KAUPALLISESSA YHTEISTYÖSSÄ K-RUOAN KANSSA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tiedättehän K-Ruoka -reseptilehden, joita löytyy K-lähikauppanne kassalta? Jos et ole saanut käsiisi paperiversiota lehtisestä, lue K-Ruoka -digilehti täällä. Nähtävillä ovat myös vanhemmat numerot sekä joululehti, joka tarjoaa inspiraatiota pikkujouluihin ja tietysti itse jouluun. Tämän kuukauden haasteeni oli valmistaa itse voitaikina, joka kohoaa uunissa lehteväksi ja herkullisen rapeaksi. Kurkista vinkit ja niksit voitaikinan valmistamiseen heti tai vietä hetki seurassani vuoroin kauliten ja vuoroin pakastaen tuota kolmen raaka-aineen klassikkotaikinaa. Taikinan valmistamiseen kannattaa varata aikaa reilu tunti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voitaikina

300 g kylmää Pirkka voita

300 g Pirkka venhäjauhoja

2 dl kylmää vettä

Nypi jauhot ja 1/3 voimäärästä murumaiseksi seokseksi. Sekoita kylmä vesi nopeasti joukkoon. Muotoile tahmeahko taikina kelmun tai muovipussin sisään levyksi. Nosta levy sitten pakastimeen suunnilleen 10 minuutiksi. Kauli taikina noin 30 cm x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Viipaloi kylmä voi juustohöylällä taikinalevyn keskelle neliön muotoon. Taita taikinan nurkat rasvan päälle kirjekuoren tapaan. Ripottele taikinan kummallekin puolelle vähän jauhoja, jotka muuten nekin kannattaa lykätä pienessä pussissa aina pakastimeen taikinan kanssa, ja kauli sitten taikinalevyä ohuemmaksi. Kauli varovasti kulmia kohden, jotta rasva pysyisi sisällä. Pyyhi pois ylimääräiset jauhot ja taita levy kolmeen osaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jauhota taikinalevy ja kauli se ohuemmaksi. Taittele se sitten kolmeen osaan ja kaaviloi. Taita taikina aina vuorotellen eri suuntiin. Taita taikina lopulta vielä kolmeen osaan ja nosta se kelmussa tai muovipussissa pakastimeen noin 15 minuutiksi. Kauli jäähtynyt taikina taas levyksi ja taita tuttuun tapaan kolmeen osaan. Toista taittelu ja kauliminen vielä kahdesti. Paketoi taikina kelmuun viimeisen kerran ja anna sen levätä pakastimessa 15 minuuttia. Kauli valmis taikina kahdessa osassa ohueksi levyksi ja leikkaa siitä paloja veitsellä tai taikinapyörällä. Voit myös ottaa piparkakkumuotilla erilaisia kuvioita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minä päädyin tekemään perinteisten makeiden torttujen sijaan suolaisia. Tai olisihan näiden päälle voinut sipaista vaikka tätä herkkutahnaa, mutta eräästä reseptistä bongaamani täyte vei voiton. Alkuperäinen resepti, joka inspiraationani toimi, eli voitaikinavohvelit lohitahnalla on kokeiltava sellaisenaan joskus myöhemmin, kun saan selvitettyä, kenelle olen lainannut aidon 90-luvun vohvelirautani. Huijausversiossani voitelin voitaikinaneliöt kananmunalla ja paistoin ne kypsiksi 250 asteessa kymmenen minuutin ajan ja levitin päälle reiluilla sattumilla siunattua lohitahnaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lohitahna

1 rkl sitruunamehua

1 tl sinappia

1 rkl tuoretta Pirkka-tilliä

suolaa

mustapippuria

200 g Pirkka maustamatonta tuorejuustoa

1 dl Pirkka ranskankermaa

1 pieni punasipuli

150 g Pirkka kylmäsavulohta

muna (taikinaneliöiden voiteluun)

Silppua sipuli, kylmäsavulohi sekä tilli silpuksi. Sekoita kaikki lohitahnan ainekset tahnamaiseksi seokseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Näin tahna on valmis. Lohitahnaneliöt voi koristella vaikkapa tuoreella tillillä kuten minä tein. Tahna säilyy muutaman päivän ajan jääkaapissa tiiviissä purkissa, minä käytin lasipurkkia. Lisää voitaikinapohjaisia reseptejä löytyy vaikka millä mitalla. Tutustu niihin, jos jauhopeukaloa kolottaa! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA