Ensimmäinen varhaiskasvatuskeskustelu
Oli ihan hitokseen kylmä pakkasaamu Helsingin keskustassa. Pikkumies oli jo päiväkodissa ja reilun tunnin päästä alkaisi ensimmäinen varhaiskasvatuskeskustelu ikinä meidän perheessämme. Yritin epätoivoisesti napsia asukuvia, mutta kun sain asetukset kohdilleen, sormeni melkein jäätyivät irti. Välihuomautuksena kaikille, jotka miettivät, miten blogikuvani syntyvät, Instagramin puolelta löytyy nyt vastaus. Pyhä kolminaisuus on Olympus, älypuhelin-sovellus ja WiFi.
Mutta siihen aamuun. En siis saanut asukuvia, vaan kohmetuin ja lähdin pahantuulisena matkaan kohti päiväkotia. Mies saapui pelastamaan aamun MINIllä, joten kiukkuni onneksi ei kestänyt kauaa. Ärsyttää vaan, kun kerrankin olisi ollut aikaa ja kamerassakin akkua, mutta malli hyytyi heti. Aivan kuten hymy kasvoillani, kun kuulin suuresta huijauksesta. (Oikeasti se nauratti, mutta hymyn hyytyminen saa nyt luoda dramaattista jännitystä.)
Homman nimi on nimittäin se, että rakas poikani, jota olen opettanut parhaani mukaan omatoimiseksi, onkin sitä. Ja ei, se ei ole huono asia, mutta tilanne on ollut se, että kotona äiti pukee joka päivä(!) päiväkotilaisen, koska hän ei kuulemma osaa itse. Harjoittelemme yhdessä pukeutumista joskus turhautumiseen saakka ja se vie päivästä yllättävän paljon aikaa, jos sen tekee neljäkin kertaa päivässä.
Kuulimme ylllätykseksemme, että päiväkodissa poikamme pukee itse ilman mitään ongelmia. Hahaa, tyyppi on siis tehnyt minusta palvelijansa ja esittää kotona, ettei osaa, jotta äiti tekee hänen puolestaan. Jösses, mikä delegointikyky! Naurattaa, miten olen pitänyt itseäni aika tiukkanakin äitinä ja ajattelut, että minä en passaa. ENPÄ NIIN. Paitsi joka päivä.
Nyt siis otetaan vähän tiukempaa linjaa kotona ja vaikka äidin sylissä on kiva olla puettavana aamusta toiseen, saa nuori herra jatkossa olla omatoimisempi, kun se kerran niin kätevästi käy. Hellyyttä voi tankata muutenkin. Hän muuten kuulemma myös esiintyy päiväkodissa vapaaehtoisesti, vaikka ei osaa laulujen sanoja. Hurmaava tapaus tuo pieni huijarini.
Yleisesti varhaiskasvatuskeskustelu meni todella hyvin. Kävimme läpi lapsen tapaa käsitellä tunteita, hänen parhaita leikkikavereitaan ja suosikkileikkejään, harrastuksia ja kehitystä. En kokenut kertaakaan oloani ahdistuneeksi tai huolestuneeksi, lähinnä tiedot huvittivat, sillä tunnistin itseni muutamastakin kohdasta. Kova tyyppi höpöttämään, vaikka asiaa ei välttämättä ole ollenkaan. ;)
(takki saatu Ellokselta)
Susu
Sehän meni hyvin. Hyviä juttuja olivat havainnoineet. Velmu kaveri sulla! ❤️
Iina / MouMou
Hän on. Keksinyt, että äiti on helppo kietoa pikkusormen ympärille. <3
Minnea/Minnean muruja
Ensimmäinen vasu oli kyllä hämmentävä! Olin ihan huuli pyöreänä, kun kyseltiin, että mitä me vanhemmat toivoisimme päiväkodilta…öööö.. että pidätte huolta pojasta? Tai, että mitä taitoja nyt pitäisi harjoitella. En ollut ollenkaan varautunut esittämään mitään vaatimuksia, enkä tiennyt, mitä puolitoistavuotiaan pitäisi osata.
Nyt onneksi olen vasuissa hieman enemmän kartalla :D
Iina / MouMou
Mulla oli kans aika vähän toiveita tai sanottavaa. Koko ajan hoetaan, että lapset kehittyvät omaa tahtia, niin en ole edes selvitellyt, mitä 3,5-vuotiaan PITÄISI osata! :D
Tarja
Ihana huijari :D Keskustelut on aina jänniä hetkiä, kun kuulee, että miten lapsi käyttäytyy päiväkodissa /koulussa. Enää tässä vaiheessa ei tule niin suuria yllätyksiä, kun lapset ovat jo koululaisia, mutta siellä vasu-keskusteluissa välillä kuuli, että ai jaa, hän siis osaa ja pystyy tuommoiseen :D Kotona näyttää olevan erittäin helppo heittää pyyhe kehään ja esittää avutonta – tätä kyllä tapahtuu aika ajoin vieläkin, mutta nyt lapselta tulee jo kyseltyä, että teetköhän koulussa tai iltapäiväkerhossakin samalla tavalla…
Yleensä ottaen minusta nuo keskustelut ovat olleet mukavia ja on ollut kiva huomata, miten nykypäivänä jokaista lasta koetetaan huomioida yksilönä, kannustaa ja kehua hänen vahvuuksiensa puitteissa. Näin tapahtuu, vaikka ryhmät /luokat nykypäivänä ovat joskus aika suuria. Respektiä ammattikasvattajille; he osaavat hommansa!
Iina / MouMou
Todellakin osaavat! Mä fanitan meidän päiväkodin opettajia aivan täysillä. Ihania persoonia kaikki. :) <3
Maija
Meillä on vähän sama ton pukemisen suhteen, mutta meillä poika ei halua pukea edes hoidossa, vaikka osaa. Osaaminen tulee esille vain silloin, jos lähdetään jonnekin, minne poika oikeasti haluaa ja ilmoitamme, että pitää pukea itse.
Vasukeskustelut on ihan kivoja ja niissä voi oppia omista lapsistaan ihan uusia puolia. Meillä esim. Poika oli tosi tempperamenttinen kotona, mutta hoidossa on oikein Herran enkeli :D Tai siis oli hoidon alettua ja vieläkin suurimman osan ajasta. Hoitaja totesi, että on siellä vähän liiankin kiltti.
Mun mielestä on hienoa, että vaikka päiväkodeissa on tosi paljon lapsia, niin hoitajat kiinnittävät huomiota jokaiseen lapseen ja tietävät heidän parhaita puolia ja jaksavat tukea vaikeammissa asioissa.
Iina / MouMou
Se on kyllä mahtavaa! Ja musta oli kiva tietää, kenen kanssa lapsi leikkii ja millaisia leikkejä. <3
Maija
Kyllä! Ja siis ihana tietää, että lapsella on paljon kavereita. Meillä täti totesi isommasta viimeksi, että ei juuri kyllä yksin leiki. Ja heillä oli siellä poikien “jengi”, jossa esim. Yksi päätti, että ei halua laulaa laululeikkejä, niin kukaan pojista ei leikkinyt. Mä en tiennyt, että noi reilu 3v:t on jo niin laumasieluja :D
Iina / MouMou
Voi toinen! Symppiksiä. :)
Rita
Tyttömme on pukenut itsensä tarhassa itse noin 2 vuotiaasta ja hassua ajatella että sinulle tuli yllätyksenä että melkein 4vuotias ei osaisi pukea itse jo jos vaan ei pue puolesta joka kerta ja ei nyt siis millään pahalla :D mutta toki ne lapset o hyviä huijaamaan äitiä että ei tarvitse tehdä
Iina / MouMou
Meidän poika meni tarhaan vasta 3-vuotiaana, varmaan “ryhmäpaine” alkoi toimia heti siellä, kun omatoimisuus lisääntyi paljon. Ja kun äiti ei enää paapo (ihan) koko ajan. <3