Sain joskus PR-toimistolta kokeiltavaksi 00-jauhoja, jotka ovat hienoimpia mahdollisia vehnäjauhoja jauhatukseltaan. Tein järkyttävän hyvää pitsaa ja surkuttelin, kuinka tuskin koskaan tulen tekemään sitä uudelleen, koska näin hyviin jauhoihin törmää takuulla vain paremmissa ruokakaupoissa. Ja mitä vielä, nappasin juuri Tokmannilta mukaani Hungry Chef -jauhoja ja -pizzakastiketta! Sen kunniaksi jakoon lähtee täydellisen pitsapohjan ohje.

Huomioi, että pohjan teko vaatii aikaa. Tee siis taikina valmiiksi illalla, anna sen “nukkua” yö jääkaapissa ja leivo se herkullisiksi pitsoiksi seuraavana päivänä. Tämä onnistuu toki myös niin, että tekee taikina aikaisin aamulla, jos aikoo pitää pitsabileet illalla. Vaatii muuten pokkaa julkaista jonkinlaisen aidon pitsapohjan ohje ja täyttää se sitten ysärityyliin tölkkiananaksella, kananjauhelihalla ja sinihomejuustolla! :D #familylife

Täydellinen pitsapohja

375 g 00-pizzajauhoja

1 tl kuivahiivaa

1 tl suolaa

2½ dl kylmää vettä

0,4 dl oliiviöljyä

Sekoita kulhossa pitsajauhot sekä teelusikalliset hiivaa ja suolaa. Lisää joukkoon samalla vaivaten vesi ja öljy. Vaivaa taikinaa ainakin 7 minuuttia. Taikinan pitäisi jäädä tahmeaksi, mutta tuntua silti sileältä. Siirrä sitten taikina jauhotetulle työtasolle ja jaa se neljään osaan. Pyörittele pienen jauhomäärän avulla taikinasta palloja, nostele ne vuokaan (kuvan pieni Uhtua), voitele niiden pinta vielä kevyesti öljyllä ja peitä pallot kelmulla.

Kun taikina on valmis ja vuuassa, älä vielä huokaile helpotuksesta. Sileäksi vaivatun taikinan annetaan nimittäin pötkötellä jääkaapissa yön yli. Kun on aika alkaa pitsapuuhiin, painele taikinapallot jauhojen avulla auunnilleen sentin paksuisiksi ja reilun kämmenen kokoisiksi lätyiksi. Jauhota lätyt kevyesti, peitä ne kelmulla ja anna levätä vielä 2 tuntia. Minulla ne lepäsivät uunipellillä. Tuntia ennen kuin aiot laittaa pitsat uuniin, pane uuni lämpiämään vähintään 250 asteeseen. Luit oikein, tyhjää uunia lämmitetään siis täysillä maksimilämpötilalla.

Kun on aika leipoa, jauhota ensin kätesi kunnolla. Levitä sitten jokainen taikinapallo haluamasi kokoiseksi. Tämä tapahtuu nostelemalla taikinapalloa käsien päällä sitä samalla venytellen. Kuulostaa vaikeammalta kuin mitä on, usko minua. Päällystä pitsat haluamillasi täytteillä. Tässä vaiheessa paistamiseen suositeltiin öljyttyä uunipeltiä, mutta minun peltini ovat niin röhnäiset, että käytin leivinarkkeja. Lorautin niille vähän öljyä ja levitin sen pitsojen alle. Paista täytettyä pitsaa uunin keskitasolla 5 minuuttia ja vielä ylätasolla 3 minuuttia. Pitsa on valmis, kun juusto on ruskistunut ja pitsan pohja on rapea.

Mutta hei, kerro sun kolme suosikkipitsatäytettä än-yy-tee-NYT! :)