Tekemistä kesä-Helsingissä: Kaunis Kanavaristeily
Muutama kesä sitten ihastuin Helsingin Kauppatorilta lähtevään pizzaristeilyyn, joten uskalsin varata samalta järjestäjältä eilen lämpimän lauantain ajankuluksi kanavaristeilyn. Lipuista lähti iso osa hinnasta pois CityShopparilla. Normaalisti lippu maksaa 26 euroa, mutta CS-hinta oli 15 euroa. Ja jos en ole tarpeeksi vielä täällä muistutellut, niin OP:n asiakkaat saavat CityShopparin maksutta. Tämä ei ole mikään yhteistyö, vaan tarjoushaukan vinkki kaltaisilleen. Miksi maksaa täyttä hintaan, kun voi säästää kymppejä.
Oikea laiva löytyy Helsingin Kauppatorin Kolera-altaasta etsimällä keltaisia Stromma-lippuja. Laivan on paikalla puoli tuntia ennen lähtöä, ja ennen laivaan astumista henkilökunta tarkistaa liput. Paikan voi valita joko sisältä kahvilan läheltä, perältä rauhalliselta alueelta (jossa ei ole kaiuttimia) ja katolta kahdesta tasosta. Me suuntasimme suoraan katolle niin ylös, kuin mahdollista. Aurinkoterassi oli ihanan väljä eikä kukaan istunut kyljessä kiinni.
Hieman lähdön jälkeen siirryimme alakerran kahvioon. Joimme poikaystäväni kanssa iltapäiväkahvit, lapsi söi lihapasteijan ja minä kasvispiirakan, koska aamiaisesta alkoi olla aikaa. Härkis-tomaattipiirakka näytti kaalilaatikolta, mutta maistui herkulliselta. Sitä oli tarjolla kahdessa eri koossa. Älä annan ulkomuodon pettää! Sisältä löytyi myös värityskuvia ja puuvärejä, niistäkös jälkikasvuni innostui. Hän piirtää aina kun vain mahdollista.
Risteilyaluksen tarkoin mietitty reitti antaa mahdollisuuden ihailla itäisen saariston kauniita merimaisemia. Osa matkasta on selostettu usealla kielellä (suomi, englanti, saksa ja ruotsi). Reitin aikana nähdään esimerkiksi:
- Suomenlinna ja Kustaanmiekka
- Korkeasaari
- jäänmurtajat Katajanokalla
- Kulosaari, Villinki, Santahamina ja Vartiosaari
Lopulta reitti huipentuu Degerön vehreään kanavaan, jossa matkustajat käsketään alas korkeimmalta aurinkokannelta, jos he haluavat pitää päänsä. Kapea kanava on kaunis ja laivan lipuessa sen läpi alkaa toivoa, että 1,5 tunnin risteilyä olisi vielä kauemmin jäljellä. Pitänee siis lähteä pian uudelleen. Kanavaristeily oli niin mukava elämys, että hyvä, kun sain kohta 9-vuotiaan lapseni houkuteltua ulos aluksesta, kun palasimme Kauppatorille.
Odotan kesää innolla, mutta vähän myös kauhulla, sillä vaikka olen tarjoushaukka, kesäiseen Helsinkiin saa uppoamaan paljon rahaa. Piknikit lähirannalla jaksavat kiinnostaa lasta vain tietyn aikaa ja kun “kaikki” kaverit pääsevät Lintsille, paine kasvaa. Linnanmäen rannekkeet taitavat maksaa jo lähemmän 50 euroa ja siihen ruokailut päälle. Muistan, kun ranneke olin 27€ ja minusta se oli jo silloin hurjan hintainen. Pienemmän lapsen kanssa ilmaislaitealue oli pelastus, mutta näin iso koululainen ei siellä enää viihdy.
Onneksi heinäkuussa tulee veronpalautuksia, sillä budjetoin osan niistä kesäleireihin ja muihin huveihin. Silloin meidän kesämme on osaksi (melkein) ilmaisia elämyksiä, kuten vierailuja Pihlajasaarille, ja osaksi niitä, joihin uppoaa rahaa luvattoman paljon. Sitäkö kauhun tasapaino tarkoittaa? Onneksi näitä muutaman kympin juttujakin on tarjolla, ja monet vesibussit ja lautat maksavat vain Helsingin lähiliikenteen lipun verran. Niin, ja onneksi on Museokortti!
Suosittelen testaamaan “turistireissuja” busseilla ja laivoilla. Niistä oppii jopa tällainen helsinkiläinen! ⛴️
Äiti myös
Kiitos kun puhut tästä! Tuntuu joskus että somessa vaan ihmiset on koko ajan Lintsillä, reissussa, ulkona syömässä ja vaikka missä ja raha vaan riittää. Me jotkut oikeasti joudutaan suunnitella se kesä ja budjetoida että lapset saa jotain elämyksiä.
Latasin Cityshopparin heti ja siellä on vaikka mitä alennuksia! Kiitos Iina!
Iina M.
Eipä mitään. Välillä kadehdin noita samoja tyyppejä, jotka voivat tehdä _ihan mitä vaan_. Toisaalta taas kannattaa muistaa, että ehkä heilläkin on budjetti ja suunnitelma, mutta siitä ei vaan puhuta julkisesti. Monille raha on edelleen vuonna 2023 tabu.🫶🏼
Ihanaa kesää! ☀️
Haituva
Hyvä nostaa näitä maltillisen ja kevyen budjetin asioita esille. Lapsettomana pystyy aika hyvin viihdyttämään itseään museokortin avulla. Ensimmäinen vuosi menossa ja todellakin olen uusimassa sen. Helatorstain yhteydessä pidin kaupunkiloman kahden museokäynnin voimin. Kaupungissa ja lähiympäristössä on toki paljon mahdollisuuksia, joissa hintaa tulee vain matkalipusta. Kuten Suokki, Nuuksio, Uutela yms. Mutta fakta on, että kavereiden kanssa vertaillessa “jotain” ovat ne isompia kustannuksia aiheuttavat. Lintsipäiväkin ei ole vain se ranneke, vaan siinä sivussa tulevat naposteltavat ja syöminen. Korkeasaarikin monessa perheessä on mieluinen kohde. Itse pitäisi taas hankkia vuosikortti, jotta töiden jälkeen eläinten pariin piipahtaminen mahdollistuu. Eikä harmita, ettei ehdi ihan kaikkea kerralla, kun voi tulla pian uudestaan.
Budjetti on varmasti jokaisella. Joillain vähän liukuvampi, mutta heilläkin ne rajat tulevat jossain vastaan. Silti on yhä useampia perheitä, joille se yksi lintsireissu on koko kesän säästämisen vaativa päivä. Vaikka rannekkeet olisivat vain lapsilla, menee siihen toista sataa pitkälle. Se ei ole pieni raha. Joten säästövinkit kelpaavat varmasti kaikille.
Iina M.
No niinpä. Itsekin mietin vinkkejä rustaillessa, että kukapa ei haluaisi käyttää vähemmän rahaa, oli se budjetti mikä tahansa. 🫶🏼