KAUPALLISESSA YHTEISTYÖSSÄ MULTI-TABS SPORTIN KANSSA

 

Jos aktiivisuuskampanjani ensimmäinen osa on vilahtanut ohi silmiesi, voit lukea sen täältä. Samalla teemalla jatketaan eli  luvassa on synninpäästö kaikille, jotka inhoavat hikisiä kuntosaleja tai ahdistavia ryhmäliikuntatunteja. Naistenlehtiä höpinä siitä, että kannattaa etsiä laji, jota rakastaa, ei ole vain sanojen helinää. Siksi minä listasin omat, vähän luonnollisemmat suosikkilajini inspiraatioksi. Koska yhteistyökumppanini on Multi-tabs SPORT, vinkkaan myös juoksijalle tai pitkien matkojen kävelijälle tärkeästä kivennäisaineesta. Tai oikeastaan kenelle vaan, joka tahtoo edistää lihastensa normaalia toimintaa.

Ei nimittäin ole aivan sama, mitä vitamiineja ja kivennäisaineita nauttimasi monivitamiinit sisältävät. Varsinkin pitkillä suorituksilla ja kuumalla säällä tarkistan aina, että saan magnesiumia tarpeeksi. Ravinnosta magnesiumia saa mm. vihreistä, lehtevistä kasviksista, mutta myös pähkinöistä ja kokojyväviljasta. Tässäpä yksi syy siihen, miksi Pirkan hölkän (33km) aamuna nautiskelen aina tuorepuuron pähkinöillä. Enemmän magnesium-tietoa voit lukea Multi-tabsin sivuilta täältä. Magnesium-pitoisia raaka-aineita taas on listattu kätevästi Finelin-sivuilla täällä.

Ennen kuin paneudumme suosikkiliikuntamuotoihini, paljastan teille tuon äsken mainitsemani tuorepuuron reseptin. Puuro on todella helppo tehdä. Reseptiä voi soveltaa loputtomiin, kunhan muistaa lisätä aina tarpeeksi nestettä ja antaa puuron tekeytyä tarpeeksi pitkään. Mitään muuta ei oikeastaan voikaan tässä mokata.

Magnesiumpitoinen tuorepuuro

Puuromassa:

1 dl Nalle-kuitupuuroseosta (ei tarvitse kikkailla hiutaleiden ja leseiden kanssa erikseen)

2 dl ohutta, maustamatonta jogurttia

1 dl marjoja (voivat olla jäisiä)

1 banaani

puoli kourallista rusinoita ja pähkinöitä

Muussaa banaani ja sekoita sen joukkoon marjat sekä rusinat ja pähkinät. Kaada päälle jogurtti ja sekoita tasaiseksi.  Normaalisti rakastan tönkköä turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia, mutta hiutaleet ja leseet imevät niin paljon nestettä tuorepuurossa, että tässä kannattaa suosia jotakin tölkkikamaa. Mehukeitollakin voi toki puuroa ohentaa, mutta koska lisäsin puuroon jo rusinoita, jätin sokerisen keiton pois.

Lisää viimeisenä joukkoon hiutaleet (tässä kaurahiutaleita ja vehnäleseitä sekaisin) ja sekoita vielä. Paras lopputulos syntyy, kun tekee aamupuuron illalla jääkaappiin ja sekoittaa vielä illan aikana puuroa kerran, jotta hiutaleet sekoittuvat “nesteeseen” kunnolla. Koristele puuro aamulla pähkinöillä ja nauti vaikkapa aamukahvin ja vitaminoidun juoman kanssa. Pähkinöitäkin on tietysti erilaisia ja niiden magnesium-pitoisuuksia voi selailla, jos tahtoo optimoida puuronsa kunnolla. Omassa tuorepuurossani oli mm. manteleita ja maapähkinöitä. Nyt, kun aamupala on hallussa, siirrytään siihen liikuntaosuuteen.

Polkujuoksuun tutustuin viime kesänä vähän vahingossa, kun selkäni oireili vielä eikä kovalla alustalla juokseminen tuntunut hyvältä. Polkujuoksussa jalkoja täytyy nostella enemmän, ettei kompastuisi, ja muutenkin polulla juokseminen vaatii enemmän keskittymistä kun asfalttia tallatessa. Metsässä on jotenkin hyvä hengittää, se on vielä iso plussa tähän harrastukseen. Kun jalat alkavat mennä sekaisin, voi vaihtaa hetkeksi kävelyyn ja jatkaa juoksua taas, kun voimia löytyy. Väsyneenä polkujuoksu on vähän turhan rankkaa, kun jokainen kivi ja juurakko uhkaa kampata juoksijan.

Pitkät kävelylenkit ovat olleet yläasteelta asti mieleeni enemmän kuin nopeat pyrähdykset tai juokseminen muutenkin. Intervallilenkkejä teen välillä eli kävelen ja juoksen vuorotellen. Pitkä lenkki on minulle jotakin suunnilleen kymmenestä kilometristä ylöspäin. Tällä pohjalla osallistuin HCR-tapahtumaan ja sinne Pirkan hölkkäänkin. Pirkassa kävelen ja nautin, HCR:ssä eli puolimaratonilla juoksinkin, sillä pelkäsin, etten muuten alita vaadittua aikaa.

Uiminen on alaselkäkipuisen ja hartiajumisen ihmisen pelastus. Varsinkin, jos pystyy uimaan vähän viileämmässäkin vedessä. Suosittelen tätä lajia varsinkin kaikille, joilla on ongelmia saada illalla unenpäästä kiinni. Uimisessa kannattaa olla tarkkana niskan kanssa, ettei sitä ala jännittää, mutta muuten tämä, jos mikä, on turvallinen tapa aloittaa vaikka ihan ensimmäinen liikuntaharrastus. Vesi kannattelee, mutta on myös hyvä vastus. Vesijuoksukin on tosi kivaa, sitä pitäisi kokeilla taas pitkästä aikaa.

Välillä nämä kolme suosikkilajiani mahtuvat samaan päivään, sillä juoksentelen yleensä noin puolentoistakilometrin matkan metsän läpi asfalttitielle, missä aloitan sitten kävelylenkin hieman hitaammalla tahdilla. Lenkin niin sanottu palautumisosuus on se, kun kävelen uudelleen saman metsän läpi lenkin lopuksi. Joskus pulahdan suoraan järveen lenkkivaatteissa ennen kotiinpaluuta. Tämä onnistuu toki vain Kylmäkoskella vanhempieni luona, Helsingin keskustassa en tekisi samaa. Täällä kaupungissa liikun aivan eri tavalla. :)