Pikkujoulukausi on kiihkeimmillään ja moni saattaa kuulla itsensä sanovan, miten voi kyllä hoitaa tarjoilut. Jos pää lyö ihan tyhjää, postailen tässä lähiaikoina muutamiakin ohjeita, joilla pikkujoulupöytään löytyy helppoa herkuteltavaa. Ja miksei tämä sopisi joulupöytäänkin! Tämä kylmän pastasalaatin ohje on niin pomminvarma, että tätä on valmistettu ainakin meillä landella jo yläasteen köksäntunneilla.  Ainoa huomautus ohjeeseen on, että tällaisella pastatyypillä (eli käyttämälläni kierrepastalla) suosittelen tekemään kastikkeen suosiolla 1.5-kertaisena, jotta salaatista ei tule liian kuivaa.

   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pastasalaatti

Salaattipohja

400 g pastaa
300 g palvikinkkua
100 g hyvää juustoa
iso omena
2 suolakurkkua (meillä Myrttisen lähettämiä, ovat muuten maailman parhaita)
15 cm purjoa ohuina suikaleina

Kastike

2 dl kermaviiliä
1 dl majoneesia
1 rkl sinappia
2 tl sokeria
1 tl pippurirouhetta
2 rkl sitruunamehua
0,5 tl suolaa
0,5 tl paprikajauhetta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä melkein kypsäksi eli niin sanotusti al denteksi, jolloin siihen jää hyvä purutuntuma. Jäähdytä keitetty pasta nopeasti kylmällä vedellä ja anna valua lävikössä kuivaksi. Kuutioi omena, suolakurkku, juusto ja kinkku. Pese ja suikaloi mukaan purjoa sen kummastakin päästä. Sekoita kastikkeen aineet keskenään kulhon pohjalla. Meillä käytetään harvemmin tuoreista sirtuunoista puristettua mehua, kun kaapista löytyyy Sicilian sitruunatiivistemehua. Tällä kertaa pullo on saatu blogin kautta.

Sekoita jäähtynyt pasta ja muut salaattiaineet kastikkeen kanssa isossa kulhossa, vetoisuutta on hyvä olla ainakin kolmen litran verran. Anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin tunti. Nautiskele vaikkapa patongin kanssa. :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA