Jos lemmikit osaisivat puhua
Sen ehkä huomaa jo pienestä, kultaisesta kissakorvakorustani. Lässytysääni kissojen lähelle tultaessa vain vahvistaa teoriaa, samoin jokaisesta vastaantulevasta kissakuvasta tykkääminen Instagramissa. Täältä tulee kissaihminen leopardimekossaan! Koska vaatekaapin klassikoissa on kiva olla vähän twistiä, mustavalkoisen viskoosimekon printtiin on piilotettu salainen viesti, jonka huomaa, kun kuviota alkaa katsoa tarkemmin.
Sain valita itselleni mekon Weecos-verkkokaupasta, mutta se, että että mekko antoi minulle idean tähän postausaiheeseen, oli oma päätökseni. Eläinten oikeudet ja hyvinvointi on aiheena loputtoman laaja, mutta yksi osa sitä, mistä ei niin usein puhuta, on lemmikkien hyvinvointi. Toki kesäkissa-kampanja leviää joka vuosi ja hyvä niin, mutta myös niiden eläinten, jotka ovat lemmikkeinä vuodesta toiseen, hyvinvointia voisi miettiä.
Tulen maalta, jossa lemmikikissoja pitävät edelleen vapaina useat ihmiset minunkin tuttavapiirissäni. Kymmenen vuotta sitten se oli minusta täysin normaalia ja ajatus sisäkissasta tuntui kissan rajoittamiselta. Kissammehan rakasti pyydystää pieniä jyrsijöitä ulkona ja juosta heinikossa! Mitä nyt välillä piti hankkia matokuuri, kun karvakaveri söi jotakin sopimatonta. Kaikki kissamme ovat olleet “kuolemalta pelastettuja” ns. navettakissoja.
Ajattelin olevani kissarakas ihminen ja silti rakas perheenjäsenemme väisteli päivät niittokoneita pellolla ja autoja kotimme vieressä. Kyllä, kaksi kissaa menetimmekin niin, joten se siitä pelastamisesta. Näiden murhenäytelmien jälkeen blogiin saamani kommentit alkoivat vaivata mieltäni ja hyvä niin. Paljon on muuttunut, ja nykyään äidilläni on sisäkissa enkä voisi ajatella, että rassukkaa päästettäisiin ulos luonnon armoille.
mekko – Ivana Helsinki (saatu Weecosilta*)
nahkatakki – JC (vastaava malli*)
Joskus toivon, että lemmikkieläimet osaisivat puhua. Että koira voisi sen “haun” sijaan kertoa, että hidastelee lenkillä, koska kylkeen pistää. Kissa taas voisin “maun” asemesta avautua siitä, että tahtoisi keväällä sen iänikuisen kuivamuonan sijaan syödä ruohoa ulkona. Että lähdettäisiinkö valjasostoksille? Hamsteri voisi kertoa, että juoksupyörä jumittaa, ja kultakala, että vesi tuntuu erilaiselta akvaariossa kuin ennen ja kohta tekee mieli uida vatsaa, jos tilanne ei muutu.
Niistä navettakissoista vielä. Minä olen löytöeläinten ja niihin rinnastettavien lemmikkien suuri fani ja yritän tartuttaa tätä ajatusta lähipiiriinikin. Löytöeläinkodeissa on hylättyjä lemmikkejä odottamassa uutta, rakastavaa kotia. Voisiko sellaiselle eläimelle antaa mahdollisuuden parempaan elämään? Vai oletko kenties jo tehnyt niin? Kuulisin mielelläni tarinoita, jos jonkun rakas lemmikki on pelastettu löytöeläinkodista! <3
(*kaupallinen linkki)
Maitoviiksi
Minun kissani on pelastettu kissa. Kaunis ja villi tyttö muutti luokseni pienenä pentuna, kierrettyään jo monta monta kotia. Nykyisin tuo 9-vuotias, edelleenkin ajoittain vauhdikas, neiti nautiskelee eniten lintujen tarkkailusta ikkunan lävitse. Aiemmin on juostu valjaissa pitkin puistoja ja haisteltu maailmaa.
Iina / MouMou
Voi toinen. Ja mahtavaa, että sait totutettua valjaisiin. Se ei todellakaan ole itsestäänselvyys! :D <3
Terhi
Meillä on kolme pelastettua kissaa. Eka muutti naapurista meille, kun yhtäkkiä naapurit alkoi sanoa, ettei heillä mitään kissaa oo ollutkaan (eivät olleet viitsineet leikkauttaa, niin pissaili sisälle, loppui heti kun leikattiin). Hieno iso norjalainen metsäkissa.
Seuraavan poimin ojasta, kun sieltä kuului hirveä huuto ohikulkiessani. Alle luovutusikäinen maatiaistyttönen. Oli jo kuivunut ja nälkiintynyt, mutta selvisi säikähdyksellä.
Viimeisin haettiin paikallisesta kissatalosta, jonne oli päätynyt sisarustensa kanssa. Maatiastyttönen sekin.
Nyt tytöt asuvat meillä ja tuo kolli annettiin miehen äidille, kun tytöt ovat turhan leikkisiä vanhalle herralle ja herra itse rakastui anoppiin aivan täysin :D
Iina / MouMou
En kestä! Ihania (ja surullisia) tarinoita teidän rakkaiden kissojen “takaa”. Arvostan todella, todella paljon, miten olet pelastanut nuo karvakaverit. Kunpa itsekin voisi ottaa kissan vielä joskus. (Eläkepäivät, täältä tullaan!) <3
Oona
Nyt täytyy kyllä kommentoida! Kesäkissa-kampanjan on hieno asia, mutta hieman jäi vaivaamaan tämä postaus. Kun inhimillistät lemmikkejä ja toivot heidän voivan kertoa meille ihmisille mitä haluavat voisit myös inhimillistää kissoja ja miettiä kissan sijaan miltä tuntuisi olla ihminen, joka on elänyt koko elämänsä seinien sisällä näkemättä maailmaa, koska tämä ihminen on haluttu ´pitää turvassa´. Ajatuksesta tulee itselleni lähinnä mieleen vapaudenriistot, joissa ihmiset ovat viettäneet suurimman osan elämästään vangittuna… En tarkoita kommentilla etteikö ole olemassa myös lemmikkejä, joiden paikka ei ole ´villinä luonnossa´, mutta mielestäni on hyvä huomioida se, ettei se kissa joka viettää päivänsä sisätiloissa usein valitsisi sitä elämäntapaa, jos ihminen siltä sitä pystyisi kysymään. Ja vaikka useasti vapaana juoksentelevat kissat ovatkin alttiina vaaroille pääsevät he toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistään paljon paremmin kuin sisäkissat. Toki tässäkin on hyvin paljon eroa sillä minkä rotuinen kissa on. Sanoisin että turhan mustavalkoisesta ajattelusta olisi hyvä päästä eroon, on turha syyllistää ´navettakissojen´omistajia ja kuvitella, että kahlitsemalla kissan pieneen kaupunkiasuntoon toimii jollakin tavalla paremmin ja eläinrakkaammin. Loppujen lopuksi ihan sama mitä eläimen omistajuutta ajattelee niin aina tilanteessa mennään ihminen edellä, ei eläin. Ne hankitaan meitä viihdyttämään ja rakastamaan, siihenhän koko sana viittaa.
Tämän viestin tarkoitus ei ole hyökätä kimppuun vaan herätellä ajatuksia ja muistuttaa, että usein elämä ei ole niin yksiselitteistä kuin tahtoisimme sen olevan, joten on hyvä olla avoin ja ymmärtäväinen eri tilanteita kohtaan.
Iina / MouMou
Hei, hyvä kommentti! Tuo nimittäin kävi mielessä ja valitettavasti, jos asiaa alkaa miettiä tuota polkua, päädyn aina miettimään, että lemmikkien pitämisessä ei välttämättä ole mitään järkeä, sillä juuri me ihmiset olemme jalostaneet monet eläinlajit (tai ehkä lähinnä rodut) aivan pilalle. On koiria, jotka eivät voi hengittää kunnolla ja muuta kamalaa, mikä on syntynyt vain siitä, että jotakin muuta rodun ominaisuutta on tahdottu korostaa tai häivyttää.
Mutta olisi kyllä kiinnostava tietää, onko synnynnäinen kissakin vietti niin vahva, että se kärsii kahlitsemisesta tai osaako sisäkissa kaivata metsästämään ulos vai viihtyykö se tyytyväisenä palvelijoidensa keskellä sisäkissana.
Lakihan lienee sitä mieltä, että lemmikille pitäisi tarjota mahdollisimman turvallinen elinympäristö ja silloin en kyllä osaa sitä tulkita niin, että kissaa pitäisi päästää ulos.
Nma
Todella tärkeästä asiasta kirjoitat, mutta jotenkin nyt jäi päällimmäisenä mieleen se, että sinusta ne jotka päästävät kissansa myös ulos, rakastavat niitä vähemmän kuin sisäkissan omistajat?Tällaisen kuvan itse sain, ehkä tulkitsin väärin???
Iina / MouMou
Aika omakohtaisesti aiheesta koetin kirjoittaa ja siksi otinkin näin “aran” näkökulman kuin sen, miten surkea loppu omille lemmikeille tuli. Mutta kyllä, olen sitä mieltä, että kannattaa miettiä tarkkaan, missä ympäristössä kissaa pitää sisällä ja missä ulkona. :/
Aino
Olen samaa mieltä siitä, että ulkona (etenkin vilkkaissa taajamissa) vapaana liikkuvat kissat voivat kohdata loppunsa aika ikävällä tavalla. Vaikka viisaita ja tarkkavaistoisia ovatkin.
Yksi tärkeä pointti tähän keskusteluun on mielestäni se, että vapaana kulkevat kissat tekevät tuhoa alueen luonnonvaraisille lajeille. Lemmikiksi syntynyt kotikissa, joka saa kulkea vapaana pihalla on vieraslajiksi luokiteltava ja se voi tehä pahaakin tuhoa esimerkiksi alueen jyrsijä- ja lintukannalle.
Iina / MouMou
Sekin on totta. Vaikka tarkoitus olisi pitää kotitalosta ja pihapiiristä hiiret pois, vaikuttaa kissa kyllä muihinkin pieniin eläimiin lähialueella.
jasm
Vaihdappa kirjoitukseesi kissan tilalle mikä tahansa muu kesy eläin, vaikkapa koira tai hevonen. Molemmille tarjotaan liikuntaa ja aktivointia. Iinakin mainitsi, että kissaa on hyvä ulkoiluttaa hihnassa. Kissaa pitää myös leikittää, niin se pääsee toteuttamaan saalistusviettejään. Ihan älytön ajatus että kissan pitoon ei tarvitsisi uhrata samaa aikaa kuin vaikkapa koiran. Aika monta vuosikymmentä on siitä, kun suomessa koirat jolkottelivat vapaina kaduilla, ja hyvä niin. Toivottavasti myös kissojen kohdalla tämä ajatus kuulostaa pian yhtä absurdilta.
Iina / MouMou
Nyt on vaikea kuvitella, että koirat liikkuisivat vapaina.
Jenni S. | big mamas home
Meidän kissat oli kaikki sellaisia pelastettuja tapauksia. Kaksi vanhinta oli katukissoja virosta. Ikävä kyllä tämä kaikenkarvainen herrasväki ehti tottua ainoina lapsina olemiseen eivätkä koskaan sopeutuneet esikoiseemme. Kun huomasimme että kissamme kärsivät, aloimme miettiä vaihtoehtoja.
Jenni S. | big mamas home
Nyt herrasväki viettää eläkepäiviä minun anoppini luona ja voivat, sekä viihtyvät oikein hyvin. Ne heikkohermot kissarassukat ovat muuttuneet tyytyväisiksi torkkujiksi.
Iina / MouMou
Ihana kuulla! Kaipa se oikea ympäristö on tärkeä tekijä. <3
Iina / MouMou
Tuo on kuulemma yleinen juttu, että jotkut eivät sitten sopeudu. Harmi! :(
Elmeri
Meillä oli hieman erilailla pelastettu kissa. Mieheni toi sen nimittäin yli 20 vuotta sitten Indonesiasta, jossa emo oli synnyttänyt pari pentua mieheni jalkoihin. Toinen noista pennuista sitten muutti Suomeen, ja eli täällä pitkän elämän. Vanha kissaherra kuoli tasan vuosi sitten, nätisti vain nukkui pois sohvalla meidän välissämme, 20 vuotiaana. Indonesiassa sen elämä olisi kestänyt todennäköisesti vain muutaman vuoden. Täällä se sai pitkän jatkoajan ja hienon elämän, ja tulee aina olemaan osa meidän pientä perhettämme kauniina muistona ja sen viimeinen leposija on omalla pihallamme, siellä minne ilta-aurinko laskee tehden lämpimän aurinkoläntin, samanlaisen kuin missä herra tykkäsi nukkua❤️.
Iina / MouMou
Apua, mikä tarina. Tuli heti mieleen, että emokissa on pyytänyt apua mieheltäsi. <3
Pipsa
Todella hieno postaus! Minunkin lapsuudessa kissat saivat juosta vapaina eikä yksikään niistä elänyt yli 10-vuotiaaksi. Silti silloin oli ihan luonnollista, että koirat pidettiin kiinni, mutta kissat menivät vapaina. Nykyisin ei tulisi mieleenkään päästää kissoja ulkoilemaan vapaana, vaikka asuisin maalla.
Minäkin toivoisin, että yhä useampi valitsisi rotukissan sijaan kodittoman kissan. Ovathan rotukissat ihania ja itsekin haaveilen tietyistä roduista, mutten sellaista ottaisi niin kauan kuin löytöeläinkodit ja -järjestöt ovat täynnä kotia etsiviä kissoja. Nyt meidän kaupunkikämpässä asustaa kolme kissaa, joista yksi on lapsuudenkodin naapurista saatu navettakissa, yksi löytöeläinyhdistykseltä hankittu entinen villikissa ja yksi saman järjestön ansiosta elämälleen jatkoaikaa saanut kodinvaihtaja, joka meinasi joutua lopetettavaksi. Kaikki viihtyvät hyvin, etenkin tuo entinen villikissa, jota ei saisi ulos edes valjaissa (toisin kuin kahta muuta) <3
Iina / MouMou
Ihan sama fiilis täällä. Siis että silloin se oli sääntö eikä poikkeus, mutta nyt se tuntuu asialta, jota pitää todella miettiä.
Valjaat on kyllä pahat! Meillä taisi yksi kissa suostua niihin aikanaan! :D
Mila
Jokainen kissa ansaitsee hyvän ja huolehtivaisen kodin, sekä maatiais- että rotukissat, hylätyt ja kasvattajalta hankitut :) Haluisin kommentoida vielä hiukan tähän asiaan, että itse katson asiaa “isossa mittakaavassa”. Mistä syystä lemmikkejä hylätään niin paljon? Hylkääminen ei valitettavasti hylättyjä kissoja adoptoimalla lopu. Ihmiset, jotka kissoja hylkäävät ja vastuuttomasti pentuja teettävät (tai välinpitämättömyydellään niitä aiheuttavat) tulisi todellakin saada vastuuseen teoistaan (/tekemättä jättämisistään). Vastuuntuntoisinta olisi omasta mielestäni hankkia kaikki kissat vastuuntuntoisilta kasvattajilta (rotu tai maatiais, samapa tuo), joka varmistaa niiden terveyden ja pyrkii hyvällä hoidolla takaamaan niille mahdollisimman hyvät eväät elämään sekä fyysisesti että sosialistamalla. Näin myös jokainen kissa olisi mikrosirutettu, jolloin kissojaan hylkäävät ihmiset eivät pääsisi kuin koira veräjästä. Kannatan pakollista mikrosirua tai muuta tunnistusmerkintää kaikille lemmikeille! Hylätyn eläimen adoptoiminen on sinänsä yksilötasolla tosi hieno ja tärkeä asia, ja itsellänikin on ollut rescue-kissa. Oma rescue-kissa oli aivan ihana tapaus, mutta olen valitettavasti kuullut myös ikävämpiä kohtaloita, kun hylätty ja kehnon alun elämäänsä saanut kissa ei sopeudukaan pelastavaan kotiin.
Iina / MouMou
Pakollinen mikrosiru olisi kyllä hyvä! Ja superhyvä olisi, jos valtio maksaisi eläimen leikkauttamisen (tai edes osan siitä), jotta ei-toivottuja pentuja ei syntyisi, mutta tämä ajatus nyt on jo ihan utopiaa.
Täydellisessä maailmassa asiat olisivat toisin, nyt pitää vain keskittyä pitämään omista lemmikeistä huolta ja harkitsemaan tarkkaan, mistä seuraavan mahdollisen ottaa. Ristiriitaista jotenkin, että eläimiä pitäisi pelastaa/adoptoida enemmän, mutta samalla olisi hyvä tarkistaa, että lemmikin voisi ottaa vain ihminen, joka siitä kykenee huolehtimaan. (Allergioita ja muita yllätyksiä ei aina voi ennustaa, mutta jos on hylännyt tai laiminlyönyt aiemmin useita lemmikkejä, ei uusia pitäisi sellaiselle tapaukselle antaa.)
Meriminttu
Meille otettiin kissa eläinsuojalta. Joku oli hetkeä aiemmin hylännyt kauniin lumenvalkoisen narttukissan kuljetuskopassaan Citymarketin parkkipaikalle talven paukkupakkasilla. Ohikulkijat soittivat kissasta eläinsuojalle.
Hyvin arka ja nuutuneen oloinen kissatyttö tottui meidän perheeseen ja oli ihana lemmikki seuraavat 12 vuotta. Aina vähän arka mutta hyvin ihmisrakas ja hyvinvoiva. Kaksi vuotta sitten kuoli kasvaimeen mutta sai aika paljon jatkoaikaa selvittyään parkkipaikalta. <3
Iina / MouMou
Voi ei! Mutta toisaalta kyllä arvostan, että sellaiselle paikalle, josta se löydetään eikä metsään kuolemaan. Onneksi otitte sen ja hoivasitte. <3