Ihan vaan ajatusleikkinä. Eikö olisi ihana, jos sämpylätaikinan vaivaamisen ja kohottamisen voisi jättää pois ja taikina valmistaisi itse itsensä yön aikana jääkaapissa? Sitten ihan tosissaan. Niin voi tapahtua. Sämpylätaikina sekoitetaan illalla, pannaan jääkaappiin yöksi, nostellaan uunipellille ja paistetaan sämpylöiksi. Ihanan helppoa ja ennen kaikkea ihanan rapeaa! Ohje on suoraan Sikeltä, kerrankin jätin sen suuremmin soveltamatta valmistusvaiheessa.

   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sämpylät (ilman vaivaamista)

7,5 dl lämmintä vettä

1,5 pss kuivahiivaa

1 1/2 rkl suolaa

1,5 dl ruisjauhoja

1,5 dl kokojyväjauhoja

n. 10 dl vehnäjauhoja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sekoita hiiva ja suola veteen. Lisää jauhot isolla lusikalla sekoittaen. Älä laita kaikkea kerrallaan, koska jauhojen kuivuusaste vaihteee ja taikinan pitää olla melko löysää. Jauhoja voi muunnella maun mukaan, mutta niin kauan kuin vehnää on vähintään puolet, niin ajat ja lämpötilat pysyvät samana. Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan. Kun olet valmis laittamaan sämpylät uuniin, ota taikinaa kulhosta kahdella isolla lusikalla suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paista kuumassa uunissa 230°C puolen tunnin ajan. Sämpylät saattavat olla kovia uunista tullessaan, mutta jäähtyessään niistä tulee täydellisiä. Älä peitä sämpylöitä liinalla! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA