuri sellainen, ja samassa paketissa on vielä puhelinpidikekin. Valon ja pidikkeen saa laitettua sisäkkäin tai niitä voi käyttää erikseen. Valon voimakkuutta eli kirkkautta ja sävyä voi kumpaakin säätää. Tällä onnistuu myös flatlay-sisällön taltiointi, sillä puhelimenpidikettä voi taivutella miten lystää.

Sitten tietysti omistan vielä ison kamerajalustan rengasvalolla, mutta se on sitten ihan eri tarina. 📷