Syksyisten lohturuokien kuningas taitaa pataruokien ohella olla risotto. Muokkasin löytämästäni ohjeesta oman version vaihtamalla risottoriisin vähän ravintopitoisemaan ja käyttämällä valmiskasviksia. Tekosyynä käytän laiskuuttani pilkkoa vihanneksia itse, kun sattui olemaan parempaakin tekemistä. Syysrisotosta tuli herkullista, mutta maailman parhaan risoton kruunua kantaa silti edelleen tämä ihana ruoka, jonka valmistamisen opin silloiselta kämppikseltäni Jonnalta. Kannatti muuten teurastaa yksi palmu, jotta sai ruokakuviin “kivasti jotakin vihreää rekvisiittaa”. Krhm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Risotto uunikasviksilla

2 valkosipulinkynttä

2 rkl voita

3.5 dl tumman riisin ja quinoan sekoitusta

mustapippuria

1 l vettä

2 kasvisliemifondikuutiota

2 rkl sitruunamehua

1 dl kermaa

1 dl parmesaanijuustoa

n. 350 g lohkottuja (uuni)kasviksia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pane uuni lämpiämään 225 asteeseen. Voitele uunivuoka öljyllä. Minulla oli paahdetun sipulin aromilla vahvistettua NEITO-öljyä, jonka sain blogin kautta maksutta. Kaada sitten uunikasvikset vuokaan ja paahda niitä 25 minuuttia muutaman kerran sekoitellen. Minulla oli käytössä Apetitin minulle lähettämiä Tuorekset Värikäs uunikasviksia, joissa on mm. myskikurpitsaa ja paprikaa. Kasviksia saa pilkkoa siis itsekin, mutta oikaisen usein tällaisilla “laiskojen vihanneksilla”. Jätä kasvikset uuniin paahtumaan ja aloita sillä aikaa itse risoton valmistaminen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuullota suuressa pannussa voissa silputut valkosipulinkynnet, itse käytän tähän aina suosiolla vokkipannua. Lisää pannulle riisiseos ja jatka kuullottamista vielä noin 10 minuutin ajan. Mausta sitten riisiseos mustapippurilla. Valmista toiseen kattilaan kasvisliemi liuottamalla liemikuutiot kiehuvaan veteen. Lisää joukkoon vielä sitruunamehu ja pidä liemi kattilassa kiehuvana. Nyt päästään itse risoton valmistamiseen, joten pysykäähän tarkkana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lisää kiehuvaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan riisin joukkoon. Annan riisiseoksen porista koko ajan keskilämmöllä ja lisää siihen aina kauhallinen kasvislientä, kun edellinen on imeytynyt. Sekoittelen tasaisin väliajoin. Jatka näin siihen asti, kun liemi loppuu. On makukysymys, kuinka paljon jätät riisiin purutuntumaan. Tähän voi vaikuttaa mm. sillä, kuinka kovalla levyä pitää. Sekoita risoton joukkoon lopuksi vielä raastettu parmesaanijuusto ja kerma. Sekoita ja tarjoa valmis risotto heti parmesaaniraasteen kanssa. Toivottavasti tykkäätte, jos kokeilette! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA