PALVELU SAATU / KAUNEUSHUONE KAJO

Jos olet ikinä joutunut POD:n eli perioraalidermatiitin uhriksi, olet saattanut epätoivoissasi googlata, millä suunympärysihottuma lähtee. Tiedän sen, koska olen itsekin tehnyt niin. Vastaukseksi sain haukut, koska käytin ehkä väärää hammastahnaa ja käskyn vaihtaa synteettisestä kosmetiikasta luonnonkosmetiikkaan, mutta myös yhtä vahvan suosituksen vaihtaa luonnonkosmetiikka synteettiseen. Osa ehdotti ostaa täsmäkosmetiikkaa, osa kertoi kosmetiikasta luopumisen auttavan. Tyhjä arpa. Neuvot olivat täysin ristiriitaisia keskenään.

Miten päädyin happokuorintaan?

Päädyin sattuman kautta juttelemaan aiheesta Kauneushuone Kajon Minnan kanssa, kun ihottuma oli pahimmillaan. Minna kertoi, että maitohappokuorinnalla oltiin saatu heillä lupaavia tuloksia. Olin tietysti sekä epäileväinen että toiveikas samaan aikaan. Sovimme hoitopäivän ja sain kuorinnan maksutta sitä vastaan, että seuraisin tilannetta ja raportoisin heille, miten ihon tilanne hoidon jälkeen etenee. Kävelin Kaartinkaupunkiin, minut peiteltiin hoitopöydälle ja suljin silmäni. Minna nappasi aloituskuvat ja kertoi, että jo yksi hoitokerta voi auttaa, mutta en saisi pettyä, jos niitä tarvittaisiin vielä toinen lisää kuukauden jälkeen. Tätä enempää ei heidän hoitolassaan ole hoitokertoja vaadittu ihottuman parantamiseen.

Tarkkaa selitystä maitohapon toiminnalle en löytänyt. On arveltu, että se palauttaa tehokkaasti iholle takaisin ihon omaa bakteeriflooraa ja sille sopivaa pH:ta, joka on lievästi hapan (~5). Todennäköisesti POD:n eli perioraalidermatiitin ollessa aktiivinen, on ihon pH epätasapainossa. Täten kuorinnalla tasapainotetaan sitä terveen ja hyvinvoivan ihon tasolle. Lisäksi happokuorinnassa ihon uusiutuminen nopeutuu tehokkaasti, joten “pintaa kohti” pääsee terve iho ja sitä on vastaanottamassa sopivasti hapan pinta. Ja sitten kokeilemaan tätä käytännössä!

Maitohappokuorinta päivä päivältä

Päivä 1: happokuorinta ja kirvelevä kuumotus

Itse hoito on kiinnostava. Happo hieman polttelee tai oikeastaan enemmänkin kutittaa ja kuumottaa iholla. Sen jälkeen ihoa rauhoitellaan erilaisin voitein, joten kun kävelen pois hoitolasta, iho tuntuu jo normaalilta. Se on poskista tosin hieman kosketusherkkä. Mutta ei, en näytä Sinkkuelämää-Samanthalta happohoidon jälkeen. Illaksi saan suunnilleen samat ohjeet kuin ripsipidennysten kanssa. Ei suihkua, ei saunaa, ei hikiliikuntaa. Myös kasvojen iltapesu pitää jättää väliin, ja kasvojen koskettelua tulee välttää.

Päivä 2: punaiset ruvet ja ihon kuivuminen

Mitä ihmettä? Yön aikana ilmestyneet ruvet ovat kasvojeni oikealla puolella, vaikka ihottuma on pahempi vasemmalla. Aloitin uuden, yksinkertaistetun ihonhoitorutiinin mininimäärällä tuotteita heti aamusta. Kora Organicsin puhdistustuote, Unnan kasvovesi ja joko BioEffectin (aamulla) tai Unnan (illalla) kasvovoide. Rauhoittavia ja lempeitä ainesosia. Ei muuta, jotta voin olla varma, että mikään uusi tuote ei “pidä yllä” suunympärysihottumaa. Viime kerrallahan tein vielä radikaalimman tuoterajauksen ja käytin vain NIVEAn creme-voidetta sekä puhdistukseen että kosteuttamiseen muistaakseni kolmen viikon ajan.

Päivä 4: ruvet hilseilevät.

Ihoni on kuiva. Kui-va! Lotraan hoitovedellä useita kertoja päivän aikanakin, mutta aina vaan kiristelee. Ruvet tosiaan hilseilevät, mutta eivät kivuliaasti. Iho ei tunnu erää kosketusherkältä, vaikka välttelen edelleen sen turhaa koskettelua. Illaksi levitän jääkaappikylmää yövoidetta paksun kerroksen kasvonaamioksi, se tuntuu auttavan eniten.

Päivä 7: yllättävä rauhoittuminen.

Kuivuus helpottaa päivä päivältä. POD on rauhoittunut oikealta puolelta paljon ja vasemmalta sekä leuasta jonkin verran. Massiivista kuoriutumista ei tapahtunut ja alan uskoa, ettei sellaista ehkä minun kohdallani tulekaan. Minna tosin varoitti, että joidenkin kohdalla iho voi lähteä peel off -naamion tavoin. Tavallaan ehkä jollakin perverssillä tavalla hieman odotin sitä vaihetta.

Päivä 14: ei muutosta.

Ihon muutokset tuntuvat pysähtyneen. Pahemmalla puolella on edelleen ihottumaa näkyvissä, samoin leuassa. Olen koko ajan Kajoon yhteydessä ja sovimme, että otamme toisen hoitokerran parin viikon päähän, jos tilanne jumiutuu tähän. Kasvoveteni loppuu ja kysyn, mikä avaamattomista pulloistani sopisi sen tilalle. Tämä on tarkkaa puuhaa! Välttelen hajusteita ja tuotteita, joiden ainesosalistat ovat huomattavan pitkiä.

Päivä 21: Yllätys peilissä.

Havahdun aamulla siihen, että vain nenänpieleni punottavat. Se vaiva on ollut minulla lapsuudestani asti, joten en ole yhdistänyt sitä suunympärysihottumaan, mutta Kajossa osattiin kertoa, että sitä esiintyy usein yhdessä ihottuman kanssa. Muualta kasvoilta ihottuma on haalennut pois. Siis kadonnut! Rauhoittuminen on kai ollut niin asteittaista, etten aluksi nähnyt eroa, kun vertasin sitä aina edellispäivään. Nyt ero aloituskuviin on kuitenkin huomattava.

Jäin tietysti seuraamaan tilannetta ja nyt muutaman kuukauden jälkeen leukaan on tullut hieman näppyä, josta en osaa sanoa, liittyykö se tähän, mutta muuten tilanne on rauhallinen. Näpyt ilmaantuivat nimittäin sellaisten päivien jälkeen, joina jouduin pitämään maskia useita tunteja putkeen normaalin alle tunnin sijaan. En tiedä, onko asioilla yhteys. Leuka on “aktiivinen” ehkä myös siksi, että toppatakin reuna hankaa sitä jatkuvasti pakkasten alettua.

Otettuani nämä kuvat aamulla mietin, odottaako joku nyt somesta tuttua virheetöntä ja hehkuvaa ihoa sekä “vautsi mitä ihmettä ooh” -tuloksia. Sellaista minulla ei ole näyttää, vaan poskillani on edelleen couperosaa, jonka pakkanen laukaisee hetkessä, ja ihossani sekä epätasaisuuksia että epäpuhtauksia. Kuvista näkee kuitenkin selkeän eron alkutilanteeseen, jossa koko suunympäykseni oli täynnä punaisia, kuivia läikkiä. Niitä ei ole enää, vain kasa luomia ja haalenneita arpia.

Tällä hetkellä epäilen suunympärysihottuman laukaisijaksi ehkäisykapseliani, jonka vaihdon jälkeen ihoni on muutaman viikon sisään ihottuman kehittänyt. Voi olla myös sattumaa, kuka tietää.

Hoito löytyy Kajon ajanvarauksesta medikaalisten happohoitojen alta. Ja kyllä, jo yksi hoitokerta voi auttaa! Olen siitä elävä todiste.